Leestip: Hygge, de Deense kunst van het leven

27 maart 2018
Boek: Hygge: de Deense kunst van het leven

Hygge is niet alleen een hip Deens woord, het is een manier van leven. Denemarken (en de Denen) hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Ze fascineren mij grandioos: de taal, de kunst, de huizen en de mensen. Volgens onderzoek zijn de Denen het gelukkigste volk ter wereld, terwijl wij allemaal weten dat dat tropische klimaat in Denemarken in geen velden of wegen te bekennen is. Hoe kan dat?! Onlangs heb ik het boek Hygge: de Deense kunst van het leven gelezen en het boek geeft antwoord op de vraag waarom de Denen het gelukkigste volk ter wereld zijn. Ik sta te popelen om jullie hier meer over te vertellen!

Het boek kreeg ik geheel onverwachts tijdens een editie van EPIC van A.W. Bruna Uitgevers. A.W. Bruna was die editie één van onze sponsoren en een paar deelnemers werden door middel van loting aan A.W. Bruna gekoppeld. Tot mijn grote verbazing kreeg ik ook een boek toegestuurd! Die is bij mij wel aan het goede adres. 🙂

Hygge: de Deense kunst van het leven

Hygge

Hygge: Deenser dan dit wordt het niet. Echt niet. Maar wát is Hygge precies? Wat maakt Hygge zo Deens en waarom is het zo bijzonder dat er zelfs een boek over is geschreven?

Hoega? Hhuuguh? Heurgh? Het doet er niet toe hoe je hygge schrijft of spelt. Zoals Winnie de Poeh, een van de grootste filosofen van onze tijd, zei toen hem werd gevraagd hoe je een bepaald gevoel spelt: “Dat spel je niet, dat voel je.”

Het boek is ontstaan doordat Meik Wiking – CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen – onderzocht wat de Denen zo gelukkig maakt. — Wacht even. Er bestaat een Happiness Research Institute? Waar je dus onderzoek doet naar wat mensen gelukkig maakt? For real? Dat is toch geweldig! Waar kan ik solliciteren?!
Oké, terug naar Meik Wiking. Hij denkt namelijk dat het komt door de Deense mentaliteit van het leven: hygge. De Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen: qualitytime met vrienden en familie, samen genieten van de goede dingen in het leven (zowel buitenshuis als thuis). Het is cocoonen 2.0! Uiteindelijk is daar het boek Hygge: de Deense kunst van het leven uit ontstaan en dit boek staat vol tips en praktische stappen om zelf meer hyggelig te leven.

Hygge: Deense manier van leven

Hygge heeft nog het meest weg van ‘gezelligheid’ en dit wordt in het boek ook een aantal keer aangehaald en vergeleken. Toch gaat Hygge nog veel verder. Waar wij zeggen Het was gezellig of Dat ziet er gezellig uit, kunnen Denen hygge letterlijk overal in verweven. Zo heb je familiehygge, hyggesokker (= sokken-hygge), julehygge (= kerst-hygge) en wordt er zelfs gezegd “Waarom kom je vanavond niet langs om met ons te hyggen?”.

Hygge gaat om het waarderen van de eenvoudige dingen in het leven en leven in het nu. Hygge is er sterk op gericht dat je op het moment zelf kunt genieten van de ervaring. Je kunt hygge niet ervaren als je haast hebt of gestrest bent. Het boek geeft je een hoop tips hoe je hygge toe kunt passen in je leven. Het gaat bijvoorbeeld over warme dranken, de warmte en het geluid van een open haard, kaarsen en dingen zelf maken, zoals taarten of brood.

Het resultaat hoeft er niet uit te zien als iets uit een Disney-film; hoe rustieker, hoe meer hygge.

Hygge van A.W. Bruna
Het boek ziet er prachtig uit. De kaft is net een poster; je zou hem zo aan de muur kunnen hangen. Lekker strak vormgegeven, zonder poespas, maar ook niet saai of ‘kil’. Lekker veel blauw, daar ben ik gek op! Daarnaast heeft de kaft ook gouden accenten, waardoor de kaft net even specialer wordt. Het boek bevat veel foto’s om bij weg te dromen – zo mooi – én het leest lekker weg.

Daarentegen is het boek geen roman die je in één ruk uitleest. Het boek is informatief en maakt gebruik van verschillende onderzoeken, maar vormt niet één verhaal. Het benoemt de verschillende aspecten van hygge in aparte hoofdstukken. Je kunt het boek daarom makkelijk wegleggen en verder lezen wanneer jij daar tijd en zin in hebt.

Wat is Hygge voor mij?

Boek Hygge
Wat Hygge voor mij betekent? Het is lezen in een fijn boek. Lekker haken, breien of borduren en je gedachten verzetten. Een kop koffie of thee met iets lekkers erbij zoals zelfgemaakte kanelbulle bijvoorbeeld! Op de bank zitten met een warm en vrolijk dekentje. Groene (en als het kan, veel) planten om mij heen. Warme, zelfgebreide (!) sokken aan mijn voeten (hyggeliger kan het toch niet worden?!) Sokken breien vind ik heerlijk ontspannend om te doen en het fijne is dat het ook nog eens nuttig is want je voeten zijn er blij mee!

Boek: Hygge: de Deense kunst van het leven

Hygge is beslist een boek dat in je boekenkast gezien mag worden. Het is fijn naslagwerk; je pakt het er makkelijk bij om nog even iets op te zoeken of om dat ene hyggelige recept te maken. Voor degenen die op zoek zijn naar meer innerlijke rust en willen leren te genieten van de mooie en eenvoudige dingen in het leven, is dit boek zeker een aanrader!

Hoe ziet jouw ultieme hygge-moment eruit?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen ter review.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 • Reply Romy 27 maart 2018 at 07:03

  Wat een prachtige foto’s heb je van het boek gemaakt! Ze vatten de essentie van Hygge voor mij perfect samen 🙂 Ik heb het boek zelf ook in de kast staan en ben er erg blij mee. Het is alleen al een feestje om door te bladeren met de mooie tekeningen en foto’s.
  Voor mij is het perfecte Hygge-moment als ik terugkom na werk, eerst een kop thee drink, daarna ga douchen en vervolgens de hele avond in mijn heerlijke pyjama doorbreng 🙂
  Romy heeft onlangs geplaatst…Favorieten maart 2018 | Roze parfum, lipsticks & lekker bakkie!My Profile

  • Reply Inge 27 maart 2018 at 08:07

   Dankjewel Romy! Dat klinkt als een heerlijke avond! 🙂

 • Reply Manon 27 maart 2018 at 19:49

  Prachtige foto’s! Als ik nog een excuus nodig had om dit boek te kopen dan is dit het..
  Voor mij is het ultieme Hygge-moment met een latte machiatto op de bank onder een dekentje een thriller lezen.
  En die zelfgebreide sokken klinken ook wel erg goed! ?

 • Reply Michelle 27 maart 2018 at 20:19

  Klinkt als een fijn boek! Heb er al vele goede verhalen over gehoord. Mijn ultieme Hygge gevoel is: samen met ons hondje Bentley op de bank, alleen thuis zijn ( sorry dochterlief, ff rust aan mama’s oren) een lekkere kop thee, een serie op of een mooi borduurwerk in handen. Maar ook een fijne douche bijv!.
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Lammetjes dag 2018My Profile

  • Reply Inge 27 maart 2018 at 20:28

   Dat klinkt heerlijk! Wat me-time is soms ook gewoon noodzakelijk. ?

 • Reply Els 28 maart 2018 at 08:08

  Klinkt als een interessant boek. Ik had er al eens van gehoord maar nooit gelezen. Mijn Hygge moment, lekker niks doen op zondag, tv aan, dekentje en genieten!

 • Reply Jenn 28 maart 2018 at 09:48

  Ik heb hem nog niet gelezen, maar hij staat nog wel op mijn lijstje. Mijn ultieme hygge moment is denk ik lekker op de bank met een kop koffie of thee, een goed boek en mijn hondjes.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Gourmetten voor vegetariërsMy Profile

 • Reply Anne-Sophie 28 maart 2018 at 13:40

  Oh, dit boek komt op m’n verlanglijstje! (Misschien worden we collega’s want ik wil ook soliciteren bij het Happiness Research Institute!) Voor mij is hygge een regenachtige dag waarop je een keigoed excuus hebt om de hele dag binnen met de kat te spelen, cake te bakken en naar croonermuziek te luisteren. Afsluiten met een good old gezelschapsspel met mijn familie.

  • Reply Inge 28 maart 2018 at 19:41

   Haha dat klinkt heel erg gezellig; collega’s! 🙂 Oeh en een verse cake uit de oven, daar heb ik nou eens zin in!

 • Reply Saskia 28 maart 2018 at 15:01

  Prachtige foto’s bij dit artikel. Ik wil dit boek zeker nog eens lezen, al een aantal keren mee in mijn handen gestaan maar toch niet gekocht.

  • Reply Inge 28 maart 2018 at 19:38

   Het is een fijn boek om er even bij te pakken en door te bladeren. De kaft alleen is al een feestje om naar te kijken!

 • Reply sammie 28 maart 2018 at 20:12

  Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik heb al vaker over het boek gelezen, was een tijdje ook echt een ding, kwam zelfs voorbij op tv 🙂 Het klinkt een beetje zoals een hoop Fransen en Italianen ook denken, tijd door brengen met familie en vrienden is belangrijker dan een dikke auto rijden.
  sammie heeft onlangs geplaatst…Spannende filmtips (6) Netflix aanraders.My Profile

 • Reply Lieke 28 maart 2018 at 21:06

  Allereerst: Wat een prachtige foto’s heb je bij het artikel gemaakt!
  Je hoort vaak dat andere landen het begrip ‘gezellig’ niet kennen, maar misschien zouden we allemaal het begrip ‘Hygge’ moeten leren.
  Want het is zo fijn om bewust te zijn van de dingen die je gelukkig maken.

  Mijn perfecte hygge moment is een avond waarop ik niets moet of hoef te toen. Een kop thee, dekentje, de laptop aan of een serie op Netflix.
  Of juist lekker met vriendinnen op de bank om te praten over wie we zijn, wat we hebben meegemaakt en de ‘diepere’ verhalen te delen.
  Of naar buiten kunnen, waar het zonnetje schijnt en dan genieten van de rust en de omgeving om me heen.

 • Reply Het jaar 2018 in boeken • Monsieur Mango 29 december 2018 at 13:26

  […] meer te lezen, maar vaak kwam het er dan toch niet van. Mijn laatste boek review was van het boek Hygge en is ook alweer eventjes geleden.. Gelukkig is 2018 het jaar van verandering en ben ik eindelijk […]