Het jaar 2018 in boeken

29 december 2018
Mijn 2018 in boeken

In 2018 kreeg ik eindelijk de leesflow weer te pakken. Waar ik als kleine Inge een echte boekenwurm was en je mij wekelijks in de bibliotheek kon vinden, veranderde dit met de jaren. Elk jaar nam ik mij weer voor om meer te lezen, maar vaak kwam het er dan toch niet van. Mijn laatste boek review was van het boek Hygge en is ook alweer eventjes geleden.. Gelukkig is 2018 het jaar van verandering en ben ik eindelijk weer gaan lezen. Dit jaar heb ik ook mijn Kindle afgestoft want ik heb de meeste boeken digitaal gelezen in het kader van minimaliseren. Ik verbeterde zelfs mijn Reading Challenge met 1 boek! Dit is mijn jaar 2018 in boeken:

2018 in boeken, dit zijn ze

C.J. Tudor – De Krijtman

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Of was het toen we het eerste lichaam vonden?
Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie De Krijtman voor het eerst ontmoette. Het was De Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar het lichaam van een meisje. Het grootste deel ervan, atlhans…
Dat was dertig jaar geleden, en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.

Ik was één van de 50 gelukkigen die de debuutthriller De Krijtman van C.J. Tudor mocht lezen vóór de release datum van 30 januari 2018. Ik had mij opgegeven voor de #hebbanbuzz en werd geselecteerd. Mijn recensie over dit boek kun je hier lezen.

Karin Slaughter – Verborgen

Het is de verraderlijkste zaak uit zijn carrière. Dat beseft Will Trent zodra hij het verlaten pakhuis in Atlanta binnengaat en het dode lichaam van een ex-politieagent aantreft. Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander, mogelijk vrouwelijk, slachtoffer is meegenomen.. om vervolgens spoorloos te verdwijnen.
Voor Will – en voor patholoog-anatoom Sara Linton – wordt het nóg erger. Een vondst op de plaats delict onthult een verband met Wills verleden…

M.J. Arlidge – Iene Miene Mutte

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

Stéphane Garnier – Doe en denk als een kat

Maakt een kat zich zorgen om zijn pensioen? Doet een kat werkt dat ze eigenlijk niet leuk vindt? Nee. Katten zijn vrij, kalm, wijs, elegant, trots en onafhankelijk.
In dit boek laten Stéphane Garnier en zijn kat Ziggy zien hoe wij ons al die bewonderenswaardige kattenkwaliteiten eigen kunnen maken. Hoe we stress de kop indrukken, ons charisma vergroten en de zaken naar onze hand kunnen zetten. Een luchtig geschreven gids die je leven zal veranderen.

M.J. Arlidge – Piep Zei De Muis

In een leegstaand huis wordt het lijk van een man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Maar waarom was een gelukkig getrouwde man midden in de nacht zo ver van huis?
De media hebben het al snel over een omgekeerde Jack the Ripper; een seriemoordenaar die aast op vaders met dubbele agenda’s. Inspecteur Helen Grace ziet de woede die uit de moorden spreekt. Wat ze niet voorziet, is hoe labiel de dader is – of wat haar tijdens deze zaak allemaal nog te wachten staat.

Sarah Knight – The life-changing magic of not giving a f*ck

Are you stressed out, overbooked and underwhelmed by life? Fed up with pleasing everyone else before you please yourself? Then it’s time to stop giving a f**k.
This irreverent and practical book explains how to rid yourself of unwanted obligations, shame, and guilt – and give your f**ks instead to people and things that make you happy.
From family dramas to having a bikini body, the simple ‘NotSorry Method’ for mental decluttering will help you unleash the power of not giving a f**k and will free you to spend your time, energy and money on the things that really matter.

Gail Honeyman – Ik ben Eleanor Oliphant

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn.
Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

Massimo Vacchetta – 25 gram geluk

“Kun je er een paar dagen op passen?’ Met deze vraag begon de relatie tussen de wat stugge veearts Massimo en een gevonden egeltje. Misschien had het honger, was het koud of eenzaam; wat het ook was, het hulpeloze huilen opende het hart van Massimo. Met de kracht van haar persoonlijkheid zet Ninna – het egeltje blijkt een vrouwtje – zijn leven compleet op zijn kop.
In 25 gram geluk vertelt Massimo over deze buitengewone vriendschap die hem door een moeilijke tijd in zijn leven hielp en hem onverwacht een nieuw doel in het leven gaf: het opzetten van een speciale egelopvang. Nu wijdt hij zich fulltime aan de zorg voor deze beestjes – gewond, uitgeput, weerloos, maar met een wil om te leven die even sterk als aanstekelijk is.

Sarah J. Maas – De Glazen Troon

Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven. 

Jette Schröder – De Happiness Goeroe

Om een vriendin te helpen, valt Iris tijdens een spectaculair feest in voor een bekend tv-medium. Ze verdiept zich in mantra’s, leert een paar spirituele oneliners uit haar hoofd en geeft zichzelf een mooie artiestennaam: Vlinder. Tot haar eigen verbazing is haar optreden een doorslaand succes! Binnen de kortste keren zijn duizenden meiden in de ban van de mysterieuze, gemaskerde goeroe die de ‘Happiness-lifestyle’ predikt. Iris besluit haar dubbelrol nog even te blijven spelen. Het bevalt haar uitstekend om zo bewonderd te worden. Ze blogt, vlogt, opent een heuse Happiness-webshop en geeft zelfs online masterclasses als ‘Find Your Inner Rainbo’ en ‘Embrace Your Flaws’.
Maar het succes heeft ook een keerzijde. Ze heeft het zo druk met haar nieuwe carrière dat haar studie en vriendschappen onder druk komen te staan. En de terugkerende aanvaringen met haar knappe, maar irritante onderbuurman dragen ook niet echt bij aan haar Happiness. Hoelang duurt het voor het echt uit de hand loopt? En is er dan nog wel een weg terug?

Carola van Dijk – Hoe word ik assertiever?

Veel mensen komen niet voldoende voor zichzelf op. Ze vinden het moeilijk anderen te laten weten wat zij denken, voelen en willen. Zij zijn te bang anderen te kwetsen. Maar daarmee doen ze zichzelf onnodig tekort. Want als je je assertief gedraagt, laat je je gedachten, wensen en gevoelens zien op een manier die de relatie met anderen niet in gevaar brengt.
Het is echter niet gemakkelijk om voor jezelf op te komen als je dat niet gewend bent. Je moet allerlei spannings- en vermijdingsdrempels over waar je eerder veilig achter bleef staan. Maar wanneer je eenmaal die eerste stappen hebt genomen, wordt het steeds gemakkelijker om assertief te zijn. De voordelen zijn duidelijk: je beweegt je vrijer en je kunt meer richting geven aan je leven.

Josie Silver – Een dag in december

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze voélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt de bus door.
Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

Sarah J. Maas – De Donkere Kroon

Het spannende en romantische vervolg op De glazen troon.
In De donkere kroon raakt Celaena verstrikt in een onontwarbare kluwen van liefde, macht en trouw.

Celaena Sardothien mag dan de kampioen van de koning zijn geworden, haar trouw aan de kroon is nihil. Ze balanceert op een levensgevaarlijk koord dat bij één verkeerde beweging kan breken. Dan blijken er nog meer duistere krachten aan het werk dan Celaena al vermoedde en komt alles wat ze liefheeft in gevaar. Ze zal keuzes moeten maken: wie kan ze vertrouwen en wie is het waard om voor te vechten?


Dit was mijn jaar 2018 in boeken. Ik weet dat 13 boeken in een heel jaar niet echt indrukwekkend is en ik weet dat er mensen zijn die 60+ boeken in een jaar lezen. Ik zie het ook niet als wedstrijd, ik probeer mijn eigen leesflow weer te pakken te krijgen en daar gaat het om. Daag jezelf uit, haal het beste uit jezelf en doe datgene waar jij plezier in hebt! Als je het leuk vindt kun je mij ook op Goodreads volgen!

Mijn Reading Challenge voor 2019 staat op 20 boeken. Ik ben benieuwd of ik dit ga halen of dat ik hier gemakkelijk overheen ga walsen. Spannend hè, dat je nu nog geen flauw idee hebt hoe volgend jaar gaat verlopen?

Hoe ziet jouw 2018 in boeken eruit?
Welk boek heeft de meeste indruk gemaakt?

De links van bovenstaande boeken zijn affiliate links. Als jij via deze link iets koopt, ontvang ik hiervan een klein percentage als bedankje, waarmee ik mijn blog kan onderhouden. Jij betaalt hiervoor absoluut niets extra’s. Dankjewel!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties

 • Reply Anouk 29 december 2018 at 14:04

  Ik heb ook mijn reading challenge verbeterd, ik las er 57 en het doel was 52. Ik had niet echt een boek dat eruit sprong dit jaar, ergens wel jammer.

  • Reply Inge 29 december 2018 at 14:06

   Wauw, wat heb je veel boeken gelezen! ☺️ Hoe doe je dat? Jammer dat er geen boek tussen zat dat indruk op je heeft gemaakt.

   • Reply Anouk 30 december 2018 at 10:42

    Ik lees altijd in de trein onderweg naar studie en terug, dat is al snel 40 minuten per dag 🙂

 • Reply rachel 30 december 2018 at 19:55

  Ik wil juist in 2019 ook meer gaan lezen, ook kan ik er enorm van genieten!

  • Reply Inge 31 december 2018 at 09:57

   Ik hoop dat het je gaat lukken om meer te lezen! 🙂

 • Reply Saskia 1 januari 2019 at 12:29

  Toffe lijst met boeken! Mijne komt (samen met mijn films, zoals elk jaar) morgen online. Ik was erg blij met het nieuwe boek van Camilla Lackberg, Heks. Met veel plezier gelezen. Heb ook zeker vanuit de kringloop nog wat super fijne boeken staan die ik zeker in 2019 wil gaan lezen<3

  Een fijn 2019!

  • Reply Inge 1 januari 2019 at 20:36

   Ik ben benieuwd! Jij hebt een aantal boeken dat ik nog wil lezen al gelezen en ik doe bij jou ook altijd weer leesinspiratie op. 🙂 Ik wens je een geweldig 2019 toe lieve Saskia! <3

 • Reply Yanine 2 januari 2019 at 16:27

  Leuk artikel, altijd handig wat boekentips te hebben! Ik heb afgelopen geen boek challenge gedaan, maar ga het voor 2019 wel doen 🙂 t doel is tenminste 50 boeken, we zullen zien. Het beste boek van afgelopen jaar vond ik Letters from an unknown chinese mother, van Xinran en A long way home, van Saroo Brierly.

  • Reply Inge 2 januari 2019 at 18:30

   Wauw, 50 boeken! Wat gaaf als dat gaat lukken! 🙂 Heel veel succes en leesplezier!

 • Reply Jenn 14 januari 2019 at 22:11

  Leuk om te zien, ik zie er al weer een paar tussen staan die ook op mijn lijstje gaan! Ik had mijn challenge voor 2018 op 30 boeken gezet, en ik las er (kuch) 92…
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Recept: vegetarische quiche met heel veel groenteMy Profile

  • Reply Inge 15 januari 2019 at 08:19

   92 boeken? Wauw! Hoe heb je dat gedaan? Knap zeg!

   • Reply Jenn 16 januari 2019 at 16:00

    Haha, goeie vraag, waar ik eigenlijk geen goed antwoord op weet :’) Ik ben altijd al een snelle lezer geweest, en niet alle boeken waren natuurlijk even dik (al zaten er ook flinke pillen tussen hoor). En ik lees over het algemeen gewoon liever een boek dan dat ik tv/netflix kijk of doelloos achter de computer zit, maar verder geen idee.
    Jenn heeft onlangs geplaatst…Gelezen: Onbreekbaar trilogie van Lisette JonkmanMy Profile