DIY | Zelf natuurlijke mascara maken

17 maart 2019
Zelf mascara maken het resultaat

Weet jij wat er allemaal aan ingrediënten in mascara zit? Ik ook niet, maar gezien de lange lijst aan ingrediënten kan dat niet goed zijn. Je kunt namelijk ook heel makkelijk zelf mascara maken, waarbij je slechts een paar ingrediënten nodig hebt, die ook nog eens natuurlijk en verzorgend zijn. Klinkt een stuk prettiger voor je ogen, toch? 🙂

Met mijn blog wil ik je laten zien dat je heel veel dingen zelf kunt maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt en het is vooral heel erg leuk! Bovendien weet je op deze manier precies wat je allemaal nodig hebt (of wat er allemaal ingaat) en vaak is het ook nog eens stukken goedkoper. Ik verbaas mij nog steeds over de waslijsten aan ingrediënten in willekeurige cosmetica- of verzorgingsproducten.

Steeds meer mensen zijn allergisch voor mascara. Dat is ook niet gek gezien die waslijst aan ingrediënten. In mascara zitten vaak stoffen als parabenen en polymeren en dat smeer je toch allemaal maar rondom je ogen. Ook ik merk dat ik vaak last krijg van mascara doordat mijn ogen gedurende de dag geïrriteerd raken. Met deze zelfgemaakte mascara op basis van natuurlijke ingrediënten zou dat verleden tijd moeten zijn, maar dit is uiteraard erg persoonlijk. Kijk zelf even of je wellicht reageert op één van de ingrediënten. In dat geval is dit recept niet voor jou geschikt.

Benodigdheden

Benodigdheden voor het maken van mascara
De benodigdheden voor het maken van natuurlijke mascara

Voor het maken van de mascara hebben we de volgende ingrediënten nodig:

Ik heb een mascara flesje opnieuw gebruikt, door deze heel goed schoon te maken totdat deze helemaal leeg was. Vind je dat teveel gedoe, zoek dan eventjes op internet. Er zijn veel websites waar je lege mascara flesjes kunt kopen voor je zelfgemaakte mascara.

Instructies

De mascara benodigdheden mengen
Meng alle ingrediënten

Nu komt het leukste gedeelte, want door een beetje magie toe te voegen hebben we in een handomdraai mascara getoverd! Smelt eerst au bain-marie de kokosolie, shea butter, bijenwas / carnaubawas (afhankelijk van wat je hebt gekozen) en de jojoba olie.

Au bain-marie smelten werkt als volgt: pak een (steel)pan en doe hier een laagje water in. Zet vervolgens een kom in de pan met daarin de ingrediënten, maar zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Het is namelijk de stoom die ervoor gaat zorgen dat de ingrediënten gaan smelten. Breng het water aan de kook en blijft goed roeren in de kom totdat alles is gesmolten.

Haal de kom voorzichtig uit de pan (let op, is warm!) en voeg vervolgens de actieve kool en de vitamine E toe. De vitamine E is zeer belangrijk, want dit zorgt ervoor dat de mascara langer houdbaar blijft (= conserveermiddel) en het heeft ook een verzorgende werking voor je huid en je haar. Laat het mengsel een beetje afkoelen (niet te lang, want dan wordt het minder vloeibaar) en giet het in een plastic zakje. Knip hier vervolgens het puntje vanaf, doe de opening in de mascara huls en giet het mengsel in een leeg mascara flesje. Klaar ben je!

Zelfgemaakte mascara in flesje

Dit is het resultaat: je zelfgemaakte, verzorgende en natuurlijke mascara. De bijenwas / carnaubawas, shea butter en de kokosolie zorgen voor vollere wimpers. Door de bijenwas /carnaubawas is de mascara ook nog waterproof! Twijfel je toch nog? Je kunt voor de zekerheid een beetje extra was toevoegen. Is je mascara op of merk je dat deze oud begint te worden? Dan maak je de mascara heel gemakkelijk weer opnieuw. In plaats van een mascara flesje kun je ook een klein blikje gebruiken waar je de mascara in doet. Je brengt de mascara dan aan met het mascaraborsteltje of een wenkbrauwborsteltje voor een subtieler effect.

Zelf mascara maken: het resultaat

Of je nu een beginnende of een doorgewinterde DIY’er bent, volgens mij is deze DIY voor iedereen heel goed te doen. Het is heel erg makkelijk, je bent in no-time klaar, je hebt een mooie zwarte mascara en je weet precies wat erin zit (en vooral ook wat er niet in zit!). Er zijn nog veel meer cosmetica en verzorgingsproducten die je zelf kunt maken. Zouden jullie het leuk vinden als ik nog meer DIY’s in deze reeks laat zien? Laat het weten in een reactie.

Maak jij wel eens je eigen cosmetica?

De ingrediënten voor deze DIY heb ik ontvangen van Natural Heroes.
Ook met mij samenwerken?

Hoe maak je zelf natuurlijke mascara? | Monsieur Mango
Pin voor later

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties

 • Reply Yvonne 17 maart 2019 at 07:11

  Wauw wat simpel. Ik heb nog nooit cosmetica zelf gemaakt maar zou dat zeker wel willen. Is douchegel ook zo makkelijk te maken?

 • Reply Romy 17 maart 2019 at 09:59

  Wauw, hoe tof om mascara zelf te maken! Een goedkope, duurzame en leuke optie! En ideaal om het in een bestaand mascaraflesje te doen, zodat je je favoriete borsteltje gewoon kunt blijven gebruiken 🙂
  Romy heeft onlangs geplaatst…Over de moeilijkste weg kiezen – en wat dat je kan brengenMy Profile

  • Reply Inge 17 maart 2019 at 12:12

   Ja precies! Voor mij echt ideaal, want ik kan niet zo goed met mascaraborsteltjes omgaan.

 • Reply Anouk 17 maart 2019 at 10:01

  Wat een tof artikel! Ik gebruik zelf eigenlijk nog amper make-up, maar ik zou het super leuk vinden om meer te lezen over hoe je verzorgingsproducten zelf kan maken 🙂
  Anouk heeft onlangs geplaatst…5 x Gratis duurzamer levenMy Profile

 • Reply Mevrouw Marloes 17 maart 2019 at 11:49

  Hahahah, die eerste zinnen in je blogpost (‘Weet jij wat er allemaal aan ingrediënten in een mascara zit? Ik ook niet (…)’), daar moest ik toch even om lachen. Ik wist helemaal niet dat je mascara zelf kon maken! En wat simpel eigenlijk. Heel tof zeg 🙂 Ik draag niet vaak make-up, maar als ik iets draag, dan is het mascara (en soms lippenstift).

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes heeft onlangs geplaatst…Kat adopteren | De voorbereidingen in huisMy Profile

  • Reply Inge 17 maart 2019 at 12:15

   Hahaha tja, het is wel zo. Ik weet het ook niet. ???‍♀️ Ja het is super makkelijk en zo goedkoop.

 • Reply Jitske 18 maart 2019 at 17:10

  Ik wist niet dat je dat kon maken! Klinkt echt goed. Ik heb heel snel last van mijn ogen en ben al langer op zoek naar een wat zachter alternatief. Handig 🙂

 • Reply Jeanine 19 maart 2019 at 16:32

  Wat een goede DIY! Nog nooit over nagedacht om zelf mascara te maken maar ziet er super simpel uit. Dit wil ik absoluut een keer proberen.

 • Reply Brigitte 20 maart 2019 at 19:27

  Maar hoe krijg je het dan waterproof anders ben ik na een half uur een panda.

  • Reply Inge 20 maart 2019 at 19:30

   De mascara is waterproof! Je kunt voor de zekerheid een klein beetje extra carnaubawas toevoegen, dit zorgt ervoor dat de mascara aan je wimpers blijft zitten. 🙂

 • Reply Annie 21 maart 2019 at 08:14

  Leuk recept, ga ik zeker uitproberen als mijn aangekochte mascara op is, want ik maak zelf mijn make-up remover 😉
  Wat doe je met de rest van het product, want ik vermoed dat niet alles in het mascara flesje past ? Kan je de rest bewaren ?

  • Reply Inge 21 maart 2019 at 08:36

   Jawel hoor, dat past. Je meet de ingrediënten af met theelepels, dus je maakt niet zoveel. Mocht je toch overhouden, dan zou je het in een klein blikje kunnen doen, maar ik weet niet of het nog fijn werkt als je het lang moet bewaren.

 • Reply Nanda Vogels 21 maart 2019 at 13:37

  Ik hou me aanbevolen voor nog meer DIY’s en ik ga ook zeker de mascara proberen!

 • Reply Michelle 29 maart 2019 at 19:57

  Wauw wat leuk! Ik wist helemaal niet dat je zo makkelijk zelf mascara kon maken. Ik ben alleen wel erg benieuwd naar het effect van een zelfgemaakte mascara. Hoe bevalt hij je? Qua volume van wimpers en draagbaarheid etc 😉
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Vernieuwde (lente) energieMy Profile

 • Reply Lisa Heleen 29 september 2019 at 21:12

  Oooh dit vind ik leuk! Wil ik ook graag nog eens zelf gaan proberen.

 • Reply Christine Visser 13 april 2020 at 20:02

  Kun je ook bruine mascara maken?
  Oftewel wat gebruik ik dan i.p.v. de actieve kool?
  Groetjes

  • Reply Inge 14 april 2020 at 09:11

   Hallo Christine,
   Wat een leuke vraag! Ja dat kan zeker. Je vervangt de actieve kool dan voor cacao poeder. Succes! 🙂

   • Reply Carola 7 mei 2020 at 21:01

    Ja, leuk dat die vraag gesteld en beantwoord werd. Maar ik maak hem nog moeilijker. Het bruin van cacao is waarschijnlijk een beetje rood. Dat vloekt ook met kant en klare mascara’s altijd bij mijn groen-bruine ogen. Weet je ook een natuurlijke kleurstof hiervoor? Een soort hazelnoot of donkerblond kleur?

    • Reply Inge 7 mei 2020 at 21:08

     Hi Carola,
     Ik denk dat je dan het beste met mica poeder aan de slag kan. Mica poeder bestaat uit fijngemalen mineralen en is dus natuurlijk. Het is in heel veel kleuren beschikbaar, dus ongetwijfeld ook in een kleur die beter bij jouw ogen past! Laat je even weten of het is gelukt? 🙂

 • Reply Mia 15 april 2020 at 10:02

  Ik ga dit ook proberen zelf te maken!!

 • Reply Annerieke 10 juli 2020 at 22:28

  Vanavond heb ik het recept gemaakt en ben erg benieuwd hoe het uitpakt op mijn wimpers. Heb je nog een tip hoe je het ook weer verwijderd? Gebruik nu kokosolie als remover maar verwacht niet dat dit voor deze mascara ook werkt.

 • Reply Katleen 3 juni 2021 at 18:06

  Hoi,
  ik probeerde het receptje uit maar had geen jojoba-olie en heb gewoon een plantaardige vloeibare olie uit de keuken gepakt :-D.
  Ik krijg echter een vrij vast mengsel. Kan het bijna niet in het flesje gieten. En als ik de mascara wil aanbrengen, vallen er kleine zwarte kloddertjes naar beneden en blijft het niet goed zitten.
  Zou dat allemaal opgelost zijn door jojoba-olie toe te voegen?

 • Reply Karlijn 19 oktober 2021 at 11:39

  Kan ik dit ook in een potje doen zodat het cake mascara wordt?

 • Reply Jolan Lambregts 10 juni 2022 at 10:47

  Dat lijkt me fantastisch! Zelf gebruik ik juist geen waterproof mascara, zodat ik het makkelijker kan verwijderen met cleansing milk. Is deze mascara ook makkelijk te verwijderen, of heb ik daar per se oogmake-upremover voor nodig?