Cadeaus diagonaal inpakken; een Japanse methode

3 april 2018
Diagonaal cadeaus inpakken is een Japanse methode

In het kader van #echtepostiscool wil ik graag deze inspirerende methode voor het inpakken van cadeautjes met jullie delen. De methode is afkomstig uit Japan, een land waar ik naast Scandinavië steeds meer in geïnteresseerd raak. Het is de manier waarop ze dingen doen; liefdevol, met respect, aandacht en rust. Naast het opruimen van je huis, hebben ze ook een inspirerende, traditionele methode voor het inpakken van cadeaus: cadeaus diagonaal inpakken.

Cadeaus diagonaal inpakken is een Japanse methode

Cadeaus diagonaal inpakken

In de Westerse wereld pakken we cadeautjes recht in: we bedekken de bovenkant en maken vervolgens de zijkanten dicht. Dit gaat vaak gepaard met een hoop inpakpapier (want ja, je wil niet nét wat papier te kort komen) en meters plakband om het geheel goed vast te zetten. Vervolgens kom je erachter dat je teveel papier hebt gebruikt en moet je aan de zijkanten nog stroken papier afknippen die niet meer In Japan doen ze dit met veel meer aandacht en beleid. Met deze methode gebruik je precies genoeg inpakpapier en door het diagonaal inpakken van de cadeaus heb je (na enige ervaring) slechts één plakbandje nodig. Ja je leest het inderdaad goed: een cadeau inpakken met slechts één stukje plakband. Dat vind ik nou zo mooi aan Japanse tradities, over alles is nagedacht. Daarnaast voorkom je met deze methode een hoop verspilling.

Hoe werkt het?

Onderstaand filmpje laat je stap voor stap zien hoe je een cadeau diagonaal inpakt. Als je het eenmaal onder de knie hebt, duurt het inpakken slechts 30 seconden! Het inpakken van cadeaus voor de feestdagen is op deze manier zo gepiept. 🙂

En als je het eenmaal onder de knie hebt dan heb je in 30 seconden zelfs twee cadeautjes ingepakt! Ik vind het zo fascinerend om te zien!

Er zijn verschillende methodes om te bepalen hoeveel papier je nodig hebt. Ik denk dat het een kwestie van uitproberen is wat je zelf het fijnste vindt werken. Deze uitleg vond ik wel helder:

Duurzaam inpakpapier

Bij het inpakken van cadeaus kun je natuurlijk elke keer mooi inpakpapier in de winkel kopen. Je kunt ook op de milieuvriendelijke tour gaan. Wil je toch graag met papier inpakken? Dan heb ik hieronder een aantal ideeën voor je hoe je je cadeaus toch duurzaam kunt verpakken.

 • Gebruik bijvoorbeeld eens een krant als inpakpapier. Dit alleen laat je cadeau er al uniek uitzien, versiering is eigenlijk al niet meer nodig! Hergebruiken is natuurlijk erg milieuvriendelijk.
 • Dit kun je natuurlijk ook doen met een mooie bladzijde uit een tijdschrift (want wees eerlijk, eigenlijk doe je helemaal niets met dat tijdschrift), een bladzijde uit een atlas / wegenkaart of wat dacht je van bladmuziek?
 • Je kunt ook zelf inpakpapier maken door papier te bestempelen / tekenen / beschilderen.
 • In sommige winkels (maar voornamelijk online) kun je ook gerecycled inpakpapier kopen.
 • Je kunt natuurlijk ook inpakpapier hergebruiken! Dit doe ik persoonlijk heel vaak. Door cadeautjes netjes open te maken, kun je het papier vaak nog hergebruiken. Zo krijgt het nog een tweede, derde of misschien wel vierde leven! Dit werkt ook prima met papieren cadeauzakjes. Heeft het plakbandje een stukje inkt/verf van het papier getrokken? Plak daar dan een leuke sticker overheen, een takje of een lintje.

Cadeaus diagonaal inpakken: het resultaat

Cadeaus diagonaal inpakken: het resultaat

Ik ben natuurlijk ook zelf aan de slag gegaan, want ik wil zulke dingen altijd gelijk uitproberen. Dit is het resultaat! Het plaatsen van het voorwerp op het papier is het lastigste aan deze methode. Als het cadeau niet op de juiste plek ligt, kom je met het inpakken niet uit. Dit is een kwestie van ervaring, op den duur weet je denk ik precies waar en hoe het cadeautje moet liggen.

Ik vind deze methode een mooie verrijking. Het geeft inzicht in hoe we met producten omgaan en vooral hoe je dit bewuster kunt doen. In Japan is het inpakken van het cadeau onderdeel van het cadeau. In Japan neem je een cadeau aan met twee handen én volle aandacht en je pakt het nooit uit in het bij zijn van de gever. Daarnaast heb ik ook ergens gelezen dat je een cadeau inpakt a.d.h.v. de situatie. Een cadeau voor een verjaardag pak je anders in dan een gift voor iemand die een dierbare heeft verloren of een moeilijke tijd heeft. Ik vind dat zo fascinerend. Mocht iemand goede boeken over Japan en Japanse tradities / gewoontes / gebruiken weten, laat het mij weten!

Cadeaus diagonaal inpakken; is het iets voor jou?
Cadeaus diagonaal inpakken; een Japanse methode | Monsieur Mango

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties

 • Reply Loes 3 april 2018 at 09:57

  Oh, dat ziet er allemaal leuk uit! Ik heb wel eens diagonaal ingepakt uit pure nood: omdat het cadeau anders niet in het papier paste, hahaha. Maar ik moet dit maar eens gaan oefenen, ziet er super uit!

 • Reply Jenn 3 april 2018 at 10:48

  Ziet er leuk uit! Ik heb altijd geleerd dat je een envelop met geld niet uitpakt in bijzijn van de gever, maar een cadeau juist wel.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…April mini-bucketlistMy Profile

  • Reply Inge 3 april 2018 at 11:00

   In Nederland zijn daar niet echt regels voor, in Japan blijkbaar wel. 🙂

 • Reply Romy 3 april 2018 at 18:45

  Wauw, wat een slim idee en het resultaat ziet er ook echt heel mooi uit. Hier word ik zeker enthousiast van om het diagonaal inpakken ook een keer te proberen 🙂
  Romy heeft onlangs geplaatst…Welk advies zou jij jezelf willen geven?My Profile

 • Reply Astrid 3 april 2018 at 20:42

  Wat super leuk zeg! Dit ga ik ook eens uitproberen voor mijn lootje :). Hoe tof! Bedankt voor het delen!

  • Reply Inge 3 april 2018 at 21:35

   Ik hoop dat je er iets aan hebt! 🙂

 • Reply Sara | MevrouwMiauw 3 april 2018 at 22:14

  Ik ben echt een sucker voor perfect ingepakte cadeautjes. Het lijkt me zo leuk om dat heel netjes en strak te kunnen en er dan ook echt iets heel moois van te maken. Leuk om mezelf als doel te stellen voor deze EPIC editie.
  Sara | MevrouwMiauw heeft onlangs geplaatst…Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Maart 2018My Profile

  • Reply Inge 4 april 2018 at 12:41

   Je moet natuurlijk niets. 🙂

 • Reply Sofie 4 april 2018 at 17:13

  Zo leuk, ik weet niet of het iets voor mij is, misschien wel, ik ben sowieso niet heel handig met inpakken haha!
  Sofie heeft onlangs geplaatst…5 X Natuurlijke deodorant vergeleken: welke is mijn favoriet?My Profile

 • Reply sammie 8 april 2018 at 12:15

  Ziet er super gaaf uit en ook nog eens erg mooi, ga het zeker eens een keer proberen 🙂
  sammie heeft onlangs geplaatst…Doei maart, hallo April!My Profile