DIY | De Goedgemutste Breicampagne 2016

28 november 2016
Afbeelding gebreide mutsjes voor de Goedgemutste Breicampagne

Vorig jaar vertelde ik jullie al over het leuke initiatief van Innocent Smoothies: kleine mutsjes breien voor het goede doel. Je steunt hiermee het Nationaal Ouderenfonds, want er zijn helaas veel te veel eenzame ouderen. Tijd om hier iets aan te doen toch?

Afbeelding Goedgemutste Breicampagne van Innocent Smoothies mutsjes door MonsieurMango.nl

Aangezien ik vorig jaar de smaak redelijk te pakken had, had ik mijzelf voorgenomen om voor de Goedgemutste Breicampagne 2016 elke dag een mutsje te breien, zodat ik dit jaar 366 mutsjes op de post kon doen. Ik maakte een goede start, maar toen ik in februari ging werken had ik andere dingen aan mijn hoofd, weinig energie en was het al heel erg lastig om de balans tussen werken en bloggen te vinden. Je kunt dus al raden dat ik het niet heb gehaald. Maakt niet uit, elk gebreid (of gehaakt!) mutsje is er eentje en ik hoop dat ik mijn collectie nog wat kan uitbreiden! Inmiddels heb ik er zo’n 15, vorig jaar deed ik 20 mutsjes op de post. Eens kijken of ik mijn record nog kan verbreken!

De Goedgemutste Breicampagne

Bij de Goedgemutste Breicampagne worden vrijwilligers gevraagd om leuke mutsjes te breien voor het goede doel. Met deze campagne vraagt Innocent aandacht voor eenzame ouderen en zamelen ze geld in voor het Nationaal Ouderenfonds. De mutsjes worden op de Innocent smoothie flesjes gezet en vanaf januari 2017 verkocht. Elk verkocht flesje mét mutsje levert €0,20 op voor het Nationaal Ouderenfonds. Met dit geld organiseert het Nationaal Ouderenfonds allerlei activiteiten, gezamelijke diners en uitjes om mensen met elkaar in contact te brengen.
Deze campagne bestaat al meer dan 11 jaar in heel Europa (het is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk) en in deze jaren zijn er al meer dan 11 miljoen mutsen gebreid, wat bijna €4 miljoen heeft opgeleverd voor het Nationaal Ouderenfonds! Toch had ik hier (tot mijn spijt) nog nooit eerder iets van gehoord of gezien. Wellicht dat het de laatste jaren pas booming is in Nederland?

Afbeelding Innocent Smoothie brei mutsjes voor ouderen

Brei ook mee

Brei (of haak!) een mutsje en stuur hem op. That’s it! De mutsjes hoeven niet perfect te zijn, dus wees niet ongerust. Elk gebreid mutsje is er één voor het goede doel. Weet je niet (meer) hoe je moet breien? Hier vind je de brei-instructies of vraag iemand om hulp. Heb je het breien onder de knie en wil je mutsjes gaan maken? Download het handige patronen breiboekje. Tevens een mooi project om met breien te beginnen. De mutsjes zijn klein, dus je bent snel klaar en ziet snel resultaat! Ja ik weet dat het een een beetje kortdag is (sorry, iets met blogplanning) maar dat mag de pret niet drukken, toch? Het hoeven er niet veel te zijn, het is ook absoluut geen competitie. Elk mutsje is er één. Als ze maar met liefde zijn gemaakt.

Haakpatroon

Ikzelf brei de mutsjes met 5 breinaalden, maar ik zou ze natuurlijk ook kunnen haken. Ik zou de mutsjes op de volgende manier haken (eigen patroon):

 1. Maak 6 vasten in een magische ring. | 6v
 2. 2v in elke vaste | 12 v
 3. 2 vasten in elke 2e vaste | 18 v
 4. 2 vasten in elke 3e vaste | 24 v
 5. 2 vasten in elke 4e vaste | 30 v
 6. 2 vasten in elke 15e vaste | 32 v
 7. t/m 14: v in elke vaste | 32
 8. Sluit met een halve vaste en werk de draad weg
 9. Maak een pompommetje en maak hem bovenop het mutsje vast

Zijn je mutsjes af? Je kunt ze gratis per post of pakket opsturen naar Innocent.
Doe dit dan wel vóór 9 december 2016, zodat jouw creaties volgend jaar in de winkels staan.

Pantar, T.a.v. Rietschuur
Antwoordnummer 1181
1110 VB DIEMEN

Ik denk overigens dat elke dag een mutsje breien zeker wel haalbaar is, het gaat ontzettend snel en je kunt natuurlijk een beetje smokkelen. Brei je op één avond drie mutsjes, dan staat dat natuurlijk gelijk aan drie dagen… Ik ga het daarom in 2017 gewoon nog eens proberen! 365 mutsjes zou toch fantastisch zijn?! Mocht ik het wederom niet halen, dan is dat ook helemaal niet erg.

Doe je ook mee aan de Goedgemutste Breicampagne 2016?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties

 • Reply Nancy 28 november 2016 at 09:59

  Ik ben helemaal geen creatief iemand en totaal niet handig(lees totaal geen geduld)maar vorig jaar winter heb ik een hele simpele smaak gehaakt en ik vond haken heel ontspannend! Dus dat wordt mutsjes haken!

 • Reply Sophie 28 november 2016 at 10:26

  Jaaa, de goedgemutste Breicampagne! Ik heb er maar een paar gebreid, maar wel heel veel gehaakt. Je kan er zoveel kanten mee op en ze zijn niet te groot.
  Heb je misschien nog tips om de pompommetjes zo mooi te krijgen? Bij mij vallen ze uit elkaar en ik ben nu maar overgegaan op vilten balletjes, maar vind pompoms veel mooier.

  Het adres om de mutsjes naar toe te sturen is wat anders dan jij hier boven hebt staan:
  Pantar, T.a.v. Rietschuur
  Antwoordnummer 1181
  1110 VB DIEMEN
  Sophie heeft onlangs geplaatst…SinterklaaskransMy Profile

  • Reply Inge 28 november 2016 at 10:38

   Je hebt gelijk! Het is veranderd inderdaad. Gelijk aangepast, dankjewel! Voor de pompoms gebruik ik de Clover Pom Pom Maker. Ik heb het voorheen met een vork gemaakt, maar ik vond dat die pompoms niet mooi vol waren en inderdaad een beetje uit elkaar vielen. Leuk dat je meedoet! 😀

 • Reply Denise 28 november 2016 at 13:16

  Wat een leuke mutsjes. Helaas ben ik niet zo handig in breien of haken. Ik moet het doen met een duidelijke tutorial op internet. Het lijkt me wel gaaf om er een paar te maken voor een goed doel!
  Denise heeft onlangs geplaatst…Plog #2 – Loonse en Drunense DuinenMy Profile

  • Reply Inge 28 november 2016 at 14:31

   Wellicht dat het met de uitleg op de website lukt? 🙂 En anders kun je de flesjes met mutsjes natuurlijk ook nog kopen! 🙂

 • Reply Kelly 28 november 2016 at 17:10

  Wat een super tof initiatief van Innocent Smoothies! Hoewel ik niet zo handig ben met haak- en breinaalden, ga ik toch een poging wagen. Leuk!

  • Reply Inge 28 november 2016 at 18:09

   Wat leuk om te horen! Laat je het resultaat ook zien? 🙂

 • Reply Anita 28 november 2016 at 17:30

  Wat goed dat je dit jaar weer meedoet, ziet er zo gezellig uit!
  Anita heeft onlangs geplaatst…Joy in my mind #28My Profile

 • Reply Gera 28 november 2016 at 19:02

  Ik heb mijn tante op de hoogte gesteld van de actie. Zij kan goed breien 😀
  Gera heeft onlangs geplaatst…Over huistelefoons, mijlpalen, pepernoten en nog veel meer!My Profile

 • Reply Els 28 november 2016 at 20:58

  Zo leuk om te zien :-). Misschien is het iets voor mij volgend jaar, maar voor nu ben ik echt nog veel te langzaam en krijg ik snel spierpijn van het haken ;-).

  Succes met komend jaar!
  Els heeft onlangs geplaatst…DIY #30: Een kerstkussen makenMy Profile

 • Reply Kim 28 november 2016 at 22:21

  Oja ik weet nog dat je dit vorig jaar deed! Super! Ik had een poging tot breien gedaan, maar snapte er helemaal niets van haha.
  Kim heeft onlangs geplaatst…Wanneer je het altijd maar “druk” hebtMy Profile

  • Reply Inge 28 november 2016 at 22:35

   Ja ik doe gewoon meer mee! Hopelijk haal ik volgend jaar mijn uitdaging wel 😉 of kom ik dichter in de buurt, haha! Ahh jammer dat het niet is gelukt! 🙁 Als je hulp nodig hebt moet je het zeggen!

 • Reply MamaIssues 29 november 2016 at 09:25

  Wat super jammer dat ik dit nu pas weet!
  Ik ben gek op haken en had graag mee gedaan.
  Mutsjes haken voor 9 december gaat mij helaas niet meer lukken maar voor volgend jaar wil ik zeker mee doen!
  Je patroontje sla ik even op 🙂

  • Reply Inge 29 november 2016 at 10:15

   Ik was inderdaad een beetje laat met de aankondiging, maar het geeft helemaal niets! Je hebt nog een heel jaar om mutsjes te breiden voor de Goedgemutste Breicampagne 2017! 🙂

 • Reply Margo 29 november 2016 at 13:00

  Ahh nou de hoeveelheid maakt niet uit, je doet sowieso al iets en das top! Ze zijn ook echt mega schattig 🙂

  • Reply Inge 29 november 2016 at 13:54

   Hihi, het zouden net mutsjes voor Mango kunnen zijn! 🙂

 • Reply Saskia 29 november 2016 at 13:08

  Oh wat super leuk zeg. Ik vind dit doel en de mooie creaties altijd zo leuk om te zien.

  PS: Ik vind je favicon van Mango trouwens echt GEWELDIG<3
  Saskia heeft onlangs geplaatst…Over ons verhuiskaartje (+foto’s!)My Profile

 • Reply Michelle 29 november 2016 at 16:40

  Ik had er dit jaar aan willen beginnen, maar ergens is deze goede voornemen kwijt geraakt. Voor 9 december gaat het mij niet meer lukken, maar misschien dat in de loop van het nieuwe jaar ik weer een nieuwe poging waag 🙂 Juist omdat ze zo snel te maken zijn, lijken het mij ideale projectjes voor tussendoor.
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Eleanor | Twee weken oudMy Profile

  • Reply Inge 29 november 2016 at 17:00

   Ja precies! Dat is het eigenlijk ook (maar ik ben ze ook compleet vergeten..) Hehe!

 • Reply Romy 29 november 2016 at 21:07

  Ik vind dit zo’n leuke campagne en al die flesjes bij elkaar zien er ook zo mooi en fleurig uit! Helaas ben ik vorig jaar na een paar pogingen met haken gestopt, maar wie weet ga ik het ooit nog eens oppakken en leer ik dan ook eindelijk eens breien 😉
  Romy heeft onlangs geplaatst…Mijn collectie dierproefvrije nagellakMy Profile

  • Reply Inge 29 november 2016 at 21:18

   Ooh wat jammer! Het is ook niet iedereen zijn ding, geeft niets! Je kunt altijd nog zo’n leuk gemutst flesje kopen volgend jaar 🙂

 • Reply Lorenza 1 december 2016 at 06:56

  Wat leuk! Zo heerlijk om er creatief mee bezig te zijn! ♡

  • Reply Inge 1 december 2016 at 08:22

   Ja dat is het ook echt! 🙂