Leestip: Opgeruimd! van Marie Kondo

11 november 2015

Marie Kondo, wie kent haar (inmiddels) niet? De opruim-guru uit Japan is nog steeds populair in Nederland en heeft ook mijn nieuwsgierigheid weten te wekken. Kan ik nog dingen van haar leren?

Afbeelding boek marie kondo opgeruimd

In mijn eerste (en enige) shoplog van juni vertelde ik al dat ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo had meegenomen. Gedurende de zomer heb ik het boek gelezen. Als ik ergens mee bezig ben, kan ik best een rommelkont zijn (ik noem het creatief, mijn ouders noemen het ‘gewoon een bende’..). Vaak erger ik me aan de rommel en ruim ik het weer op. Eens in de zoveel tijd moet mijn kamer aan een opruimbeurt geloven. Ik was dus benieuwd of het boek mij nog nieuwe dingen kon leren wat betreft het opruimen. Het resultaat? Ik heb de techniek nu al twee keer toegepast! Hoogste tijd dus om er over te schrijven.

Marie Kondo

Het boek begint met het leven van Marie; hoe ze als klein meisje al geïnteresseerd en geobsedeerd was door opruimen, tot ergernis van haar familie aan toe. Elke methode of techniek waarover ze las, paste ze toe. Zonder succes. Door de jaren heen heeft ze eindelijk een manier ontwikkelt dat werkt. Uiteindelijk heeft ze er haar werk van kunnen maken, door mensen te coachen en hen te leren hóé ze moeten opruimen. Hoe gaaf is dat? Als blogger of creatieveling voor jezelf beginnen is voor de meesten toch wel een droom denk ik. Ze schreef Opgeruimd! (In het Engels: The Life-Changing Magic of Tidying up) en daarvan zijn er al meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Wauw.

Kon-Mari methode

Haar opruim methode wordt Kon-Mari genoemd. In het kort houdt de methode in: houd alleen de spullen waar van je blij van wordt. Couldn’t be more simple, right? Door alle items vast te houden, is het makkelijker om te bepalen hoe het item voelt. Word je er blij van? Dan bewaar je het. Word je er niet blij van? Doe het dan weg. Het is niet de bedoeling dat je spullen gaat (her)opbergen. Want kasten vol met spullen die je niet gebruikt, maken je simpelweg niet gelukkig. Spullen die je ooit nog wil gebruiken of boeken die je ooit nog wil lezen.. wees realistisch. Ga je het écht nog gebruiken? Ga je het écht nog lezen? Zo niet, doe het dan weg. Gooi het niet weg maar verkoop het of schenk het. Zo krijgt het voor iemand anders wellicht nog een betekenis.

Categorieën

Ai. Hier ga ik de fout in. Ik ruim altijd mijn kamer op and that’s it. Volgens Marie is dit niet de beste manier om op te ruimen. Je moet niet per kamer of van boven naar beneden opruimen, want de kans is groot dat je in een andere kamer of ruimte soortgelijke spullen tegenkomt. Daarom kun je het beste alle spullen naar één plek brengen (oef, wat een werk) zodat je een duidelijk overzicht hebt. Je hebt vaak veel meer dan je denkt. Vervolgens is het de kunst om per categorie op te ruimen. Begin met de makkelijke dingen (zoals boeken) en werk vervolgens toe naar moeilijkere categorieën (foto’s en brieven). Op deze manier leer je alvast om keuzes te maken. De kunst is ook om niet té lang te blijven hangen bij een bepaald item: de kans is dan groot dat je het toch (tegen beter weten in) gaat bewaren.

Kleding oprollen

Het meest interessante -voor mij althans- is de manier waarop Marie kleding bewaart. Door het (op de goede manier!) op te rollen, komen er geen kreukels in en is het veel overzichtelijker om te zien wat je hebt. Kleding ophangen doe je alleen als het noodzakelijk is. Het is natuurlijk erg makkelijk om alles op te hangen, maar het neemt erg veel plek in. Sokken en panty’s prop je niet op als bolletjes, maar vouw je op. Mijn interesse was gewekt en heb gelijk een filmpje opgezocht waarin iets duidelijker werd hóé ze dan precies kleding opvouwt/oprolt. Ik vind het erg handig! Ik heb mijn eigen ondergoed lade ook aangepast.

VoorAfbeelding marie kondo voor

Er zat wel een systeem in: links bh’s, daarnaast ondergoed en rechts sokken. Maar door gebruik wordt het toch rommelig (al leg ik het ééns in de zoveel tijd netjes)..

NaAfbeelding marie kondo na

Na het één en ander te hebben weggegooid en alles volgens de methode te hebben opgeborgen, heb ik opeens veel meer ruimte! Wauw! En het ziet er nog steeds net zo netjes uit als op de dag dat ik de methode heb toegepast. I’m impressed!

Tot slot

Het boek leest ontzettend prettig weg. Wel vond ik dat het tegen het einde in de herhaling viel. Ze bleef punten benoemen die ik inmiddels al een paar keer had gelezen. Daarnaast houdt ze er een bijzondere filosofie op na die zeker in onze Westerse wereld niet zo gewoon is. Zo zegt ze dat je het huis moet begroeten (het liefst hardop) als je binnenkomt en je spullen (tevens hardop) moet bedanken voor het zware werk dat ze die dag voor je hebben geleverd. Daarnaast zou het beter zijn om spullen (zoals boeken) verticaal weg te zetten i.p.v. horizontaal. Anders zou het zielig zijn voor het onderste boek dat verdrukt wordt. (Is het heel gek als ik zeg dat ik dit nog wel kan begrijpen?) Ik kan er wel om lachen, maar de kans dat ik hardop mijn spullen ga bedanken is nagenoeg nihil.

Afbeelding ingepakte reiskoffer via Marie Kondo methode

Ik was bijna twee weken in Engeland en heb mijn bagage volgens deze methode ingepakt. Alles paste in mijn handbagage koffertje, wat mij de incheck kosten voor een grote koffer heeft bespaard! Nu scheelt het natuurlijk ook dat ik bij mijn zusjes was en dus niet alles hoefde mee te nemen. 😉 Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen, ik heb er toch nog wat interesse dingen uit kunnen halen voor mijzelf. Natuurlijk hoef je niet alles wat Marie benoemt toe te passen, doe gewoon wat goed voelt!

Heb jij Opgeruimd! van Marie Kondo al gelezen?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties

 • Reply Marije 11 november 2015 at 09:25

  Ik denk al tijden dat ik dit boek ook eens moet lezen, maar als enorme rommelkont en chaoot zie ik daar ook wel een beetje tegen op. Want die rommel hoort bij mij. 😉 Maar stiekem word ik toch wel een beetje enthousiast van jouw verhaal. Dus wie weet ooit…

  • Reply Inge 11 november 2015 at 10:02

   Het is lekker luchtig geschreven en onthoud: je moet natuurlijk niets 🙂

 • Reply Renske 11 november 2015 at 09:47

  Toevallig heb ik dit boek laatst gekocht! Ik ben echt ontzettend benieuwd naar dit boek. Ik ben namelijk een kampioen in opruimen, maar dan wel alles weer een nieuwe plek geven. Zo is mijn slaapkamer heel netjes, maar de logeerkamer één grote pakzolder geworden. :’)

  • Reply Inge 11 november 2015 at 10:03

   Ik ben dus een beetje van beiden, maar ik kon er voor mijzelf toch nog wel interessante dingen uithalen 🙂

 • Reply Ysanne 11 november 2015 at 12:31

  Lijkt me een interessant boek! Ik heb mijn kledingkast op die manier ingedeeld, vind het heel fijn!

 • Reply Vlijtig Liesje 11 november 2015 at 13:05

  Nog niet helaas. Ik zit te wachten tot het eindelijk in de bieb is. Dat moet Marie kunnen waarderen, dat ik niet nog meer spullen mijn huis in wil halen ; )

  • Reply Inge 11 november 2015 at 13:14

   Zeker! Ze zegt ook dat wanneer je het boek hebt gelezen, je het niet meer nodig hebt. 🙂 Je kunt het dan bijvoorbeeld cadeau doen aan iemand anders (want weggooien is zonde!)

 • Reply Manon 11 november 2015 at 14:02

  Wow dat ziet er netjes uit! Ook handig dat het netjes blijft… als ik opruim is het namelijk na 2 dagen weer net zo´n grote rommel. Zeker de moeite waard om een keer te gaan bekijken. Thanks!

  • Reply Inge 11 november 2015 at 14:11

   Bij mij werd het na verloop van tijd ook weer een bende, maar doordat ik het nu op deze manier blijf opvouwen, ziet het er nog steeds zo uit! (Al zo’n 2 maanden nu)

 • Reply Sabine 11 november 2015 at 16:01

  Ik kende het boek niet… oeps 😉 Maar zo te zien is het heel handig! Die kledingkast is bij mij ook nog een puntje. Met name de ondergoedla. Ik kán het gewoon niet netjes houden haha 😉 Verder hebben we niet zoveel spullen eigenlijk, maar toch zou er wel wat weg kunnen…

 • Reply Els 11 november 2015 at 20:35

  Misschien moet ik dit boek toch eens gaan kopen… alweer zo fijn verhaal. Ik vind je lade en koffer er echt super uitzien!

  • Reply Inge 11 november 2015 at 20:43

   Ah dankjewel Els! 😀

   • Reply Els 12 november 2015 at 21:19

    Daar zijn mijn sokken jaloers op ;-).

    • Reply Inge 12 november 2015 at 22:47

     Kijk, daar doe ik het voor 😉

 • Reply Puck 11 november 2015 at 21:44

  Ik hoopte op een give away! Ik ben het boek nog nergens tegengekomen, anders had ik er vast eens doorheen gebladerd.

 • Reply Jenn 12 november 2015 at 11:22

  Ik heb het nog niet gelezen, maar word na alle blogjes erover wel steeds benieuwder.

 • Reply Roxanne 12 november 2015 at 13:39

  Ik had het inderdaad bij Mascha in haar vlogs gezien. Ik vind die van die kledingkast wel echt heel slim, je kleding rollen dus. Nu heb ik alleen nooit zo’n probleem met spullen weggooien

 • Reply Eilish (artisticstateofmind) 12 november 2015 at 16:36

  Dat rollen wil ik ook eens proberen!

  • Reply Inge 12 november 2015 at 16:40

   Zeker doen, ik vind het echt een uitkomst!

 • Reply Anna 12 november 2015 at 23:30

  Wow, best een verschil om kleding opgerold in de kast te leggen! Toch zou ik denk ik na een tijdje te lui worden… Haha! Hahaha, je spullen bedanken. Bijzonder. Fijn dat het boek gemakkelijk wegleest! Ben er toch wel benieuwd naar, al ben ik niet echt een sloddervos.

 • Reply Hanna @ eenbezigbijtje.nl 16 november 2015 at 21:35

  Ik heb het boek niet gelezen maar ken de methode wel. Toch vind ik m’n kledingkast overzichtelijker als ik m’n kleding ophang, maar dat is persoonlijk. Voor op reis vind ik dat oprollen wel echt handig, scheelt echt ruimte!