Fairtrade bolletjeskleed van Sukhi

Elk interieur verdient een eyecatcher. Dat vinden ze bij Sukhi ook. Sukhi heeft de mooiste vloerkleden van de hoogste kwaliteit voor een eerlijke prijs. Daar wordt iedereen blij van! In oktober 2016 ben ik verhuisd en om mijn interieur af te maken, mocht ik van Sukhi een bolletjeskleed uitzoeken. Ik was er al vrij snel uit, want er zat één kleed tussen waar ik opslag verliefd op werd: het ronde vloerkleed Menkhu. Na het bestellen wordt het kleed in Nepal persoonlijk voor je gemaakt. Na zo’n 4 à 5 weken krijg je een e-mail dat het kleed wordt verzonden. Je hebt het kleed dan binnen twee weken in huis. Het was eigenlijk een verlaat – maar heel tof – verjaardagscadeautje!

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi: Menkhu opgerold

Diep en vreedzaam als de kalmste zee. Het Sukhi Menkhu bolletjeskleed schept rust in je omgeving. Dit solide turkooizen kleed is ideaal voor een badkamer. Of in elke andere ruimte.

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi: Menkhu

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi: Menkhu

Het kleed is werkelijk prachtig gemaakt! De vilten balletjes zijn erg zacht en je ziet vrijwel geen draden die balletjes op zijn plek houden. Heel bijzonder! Dat lijkt mij nog het moeilijkste; de balletjes op een stevige, maar onzichtbare manier bevestigen.

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi: Menkhu onder plant

Een bolletjeskleed van Sukhi is speels en past in elk interieur. Met mijn Scandinavische basis vind ik het leuk om met kleur wat accenten aan te brengen. Mijn bolletjeskleed is – zeker door zijn kleur – dus onderdeel geworden van mijn interieur en maakt de zithoek helemaal af. Je hebt effen kleden zoals deze Menkhu, maar ook kleden waarbij meerdere kleuren gebruikt worden. Dit geeft een nog speelser effect, maar vind ik voor mijn woonkamer persoonlijk te druk. Er zijn heel veel verschillende bolletjeskleden beschikbaar. Mocht je in het assortiment niets naar wens kunnen vinden, dan is er voor de creabea’s onder ons ook de mogelijkheid om je eigen kleed samen te stellen door zelf kleuren en de grootte te kiezen!

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi met palm

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi: label

Afbeelding bolletjeskleed van Sukhi gemaakt door label

Wat ook heel tof is, is dat er aan je vloerkleed een kaartje hangt door wie het is gemaakt. Het is de finishing touch en het maakt het handgemaakte nog tastbaarder. Iemand is uren bezig geweest om mijn vloerkleed te maken en in mijn geval is dat Rita Sharma. Dankjewel!

Sukhi

Sukhi is Nepalees voor ‘blij’. Dat is dan ook gelijk de essentie van deze organisatie: mensen blij maken met een prachtig, handgemaakt maar bovenal eerlijk vloerkleed. Het idee hierachter is dat je als consument direct bij vakmensen koopt, zonder tussenpersonen en dure winkels. Sukhi heeft ambachtslieden in India, Marroko, Nepal en Turkije. Het fijnste aan dit verhaal is dat elk vloerkleed een fairtrade label draagt: de mensen werken op de manier zoals zij het gewend zijn en worden hiervoor goed betaald. Voor je beeldvorming: ze verdienen ongeveer twee tot drie keer meer dan het gemiddelde salaris in die regio! Het team bestaat voornamelijk uit vrouwen (zowel vriendinnen als families) en door het maken van de kleden hebben zij een beter bestaan kunnen opbouwen. Het is fijn om te weten dat je dus niet alleen een kunstwerk in huis krijgt, maar er ook direct mensen mee helpt. Een maatschappelijk verantwoord vloerkleed dus!

Kijk nou, in dit filmpje zie je Rita die mijn vloerkleed heeft gemaakt (althans, dat denk ik). Hoe speciaal en wat is ze mooi! 😀 Ik zou in een vakantie best een weekje mee willen helpen, lijkt mij wel gezellig!

Hoe wordt een bolletjeskleed gemaakt?

De bolletjeskleden worden handgemaakt met vilten balletjes. Deze balletjes worden gemaakt van 100% nieuwe en pure wol uit Nieuw-Zeeland en met de hand gedraaid. Ik heb zelf ook wel eens vilt gemaakt van wol (voor mijn afstudeerproject bijvoorbeeld) en ik weet dus hoe het in zijn werk gaat. Het is niet moeilijk, maar zeker een tijdrovend proces wanneer je er een kleed van maakt dat al snel uit duizenden – handgedraaide – bolletjes bestaat! De bolletjes worden geverfd met een natuurlijke, allergievrije kleurstof. De kwaliteit van een vloerkleed is dus erg goed en daarmee een duurzame investering; hij gaat generaties lang mee. Naast het bolletjeskleed heeft Sukhi ook nog andere vilten kleden. Schoonmaken is heel eenvoudig, enkel lichtjes stofzuigen is voldoende. Je moet onderstaand filmpje écht bekijken. Het is super kleurrijk, heel gaaf gemaakt en laat het belang van Sukhi als sociale onderneming zien.

Ik ben echt onwijs blij met mijn bolletjeskleed en ik vind het geweldig hoe deze vloerkleden gemaakt worden en welke directe invloed het heeft op de (voornamelijk) vrouwen in Nepal. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor fairtrade producten en ondernemingen en daar word ik blij van! Ik vind dat iedereen recht heeft op een beter bestaan. Mocht je op zoek zijn naar een mooi vloerkleed dat ook nog eens maatschappelijk verantwoord is, dan is Sukhi zeker het overwegen waard.

Ben jij al bekend met de vloerkleden van Sukhi? Is een bolletjeskleed van Sukhi iets voor jou?


Dit artikel betreft een samenwerking. Zie mijn disclaimer.
Wil je ook met mij samenwerken?

27 lieve reacties

Geef een reactie

CommentLuv badge