Praktisch aan de slag met ademhalen

7 december 2018

Foto


Wist jij dat maar liefst 70% van álle afvalstoffen ons lichaam via de luchtwegen verlaat? Ongeveer 20% verdwijnt via de huid en maar 10% wordt via de spijsverteringsorganen uitgescheiden. Als je deze cijfers ziet, begrijp je hoe belangrijk onze luchtwegen eigenlijk voor ons zijn. We nemen onze ademhaling vaak voor lief omdat het ademhalen zo onbewust (gelukkig maar!) verloopt. Zonde, want juist met bewust en goed ademhalen bereik je meer en ervaar je een minder gestresst leven.

Reinigen van ons lichaam

Ons lymfestelsel is het afvoerputje van ons lichaam: het voert gif- en afvalstoffen af en transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar iedere cel in ons lichaam, mits er voldoende zuurstof aanwezig is. Je kunt alleen al het reinigingsproces van het lymfestelsel meer dan tien keer versnellen door op een juiste manier adem te halen. Dit stelsel wordt dus aangedreven door onze ademhaling (en spierbeweging) en vormt de meest effectieve methode om ons lichaam van binnen te reinigen. Als je dagelijks tien tot twintig minuten een diepe buikademhaling gebruikt, verloopt je stofwisseling sneller, verlaagt je stresslevel en slaap je dieper.

Correct ademhalen

Ademhalen gebeurt over het algemeen onbewust. Dat is heel fijn, want daardoor kunnen we naast ademhalen nog veel meer dingen doen op een dag. Door onze drukke levens en banen ademen we echter niet de hele dag door correct. Zo versnelt je ademhaling bij stress situaties en willen we nog wel eens door onze mond in- en uitademen. Ademhaling door je mond is eigenlijk door ons lichaam bedacht voor noodsituaties. Wanneer je door je neus ademt krijg je minder snel last van infectieziekten en houd je je energiehuishouding constant op hoog niveau. Wist je dat je lichaam zelf het in- en uitademen door een bepaald neusgat regelt? Zo om de twee uur wisselt je lichaam van neusgat! Als je invloed wil uitoefenen dan zou je kunnen kijken wat het ademen door de verschillende neusgaten met je doet. Het is namelijk zo dat het ademen door je rechterneusgat de linkerhersenhelft makkelijker activeert. Dit zorgt er voor dat we makkelijker beslissingen kunnen nemen, beter nee kunnen zeggen en iets voor elkaar kunnen krijgen. Door het rechterneusgat zou je meer je gevoel stimuleren. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, dus ik ben heel benieuwd of dit ook echt werkt. Iemand die dit al eens heeft geprobeerd en zijn/haar ervaringen met mij wil delen? 😉

Oefenen

Door iedere dag tien tot twintig minuten bewust met je ademhaling om te gaan ervaar je veel voordelen. Het verlagen van het stress niveau en dieper slapen zijn maar enkele voorbeelden. Yoga en meditatie zijn twee handige hulpmiddelen om je ademhaling te trainen! Om aan de slag te gaan met ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie is het goed om eerst een fijne plek in huis te kiezen. Een plekje waar je je fijn voelt. Je kunt werken met verschillende attributen: een stoel, meditatiekussen en/of yoga deken. Zorg dat je het heerlijk warm hebt en probeer de sfeer aangenaam te maken met sfeervolle muziek (of zonder muziek als dat beter voor je werkt), gedimd licht en werk eventueel met kaarsjes, verse bloemen of essentiële oliën. Geuren zorgen ervoor dat je gefocust blijft. Als je graag ligt dan werkt een oogkussen gevuld met lavendel super ontspannend. Geuren zorgen er bovendien voor dat je makkelijker in het hier en nu blijft.

Ademen door je poriën

Een reinigende oefening is het ademhalen door je poriën. Probeer dit dagelijks te doen voor een merkbaar effect en houdt ongeveer tien minuten aan. Adem goed in en beeld je in dat je de lucht via de poriën in je huid opneemt. Adem rustig uit door je mond en zet hier voor de rest geen druk achter. Als je meer energie en kracht uit deze oefening wil halen dan kun je het volgende doen voordat je de ademhalingsoefening doet: masseer je hele lichaam met een droge borstel om vervolgens goed te douchen. Douche koud af, wissel af hoe lang je dit doet. Adem vervolgens tien minuten bewust door de poriën. Je voelt je niet alleen energieker en krachtiger, ook je immuunsysteem wordt sterker.

Meditatiekussen voor juiste houding en goed ademhalen

Meditatiekussen

Mediteren deed ik voorheen op een rechte stoel. Goed rechtop zitten, ogen dicht en focussen op je ademhaling. Thuis werkte dit toch minder fijn en telkens een stoel naar een andere ruimte slepen vond ik ook niet erg rustgevend om te doen. Daarom maak ik sinds kort gebruik van een meditatiekussen en heb ik een meditatiehoekje gecreëerd waar ik alleen maar hoef te zitten en te ontspannen (ha, ja, dat is makkelijk gezegd hè?). Ik snapte nooit zo goed wat het voordeel van een meditatiekussen zou zijn. Je hebt namelijk geen rugleuning en je zit bijna op de grond.

Meditatiekussens bij SuperYoga

Bron: superyoga.nl

Inmiddels snap ik het. Ja, het is inderdaad wat laag, maar het zit heerlijk! Door de losse vulling van het kussen, past het kussen zich aan naar jouw lichaam. Hierdoor hoef je zelf dus niet te balanceren en op zoek te gaan naar de fijnste houding. Als je gaat zitten, dan zit je gelijk goed. Doordat je een stukje boven de grond zit, is het fijn om in een soort kleermakerszit te zitten. Dit zorgt ook voor wat extra stabiliteit. Door de lichte verhoging kom je ook makkelijk weer omhoog. Wonderbaarlijk genoeg zit het heel ontspannend en hoef je je dus niet meer op je lichaamshouding te focussen; je kunt al jouw aandacht op jouw ademhaling richten. Fijn! Door de mooie indigo kleur past het kussen ook mooi in mijn interieur.

Mediteer jij weleens op een meditatiekussen?

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Superyoga.nl.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  • Reply Yvonne 9 december 2018 at 08:06

    Wat een goed artikel! Ik wist dat je ademhaling en mindfulness goed voor je zijn, maar wist helemaal niet dat je zoveel afvalstoffen afvoert via je ademhaling. In een tijd dat ik extra met mijn gezondheid bezig ben, is dit een héél nuttige tip. Ik ga die techniek via de poriën gelijk proberen. En dat meditatiekussen ken ik ook al niet. Ik gebruik Headspace en ga daarbij gewoon op de bank zitten, vaak wel in kleermakerszit. Maar zo’n kussen ziet er eigenlijk ook wel heel comfi uit. Bedankt voor het delen!

  • Reply Marion 9 december 2018 at 09:47

    Ik heb een meditatiekussen. Zit er op verschillende manieren op. Erg fijn. Ik ben nu nog aan het sparen voor een meditatiemat en inderdaad een kleed of omslagdoek erbij. Ik merk dat als ik die spullen speciaal voor mediteren heb, dat ik me makkelijker aan mijn dagelijkse ritueel houd.