Gelukkig in balans

27 maart 2017
Afbeelding bloesem

Ik merk dat ik de laatste tijd heel erg aan het zoeken ben naar mijn ‘ware’ ik: wie ik echt ben, wat ik leuk vind en waar ik voor sta. Vegan of toch niet? Yoga? Mediteren? Ik vind het heel erg fijn maar ik kom er maar niet aan toe. Daar baal ik best van, want het zou toch heerlijk zijn als dit onderdeel wordt van je dagelijkse ritme? Ben jij gelukkig in balans? Yoga en mediteren kunnen je daarbij helpen. Het is in ieder geval mijn missie voor 2017!

Yoga en meditatie zijn twee termen die we steeds vaker om ons heen horen. In de Verenigde staten zijn beide al jaren niet meer weg te denken en is het heel gewoon als iemand met een yoga matje onder de arm naar de studio onderweg is. In Nederland beginnen yoga en meditatie ook meer en meer hun weg te vinden en ontdekken steeds meer mensen de voordelen van een practice in hun o zo drukke bestaan. Want heel eerlijk, we hebben het allemaal best druk en vragen onszelf geregeld af of het niet heerlijk zou zijn om een tandje terug te schroeven of om een moment te plannen waarin we kunnen uitblazen. Yoga en meditatie helpen je om rust te vinden en daarmee de energie te geven om weer vol frisse moed alle uitdagingen aan te gaan. Het helpt je om een gezonde balans in het leven te vinden. En dat niet alleen, yoga kan je helpen om je concentratievermogen te verbeteren, een goede lichaamshouding te ontwikkelen, krachtiger te worden en meer focus te ontwikkelen op de punten die jij belangrijk vindt in het leven.

Het heerlijke aan yoga en meditatie is dat het voor iedereen geschikt is, het maakt niet uit hoe oud je bent, in welke conditie je verkeert of hoeveel budget je tot je beschikking hebt. Er is geen prestatie aan verbonden dus jij bepaalt het niveau, de frequentie en dankzij de enorme hoeveelheid verschillende stijlen zit er altijd wel een stijl voor jou bij. De meest bekende yogastijl is Hatha Yoga. Met deze statische stijl worden er voornamelijk basishoudingen geoefend. Dit zorgt ervoor dat de stijl geschikt is voor beginnende yogi’s en yogini’s. Zoek je meer power of dynamiek dan kun je eens Googelen op stijlen als Ashtanga Yoga, Power Yoga en Vinyasa Flow. Bikram Yoga is een stijl die wordt uitgevoerd in een ruimte van 40 graden, een zeer intensieve les waarbij je veel zweet en voldoende afvalstoffen kwijtraakt! Als je op zoek bent naar rust en focus dan kan Yin Yoga jouw oplossing zijn. Bij deze practice blijf je een geruime tijd bij eenzelfde houding en geef je je aandacht aan je bindweefsel en gewrichten waardoor je flexibeler kan worden en ontspanning opzoekt. De ideale les om bijvoorbeeld spanningen in je rug te verminderen of een moment om negatieve gedachten een plek te geven.

Afbeelding bloesem

Het is aan jou en je persoonlijke omstandigheden welke stijl bij je past. Bij yogastudio’s en sportscholen kun je vaak een proefles volgen zodat je rustig kunt aftasten zonder veel geld kwijt te zijn. Als je weinig met het verlengen van je spieren hebt gedaan of uit een hele drukke periode komt, is het aan te raden heel rustig aan te beginnen met basishoudingen zodat zowel je lichaam als je geest kan wennen. Luister goed naar je lichaam en zoek jouw uitdagingen binnen jouw kunnen op! Wil je liever eerst wat meer kennis opdoen over yoga zodat je beter voorbereid de studio binnenkomt of omdat je de voorkeur geeft aan thuis tot rust komen? Dan is YouTube of je smartphone je grote vriend: je vindt er een eindeloze hoeveelheid aan informatie op uitdagende kanalen en professionele apps. Zo leer je al snel alles over de Warrior Pose en de Happy Baby!

Yoga kan je vooruit helpen door rust te vinden in jezelf. Je kalm voelen is een fijne waarneming en ook voor je zenuwstelstel is het fantastisch. Je wordt bewust van jezelf, van patronen die je hebt ontwikkeld en door hierbij stil te staan, kun jij de twist aan je leven geven die je graag wilt. Een belangrijk onderdeel binnen yoga is meditatie, zonder naar binnen te keren kom je niet tot de gewenste resultaten. Vijf tot tien minuutjes per dag mediteren maakt al veel verschil. Met weinig investering kun je grootse veranderingen doormaken. Maak het jezelf gemakkelijk met een meditatie kussen zodat je met al je aandacht kunt mediteren en geen last hebt van een harde ondergrond of ongemakkelijke houding. Tip voor een goede meditatie: laat je gedachten gaan en doe er niets mee, en verleg de focus volledig naar je ademhaling. Volg je ademhaling van je mond tot aan je borst en buik en adem bewust en op een rustig tempo in en uit. Maak je rug iets rechter, duw je schouders naar achteren en probeer je lichaam steeds verder te ontspannen. De eerste keer dat je hiervoor de tijd neemt zal je het anders ervaren dan tijdens een latere sessie, geef dus niet te snel op!

Gelukkig zijn moet je durven, hoe zoek jij de rust op?
Sta je vaak genoeg stil bij jezelf en je dagelijkse leven? Ben jij gelukkig in balans?

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Superyoga.nl.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Reacties

 • Reply gerhilde maakt 27 maart 2017 at 07:58

  Gelukkig in balans momenteel niet, nee, maar dat is vooral door externe omstandigheden. Al zou yoga mij inderdaad bewuster kunnen maken. Ik wil het al heel lang proberen, maar het komt er maar niet van eigenlijk …
  gerhilde maakt heeft onlangs geplaatst…Schatten onder de vloerMy Profile

  • Reply Inge 27 maart 2017 at 08:10

   Herkenbaar! Wat vervelend he, dat het nog best lastig is om dit in je dagelijkse ritme toe te passen? ?

 • Reply Nancy 27 maart 2017 at 08:50

  Ik denk dat yoga heel erg goed is voor lichaam en geest maar heb er zelf nooit het geduld voor gehad. Ik ben overigens wel in balans??
  Nancy heeft onlangs geplaatst…BLUE PLEATED SKIRT & SAGE COLD SHOULDER JUMPER & FANCY FRIDAY LINKUPMy Profile

 • Reply Merel 27 maart 2017 at 09:06

  Herkenbaar, een tijdje geleden namen ik en mijn vriend voor elke avond een yoga/meditatie klasje online te volgen. Dit ging heel goed, tot je er op een bepaald punt uit raakt omdat je er geen tijd meer voor hebt, dan ga je het op en af doen en uiteindelijk vergeet je het maar terwijl het juist zo fijn is.. Ik hoop er deze week weer een begin aan te kunnen maken 🙂
  Merel heeft onlangs geplaatst…Roze lente smoothieMy Profile

 • Reply Sonja 27 maart 2017 at 09:12

  Ik hou echt heel veel van yoga, het geeft me altijd zo veel rust en het is voor mij de perfecte manier om weer meer met mijn lichaam in balans te komen, in plaats van telkens in mijn hoofd opgesloten te zitten. Mooi geschreven! 🙂
  Sonja heeft onlangs geplaatst…Tips om jezelf als muzikant te blijven ontwikkelenMy Profile

 • Reply Simone 27 maart 2017 at 14:07

  Mooi artikel! Ik heb best een tijdje aan yoga gedaan. Maar ik ben er uiteindelijk ook weer mee gestopt, omdat ik niet dat eruit haalde wat ik graag wilde. Daarnaast zat er ook een financieel plaatje aan vast, want ik ging echt ergens heen. Thuis zou ik de rust niet ervoor kunnen pakken helaas.
  Simone heeft onlangs geplaatst…#Echtepostiscool | Wat zat er in mijn pakketje?My Profile

 • Reply Stephanie 27 maart 2017 at 14:20

  yoga is zo fijn! ik heb ook ‘last’ van het probleem dat ik er niet altijd tijd voor maak.
  ik probeer het nu dan ook in to do list te zetten en dat helpt enorm
  🙂
  veel succes met je practice

 • Reply Sabine 27 maart 2017 at 17:01

  In balans… ik denk het niet eigenlijk. Yoga wil ik nog steeds eens doen, een meditatiecursus heb ik eens gevolgd maar ik denk dat ik er te ongeduldig voor ben. Misschien dat yoga beter zou passen. Echt rust en balans vind ik ook lastig te vinden eigenlijk.
  Sabine heeft onlangs geplaatst…Hoe goed is de gezondheidszorg in Colombia? Uitleg en mijn ervaringen.My Profile

 • Reply yvonne 27 maart 2017 at 22:08

  Ik ben helemaal niet in balans nu… Wie weet zou yoga mij ook wel helpen..

  • Reply Inge 28 maart 2017 at 20:37

   Oei, dat klinkt niet zo goed. Misschien kan yoga en/of mediteren je helpen om rust te vinden, om zo ook de balans weer te vinden? 🙂

   • Reply yvonne 4 april 2017 at 11:28

    dat hoop ik ook.

 • Reply Jenn 28 maart 2017 at 09:27

  Ik neem me regelmatig voor om yoga weer eens op te pakken. Van tijd tot tijd doe ik het eens een paar dagen, en dan houdt het langzamerhand wel weer op, terwijl ik het eigenlijk heerlijk vind. Maar ik ben wel gelukkig in balans 🙂
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Tag: Never have I ever… Book tagMy Profile

  • Reply Inge 29 maart 2017 at 10:07

   Ja dat herken ik! Ik begin er enthousiast aan, maar na een aantal dagen vergeet ik het en houdt het weer op. Raar hè? ?

 • Reply Sytse - Het Groene Broertje 28 maart 2017 at 20:16

  Yoga blijft er bij mij een beetje bij. Maar mediteren doe ik sinds kort weer iedere dag. Daar voel ik me ook heel goed bij! Ik heb toevallig gisteren een meditatiekussen besteld!
  Sytse – Het Groene Broertje heeft onlangs geplaatst…Meet the Vegan: Afieke – VegahippieMy Profile

  • Reply Inge 29 maart 2017 at 10:07

   Ik zag het meditatiekussen inderdaad voorbijkomen op Instagram. Ziet er fijn uit! ?

 • Reply Iris 28 maart 2017 at 20:25

  Zo te horen ben je er al uit: doen:)! Ik ben zelf yogadocente, maar vind het enorm fijn om online (gevorderde) yogalessen te volgen. Zo krijg je ook wat input van buitenaf en leer je toch steeds weer iets nieuws! Ik doe dat via Thrivingplantbased.com, want ik vind haar flowy yoga stijl heel erg leuk en verfrissend! Welke stijl beoefen jij?:)
  Iris heeft onlangs geplaatst…3x must-watch surf and travel films for adventurers #2My Profile

 • Reply Iris 29 maart 2017 at 09:51

  Wat een mooie post! Ik probeer wel vaak de rust op te zoeken door naar de natuur te gaan. Als ik in het bos loop en vooral op het strand loop, dan heb ik echt weer het idee even rustig te kunnen ademhalen. Ik heb ook een tijd gemediteerd en dat moet ik eigenlijk weer oppakken, want doe het nu toch te weinig en vind het heel erg fijn! Ik heb een meditatiekussen, dus dat moet goed komen 😀
  Iris heeft onlangs geplaatst…Fotoshoot: het gouden uurtjeMy Profile

 • Reply Kim 29 maart 2017 at 10:05

  Yoga brengt mij ook zo tot rust. Ik ben er nog maar net mee begonnen maar oh, ik kan niet meer zonder!
  Kim heeft onlangs geplaatst…Outfit: Meet my eco jeansMy Profile

 • Reply Els 29 maart 2017 at 18:49

  Yoga is zo enorm hip de laatste tijd. Mijn moeder doet het al jaren en vind het heerlijk. Ik krijg vooral rust door te knutselen, nu vooral haken :-).
  Els heeft onlangs geplaatst…Zelf kaartjes maken #13: Kaarten maken met Clear StampsMy Profile

 • Reply Saskia 29 maart 2017 at 20:34

  Wat een mooi artikel! Ik ben die balans nog aan het vinden…

 • Reply Irma 29 maart 2017 at 22:05

  Ik twijfel al tijden of ik een keer yoga wil gaan doen, maar je hebt me overgehaald 🙂 ik zag op youtube allemaal filmpjes. Daar kan ik er wel een keer eentje van gaan volgen. Ik ben benieuwd. Dankjewel!

 • Reply Michelle 14 april 2017 at 13:11

  Wat een leuk artikel! De laatste tijd zit ik steeds vaker met het idee om ook iets met Yoga en Meditatie te gaan doen. Helaas spelen mijn lichamelijke problemen door mijn Hypermobiliteit de laatste tijd weer erg op, dus ik weet ook niet of het wel zo handig is om nu met yoga te gaan beginnen.
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Afscheid nemenMy Profile