Dierproefvrij | Wereld Proefdierendag

24 april 2017

Het is vandaag 24 april en dat betekent dat het Wereld Proefdierendag is. Ik laat je graag zien welke dierproefvrije producten ik vandaag heb gebruikt voor #wereldproefdierendag. Kijk je mee?

Wereld Proefdierendag

Al heel erg lang worden dieren gebruikt om de effecten van producten op te testen. Is het irriterend voor de ogen? Moet je er van braken? Is inname dodelijk? Denk hierbij aan cosmetica, schoonmaakmiddelen, medicijnen etc. In 1875 werd er voor het eerst gedemonstreerd tegen dierproeven. Miss Frances Power Cobbe richtte toen de organisatie National Anti-Vivsection Society op. De eerste Wereld Proefdierendag vond plaats op 24 april 1979 en sindsdien wordt er elk jaar op 24 april stilgestaan bij het lot van proefdieren. Er zijn nog steeds duizenden dieren per jaar die achter gesloten deuren moeten lijden.

Ik kan hier wel een heel betoog gaan houden waarom dierproeven – zeker in de 21e eeuw – onnodig zijn en hier mee gestopt moet worden, maar dat doe ik niet. Iedereen moet zelf bepalen of je dierproefvrije producten wil steunen, al hoop ik wel dat steeds meer mensen – ja, ook jij – dat gaan doen. Zelf koop ik al meer dan 10 jaar dierproefvrije producten en dat is niet altijd even makkelijk. Soms heb je een fijn product gevonden en een paar jaar later blijkt dat merk ook in China te verkopen waar wel dierproeven gedaan worden (het is er zelfs verplicht!). Voor mij een reden om het product helaas niet meer te gebruiken. Soms geven mensen mij – goedbedoeld – een verzorgingsproduct cadeau, wat ik helaas niet kan gebruiken omdat het op de zwarte lijst staat. Het blijft dus een continue zoektocht.

Ik was al van plan om iets met Wereld Proefdierendag op mijn blog te gaan doen en uiteindelijk bracht Mariëlle van Gek op Make-up mij op dit idee. Zij heeft een challenge in het leven geroepen om op 24 april een foto van je dierproefvrije look óf dierproefvrije producten te delen via social media, om op deze manier meer awareness te creëeren. De selfie heb ik maar laten varen, ik kan helaas niet zo goed met make-up overweg..


via GIPHY

.. maar ik kan jullie natuurlijk wel laten zien welke fijne dierproefvrije producten ik vandaag heb gebruikt! Kijken jullie mee?

Afbeelding wereld proefdierendag 2017

Afbeelding wereld proefdierendag Lush
Ik begin mijn Wereld Proefdierendag onder de douche met de Whoosh shower jelly van Lush. Ik ben gek op citrusgeuren (al is dat niet per definitie garantie op succes) en met deze shower jelly – die overigens doet denken aan een drillpudding – begin je de dag met een kickstart!

Afbeelding wereld proefdierendag Faith in Nature
Ondertussen was ik mijn gezicht met de Cleansing Lotion van Faith in Nature, een super fijn merk! Ik mocht deze van Big Green Smile uitproberen en ik ben verkocht!

Afbeelding wereld proefdierendag dr van der hoog
Daarna scrub ik mijn gezicht nog zachtjes met de Purity scrubcrème van Dr. van der Hoog. Ik heb nog geen andere scrub gevonden die fijner is dan deze. Kleine amandeldeeltjes maken je gezicht heerlijk zacht. Hooguit twee keer per week is voldoende. Ik merk dat ik dit echt moet blijven doen, wil ik mijn gezicht een beetje in toom houden.

Afbeelding wereld proefdierendag Kruidvat dagcrème
Na het douchen breng ik de Aloë Vera dagcrème van Kruidvat eigenmerk aan. Ik heb altijd een vette huid gehad, maar de laatste weken is het erg onrustig. Mijn gezicht blijkt nu vochtarm te zijn.. vraag mij niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen. Mijn gezicht is erg jeukerig, zeker na het douchen. De crème is erg licht, bijna waterig van structuur maar brengt wel fijn aan en trekt ook snel in.

wereld proefdierendag Essence oogpotlood
Een beetje donkergrijs oogpotlood onder mijn onderste wimperrand om mijn ogen een beetje te benadrukken.

Afbeelding wereld proefdierendag Essence mascara
Een likje mascara om mijn lichte wimpers wat donkerder te maken en om er niet al te slaperig / ziek uit te zien.

Afbeelding wereld proefdierendag Sabon
De droogte in de lucht is helaas nog niet verdwenen en ook afwassen bezorgt mij droge handen. Om mijn handen een beetje in conditie te houden smeer ik ze op dit moment in met de handcrème van Sabon.

Dit zijn enkele producten die ik vandaag heb gebruikt. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en heb kunnen laten zien dat er heel veel fijne dierproefvrije merken te vinden zijn, vaak voor een zacht prijsje. Je eigen schoonheid hoeft niet ten koste te gaan van dierenleed. Wil je dierproefvrij gaan kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Op NAOKI vind je een heel fijn, overzichtelijk en uitgebreid overzicht van dierproefvrije cosmetica.

Wil je ook meedoen met deze challenge? Plaats een selfie van je dierproefvrije look óf een foto van je dierproefvrije producten op social media met de hashtag #wereldproefdierendag.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 • Reply yvonne 24 april 2017 at 07:12

  Wat een goed initiatief zeg. Je hebt er een leuk artikel van gemaakt.

 • Reply Romy 24 april 2017 at 07:51

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ben ook erg blij met mijn overstap op alleen dierproefvrije cosmetica/verzorgingsproducten. Leuk om zo een aantal producten te zien die je gebruikt! Die shower jelly lijkt mij ook wel wat 🙂
  Romy heeft onlangs geplaatst…4x Zo ga je van dromen naar doen!My Profile

 • Reply Amy 24 april 2017 at 08:05

  Wat een prachtig initiatief! Heel mooi! Ik ben langzaam ook aan het overstappen, maar vind het inderdaad ook een zoektocht. Mijn acnehuidje heeft echt een goede foundation en/of bb cream nodig en dat is voor hele lichte huidjes sowieso al moeilijk..
  Amy heeft onlangs geplaatst…Travel | Citytrip Lissabon in 48 uur + TipsMy Profile

 • Reply Sofie 24 april 2017 at 08:34

  Leuk dat je dit doet! Ik probeer te kijken of ik straks nog iets kan delen…
  Sofie heeft onlangs geplaatst…Chronisch ziek en schuldgevoel: afspraken afzeggenMy Profile

 • Reply Simone 24 april 2017 at 09:28

  Goed dat je dit doet. Ik probeer ook zoveel mogelijk dierproefvrije producten te gebruiken. Met name make-up is alles dierproefvrij.
  Simone heeft onlangs geplaatst…Huis & Tuin | Ons tuin project is klaar!My Profile

 • Reply Sophie 24 april 2017 at 11:10

  Leuk artikel en wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik vind Whoosh ook heerlijk 🙂

 • Reply Rachel Kromdijk 24 april 2017 at 15:53

  Wat een goed en informatief artikel!

 • Reply Sabine 24 april 2017 at 17:13

  Goed initiatief! Ik gebruik geen make-up, maar let er ook niet op of iets dierproefvrij is. Ik heb het weleens geprobeerd uit te zoeken voor in Colombia, maar er is hier zo weinig aandacht voor dat je je echt in allerlei bochten moet wringen (en diep in de buidel moet tasten) om wat te vinden. Ik gebruik vrij weinig producten, maar wel wat van Clinique, die staat helaas niet in de lijst van Naoki. Ik hoop eigenlijk gewoon dat elk cosmetica merk er in de toekomst mee gaat stoppen.
  Sabine heeft onlangs geplaatst…Plastische chirurgie in Colombia: het schoonheidsideaal, borsten en billen, cultuur en de cijfersMy Profile

 • Reply Mariëlle 24 april 2017 at 19:53

  Nou dame, geloof mij maar dat ik hier ook suuuuper blij mee ben 😀 Goed bezig, thanks a lot <3

 • Reply marije 25 april 2017 at 06:23

  Leuk dat je de producten laat zien die je gebruikt. Ik wist niet dat die lijn van het Kruidvat dierproefvrij was.
  marije heeft onlangs geplaatst…Inner Soul Tuesday: Self-care challengeMy Profile

 • Reply Jenn 25 april 2017 at 09:51

  Ah, die challenge heb ik gemist. Ik koop zelf alleen dierproefvrije producten, al een paar jaar eigenlijk. Maar als ik iets cadeau krijg wat niet dierproefvrij is dan gebruik ik dat wel, weggooien gaat dan ook weer tegen mijn principes in, dat vind ik helemaal zonde. Mooi dat je hier aandacht aan besteedt!
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Wát zoek je? Part 7My Profile

 • Reply Merel 25 april 2017 at 14:40

  Mooi dat je hier aandacht aan besteed! Het kan anders, en ik hoop van harte dat mensen dit oppikken. En wat mooie foto’s van de favoriete producten!
  Merel heeft onlangs geplaatst…#wereldproefdierendag: PHB Ethical Beauty MascaraMy Profile

 • Reply Roxanne 27 april 2017 at 20:59

  Die handcrème van Sabon! Die is zo fijn 🙂 Overigens ook goed dat er aandacht aan besteed wordt. Proefdieren zijn natuurlijk nergens meer voor nodig.
  Roxanne heeft onlangs geplaatst…Waarom ik online mijn boodschappen doeMy Profile

 • Reply Els 29 april 2017 at 08:12

  Eigenlijk is het toch van de zotte dat dierenproeven voor cosmetica nog mogen :-(.
  Els heeft onlangs geplaatst…Hiep hiep hoera! Mijn blog bestaat 3 jaar + winactieMy Profile

 • Reply Josine 30 april 2017 at 16:47

  Ik las hier ook al over op andere blogs, wat goed dat jullie dit onderwerp aankaarten. Zette mij weer even met beide benen op de grond. Liefs Josine
  Josine heeft onlangs geplaatst…Sunday Stories: druk einde van AprilMy Profile