Purpuz Planner: stop dromen, start doen

20 december 2017
Purpuz Planner 2017

Een tijdje geleden werd ik door Clen van Purpuz benaderd of ik de Purpuz Planner 2017 zou willen testen. Ben je nog op zoek naar een agenda/planner voor 2018? Misschien is de Purpuz Planner wel iets voor jou!

Purpuz Planner

Purpuz Planner

De Purpuz Planner helpt je om je dromen te bereiken en heeft daarom als motto: Stop Dromen, Start Doen. Het is een planner, maar je kunt hem natuurlijk ook prima als agenda gebruiken. Het doel van de planner is om meer balans in je leven te creëren én om je doelen te behalen. Door de opzet leer je je sterke- en ontwikkelpunten te ontdekken, je eigen grenzen kennen en je komt erachter wat je energie geeft, maar ook wat je energie kost. Je werkt toe naar je doelen en leert prioriteiten stellen. Een effectieve agenda om je doelen te plannen, die je motiveert en die je laat reflecteren.

Clen – de oprichter van de Purpuz Planner – kreeg te kampen kreeg met een burn-out; hij was de balans tussen het bereiken van zijn doelen en zijn gezondheid kwijt. Van zijn coach kreeg hij de opdracht om te werken aan zijn herstel. Uiteindelijk deelde hij met anderen wat hij had geleerd. Dit resulteerde in de Purpuz Planner: een tool om dagelijks te helpen met grote en kleine doelen zodat ieder mens gebalanceerd, gelukkig en succesvol kan leven.

Waar sta ik nu en waar droom ik van om naar toe te gaan

Purpuz planner bevat 8 toolsDe planner begint met een uitleg, heel prettig want het is een doordacht systeem! De planner bevat namelijk 8 tools om in balans je doelen te behalen.

 1. De Purpuz Map – je dromen visualiseren met een mindmap
 2. De Purpuz Matrix – je dromen ordenen
 3. Het Purpuz Plan – je doel opdelen in stappen
 4. Het Purpuz Pad – je stappen inplannen in tijd en volgorde
 5. De Maandplanning – je doel plannen
 6. De Weekplanning – je to-do’s bepalen
 7. Dagreflectie – reflecteren op de dag
 8. Vragen aan jezelf – reflecteren op de afgelopen maand

De eerste vier tools helpen je om je dromen om te zetten in een haalbaar doel. De volgende twee tools helpen je om te plannen en de laatste twee helpen je om te reflecteren op de voortgang naar het behalen van je doel.

Purpuz Planner Purpuz Pad
Met het Purpuz Pad plan je letterlijk te stappen om je doel te bereiken. Schrijf op wat je allemaal moet doen en hoeveel tijd het je kost.

Purpuz Planner stappenplan
Achter in de planner bevindt zich het werkboek met uitgebreid stappenplan. In dit werkboek kun je aan de slag kunt met bovenstaande tools om je doelen in kaart te brengen. Aangeraden wordt om 2 uur vrij te maken om de 9 stappen te doorlopen en met de planner te beginnen om het maximale uit de planner te halen.

Purpuz Planner maandoverzicht
Elke maand begint met een maandplanning: hier kun je al je afspraken, plannen en doelen inplannen. Aangeraden wordt om afspraken in te plannen met mensen waar je blij van wordt; het zal je energie geven. Daarnaast is het raadzaam om ook vrije tijd in te plannen of dagjes uit. Door het in te plannen en op te schrijven wordt het definitief en heb je minder kans om je boswandeling te vergeten. Tijd voor jezelf is heel belangrijk en die tijd moet je ook vrijmaken. Ik ben meestal zo druk dat ik vergeet om eens lekker te wandelen om mijn hoofd leeg te maken.. inplannen kan dan zeker een uitkomst bieden!
Zin om eens te experimenteren? Iets nieuws te leren? Gewoon doen! Klinkt misschien simpeler dan het is, maar vaak is het de enige manier. Stop dromen, start doen.
Vergeet ook niet om jezelf te belonen. Dat hoeft niet altijd met geld gepaard te gaan, een lekker warm bad, lezen in een goed boek of een kopje thee met iets lekkers is ook al goed. Als je maar geniet!

Purpuz planner weekoverzicht
Na de maandplanning begint de weekplanning: tijd om aan je doelen te werken! In de weekplanning kun je het doel voor die week opschrijven. Om je hierbij te helpen is elke week voorzien van inspirerende quote voor extra wijsheid en motivatie. Onder de quote staat een uitdaging waar je die week mee aan de slag kunt gaan, geïnspireerd op de quote. Aan het eind van elke dag kun je reflecteren door die dag in twee woorden te beschrijven: jouw dagelijkse overwinning en jouw dagelijkse groei. Door het overzicht is het inplannen van to-do’s appeltje-eitje. Er is eigenlijk geen reden meer om je niet aan je planning te houden. 😉
Naast een weekdoel kun je ook dagdoelen opstellen en tot slot is er nog een creatieve ruimte voor hersenspinsels, notities, aantekeningen, doodlen.. doe wat je wil!

Purpuz Planner inspirerende quote
Inspirerende quote. Waarschijnlijk 100% waar, maar als perfectionist is het moeilijk om daar aan toe te geven. 😉 Loslaten is één van de moeilijkste dingen en ondanks dat het mij in veel gevallen goed afgaat, blijft het in andere gevallen erg moeilijk.

Purpuz Planner elke week een uitdaging
Een mooie uitdaging: Ja zeggen tegen het een, betekent nee zeggen tegen iets anders. Is het dat altijd waard? Misschien moet je eens vaker nee zeggen en meer tijd vrijmaken voor jezelf.

Purpuz Planner planning
Zo zag mijn planning er op een zaterdag uit. De planning voor zondag moest ik nog maken, die bepaal ik meestal de avond van tevoren, afhankelijk van wat ik allemaal al heb afgewerkt. Super prettig dat de dagen zijn opgebouwd uit uren, zo kun je meteen de tijd die je nodig hebt inplannen. Doordat het zichtbaar wordt, heb je ook meteen meer zicht op wat je allemaal (of niet!) kunt doen op een dag. Ik wil soms wel eens teveel doen op een dag, omdat ik denk dat het allemaal wel haalbaar is. De planner ‘dwingt’ je na te denken hoe lang je met bepaalde taken of afspraken bezig bent. Zoals je ziet heb ik ook tijd voor mijzelf ingepland: lekker handwerken!

Je bent rijkt als je van het leven kunt genieten

Purpuz planner vragen aan jezelf
Aan het eind van elke maand kun je terugblikken door middel van een aantal vragen. Wat ging goed? Wat ging er minder? Hoe wil je het volgende maand aanpakken? Waar word ik gelukkig van? Waar ben ik trots op?

Mijn ervaring

Vorig jaar zag ik de agenda van VrolijkFabriek die in no-time was uitverkocht. Dat was wel even slikken, want iets vergelijkbaars kon ik niet vinden.. tot ik de Purpuz Planner tegenkwam. Een weekoverzicht verspreid over 2 pagina’s én over bijna de gehele hoogte waardoor je veel ruimte hebt om te plannen. Fijn! Ik noteer dingen graag puntsgewijs en daar is deze opzet ideaal voor.

Als designer val ik voor de ruimtelijke maar stijlvolle opzet van de planner. De kleuren hadden misschien een tikkeltje feller gemogen voor wat meer vrolijkheid, maar het is knap hoe ze zoveel verschillende facetten op een maand-/weekoverzicht hebben gekregen waarbij ze het overzicht hebben weten te behouden. Zoals je kunt zien is de planner vrij groot; dicht is het bijna A4 formaat. Hierdoor neem ik hem niet zo snel mee, maar gebruik ik hem liever als bureau agenda. Het boek is zeer stevig, heeft een hardcover van linnen en is in de rug gebonden. De planner bestrijkt een heel kalenderjaar. De pagina’s zijn ook lekker stevig waardoor ze nauwelijks kreukelen en makkelijk bladeren. De planner bevat één leeslint en verder geen extra’s zoals stickers.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik het stappenplan niet heb doorlopen. Niet dat ik geen doel heb: het openen van mijn Etsy shop staat op de planning (1 januari 2018!) maar daar komt niet zo heel veel bij kijken omdat ik handgemaakte items verkoop. Naast het inkopen van wat benodigdheden, het schieten van productfoto’s, het schrijven van teksten en een kleine voorraad aanleggen is het maar een klein doel in een jaarplanner. Een echte onderneming zit er nu nog niet in. Ik heb het gevoel dat de Purpuz Planner écht een uitkomst biedt / onmisbaar is voor mensen die een eigen onderneming hebben óf deze willen gaan opstarten. Of voor de fulltime bloggers onderons zodat je je dagelijkse planning kunt noteren en je blogdoelen erin kunt verwerken. Je kunt de planner overigens ook prima gebruiken als je meerdere kleine doelen hebt. Elke maand een nieuwe challenge bijvoorbeeld! Ik heb nu vooral behoefte aan het inplannen van de dingen die ik wil doen: mijn blog, webshop en tijd voor mijzelf. Ik heb daar nog steeds veel moeite mee, de dagen zijn voor mij te kort en het weekend gaat te snel. 😉

Ik vind het super fijn dat je veel ruimte hebt om te plannen en dat je dit per tijdvlak kunt noteren voor extra overzicht. Ruimte voor aparte to-do’s / hersenspinsels of dingen die je niet wil vergeten is een plus. De quotes zijn ook zeker van toegevoegde waarde; doordat je er de hele week naar kijkt houd je je er onbewust toch mee bezig. Wel heb ik het gevoel dat het doel van de planner mij ontgaat, dat ik er niet het maximale uithaal; de planner biedt mij meer dan ik nodig heb. Het maandoverzicht en het weekoverzicht zijn eigenlijk de enige dingen die ik gebruik en waar ik behoefte aan heb.

De Purpuz Planner is iets duurder dan een gemiddelde Hema agenda: € 34,95. Je kunt de planner online bestellen, maar hij ligt ook in de winkels (ik heb hem al bij de Bruna gespot!). Voor dit geld krijg je er een hoop voor terug: het is een agenda inclusief persoonlijke coach. Het is een tool om aan jezelf én aan je doelen te werken om je droom te bereiken. Ben je net een eigen onderneming gestart of sta je op het punt om er een te starten? Dan mag deze planner echt niet ontbreken. Liever eerst proberen voor je koopt? Je kunt de gehele planner gratis downloaden en uitprinten.

Is de Purpuz Planner wellicht iets voor jou?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen ter review.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties

 • Reply Marije 20 december 2017 at 06:53

  Ik vond het ook een fijne planner. Alleen iets te groot.
  Marije heeft onlangs geplaatst…Weekly Picture Wednesday: Week 50 – 2017My Profile

 • Reply Nancy 20 december 2017 at 08:20

  Lijkt me een hele fijne planner! Ik neem aan dat je nog wel post over je Etsy shop?

  • Reply Inge 20 december 2017 at 20:24

   Uiteraard! 🙂

 • Reply Romy 20 december 2017 at 18:30

  Het lijkt me echt een hele prettige planner om mee te werken en om over je doelen na te denken. Wat een fijne, uitgebreide review heb je ervan gemaakt! Ik vind het inderdaad ook wel jammer dat de Purpuz Planner niet echt kleurrijk en vrolijk is, maar gelukkig kun je dat met washitape en stickers altijd zelf nog oplossen 😉 Verder klinkt het als een mooie manier om elke dag bij je dromen en doelen stil te staan, zonder dat het ongezond wordt 😉
  Romy heeft onlangs geplaatst…Wat als je wel WILT, maar niet DURFT? (5 tips)My Profile

  • Reply Inge 20 december 2017 at 20:26

   Je kunt je met stickers en washi inderdaad helemaal uitleven. Op zich ook wel fijn dat hij misschien niet zo kleurrijk is: de planner lijkt mij ook voor mannen erg stijlvol en je kunt het nog helemaal naar wens maken. 🙂

 • Reply Paula | MustMag.nl 20 december 2017 at 19:22

  Oh wauw, mooie planner! Lijkt me heel overzichtelijk met die grote pagina’s, al is het nadeel natuurlijk dat je ‘m niet zo snel meeneemt in je tas. Fijne review iig. Ik vind de prijs wel best hoog, maar je kan er zoveel mee (en het is voor een jaar denk ik?) dat het ook wel weer uit kan. 🙂
  Paula | MustMag.nl heeft onlangs geplaatst…Tips: de tofste kerstcadeaus voor Netflix-loversMy Profile

  • Reply Inge 20 december 2017 at 20:27

   Het is inderdaad voor een heel jaar, goed opgemerkt! 🙂

 • Reply Sammie 20 december 2017 at 19:41

  Het is niks voor mij, ik ben niet zo’n planner of doelen steller 🙂 vind hem wel erg mooi, hij heeft iets chiques 🙂
  Sammie heeft onlangs geplaatst…Afval scheiden. Best een dingetje.My Profile

  • Reply Inge 20 december 2017 at 20:27

   Vind ik ook!

 • Reply Saskia 21 december 2017 at 10:10

  Lijkt me echt een super fijne planner<3

 • Reply Johanne 22 december 2017 at 11:18

  Fijne review! Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit welke planner ik nou moet gaan gebruiken, haha. De Purpuz planner klinkt echt heel fijn, maar ik zag laatst bij Cynthia(.nl) ook de Productivity Planner. Net even een andere insteek, maar leek me ook wel heell fijn. Deze planner ziet er alleen iets leuker uit. Niet heel kleurrijk inderdaad, maar dat kan ik er wel van maken.
  Johanne heeft onlangs geplaatst…De Nostalgische Jaarwisseling TAGMy Profile

 • Reply Michelle 26 december 2017 at 15:22

  Lijkt mij een hele fijne planner, eentje die inderdaad je goed op weg helpt!
  Michelle heeft onlangs geplaatst…10 jaar samenMy Profile

 • Reply Els 28 december 2017 at 17:31

  Wat een leuk concept :-), maar ik ken mezelf. Ik hou het bij mijn saaie HEMA agenda.

  • Reply Inge 29 december 2017 at 14:51

   Er is niets saais aan een HEMA agenda. Je kunt elke agenda je eigen maken met stickers, tape en kleurtjes. Toch? 🙂

 • Reply Veerlez 14 januari 2018 at 15:44

  Ik vond het afgelopen jaar echt een heerlijke planner en ik baal ervan dat ik hem niet zo vaak heb (kunnen) gebruiken. Het is voor mij niet praktisch om zo een grote (maar ontzettend mooie) planner te hebben. Maar zeker voor iedereen een aanrader!
  Veerlez heeft onlangs geplaatst…2017 in reizenMy Profile

 • Reply Mevrouw Marloes 18 januari 2018 at 20:46

  Het lijkt mij echt een fijne planner! Ik heb voor dit jaar een Moleskine agenda met voor elke dag een hele bladzijde. Heel fijn, zo kan ik alles opschrijven wat ik kwijt moet.
  Mevrouw Marloes heeft onlangs geplaatst…Nieuwe items in mijn sieradenkistMy Profile