Groene tip | Wasbare wattenschijfjes

Wattenschijfjes: ze zijn onwijs handig, maar het nadeel is wel dat je ze na gebruik weggooit. Dat moet anders kunnen. Ik ging op zoek naar een duurzame variant: wasbare wattenschijfjes!

De cijfers liegen er niet om: per persoon gooien wij jaarlijks zo’n 500 kilo aan afval weg (Milieucentraal). Bizar veel als je het mij vraagt. Ik ben mij daarom steeds meer aan het verdiepen in manieren om minder afval te produceren. Vaak is de oplossing heel simpel: vervang het product voor een duurzamere variant. Dat is dan ook mijn groene tip voor vandaag: wasbare wattenschijfjes.

Wattenschijfjes zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken voor het verwijderen van make-up of nagellak, maar ook voor wondjes. Het nadeel is wel dat je ze maar eenmalig kunt gebruiken. Je gebruikt er al snel eentje per dag, kun je nagaan hoeveel wattenschijfjes er elk jaar in de prullenbak belanden. Super zonde! De oplossing is dan ook veel simpeler dan je denkt: een wattenschijfje dat je na gebruik weer kunt wassen!

Afbeelding wasbare wattenschijfjes LamaZuma in doos

Afbeelding wasbare wattenschijfjes LamaZuma in doos close-up

Afbeelding wasbare wattenschijfjes LamaZuma in bamboe doosje

Wasbare wattenschijfjes

Deze wasbare wattenschijfjes van Lamazuna heb ik een tijdje geleden al gekocht. Hoogste tijd om hier meer over te vertellen! Deze reinigingsdoekjes zijn een eco-vriendelijk en duurzaam alternatief voor reguliere wattenschijfjes, omdat je ze tot wel 300 keer kunt hergebruiken! Je koopt de schijfjes in een bamboe bewaardoos. In de bamboe doos zit ook een wasnetje. Is het doosje niet ontzettend vrolijk?

Afbeelding wasbare wattenschijfjes in doos

Het werkt eigenlijk net zoals je een normaal wattenschijfje zou gebruiken. Het bijzondere aan deze reinigingsdoekjes is dat je eigenlijk alleen een beetje water nodig hebt om te kunnen reinigen. Dit komt door de speciale samenstelling van 80% gerecycled polyester en 20% gerecycled polyamide. Maak het schijfje nat onder de kraan en haal de make-up met ronddraaiende bewegingen van je gezicht. Het kan lastig zijn om waterproof make-up met enkel wat water te verwijderen. In dit geval kun je het best een klein beetje reinigingsmelk / reinigingsproduct op je wattenschijfje doen. Kleine tip: gebruik niet teveel product. Je wasbare wattenschijfje verandert dan in een soort van zeem en lijkt zijn werk dan niet meer te doen. Been there, done that.

Afbeelding wasbare wattenschijfjes in roze en wit
De wasbare wattenschijfjes hebben twee kleuren. De ene kant is roze, de andere kant is crème kleurig. Lekker vrolijk en het verschil in kleur doet gelukkig geen afbreuk aan de functionaliteit. Pick your side. 😉 Zoals je ziet zijn ze wel bijna twee keer zo groot als een regulier wattenschijfje, maar vervelend is dit niet.

Afbeelding wasbare wattenschijfjes in wasnetje

Ben je door alle reinigingsdoekjes heen? Stop ze in het bijgeleverde wasnetje en doe deze in de wasmachine. De schijfjes kunnen gewassen worden bij temperaturen tussen de 40°C en 90°C. Daarna zijn ze weer klaar voor gebruik. Heerlijk toch dat je niets weg hoeft te gooien en wassen moet je toch. 😉

Afbeelding wasbare wattenschijfjes LamaZuma in wasnet close-up

Lamazuna

Het is niet gek als je nog niet eerder van Lamazuna hebt gehoord, het is namelijk een jong en Frans merk. Hun doelstelling daarentegen is glashelder: zero waist. Alle producten worden met de hand gemaakt en het assortiment bestaat uit 100% natuurlijke, ecologische en veganistische cosmetica.

Het woord ‘lamazuna’ is geen hersenspinsel, maar betekent “pretty girl” in het Georgisch. Een mooie naam voor dit mooie, vrolijke en kleurrijke merk. Lamazuna maakt fijne producten met het oogpunt op zo min mogelijk afval. Daar houd ik van! Ons leven is – in vergelijking met een paar eeuwen geleden – misschien makkelijker geworden, maar het afval dat wij produceren is schrikbarend toegenomen. Back to the basics zou ik willen roepen, alleen dan wel met het gemak van nu.

Wanneer het op afval aankomt is Lamazuna bloedserieus: zij investeren in een agroforestry programma om het milieu te beschermen. Dit doen zij door 2% van hun omzet af te staan aan herbossingsprojecten in de Peruaanse Amazone. Niet meer dan logisch vind ik. Als wij iets uit de natuur gebruiken, moeten wij ook iets teruggeven. De natuur is geen onuitputtelijke bron als wij daar niet goed voor zorgen.

Agroforestry is een dynamisch en ecologisch verantwoord systeem van beheer van natuurlijke hulpbronnen. Door de integratie van bomen in de bedrijfsvoering van boerenbedrijven en in landbouwgebieden draagt het bij aan de verbetering van economische, milieu- en sociale baten door uitbreiding en verduurzaming van de productie – ICRAF, 2008.

Conclusie

Deze wasbare wattenschijfjes zijn praktisch, duurzaam en voordelig. De reinigingsdoekjes kocht ik voor een prijs van € 14,90 bij de Beautydrogist. In het doosje zitten 10 wasbare schijfjes. Door de samenstelling van de schijfjes zijn ze ook zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Ik vroeg mijzelf af of de wattenschijfjes wel goed schoon worden na het wassen, maar dit lijkt geen enkel probleem te zijn. Indien je niet teveel reinigingsproduct gebruikt is dit een fijn wasbaar wattenschijfje voor jou. Zo reinig ik eerst mijn gezicht met een reinigingsproduct en ga daarna met een wattenschijfje nog eens over mijn gezicht heen voor de laatste onzuiverheden en mascara restjes. Dat werkt prima. Wil je het wattenschijfje meer als een washandje gebruiken om op die manier je gezicht te reinigen, dan is dit wellicht niet het juiste product voor jou.

Maak jij gebruik van wasbare wattenschijfjes?

19 lieve reacties

 • Vind dit heel erg interessant, alleen wel aardig duur. Zelf gebruik ik een doek van de action voor 89 cent!
  Susan onlangs geplaatst…Bioaqua Carbonated Bubble Clay MaskMy Profile

 • Dit merk kende ik nog niet, maar het ziet er goed uit zeg! Ik gebruik zelfgemaakte wasbare wattenschijfjes, ook heel fijn 🙂

  • Die ga ik binnenkort ook maken ? (ligt al maanden te wachten, maar geen tijd ?)

 • Had inderdaad nog nooit eerder van dit toffe bedrijf gehoord! Mooie insteek. Ik had er nog nooit bij nagedacht dat er überhaupt wasbare wattenschijfjes zouden kunnen bestaan. Het klinkt goed, handig en milieubewust! Ben eigenlijk wel enthousiast geworden. Ik gebruik ze niet zo heel vaak, maar alsnog vind ik dit dan wel een veel betere optie dan wattenschijfjes die je weggooit. 🙂

 • Hey, die heb ik ook! Ik gebruik alleen nog maar wasbare wattenschijfjes en doekjes. Persoonlijk zijn die van lanaluna mijn favoriet.
  Marieke onlangs geplaatst…Vegan meringues recept, voor luchtige meringuesMy Profile

 • Dat heb ik laatst ook over gelezen. Ik denk dat ik ze zelf ga maken, van een team shirt dat toch weg moet. Dat heb ik een diy over gelezen. 14,90 vind ik ook aardig aan de prijs. Maar wel veeeel beter dan al die wattenschijfjes!

 • Wat een goed initiatief! Ik heb zelf een doek van de Action die ik gebruik.
  marije onlangs geplaatst…Inner Soul Tuesday: Review thee Tea BarMy Profile

 • Wat fijn dat deze wattenschijfjes zo goed bevallen! Ze klinken heel goed en fijn in gebruik. Grappig dat ze zo groot zijn, maar zo te horen is dat niet heel lastig. Ik moet me hier ook eens in verdiepen, want al die weggegooide wattenschijfjes zijn inderdaad eigenlijk zonde.
  Romy onlangs geplaatst…Nine to Five | 12 blazers om je girlboss in te voelenMy Profile

 • Wat een prachtige foto’s! Ik gebruik zelf ook wasbare wattenschijfjes en ben erg tevreden over het gebruik 🙂
  Merel onlangs geplaatst…Groene curry met bimi en pompoenMy Profile

 • Fijne review. En de prijs vind ik ook erg netjes.

 • Mmm, jammer dat het niks voor mij is. Ik gebruik ze vaak echt als washandje. Het lijkt me een super product!
  Els onlangs geplaatst…Zelf kaartjes maken #14: Mixed MediaMy Profile

 • Ik heb ze nog nooit gebruikt, maar vind ze wel interessant, ook voor in de schoonheidssalon 🙂 Bedankt voor de tip!
  Jenn onlangs geplaatst…Gelezen: Blogboek van Kelly DeriemaekerMy Profile

 • He, wat een goede tip zeg. Ik gebruik erg veel wattenschijfjes, maar had nooit over dit alternatief nagedacht. Wat goed en fijn dat dit bestaat ?

 • Dit merk wasbare wattenschijfjes kende ik nog niet. Wel erg leuk dat doosje en handig dat je er meteen een wasberen bij krijgt! Ik wil wel in wasbare wattenschijfjes gaan investeren, maar ben er nog niet helemaal uit hoeveel en van welk merk ?
  Sarina onlangs geplaatst…Blog bestaat 3 maanden + winactieMy Profile

 • Ik had ze een keer bij Watmaaktjemooi gekregen bij mijn bestelling en ik vond ze erg fijn. Vooral om mijn make-up ermee af te halen. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik mijn make-up s’avonds onder de douche eraf haal en eigenlijk alleen wattenschuifjes gebruik om nagellak te verwijderen. En volgens mij kan je ze daarvoor niet meerdere keren gebruiken. Maar zeker een mooi en goed initiatief!
  Michelle onlangs geplaatst…Mijn eerste moederdagMy Profile

 • Ik heb ook wasbare wettenschijfjes alleen ik heb ze al een tijdje niet meer gebruikt. Oeps! Tijd om ze weer eens uit de kast te halen. Dit merk klinkt fijn!
  Eva onlangs geplaatst…HAPPY things #70 | new hair!My Profile

 • Ik zag je post en ik dacht die watjes ken ik! Heb ze al een tijdje liggen maar nog maar eentje gebruikt. Je moet ook op voorhand eventjes wasse staat erbij. Bedankt voor je tips! Nu moet ik ze wel gaan gebruiken 😀

 • Wat een uitvinding, die moet ik ook hebben. Gebruik al mijn halve leven make up en denk altijd -oh weer een watje nodig- bij het verwijderen van make up. Dit is ideaal! Dank je wel voor de tip, Liefs Josine
  Josine onlangs geplaatst…trend alert: GinghamMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge