Groene tip | Nee/Ja brievenbus sticker

21 april 2017
Afbeelding Nee / Ja brievenbus sticker

Er sluipt jaarlijks een hoop ongeadresseerd reclamedrukwerk en andere papierwaren ons huis binnen. Hoe kun je papierverspilling op een simpele en snelle manier tegengaan?

Papierverspilling

Jaarlijks verspillen wij een hoop papier. Denk aan printpapier, verpakkingen, tissues en reclamedrukwerk dat wekelijks in onze brievenbus beland. Misschien denk je dat ik overdrijf en dat het met die papierverspilling allemaal wel meevalt. De cijfers liegen er echter niet om.
Het gaat op jaarbasis om zo’n 1800 ongeadresseerde reclamefolders dat op de deurmat valt, wat neerkomt op gemiddeld zo’n 35 folders per week. Dat is 36 kilo aan papier per jaar! Bron Het ergste is misschien nog wel dat de helft van de mensen de reclamefolders niet eens leest. Herkenbaar? Voor mij wel. Ik keek altijd maar een paar reclamefolders in: de Hema, Kruidvat, Bruna en toen ik ging verhuizen ook die van de Karwei. De rest van de folders interesseerden mij niet of ging over winkels die wij niet eens in ons dorp hebben. “Iedere ongelezen folder zorgt voor verspilling van energie voor productie en transport, en voor onnodig papiergebruik.” Bron Naast ongeadresseerd reclamedrukwerk vind je ook wekelijks huis-aan-huisbladen in de brievenbus. Deze 52 krantjes leveren per jaar 32 kilo aan oud papier op!

Afbeelding Nee / Ja brievenbus sticker

Brievenbus stickers

Gelukkig is hier op een hele simpele manier iets aan te doen! Om de hoeveelheid reclame en onnodige papierwaren te beperken zijn er twee brievenbus stickers beschikbaar. De Nee/Ja sticker en de Nee/Nee sticker. Wat is precies het verschil?

Nee/Ja sticker

De Nee/Ja sticker houdt in dat je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangt, maar nog wel de huis-aan-huisbladen. Hiermee bespaar je dus al gauw 36 kilo aan papier per jaar.

Nee/Nee sticker

Bij de Nee/Nee sticker krijg je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk én geen huis-aan-huisbladen. Hiermee bespaar je 36 + 32 = 68 kilo aan papier per jaar!

Waar vind ik de brievenbus stickers?

De Nee/Ja en Nee/Nee brievenbus stickers zijn verkrijgbaar bij je gemeente. In de meeste gevallen is dit gratis. Je kunt de stickers ook via internet kopen voor nog geen €2,- per stuk.

Help, nu loop ik korting mis!

Blijf rustig ademen, raak niet in paniek: je hoeft helemaal geen korting te missen. Tegenwoordig heeft elke winkel ook een digitale folder of nieuwsbrief. Door je hier op te abonneren blijf je gewoon op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen, maar bespaar je een hoop onnodig papier. Krijg je enkel korting door een kortingsbon in de winkel te verzilveren? Vraag dan in je omgeving naar iemand die de folder ontvangt en de korting niet gebruikt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkel de betreffende pagina te printen.

In het kader van minimaliseren zou ik je niet aanraden om je op alle digitale folders te abonneren. Kijk eens kritisch: welke folders vind je nu écht belangrijk? Waar ben je bij gebaat? Abonneer je alleen op wat jij interessant vindt. Spreekt het je na een tijdje toch niet zo aan of is het niet wat je ervan had verwacht? Je kunt je weer eenvoudig afmelden!
Ik ontvang al een geruime tijd de aanbiedingen van bijvoorbeeld de Hema en Kruidvat per e-mail. Zit er niets interessants tussen of heb ik het gelezen? Dan gooi ik de mail gelijk weg. Op de website van de winkel kun je de digitale folders ook nog eens nalezen. Zo blijft je inbox overzichtelijk en word je niet overspoeld door digitale reclame.

Afbeelding Nee / Ja brievenbus sticker op brievenbus

Op dit moment maak ik gebruik van de Nee/Ja sticker zodat ik de huis-aan-huis bladen nog wel ontvang. Zo blijf ik nog een beetje op de hoogte van wat er in mijn dorp allemaal gebeurd. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik ze meestal vergeet in te kijken en wanneer het nieuwe weekblad wordt bezorgd ik de oude nog niet heb gelezen.. Ik verwacht dat ik in de nabije toekomst mijn Nee/Ja sticker ga vervangen voor de Nee/Nee sticker. Zo zorg ik voor nog minder papierafval – en dus minder papierverspilling – en hoef ik het milieu minder te belasten. Mochten er echt belangrijke dingen in de huis-aan-huisbladen staan, dan hoor ik dit wel via mijn ouders of mijn familie.

Edit: Op 16 juni 2017 heb ik mijn Nee / Ja brievenbus sticker vervangen door een Nee / Nee brievenbus sticker!

Geen geadresseerde reclame meer ontvangen

Ik heb het nu telkens over ongeadresseerd reclamewerk gehad, maar je hebt ook geadresseerde reclame. Helaas zijn de brievenbus stickers hier niet tegen bestand; omdat het op adres staat wordt het gewoon bezorgd. Sticker of niet. De ironie wil dat ik die zelfs nog een tijdje heb bezorgd. Geeft niet echt veel voldoening overigens, want je weet dat de mensen er hoogstwaarschijnlijk niet op zitten te wachten en het direct in de papierbak beland..
Gelukkig is ook hier iets aan te doen. Op Postfilter kun je zelf aangeven welke geadresseerde reclame je wil ontvangen en welke niet. In slechts enkele minuten maak je een account aan en na het activeren kun je je wijzigingen doorgegeven. Let op: de verwerkingsduur bij bedrijven bedraagt zo’n 4-6 weken. De blokkades zijn zo’n 5 jaar geldig en je wordt hier tegen die tijd vanzelf op geattendeerd.

Heb jij een Nee/Ja of Nee/Nee sticker op je brievenbus?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties

 • Reply marije 21 april 2017 at 07:38

  Ooh ik moet echt zo’n sticker gaan halen want ik word gek van al die zooi en ik kijk het niet eens in
  marije heeft onlangs geplaatst…Plus Size Fashion Friday: Voorjaarstrend “witte blouse”My Profile

 • Reply Jenn 21 april 2017 at 09:16

  Ik heb een Nee/Ja sticker, de reclame verdween vaak ongelezen in de papierbak, maar de huis aan huis blaadjes lees ik wel graag.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Picture Perfect: SpringMy Profile

  • Reply Inge 21 april 2017 at 10:14

   Fijn hè dat zo’n sticker al zoveel scheelt! ?

 • Reply Sofie 21 april 2017 at 09:45

  Ik heb het op mijn to do lijstje staan! Benieuwd of wij hier ook zoiets als postfilter hebben trouwens.
  Sofie heeft onlangs geplaatst…Groene shop: verpakkingsvrij winkelen bij RobuustMy Profile

 • Reply Amy 21 april 2017 at 11:54

  Wij hebben enkele jaren geleden een nee/nee sticker opgeplakt en het scheelt zóveel papier, dat wil je niet weten.
  Amy heeft onlangs geplaatst…New In | Vasa Blå in-ear headphonesMy Profile

 • Reply nancy 21 april 2017 at 13:02

  Ik heb ook zo’n sticker. Daarvoor kreeg je echt zo ontzettend veel reclame, en wat moet ik ermee. Als ik iets wil aanschaffen dan kijk ik toch eerst online om producten met elkaar te vergelijken. Zonde van al dat papier!
  nancy heeft onlangs geplaatst…FASHION OVER 50 WIDE SKIRT WITH PRINTMy Profile

 • Reply Denise 21 april 2017 at 13:29

  Die sticker op de brievenbus werkt perfect, heb ik al heel lang. Maar postfilter kende ik niet, bedankt voor die tip!! Stoor me mateloos aan die flauwe postcodeloterij post die zo vaak op de mat ligt , grrr
  Denise heeft onlangs geplaatst…Colorsplash!My Profile

 • Reply Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 21 april 2017 at 15:54

  Wij hebben al erg lang een nee/nee sticker, maar postfilter kende ik nog niet. Ga me gelijk aanmelden, want vooral van al die loterijen word ik knettergek.
  Manouk – Groetjes uit Verweggistan.nl heeft onlangs geplaatst…Voorlopige route Zuid-AmerikaMy Profile

 • Reply Roxanne 21 april 2017 at 21:59

  Dit was volgens mij een van de eerste dingen die ik deed op het moment dat ik de sleutel van het nieuwe huis kreeg. Alles is toch online te vinden 🙂 Dan maar liever een hele mailbox vol met nieuwsbrieven, die lees ik tenminste wel.
  Roxanne heeft onlangs geplaatst…Dit is waarom Boedapest een bezoekje waard is!My Profile

 • Reply Els 22 april 2017 at 10:54

  Zo’n sticker is zo handig. Wij hebben deze al jaren :-). Scheelt zoveel papier!
  Els heeft onlangs geplaatst…Budgettip: Action Mijn Hobbykaart magazineMy Profile

 • Reply Astrid 22 april 2017 at 19:55

  Hey Inge,

  Wij hebben ook al een aantal jaar een nee/ja sticker. Ik keek graag in bepaalde reclamefoldertjes, maar zo zonde van al het papier. De helft van alle reclamefoldertjes vond ik zelfs niet eens interessant. Ik kon ook gewoon online kijken of in bepaalde apps. Dus besloten we om zo’n sticker te nemen. Veel beter en ik raad het ook iedereen aan 🙂 .

  Liefs!
  Astrid heeft onlangs geplaatst…3 films die ik de afgelopen tijd heb gezien #19 met o.a. Assasin’s CreedMy Profile

 • Reply yvonne 22 april 2017 at 22:26

  Ik heb een nee/nee sticker. Heerlijk wat een rust. Scheelt echt zoveel weggooien en sorteren.

 • Reply Linda - Zaailingen 23 april 2017 at 20:00

  Als je na al die maatregelen nog steeds stapels post ontvangt van oud-bewoners (vooral in studentenhuizen en huurwoningen met hoge doorstroom heb je dat nog al eens), kun je deze retour sturen. Gewoon ‘retour afzender, bewoner verhuisd/onbekend’ erop schrijven en zonder postzegel op de bus gooien. Werkt op incassobureaus na perfect 😉

 • Reply Michelle 28 april 2017 at 09:54

  Wij hebben nu sinds een maandje of twee ook zo’n sticker. Ideaal! De reclame las ik toch nooit en de tripjes naar de ondergrondse oudpapier-inzamelbak zijn hierdoor ook stukken minder geworden..
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Lammetjes dagMy Profile

 • Reply Anna Maria 8 mei 2017 at 11:16

  Wij hebben al heel lang een Nee/Nee sticker, omdat ik het gewoon echt zonde vind van al dat papier. Ik ben niet volledig meer op de hoogte van de dingen in de stad, maar dat heeft ook wel weer heerlijk veel rust.
  Anna Maria heeft onlangs geplaatst…Zwangerschaps foto’s Black and WhiteMy Profile

 • Reply Carlien 26 september 2017 at 18:26

  Ja precies – supermakkelijke manier om wat te besparen, wat goed dat je hier over schrijft. Postfilter ken ik nog niet, maar ga ik zeker even induiken – thanks voor de tip! Keep up the good work 🙂

 • Reply Trevor 15 oktober 2017 at 19:04

  Er is ook nog het bel me niet register en onderzoekfilter

  En bedenk ook eens hoe vaak je NIET in de verleiding komt iets te kopen als je geen reclame ontvangt.