Dementie is een toenemend gevaar voor de volksgezondheid. Gelukkig hebben ze een luchtige oplossing om meer onderzoek te doen. Je kunt nu namelijk al gamend een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen dementie.
Dementie
Ik heb het al eens eerder laten vallen: voor het afstudeerproject van mijn masteropleiding heb ik onderzoek gedaan waarbij mijn doelgroep bestond uit mensen met dementie. Een zeer indrukwekkend en bijzonder onderzoek, waarover ik jullie nog steeds een keer moet vertellen. Bij dementie worden onder andere je herinneringen vernietigd en kun je ze niet langer met je naasten delen. Soms gaat het zelfs zo ver dat je niet eens meer met je naasten kunt communiceren en je langzaamaan van elkaar vervreemd. Ik heb een vorm van dementie ook van dichtbij meegemaakt en dat is niet makkelijk. Binnenkort vertel ik jullie uitgebreid over mijn afstudeerproject. Nu eerst meer over deze bijzondere app voor je mobiele telefoon.
Sea Hero Quest
Elke 3 seconden komt er ergens op de wereld iemand met dementie bij. Om de wetenschap te helpen bij de zoektocht naar een geneesmiddel is Sea Hero Quest ontwikkeld: een spel dat net even anders is. Het is namelijk veel meer dan een spel: het is een zoektocht om het menselijk brein te redden. Door twee minuten Sea Hero Quest te spelen, geneer je evenveel data als wetenschappers normaal gesproken in vijf uur in een onderzoekslaboratorium zouden verzamelen. Tot nu toe hebben al ruim 2 miljoen mensen de app gedownload. Mensen besteden drie miljard uur per week aan gamen. Stel je eens voor wat dat voor de wetenschap kan betekenen als een deel hiervan wordt besteed aan het goede doel!
Deelnemen aan een onderzoek is iets waar veel mensen niet om staan te springen. Het neemt veel tijd in beslag, het is saai, het is vaak op een specifieke locatie en dan ook nog zo’n ellenlange vragenlijst die ingevuld moet worden. Ik vind het echt geniaal dat ze ervoor hebben gekozen om een leuk en simpel spelletje op je telefoon te ontwikkelen, waarmee je hetzelfde resultaat behaalt. Het is vrij uniek, ik ben het nog niet heel vaak tegengekomen. Wanneer je het spelletje op de telefoon speelt om de tijd te doden, steun je het goede doel en daarmee de wetenschap.
Het spel
Je bevindt je op de Arctic Rivers en je treedt in de voetsporen van je vader. Hij was een dappere onderzoeker, op zoek naar zeewezens. Niet om ze te vangen, maar om ze vast te leggen in zijn logboek. Naarmate je vader ouder werd, raakte hij zijn herinneringen kwijt. Weggespoeld door de tijd. Jij bent nu de kapitein van het schip en op zoek naar zijn oude zeevrienden om ze nog een laatste keer vast te leggen voor jouw Sea Hero om zo zijn herinneringen weer op te halen.
In het spel ben je dus een bootje waarbij je opzoek gaat naar onderdelen van je vader’s logboek. In elk level bestudeer je een kaart en vaar je de route naar de aangegeven punten op geheugen. Het wordt steeds een beetje moeilijker wanneer je verder in het spel komt.
Je route wordt beoordeeld aan de hand van drie sterren. Je krijgt de vraag of je optioneel een paar vragen wil beantwoorden, zoals je geslacht, leeftijd en land van herkomst. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek waardevoller wordt.
Af en toe krijg je te zien wat jouw bijdrage is. Zo heeft mijn destijds drie minuten speeltijd al 9 uur aan onderzoek opgeleverd! Kon onderzoek doen altijd maar zo makkelijk 🙂
Hoe wordt jouw informatie gebruikt?
De bewegingen van de spelers in het spel worden veilig en anoniem naar de wetenschappers verzonden. Ze worden geanalyseerd met behulp van een heat map (warmtekaart) waarop te zien is hoe de besluitvorming rond de navigatie verloopt. Hoe warmer, hoe meer mensen diezelfde route afleggen. Hoe kouder de kleur, hoe minder vaak. Dit levert de wetenschappers alle informatie op om te zien hoe mensen door de verschillende niveaus navigeren. Uiteindelijk leidt dit tot waardevolle inzichten in een normale, gezonde populatie.
Het onderzoek wil vaststellen of er een verband is tussen navigatievermogen en leeftijd, geslacht en land om de verschillen tussen groepen mensen te kunnen bepalen. Uit eerder onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een andere geografische achtergrond verschillend navigeren. Je kunt daarom optioneel wat informatie over jezelf invullen: of je man of vrouw bent, hoe oud je bent en waar je woont. Indien je huiverig bent over het geven van persoonlijke informatie: persoonlijker dan deze drie vragen wordt het niet.
Conclusie
Tijdens mijn opleiding heb ik ook onder andere games moeten bedenken en maken waar een dieperliggende gedachte aan verbonden is. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dit is. Het spel vind ik echt heel erg leuk gemaakt. Het ziet er tof uit en er is goed nagedacht over hoe real-life situaties vertaalt kunnen worden naar game elementen.
Daarbij is deze manier van onderzoek doen modern en fris. Er wordt ingespeeld op de behoeften van nu: het is makkelijk, snel, leuk, mobiel en ook nog eens in de vorm van een leuke game. Ja wat mij betreft niets meer dan lof over deze game. Door een paar minuten per dag te spelen help je al mee aan het onderzoek. Hoe makkelijk en leuk is dat?! Ik probeer elke dag even te spelen, om mijn steentje aan het onderzoek bij te dragen. Ik hoop dat er ooit een geneesmiddel komt voor één van de vreselijkste ziektes die er bestaat. Download voor Google Play of download voor App Store.
Helpen jullie ook mee in de strijd tegen dementie? Dankjewel! ♥
8 Reacties
Jeetje wat goed zeg om op deze manier onderzoek uit te breiden. Ik ga het dit weekend downloaden en ook proberen mijn steentje bij te dragen. Super dat je dit deelt!
Fantastisch, dankjewel Marion! ♥
Dagelijks word ik geconfronteerd met dementie. Door mijn job, maar ook door mijn omgeving (helaas). Onderzoeken van wetenschappers naar dementie, ik heb er alleen maar een groot respect voor. Daarom, dank u voor deze post. Ik download ’t spel meteen & ga aan de slag.
Wat naar om te horen dat je er veel mee geconfronteerd wordt. 🙁 Graag gedaan en ik hoop dat we veel mensen aan het gamen krijgen! ♥
Wat een goed idee. Een game wat ook iets oplevert! Ik ga eens kijken in de App store straks :-).
Dat zou geweldig zijn, dankjewel Els! ♥
Wow dit is echt gaaf. Ik ga het downloaden en morgen tijdens mijn pauze even spelen. Ben gek op spelletjes en vooral geheugenspelletjes (en woordspellen).
Ik vind het echt gaaf van die onderzoekers dat ze op deze manier data verzamelen. Laatst las ik ook dat toen men in de VS allerlei archieven moest digitaliseren de scanners niet alle letters konden lezen. Google heeft dat probleem opgelost binnen een paar maanden door middel van captcha teksten. Bezoekers typten in wat er stond en als er veel matches waren dan werd dat als het correcte antwoord gezien. Nu ook weer met zo een app als dit, briljant gewoon!
Dat zou super zijn! ♥ En inderdaad, het is zo tof dat het steeds meer wordt toegepast. Het wordt op deze manier veel toegankelijker 🙂