DIY

DIY | Vogelvoerder

10 februari 2017

De temperatuur mag dan erg wisselvallig zijn en het lijkt het af en toe bijna lente; we zijn nog lang niet van de winter af. Met deze DIY vogelvoerder help je de vogels een handje, want ze kunnen onze hulp goed gebruiken!

Afbeelding DIY vogelvoerder met vetbol

DIY Friday

Ik speelde met de gedachte om een rubriek in het leven te roepen. Dat is niet alleen fijn voor jullie (zodat jullie weten wat jullie kunnen verwachten) maar geeft ook houvast voor mijzelf. Op Twitter vroeg ik jullie middels een poll welke dag voor DIY’s jullie het fijnste vonden en daar kwam overduidelijk naar voren dat vrijdag jullie voorkeur heeft. DIY Friday it is! Of dit elke vrijdag is, om de week of één keer in de maand durf ik nog niet te zeggen.. er gaat namelijk veel tijd in DIY’s zitten dus hoe het precies vorm gaat krijgen weet ik op dit moment nog niet.

Vogels voeren

In de winter trekken veel (grote) vogels naar warmere oorden, maar toch blijven er ook nog een hoop vogels in Nederland. Wist je dat in een koude nacht een kleine vogelsoort soms wel 10% van zijn gewicht verliest? Brr en wat een koude pootjes moeten ze toch hebben! Bovendien maakt de bevroren grond het lastig om genoeg eten te vinden. In de winter besluiten de meeste mensen om de vogels bij te voeren met vooral vet als voedingsbron. Wat je misschien niet wist is dat je vogels eigenlijk het hele jaar door kunt bijvoeren; de vogels eten niet meer dan nodig is en verleren het foerageren niet. Wil je meer informatie? Op de website van de Vogelbescherming lees je er meer over!

DIY Vogelvoerder

Terug naar de DIY vogelvoerder. De DIY vogelvoerder is super simpel en je hebt er eigenlijk niets bijzonders voor nodig! Ik denk dat je alle benodigdheden al in huis hebt. Misschien heb je geen ijsstokjes in huis, maar die zijn gelukkig niet zo duur! Je hebt ongeveer 5 à 10 minuten nodig voor deze DIY.

Benodigdheden

Afbeelding DIY vogelvoerder benodigdheden

  • Houten stokjes (bijv. ijsstokjes van Houtspel)
  • Lijm
  • Touw
  • Vogelvoer of vetballetjes

Instructies

Afbeelding DIY vogelvoerder bodem maken
Leg 12 ijsstokjes naast elkaar. Lijm op de boven- en onderkant in tegenovergestelde richting twee stokjes vast, zodat je een soort van vloot krijgt.

Afbeelding DIY vogelvoerder bodem verstevigen
Om het een stevig geheel te maken, lijmen we nu in tegenovergestelde richting nogmaals 12 stokjes vast. We hebben nu een stevige bodem!

Afbeelding DIY Vogelvoerder rand bouwen

Afbeelding DIY vogelvoerder met rand
Nu gaan we de rand maken. Eigenlijk spreekt dit voor zich. Lijm eerst op zijde 1 en 3 een stokje. Leg vervolgens op zijde 2 en 4 een stokje, zodat de hoeken van de ijsstokjes op elkaar komen liggen. Lijm de hoekjes vast op de onderliggende ijsstokjes. Ga zo rond met de ijsstokjes tot je een mooie rand hebt gebouwd.

Als je vindt dat de rand hoog genoeg is, is het tijd om touw aan het bakje vast te maken. Ik heb het touw door de zijkanten heen gehaald en aan de onder kant vastgeknoopt, zodat het bakje recht blijft hangen. Kijk even welke manier jij het fijnste vindt om het touw te bevestigen.

Afbeelding DIY vogelvoerder met vetbolletje

Hang je vogelvoerder op, doe er iets lekkers in en genieten maar van alle vogeltjes!

Afbeelding DIY vogelvoerder close-up

Afbeelding DIY vogelvoerder met vetbol

Let op

Pindakaas is een populaire snack voor vogels. Let erop dat je geen pindakaas voor menselijke consumptie gebruikt. De noten in deze pindakaas zijn namelijk gebrand en bevatten zout, wat erg slecht is voor vogels. Gelukkig is er ook speciale pindakaas voor vogels te koop. Ik heb het zelfs bij de Kruidvat zien liggen. Lekker makkelijk, veilig en niet duur!

Heb jij de DIY vogelvoerder ook gemaakt? Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen ter review

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.