De aanloop naar Zweedse kerst

3 december 2014

Wakker worden op 1 december is als wakker worden in een winter wonderland: Zweden (nou ja, in ieder geval Malmö) maakt zich op de voor de winter! De aanloop naar Zweedse kerst dus.

Afgelopen weekend was de eerste advent en dat betekent dat alle kerstversiering weer tevoorschijn mag worden getoverd! De temperatuur is net boven 0 (zo’n 3 °C) maar de gevoelstemperatuur is -4 °C. Het waait hier altijd en de wind maakt het veel kouder dan het eigenlijk is. Brr! Het is nu alleen nog wachten op de sneeuw.. Omdat de kerststemming hier nu toch is losgebroken, laat ik jullie zien hoe kerst in Zweden wordt gevierd. Naar school fietsen wordt nu wel een stuk gezelliger. Bijna elk raam (of het nu een appartement of een kantoor is) is versierd met een 7 kaarsen kandelaar. Ik heb nu ook een mooie witte! *vreugdedansje*


Bron

Vaak hangt er ook nog een lamp in de vorm van een ster voor het raam, zo mooi! Dit heet een Adventsstjärna = adventster.


Bron

Ondanks dat Zweden zichzelf als Atheïstisch beschouwd (vraag menig Zweed en hij/zij zal beamen Atheïst te zijn), vind ik persoonlijk dat kerst vrij uitbundig wordt gevierd. Met name de advent wordt echt gevierd en winkels haken hier slim op in.

Afbeelding advent kaarsen
Bron

Bron


Bron


Bron

Adventkalenders worden om je oren geslingerd (of maak er zelf één!)

Bron

En ook Tomte mag niet ontbreken! Tomte betekent kabouter en je Kerstfeest is niet compleet zonder deze schattige kabouter.


Bron

Op 13 December wordt er in Zweden het Luciafeest gevierd. Het is een typisch Zweeds lichtfeest dat op de naamdag van St. Lucia wordt gevierd. Het wordt gezien als de aanloop naar Kerst. Het is traditie dat elk dorp zijn eigen “Lucia” kiest. Alle meisjes dragen witte kleding met een rode sjerp. Het meisje dat wordt gekroond tot Lucia draagt een kroon van kaarsen (tegenwoordig zijn de kaarsen niet altijd meer echt). Alle lichten in de kerk gaan uit, op wat sfeerverlichting bij het altaar na. Het koor zingt Lucia-liederen en zowel bij het betreden als het verlaten van de kerk gaat Lucia voorop.


Bron

Vorig jaar maakte ik dit voor het eerst mee en maakte ik onderstaand filmpje met mijn telefoon. Het werd zelfs aangespoord door de pastor om het te delen via sociale media (dat is nog eens hip!) Het koor zong werkelijk waar práchtig, al verstond ik er niets van. Filmen met je telefoon in een donkere kerk levert niet de hoogste kwaliteit op, maar de sfeer komt goed over!


Dit meisje had wel échte kaarsen en na het einde van de voorstelling moest het kaarsvet dan ook uit haar haren worden geplukt. Met Lucia worden vaak Lussekatts gegeten, broodjes in de vorm van een soort 8 met saffraan en rozijn. Ik heb hem uit beleefdheid opgegeten, maar ik houd echt niet van saffraan. Daarentegen vind ik het broodje er wel erg leuk uitzien!

Bron

Met kerst wordt hier glögg gedronken (wat gewoon glühwein is, maar ik vind glögg exotischer klinken).


Bron

Inmiddels ben ik al aardig in de kerststemming gekomen. Deze week komt mijn mini kerstboompje weer tevoorschijn! Het aftellen kan voor mij inmiddels beginnen, want mijn enige schoolvakantie komt eraan en dat betekent kerst vieren met mijn familie in Nederland. Joehoe!

Maar voor degenen die nog in de kerststemming moeten komen: gelukkig hebben we nog even de tijd!
Wellicht heb ik jullie geïnspireerd met wat Zweeds Design ?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 • Reply sam 3 december 2014 at 09:54

  De kabouters! Die zijn cute.. zou ik best willen hebben voor in de vensterbank 🙂
  sam heeft onlangs geplaatst…Just chatting.. #10My Profile

 • Reply Gina 3 december 2014 at 11:12

  wat een leuke spulletjes zeg! Ja ik heb ook helemaal zin in kerst! 🙂

  X
  Gina heeft onlangs geplaatst…Blogger battle ♥My Profile

 • Reply Estrella 3 december 2014 at 11:24

  Ik wist niet dat je nog steeds in Zweden zat! Lijkt me wel heel bijzonder om daar kerst te vieren. Ben vroeger een keer of twee in Zweden geweest (met m’n ouders) en herken ook wel een aantal dingen. Ook al waren wij er volgens mij niet rond de kersttijd.
  Estrella heeft onlangs geplaatst…Geld verdienen met je blogMy Profile

  • Reply Inge 3 december 2014 at 11:27

   Ja, tweejarige opleiding! 🙂
   De kerstsfeer voelt hier een tikkeltje anders. Net wat stijlvoller 🙂

 • Reply Nathalie Eline 3 december 2014 at 12:27

  Aaah die kabouters zijn te leuk! 🙂 Allemaal leuke spulletjes trouwens.

 • Reply Sas 3 december 2014 at 20:44

  Wat een leuk artikel heb je ervan gemaakt. Staan zeker erg leuke dingen bij!

  • Reply Inge 3 december 2014 at 21:23

   Wat lief. Dankjewel!

 • Reply Lieke 4 december 2014 at 13:29

  Super leuk artikel! Ik praat regelmatig met iemand uit Zweden en hij vertelde me over de Lussekatts broodjes 😀 Die lijken me echt onwijs lekker!

 • Reply Sylvana 6 december 2014 at 09:56

  Wat een leuk artikel! Ik krijg meteen nog meer zin in de kerst en in de gezelligheid!

 • Reply Miss Happinez 6 december 2014 at 21:19

  Wauw, dat filmpje is erg mooi! Ze zingen prachtig 🙂

 • Reply Miss Happinez 6 december 2014 at 21:19

  Wauw, dat filmpje is erg mooi! Ze zingen prachtig 🙂

 • Reply artisticstateofmind 11 december 2014 at 21:46

  Leuk artikel! Ik heb zoveel zin in de kerst!

 • Reply Els 11 december 2014 at 22:17

  Tomte zijn leuk!

 • Reply Paul 12 december 2014 at 12:01

  Ik ben een tikkeltje jaloers, Malmö is een prachtige stad en die foto’s zien er prachtig uit. Ik vind het eigenlijk wel logisch dat de atheïstische Zweden toch kerst vieren. In de donkere, koude dagen van de winter koester je volgens mij elke feestdag dat draait om terug te gaan naar je eigen warme familienest.

 • Reply Céline 27 december 2014 at 17:27

  Raar eigenlijk dat Zweden zeggen Atheïstisch te zijn. Alle Zweden (oke tot 2000 dan) zijn bij geboorte lid van de Svenska kyrkan. Een “geloof” dat landelijk verspreid is. Hoewel een heel modern en vrijdenkend geloof, vind ik dat toch niet echt Atheïstisch.