Wat ik meeneem en achterlaat uit 2018?

31 december 2018
terugblik 2018

Foto: Nicole Honeywill

31 december 2018. Het is de laatste dag van het jaar. Wat is er mooier dan op deze allerlaatste dag van het jaar terug te blikken én een beetje vooruit te kijken? Ik geef antwoord op de vraag wat ik uit 2018 meeneem naar 2019 en welke dingen ik graag in 2018 achter wil laten. De credits voor deze te leuke en originele invulling gaan naar de lieve Romy!

2018 was een jaar met.. een hoop wijze lessen zullen we maar zeggen. Het was het jaar waarin er niet veel artikelen online kwamen en mijn blog een beetje op zijn gat lag. Het jaar waarin ik op zoek ging naar mijzelf en naar wat ik wil. Het was ook het jaar waarin ik opnieuw papegaaienmama werd van de grijzeroodstaart broertjes Sven en Finn.

Wat neem ik mee uit 2018?

 • Mindfulness. Dit jaar volgde ik een mindfulness cursus en daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Door minder van jezelf te moeten en door minder van jezelf te eisen wordt het leven een stuk leuker! Ik heb geleerd dat het oké is hoe je je voelt en dat je niet steeds tegen jezelf moet vechten. Perfectionisme nastreven is zinloos en je wordt er ook zeker niet gelukkiger van. Luister goed naar je lichaam en geniet van het moment!
 • Mediteren. Mediteren is echt heerlijk om te doen en het kan ook op zoveel verschillende manieren. Je komt echt even tot rust en bij een goede meditatiesessie voelt het alsof je in diepe slaap bent terwijl je nog wakker bent. Je voelt je daarna een stuk beter! Ik merk alleen dat ik dit in 2019 meer mag doen, zeker op de momenten dat ik het nodig heb!
 • Creativiteit. Mijn creatieve hobbies brengen mij veel plezier. Ik kom er niet altijd aan toe, maar als ik weer met iets nieuws bezig ben dan heeft dat zoveel positieve effecten: ik word er blij van, ik krijg er energie van, ik word er rustig van en het levert altijd iets tastbaars op. Handwerken is voor mij absoluut een vorm van mediteren. Hopelijk kan ik in 2019 mijn Etsy shop weer open zetten mét een andere werkwijze achter de schermen zodat ik niet meer alles op bestelling hoef te maken. Dat is hartstikke leuk, maar het vergt ook veel tijd en energie. Het moet ook voor mijzelf leuk blijven!
 • Focus. Eén van de belangrijkste dingen die ik in 2018 heb geleerd is dat ik voor mijzelf moet kiezen. Ik vond dat altijd ontzettend egoïstisch en was altijd bezig met en voor andere mensen. De dingen die ik maakte, maakte ik altijd voor iemand anders (een bestelling bijvoorbeeld) maar nooit voor mijzelf. Ik stond altijd voor iedereen klaar, maar deed eigenlijk nooit iets voor mijzelf. Inmiddels heb ik geleerd mijzelf op nummer 1 te zetten, zonder dat dit egoïstisch is. Het is oké om nee te zeggen en voor jezelf te kiezen. Uiteindelijk leef je voor jezelf, je leeft niet voor het leven van een ander. Je moet doen wat jou gelukkig maakt, want jij bent de enige die dat kan.
 • Bloggen. 2018 was niet mijn beste blogjaar. Ik hoop dat ik in 2019 de tijd, energie en het plezier in bloggen weer terug heb, want ik was nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien!
Bijtring giraffe 2018 door Monsieur Mango

Wat laat ik achter in 2018?

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die ik in 2018 achter hoop te laten en waar ik voorgoed afscheid van zou willen nemen. Een nieuw jaar is een nieuwe start, een schone lei. Wat heerlijk zou het zijn als je echt opnieuw kan beginnen.

 • Inge 1.0. Ja, op deze laatste dag van het jaar wil ik graag afscheid nemen van Inge 1.0. Het was leuk om je gekend te hebben, maar het is beter als onze wegen vanaf hier scheiden. Vanaf heden is er alleen nog Inge 2.0 (hallo, aangenaam!). Inge 2.0 is een betere versie van zichzelf die alle onderstaande punten achter zich laat (probeert ze).
 • (Faal)angst. Angst en faalangst is zo zonde, want het bepaalt je doen en laten en beheerst je leven. Faalangst mag dan misschien tussen je oren zitten, maar het heeft grote invloed. Altijd maar twijfelen, onzeker zijn, druk maken over dingen die nog moeten komen en waar je hoogstwaarschijnlijk niets aan kunt veranderen. Nee, dit hoeft van mij zeker niet mee naar 2019. Wat mij betreft is dit verleden tijd!
 • Voor anderen denken. Als hier een prijs voor zou worden uitgereikt, dan zou ik hem winnen. Ik ben namelijk een kei in het denken wat andere mensen denken, of vinden. “Wat zullen mensen wel niet zeggen als ik..?” Ontzettend vermoeiend en je schiet er helemaal niets mee op! 1. Je kunt helemaal niet weten wat een ander denkt. 2. Wat zou het? Jezelf met anderen vergelijken óf bang zijn voor wat anderen vinden brengt je helemaal nergens. Ik geloof niet dat hier ooit iemand gelukkig van is geworden. Zeker met bloggen en met social media wil ik mijzelf nog wel eens met anderen vergelijken. Ik weet dat dat helemaal geen zin heeft, maar toch gebeurd het ongemerkt. Daarom ga ik in 2019 doen wat ík wil doen. Mijn eigen koers varen.
 • Niet meer overal ja op zeggen. Nee zeggen is niet mijn sterkste kant. Ik vind het vervelend om mensen te kwetsen of teleur te stellen, dus zeg ik automatisch ja. Ongetwijfeld doe ik hier de persoon in kwestie een groot plezier mee, maar ik moet leren om eerst naar mijzelf te kijken. Wil ik dit wel doen? Heb ik er tijd voor? Wat krijg ik ervoor terug? In 2019 zal ik voor mijn eigen bestwil vaker nee moeten zeggen. Dit zal zeker in het begin moeilijk zijn, maar ik weet zeker dat ik dit na enige tijd zonder schuldgevoel doe.

De wijze lessen uit 2018 neem ik mee naar 2019. Ik hoop dat 2019 een mooi jaar mag worden, dat er leuke dingen op mijn pad komen en mijn blog weer tot leven komt. Ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe en de beste wensen voor 2019! Dat al jullie dromen uit mogen komen.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties

 • Reply Simone 31 december 2018 at 16:24

  Dat zijn denk ik hele mooie maar ook hele sterke voornemens. Een heel fijn nieuw jaar gewenst!

  • Reply Inge 31 december 2018 at 16:39

   Dankjewel Simone, jij ook een schitterend 2019 toegewenst!

 • Reply Romy 1 januari 2019 at 10:08

  Wat een ontzettend mooi artikel! <3 En je hebt prachtige punten op een rij gezet om mee verder te gaan in 2019. Wat mooi dat je meer focus wilt nastreven en daarbij meer focus op jezelf wilt leggen. Zo ontzettend waardevol! Ik ben nu al benieuwd wat je voor jezelf gaat haken 🙂
  Hopelijk kun je de vervelende dingen die je noemt, inderdaad een plekje geven in 2018. Alle drie herkenbare punten voor mij, maar wat zou het mooi zijn als je die drie dingen kunt laten varen!

  Ik wens je een fantastisch mooi 2019 toe waarin je al jouw dromen en wensen kunt waarmaken.

  • Reply Inge 1 januari 2019 at 20:33

   Dankjewel Romy voor je hartverwarmende woorden! <3 Ik wens jou een prachtig 2019 toe en heel veel plezier in je nieuwe huisje!

 • Reply Sammie 1 januari 2019 at 18:45

  Mooi geschreven Inge 2.0 😉 ik hoop dat 2019 een prachtig jaar gaat worden voor je! De beste wensen!

  • Reply Inge 1 januari 2019 at 20:39

   Dankjewel Sammie! Ik hoop dat 2019 jou ook veel moois mag brengen. 🙂

 • Reply Michelle 1 januari 2019 at 19:35

  Happy new year! Erg mooi geschreven en hopelijk mag je in 2019 meer van je (actie) punten genieten.

  • Reply Inge 1 januari 2019 at 20:40

   Dankjewel Michelle, lief! Ik wens jullie ook een mooi 2019 toe! 🙂

 • Reply Mevrouw Marloes 2 januari 2019 at 09:09

  Mooi geschreven, Inge (2.0) 😉 Volgend jaar wil ik ook meer aan de slag met mindfulness. Al die boeken over hygge moet ik nog lezen. Ik denk dat ik daar veel van kan leren.

  En ik wil even zeggen dat ik die giraffebijtring echt zo leuk vind! Heb ‘m al vaker gezien (volgens mij ook op je Instagram account) en word er zo vrolijk van, haha.

  Ik wens je alle goeds voor in 2019!

  Liefs,
  Marloes

 • Reply Saskia 2 januari 2019 at 12:46

  Mooie dingen neem je mee en heel wat dingen laat je achter. 2019 gaat in het teken staan van Inge 2.0
  Een heel fijn jaar toegewenst<3

 • Reply Jenn 2 januari 2019 at 23:02

  Dat zijn mooie dingen om mee te nemen en achter te laten! Gelukkig nieuwjaar 🙂

 • Reply Rachel 2 januari 2019 at 23:32

  Heel veel dingen komen voor mij overeen.. heel veel succes met doelen en je kan het! Ik ben benieuwd naar al je creaties!

 • Reply Anita 4 januari 2019 at 07:10

  Prachtige lessen en mooie dingen voor 2019! Dat 2019 ons blog jaar weer gaat worden.

 • Reply Michelle 6 januari 2019 at 21:20

  Mooie overdenkingen, Inge. Ik hoop dat je in 2019 kan doen wat je waar je gelukkig van wordt en de rest gewoon in 2018 kan laten. Lekker bezig zijn met je Etsy shop zonder dat het te veel van je gaat vragen en heerlijk op je plek zit op je werk. Ik ga 2019 ook met een schone lei beginnen, maar ook met de wijze lessen van 2018 op zak. Wij komen er wel. Dikke kus

 • Reply Macblogster 18 januari 2019 at 00:32

  Herkenbaar. Ik ben ook gestart met mediteren in 2018. Dit heeft een hoop rust, helederheid en hernieuwde energie meegebracht.
  Ook ik sta nu meer stil bij wat ik wel of niet wil doen. Het heeft ook te maken met ‘het ouder worden’.

  • Reply Inge 19 januari 2019 at 10:35

   Fijn dat mediteren jou ook zulke fijne dingen heeft gebracht! 🙂