Planten | Het tulpenseizoen is begonnen!

18 januari 2017
Afbeelding tulpen plukken tijdens tulpenseizoen

Afgelopen zaterdag kocht ik twee prachtige bossen tulpen (je kunt er immers nooit genoeg van hebben). Het tulpenseizoen is namelijk weer begonnen. Wiehoe! Daar word je toch blij van?!

Bloementrend: Energise

Er is een nieuw jaar aangebroken en daarmee ook een nieuwe trend op bloemgebied. Een van de belangrijkste bloementrends van 2017 is ‘Energise’ met krachtige vormen en accessoires die verwijzen naar sport en spel. Het doel is om het interieur een energieke, frisse uitstraling te geven waarbij ook ruimte is voor actie en ontspanning. De tulp is niet alleen een sfeermaker, maar ook een echte ‘energiser’. Dit uit zich op twee verschillende manieren. De bloem straalt bijvoorbeeld kracht uit door haar prachtige vormen: ronde of gekartelde bloemvormen. Daarnaast is de tulp ook nog eens krachtig in groei. Wist je dat tulpen – in tegenstelling tot andere snijbloemen – nog zo’n twee centimeter doorgroeien in de vaas? Ik heb regelmatig dat de tulpen te lang worden voor de vaas en gaan hangen (of in het ergste geval: gaan omvallen). Tulpen zijn dus zeker niet saai, maar onwijs energieke bloemen die elke kamer opfleuren! Perfect om een nieuw (tikkeltje koud) jaar mee te starten!

Afbeelding tulpen plukken tijdens tulpenseizoen

Tulpenseizoen

Goed nieuws voor de tulpenliefhebbers want het tulpenseizoen is weer aangebroken! (Leuk woord voor Scrabble trouwens, snijtulpenseizoen..) Oh yeah. *vreugdedansje* De tulpentijd duurt ongeveer 100 dagen, van januari tot en met april. In deze tijd vind je de meeste tulpen, verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Heerlijk om het voorjaar mee in te luiden! In deze periode kun je dus naar hartelust genieten van allerlei tulpen. Gewoon dat mooie bosje tulpen mee naar huis nemen en genieten!

Afbeelding tulpenseizoen tulpen plukken op de Dam

Nationale Tulpendag

Aanstaande zaterdag – 21 januari 2017 – is het Nationale Tulpendag. Hiermee wordt het nieuwe snijtulpenseizoen ingeluid. De Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012 en is elke derde zaterdag van januari de start voor het nieuwe seizoen. Het is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenkwekers een gigantische pluktuin aan met zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren. Aanstaande zaterdag vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken (op=op). De verwachting is dat de Dam rond 16.30 uur helemaal is ‘leeggeplukt’. Ben je zaterdag in de buurt van Amsterdam? Ga lekker tulpen plukken op de Dam, hoe leuk is dat?!

Woon je net als ik niet in de buurt van Amsterdam? Geen paniek, gelukkig wordt de start van een nieuw tulpenseizoen in heel Nederland gevierd! Veel bloemisten organiseren vanaf 21 januari bijzondere acties tijdens de Nationale Tulpenweken. Houd je bloemist dus in de gaten! Op mooiwatbloemendoen.nl vind je hier meer informatie over.

Afbeeldingen tulpen plukken op de Dam tijdens tulpenseizoen

Verzorgingstips

We willen natuurlijk allemaal zo lang mogelijk van onze bloemen genieten. Zet de tulpen daarom in een ruime vaas met water, met genoeg ruimte voor de stelen. De tulpen mogen wel op een lichte plek staan, maar houden niet zo van de hitte. Zet ze daarom liever niet op een zonnige plek of dicht bij een verwarming. Leuk feitje: bewaar geen rijpend fruit in de buurt van je tulpen. Rijpend fruit produceert namelijk ethyleengas en dit zorgt ervoor dat de tulp sneller gaat (uit)bloeien..

Houden jullie ook zo van tulpen?

Foto’s: TPN

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties

 • Reply Eva 18 januari 2017 at 09:32

  Ah leuk! Ik wist dit niet. Ik vind tulpen wel ontzettend vrolijk staan in huis!

 • Reply sammie 18 januari 2017 at 12:18

  Mijn moeder had ze altijd in huis, ik vind ze leuk maar vind ze niet zo mooi in de cactus vazen 🙂

  • Reply Inge 18 januari 2017 at 13:01

   Nee ik kan mij voorstellen dat tulpen in cactusvazen niet zo mooi staan 🙂

 • Reply nancy 18 januari 2017 at 13:02

  Ah nu al? Heerlijk! Ik hou niet zo van bloemen in huis, vind het vaak rommelig staan. Maar tulpen zijn mijn lievelingsbloemen. Prachtig, omdat ze zo simpel en strak zijn!
  nancy heeft onlangs geplaatst…PLEATED SKIRT WITH KNITTED SWEATERMy Profile

  • Reply Inge 18 januari 2017 at 13:14

   Ja fijn he? Ben ik helemaal met je eens, ze zijn erg stijlvol!

 • Reply Sofie 18 januari 2017 at 14:55

  Jaaa, daar word ik ook blij van. Een trucje om ze minder te laten doorgroeien/hangen: ik steek met een naald een tweetal centimeter onder hun kopjes. Ik weet niet waarom deze truc bestaat, misschien dat ze zo minder water opslorpen?
  Sofie heeft onlangs geplaatst…Onze trouwfoto’s deel 2My Profile

  • Reply Inge 19 januari 2017 at 12:38

   Ik denk het ja, wel een beetje sneu voor de bloem vind ik :’-)

 • Reply Els 18 januari 2017 at 17:22

  Tulpen zijn zo mooi :-). Ik hou van ze! Ik koop ze best veel samen met roosjes die ik ook heel mooi vind. We hebben zelfs een bos nep tulpen. Veel mensen denken dat die echt zijn :-).
  Els heeft onlangs geplaatst…Zelf kaartjes maken #11: Washi tapeMy Profile

 • Reply Michelle 18 januari 2017 at 20:52

  Leuk om meer over deze mooie bloemen te lezen! Ik zet zelf de tulpen het liefste niet op teveel water, dan groeien ze minder snel en is het gevaar van ombuigen of knappen minder aanwezig.
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Wreath Of All Seasons | Winterse besjesMy Profile

 • Reply Iris 18 januari 2017 at 22:50

  Wat een leuke actie, ik wist daar helemaal niet van! Super tof 😀 Ik vind tulpen inderdaad altijd lekker vrolijk en heb ze ook graag in huis. Ik vind dit echt een leuke blogpost, word er helemaal vrolijk van!
  Iris heeft onlangs geplaatst…Digitaal opruimenMy Profile

 • Reply Denise 19 januari 2017 at 19:27

  Tulpen zijn echt zulke mooie bloemen! Wel heel leuk dat je gratis tulpen mag plukken zaterdag, maar helaas is mijn dag dan al volgepland.
  Denise heeft onlangs geplaatst…Depressie test en daar komt erg mooi nieuws uit!My Profile