Things I Made #2

9 oktober 2015

In ‘Things I Made’ wil ik met enige regelmaat laten zien wat ik de afgelopen tijd zoal heb gemaakt. Aangezien ik het leuk vind om dingen te maken, wil ik deze graag met jullie delen.

Afbeelding garen en breinaalden

Bij de Kruidvat zag ik echt een gigantische bol ‘bulky garen’ liggen: 350 gram en ca. 205 meter voor maar €3,95. Dat is geen geld! Op het etiket stond dat er een werkbeschrijving bij zit voor het maken van een kussenhoes en er is zelfs een link naar een instructievideo. Een kussenhoes breien stond al een tijdje op mijn lijstje, dus dit leek mij een uitgelezen kans om eens te kijken hoe fijn de werkbeschrijving is. To be honest, ik zou het ook best zonder kunnen. Desalniettemin lijkt het me voor beginnende breisters erg handig. De bol garen ging dus mee naar huis en nadat ik bij mijn oma breinaald 10 had gescoord uiteraard had ik die nét niet ging ik aan de slag.

Afbeelding instructies kussenhoes breien

Bij het openmaken van het etiket moet je trouwens voorzichtig zijn.. ze hadden er beter een lipje aan kunnen maken want ik scheurde al door de tekst heen. Niet echt handig, maar het was nog goed te doen. Gelukkig staat de beschrijving (het belangrijkste) aan de linkerkant en de uitleg over bepaalde steken staat rechts. Handig uitgebeeld voor als je geen idee hebt wat ze bedoelen of hoe je het moet doen.

Afbeelding kussenhoes breien beschrijving

Deze kussenhoes is geschikt voor een vulkussen van 40 bij 40 cm. De voorzijde van de hoes heeft een kabelpatroon, de achterzijde van de hoes is gebreid in tricotsteek. Voor- en achterzijde van het kussen worden in één keer gebreid.
Tip: je kunt natuurlijk ook na 40 cm in kabelpatroon te hebben gebreid het breiwerk afkanten en het daarna op de voorzijde van een kant en klaar kussenhoesje naaien. Gebruik hiervoor gewoon naaigaren en naai het paneel met een overhandse steek vast.

Afbeelding kussenhoes breien

Wat breit dit lekker snel weg zeg! Ja wat wil je ook, met naalden van 10mm. In no-time heb je weer een rij af en het patroon vind ik ontzettend makkelijk om te volgen. Het zijn eigenlijk maar twee rijen die je continue herhaalt. Het kabelmotief is voor beginners misschien even schrikken, maar het is echt niet moeilijk. Ik heb al eerder met kabels gewerkt, maar ik moet zeggen dat de werkbeschrijving het erg duidelijk uitlegt. Als je eenmaal doorhebt dat je ze eerst moet overslaan en daarna mee moet breien, dan stelt het niets voor. Wat je eigenlijk doet is een paar steken verschuiven op de breinaald.

Nadat je genoeg rijen hebt gebreid en je klaar bent met het kabelpatroon, begin je met de achterkant van het kussen. Deze wordt gebreid in tricotsteek (dat is gewoon een moeilijk woord voor die V’tjes die je vaak bij gebreide truien ziet 😉 ) Deze doe je natuurlijk in net zoveel rijen zodat je voor- en achterkant even lang zijn. Dat ziet er dan zo uit.

Afbeelding kussenhoes lap

Het kabelpatroon trekt een beetje krom. Dat is helemaal niet erg, want als je de zijkanten aan elkaar vast naait heb je daar al geen last meer van. Voor het vastnaaien van de zijkanten adviseerden ze een steek ‘matrassteek’ die ik nog niet kende. Hiervoor heb ik wel even een video op Youtube opgezocht, omdat ik het makkelijker vond om te zien hoe ze het deden. Wat een uitkomst is die steek zeg! Super makkelijk en je ziet de naden absoluut niet lopen.

Afbeelding kussenhoes af

De zijkanten kronkelen een beetje (en nee, dat zijn niet de naden 😉 ). Ik denk dat dat komt omdat het kussen nog niet is opgevuld. Het is nog niet gespannen in zijn uiteindelijke vorm. Vervolgens doe je er het vulkussen in en dan naai je de onderkant dicht. Klaar is Kees eh kussen!

Afbeelding gebreide kussenhoes

Mijn vulkussentje is 39 bij 39cm en ik denk dat het kussen nog mooier uitkomt bij een kussentje van 40 bij 40cm. Aan de onderkant zie je nu dat hij iets te ruim is. Ach, als ik eens een groter kussentje tegenkom dan doe ik die er gewoon in. Waarschijnlijk ben ik de enige die het ziet. 😉

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties

 • Reply Els 9 oktober 2015 at 08:21

  Die is echt super gaaf! Echt kei leuk! Ik hou van zelfgemaakt :-). En je bent de enige die het ziet. Al herken ik dat dan weer weg ;-).

 • Reply Nina Simplynspecial 9 oktober 2015 at 09:12

  Ik vind dit echt heel leuk en schattig staan. Toch denk ik niet dat ik zoiets zonder hulp zou kunnen maken hihi.

  • Reply Inge 9 oktober 2015 at 10:56

   Als je een keer iets moet hebben, geef maar een gil. Misschien kan ik het wel maken 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 9 oktober 2015 at 09:12

  Wat is dat kussen leuk geworden zeg! Ik ben helemaal onder de indruk. Zelf kan ik totaal niet goed breien. Ik verlies altijd steken onderweg…

  • Reply Inge 9 oktober 2015 at 10:56

   Aah ja dat heb ik heel af en toe nog eens.. dat is zó irritant!

 • Reply Sarah - Tasting Lifestyle 9 oktober 2015 at 09:42

  Heel leuk gedaan! Ik ben momenteel een sjaal aan het breien, het lijkt wel alsof dat het enige is dat ik kan breien. 😉

  • Reply Inge 9 oktober 2015 at 10:55

   Daar ben ik ook mee beginnen en eigenlijk is dit precies hetzelfde als een sjaal 🙂 kabels klinkt echt moeilijker dan het is. 🙂

 • Reply Annelies 9 oktober 2015 at 10:04

  Héél mooi! Ik ben wel een beetje jaloers op je brei (haak?) kunsten hoor.

  • Reply Inge 9 oktober 2015 at 10:54

   Het is gebreid, maar ik kan ook haken 🙂 Hihi en dankje. Als je een keer iets nodig hebt, laat maar weten 😉

 • Reply Anita 9 oktober 2015 at 11:52

  Wat een super leuk zelfgemaakt kussen 🙂 Zelf zou ik dat echt niet voor elkaar krijgen

 • Reply Monique | WritingMonique 9 oktober 2015 at 18:20

  Wauw! Supermooi gedaan! Tof tof!

 • Reply kim 9 oktober 2015 at 23:47

  Wat ziet dat er super uit!!
  Zelf heb ik weleens geprobeerd te breien (of haken, dat weet ik niet meer), maar ik bakte er niks van!

 • Reply Sas 10 oktober 2015 at 12:31

  Oh wat leuk, die kussenhoes! Ik heb er zelf echt geen geduld voor maar altijd zo tof te zien wat andere maken..

 • Reply Anna 10 oktober 2015 at 13:17

  Oh wow, wat tooooof! Ik vind zelf dingen breien ook echt heel leuk, maar ben nog niet verder gekomen dan een sjaal met alleen maar dezelfde steek (de simpelste steek) – omdat ik een beetje bang ben om andere steken te proberen. Is het niet heel moeilijk? Als ik van die plaatjes bekijk waarop het uitgelegd wordt, snap ik er echt niets van :(. Mooie kleur wol ook trouwens!

  • Reply Inge 10 oktober 2015 at 15:25

   Nee hoor, het is echt niet moeilijk! Plaatjes zijn vaak lastig ja. Filmpjes vind ik vaak iets duidelijker om te zien. Soms is het gewoon lastiger om uit te leggen, terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is. 🙂

 • Reply Bertine 10 oktober 2015 at 22:35

  oh wauw wauw wauw wat knap! heel leuk!

  • Reply Inge 9 oktober 2015 at 10:56

   Als je een keer iets moet hebben, geef maar een gil. Misschien kan ik het wel maken 🙂

  • Reply Inge 11 oktober 2015 at 19:28

   Dankjewel! Ik moet bijna blozen van jullie lieve reacties!

   • Reply Inge 9 oktober 2015 at 10:56

    Aah ja dat heb ik heel af en toe nog eens.. dat is zó irritant!

 • Reply Puck 12 oktober 2015 at 11:25

  Leuk hoor! Breien ziet er altijd zo ingewikkeld uit… Maar hoe gaaf als je zoiets zelf kunt maken.

 • Reply sammie 12 oktober 2015 at 13:49

  Leuk kussentje zo! Tof dat je dat allemaal zelf kan maken.

 • Reply evelien 12 oktober 2015 at 19:34

  ah dit is zo ontzettend leuk! Mijn zus heeft ook pas geleden zelf een kussentje gemaakt. Lijkt mij zo leuk! Ik ga het zelf ook eens binnenkort leren. 🙂

  Liefs! Evelien

 • Reply Lesley 13 oktober 2015 at 07:44

  Wauw gaaf! Ik heb die wol ook gekocht maar wist niet eens dat het voor een kussentje te maken was, ik wilde er een omslagdoek van maken haha. Ik ben nog even met mij andere omslagdoek bezig, bijna klaar (joeppie) en dan ga ik daaraan beginnen. Die kussens zien er leuk uit dus ik denk dat ik dat er dan maar van ga maken! Fijn dat er een mooie beschrijving bij zit ik kan alleen maar recht toe recht aan breien dus echt een uitkomst!

  • Reply Inge 13 oktober 2015 at 10:59

   Een omslagdoek lijkt me ook erg fijn hoor! Je kunt toch met het garen maken wat je wil, het hoeft niet per se een kussen te zijn 😉

 • Reply Estrella 14 oktober 2015 at 18:33

  Echt heel leuk gemaakt dat kussen! Ik kan totaal niet handwerken, komt door m’n ogen, het is allemaal net te priegelig. Ik heb vroeger wel breien geleerd, maar ik liet alleen maar steken vallen. 🙂