Hoe integreer je rust in je dagelijks bestaan?

17 april 2017
Afbeelding bloesem

Hoe pas ik yoga, mediteren en rust toe in mijn dagelijks leven? Het is een vraagstuk waar ik de laatste tijd erg mee worstel en gezien de reacties op het vorige artikel, jullie ook.

Je dagelijks bestaan heeft waarschijnlijk al zo’n strak schema dat het nog niet makkelijk is om daar iets aan toe te voegen. Moet ik bijvoorbeeld ’s ochtends eerder opstaan? Of kan ik toch beter ’s avonds tijd vrijmaken door bijvoorbeeld eens even niet te bloggen? Ik vind het een lastig principe en ben er zelf nog niet helemaal uit. Aangezien jullie aangaven hier ook veel moeite mee te hebben, leek het mij interessant om hier eens wat dieper op in te gaan. Hoe kunnen wij rust nu het beste in ons ritme integreren?

Meer tijd voor jezelf maken en genieten van een stukje rust in je leven? Het lijkt zo moeilijk en heel eerlijk, het is ook best lastig om de balans op te zoeken. Het kost namelijk tijd om rust te brengen in je dagelijkse bestaan. We zijn zo voorgeprogrammeerd om onze dagen vol te stoppen dat het onmogelijk lijkt om wat tijd vrij te maken op dagelijkse basis. Als je behoefte hebt aan meer tijd voor jezelf, denk aan een momentje om een yoga practice te doen, een boek te lezen of lekker te mediteren, dan is de kans groot dat je stiekem niet zo goed voor jezelf zorgt. Hoe kunnen we dat nu het beste aanpakken? In feite is het allemaal een kwestie van gewoontes en een gewoonte kun je eenvoudigweg ontwikkelen door vaak genoeg hetzelfde te doen. Op het moment dat je iets vaak genoeg doet, merk je op dat je er de vruchten van gaat plukken. De eerste dagen en weken is het lastig en moet je jezelf voortdurend scherp houden om je aan je eigen afspraken te houden. Probeer maar eens een dagelijkse sessie van 10 minuten 21 dagen lang achter elkaar in te plannen om je gedachten te ordenen, te mediteren of helemaal niets te doen en in de lijkhouding (Savasana) (ja het heet echt lijkhouding) op de grond te blijven liggen. Heel waarschijnlijk voel je je in het begin onwennig maar aan het einde van de 21 dagen voel je je anders en als het goed is, is het een onderdeel van je dag geworden en kijk je er zelfs naar uit!

Nu is 10 minuten natuurlijk hele andere koek dan een yoga practice van een uur, maar ook daar kun je tijd voor vrij maken. De vraag is, hoe graag wil je het? Wil je er tijd voor vrij maken? Waar kun je tijd op besparen gedurende de dag? Je smartphone tijdelijk uitzetten of op de vliegtuigstand zetten kan je helpen aan heel wat extra tijd! Smartphoneverslaving bestaat officieel niet, maar voor veel mensen zal het herkenbaar zijn: zonder goede reden steeds op je telefoon kijken.. (ik lees op dit moment het boek Leven zonder smartphonestress, erg interessant!) er bestaat een aantal apps waarmee je je smartphonegebruik kunt bijhouden. Zo meet de app Moment het smartphonegebruik en laat het zien welke app het langst en het vaakst aanstaan. Maak jezelf bewust hoe vaak je je geliefde gadget even in je hand hebt en doelloos loopt te tikken en scrollen. Hetzelfde geldt voor TV kijken. Natuurlijk kan het heerlijk zijn om gedachteloos TV te kijken maar als je jezelf tijd wilt besparen, is het goed om scherpe afspraken met jezelf te maken. Kijk je net als ik weinig tot geen TV? Ga dan eens na waar je verder nog tijd zou kunnen besparen.

Hoe je het ook wendt of keert, met een druk leven moet je ergens tijd vrij maken als je graag je balans op zoekt. Voor de één werkt het beter om ’s ochtends een uurtje eerder op te staan, voor de ander werkt het goed om rust te nemen uit het werk of school en weer een ander gedijt het beste op een uurtje ontspanning voor het slapen gaan. Probeer in ieder geval een goede (week) planning van te voren te maken zodat je heel bewust je tijd kunt indelen en ruil je rustmomenten niet in voor iets wat belangrijker lijkt op zo’n moment. Zeg nee tegen jezelf als je merkt dat je liever achter de computer kruipt of nee tegen die vriendin met het voorstel een drankje te drinken en plan dit later in. Als je kiest om je aan je eigen afspraken te houden, levert dat een goed gevoel op en je houdt ook nog eens een gelukkig gevoel over na een lekkere yoga sessie! Een goede ontspanningsoefening is de kindhouding (Balasana), deze houding helpt bij het verlichten van stress. Deze oefening kan ik je écht aanraden: hij is héérlijk, ook als je nog niet eerder aan yoga hebt gedaan! Je gaat op je knieën zitten en brengt je zitvlak naar je hielen toe, je legt je voorhoofd op de grond neer en strekt je handen voor je uit. Adem rustig in door de neus en blijf in deze houding zolang het goed aanvoelt. Bij elke uitademing voel je je rustiger worden. Je kunt ook gebruik maken van hele fijne yoga accessoires die je helpen met ontspannen, zoals een oogkussen gevuld met lavendel. Lavendel zorgt ervoor dat je spieren tot rust komen, bevordert het ontgiftingsproces en geeft je een goed humeur!

Lopen jullie ook vaak tegen tijdgebrek aan en hoe gaan jullie hier mee om?

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Superyoga.nl.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties

 • Reply Nancy 17 april 2017 at 09:36

  Ik ga volgende maand beginnen met mediteren. Ik denk dat het heel belangrijk is om een rust momentje iedere dag te pakken.
  Nancy heeft onlangs geplaatst…THE BAD BUY BOOK -TROUSERSMy Profile

 • Reply Saskia 17 april 2017 at 17:17

  Ik probeer elke dag een rust momentje in te lassen voor mezelf. Juist als ik geen tijd heb MAAK ik er tijd voor. Dat zijn juist de dagen dat ik het extra nodig heb.

  • Reply Inge 17 april 2017 at 20:21

   Dat zeggen ze inderdaad ook altijd, maar ik krijg het maar niet voor elkaar.. 🙂

 • Reply Simone 17 april 2017 at 20:28

  Mediteren en yoga is (niet meer?) zo voor mij weg gelegd. Hoewel ik best een tijdje aan yoga heb gedaan, heb ik daar nu eigenlijk geen behoefte meer aan.
  Simone heeft onlangs geplaatst…Huis & Tuin | Ons tuin project is klaar!My Profile

 • Reply Jenn 18 april 2017 at 09:30

  Ik vind het heerlijk om yoga te doen (en het helpt me ook nog eens om wat leniger te worden, bonuspunten!!), maar ik maak er ook veel te weinig tijd voor. Ik las eens een quote in de strekking van ‘neem iedere dag 10 minuten voor jezelf. Behalve als je daar geen tijd voor hebt, maak er dan 20 van’. Dat probeer ik wel te doen, maar het lukt me niet altijd.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…The Night Run FestivalMy Profile

  • Reply Inge 18 april 2017 at 10:27

   Ja klopt inderdaad, die heb ik op mijn blog ook wel eens aangehaald. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. ?

 • Reply Sytse - Het Groene Broertje 18 april 2017 at 10:51

  Ik vind Yoga ook echt heel fijn! Het is een soort van mindfullnes dingetje geworden. Ik Yoga niet echt om fitter te worden (al is dat een mooie bijkomstigheid) maar meer om in m’n hoofd weer even terug te gaan naar de basis.
  Sytse – Het Groene Broertje heeft onlangs geplaatst…Schrijven op steen – On The Rocks + Winactie!My Profile

 • Reply Nesrin 18 april 2017 at 21:06

  Chronisch tijdgebrek hier 😉 toch heb ik wel meer rust in mijn hoofd omdat ik nu beter dan vroeger prioriteiten kan stellen.
  Nesrin heeft onlangs geplaatst…Geloof jij in onvoorwaardelijke liefde?My Profile

  • Reply Inge 18 april 2017 at 21:23

   Wat fijn! ?