Groene tip | Plantentuitjes

10 augustus 2016
Afbeelding planten watergeven met een plantentuitje

Het is zomer (al lijkt het meer herfst, ik geef het toe). Je gaat misschien binnenkort op vakantie (of je bent al lekker geweest!) maar wat doe jij dan met je kamerplanten?

Het is ieder jaar weer zo’n dingetje. Je gaat op vakantie maar je kunt je kamerplanten eigenlijk niet achterlaten. Zeker in de zomer hebben zij voldoende water nodig. Die twee of misschien wel drie weken redden ze eigenlijk nét niet waardoor ze er bij jouw thuiskomst verpieterd uitzien. Met veel aandacht, liefde en zorg breng jij ze weer tot leven. Of misschien heb je wel een lieve buurman/vrouw of ouders die jouw kamerplanten komen verzorgen als je weg bent. Yay, super fijn! Voor iedereen die dat niet heeft (of die andere mensen hier niet mee willen opzadelen – of die hun buurvrouw liever niet in huis hebben) heb ik goed nieuws: er is een hele handige én makkelijke oplossing voor dit probleem.

Plantentuitjes

Ja, een plantentuitje is zo simpel als het klinkt. Het is een mini irrigatiesysteem in je bloempot! In het tuitje zitten twee kleine gaatjes. Het water druppelt hier langzaam doorheen en komt bij de wortels terecht. Hierdoor krijgen jouw plantjes voldoende water wanneer jij niet thuis bent. Of wanneer je gewoon lui bent en geen zin hebt om elke dag water te geven. Who cares? Het water dat de planten nodig hebben, nemen zij namelijk gewoon op via hun wortels. Zo kun jij met een gerust hart je planten achterlaten (of in leven houden).

Afbeelding plantentuitje gaatje

Note: Voor een kort tijdsbestek zijn deze tuitjes ideaal om jouw planten van genoeg water te voorzien. Of het voor een langer tijdsbestek (lees: de tuitjes het hele jaar door in je bloempot) ook goed is voor je plantjes betwijfel ik. Ik denk dat de aarde en de kluit dan te nat zijn en blijven, omdat er meer water wordt gedruppeld dan dat er wordt opgenomen. Houd hier dus rekening mee.

Benodigdheden

Afbeelding plantentuitjes benodigdheden

Hoe werkt een plantentuitje?

 • Zorg ervoor dat je plastic fles schoon is
 • Vul de fles met water

Afbeelding plantentuitje fles met water vullen

 • Schroef de tuit op de fles
 • (Het kan zijn dat je het tussenstukje nodig hebt indien je een smal flesje gebruikt. Heb je hem niet nodig? Dan kun je het tussenstukje er makkelijk afschroeven)

Afbeelding plantentuitje tussenstuk
Afbeelding plantentuitje op fles

 • Steek de plantentuit in je bloempot bij de plant

Afbeelding plantentuitje in bloempot

 • Klaar! Wanneer het water in de fles leeg is, is het tijd om deze bij te vullen. Wel even goed kijken of je plant nog extra water nodig heeft natuurlijk!

Afbeelding plantentuitje close-up van tuitje in bloempot

Natuurlijk is een plastic flesje niet goed voor het milieu. Binnenkort vertel ik je in een ander artikel meer over de risico’s. Ik ben van mening dat je er beter het maximale uit kunt halen dan het na één keer gebruiken weg te gooien. Plastic afval is namelijk nog veel slechter en zo geef je je plastic flesje in ieder geval een tweede en groener leven!

Ik kwam de plantentuitjes tegen op de website van Radbag. Wie had dat gedacht? 🙂 Een set van 6 stuks kost € 12,95. Oh en je kunt de tuitjes natuurlijk ook op je balkon gebruiken, in plantenbakken, in de tuin. Alleen bij cactussen lijkt het mij minder geschikt..

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties

 • Reply Els 10 augustus 2016 at 10:19

  Hallo Monsieur Mango, Het is een goed idee om met een fles en een spits tuitje je kamerplanten water te geven,alleen hebben die het water al in de aarde zitten voor je weg kan lopen van de plant. Ik heb een systeem ondekt wat echt goed is. Ik gebruik het al jaren voor een paar planten in de kamer,maar je kan het ook in de tuin gebruiken. En wat het leuke is,is dat ik nu eindelijk planten in huis kan houden terwijl ze vroeger altijd dood gingen. Kijk maar eens op de website van Blumat. Heel veel plezier er mee en vertel het je lezers ook maar,het is super!!!

  • Reply Inge 10 augustus 2016 at 14:26

   Bedankt voor de fijne tip!

 • Reply sammie 10 augustus 2016 at 11:34

  Oh dit is volgens mij ideaal voor als ik de volgende keer een weekje op vakantie ga. Ik ga ze eens opzoeken!

 • Reply Simone 10 augustus 2016 at 11:54

  Dit is écht wat voor mij. En niet zo zeer omdat ik met vakantie ben of ga, maar omdat ik het altijd voor elkaar krijg planten dood te laten gaan. 😛

  • Reply Inge 10 augustus 2016 at 14:25

   Dat lijkt mij met deze tuitjes vrijwel niet mogelijk (tenzij je ze er het hele jaar in laat zitten.. dan denk ik dat de plantjes verzuipen) 😉

 • Reply Nina Simplynspecial 10 augustus 2016 at 11:58

  Klinkt wel handig voor mij. Ik ben niet zo goed met planten, daarom staan er hier maar weinig haha.

 • Reply Marion 10 augustus 2016 at 12:37

  Nog nooit gezien! Ik ben nieuwsgierig!! Zal ik…..

 • Reply Els 10 augustus 2016 at 19:35

  Wat een handig systeem! Ik had het ook al eens eerder in een tuincentrum gezien.

 • Reply Michelle 12 augustus 2016 at 20:02

  Handig systeem, alleen zou ik zoiets alleen gebruiken als ik op vakantie zou gaan – en geen vetplanten zou hebben, want die kunnen dus niet tegen teveel water hihi- want om nu het hele jaar door tegen zo’n flesje aan te kijken…

  • Reply Inge 12 augustus 2016 at 20:19

   Nee voor vetplanten zou ik het inderdaad ook niet doen. Je moet natuurlijk altijd afwegen of zo’n systeem zin heeft voor je plantjes! 🙂

 • Reply Esmay 12 augustus 2016 at 22:00

  Wat een fijn product! Zo iets kan ik echt wel gebruiken, want ik vergeet af en toe nog planten water te geven. Oops.