Phalaenopsis: De vlinderorchidee

6 juni 2018
Phalaenopsis Sacramento van Het Beste van de Kweker

Orchideeën, ik ben er gek op! Ze zijn statig met hun lange stelen, vrolijk, tijdloos en voor mij het symbool voor eenvoud: je hebt niet veel nodig om mooi te zijn. Een orchidee fleurt elke kamer in huis op. Jammer genoeg schrikt de orchidee veel mensen af: het zou moeilijk zijn om deze plant te verzorgen. Niets is minder waar en in dit artikel geef ik je tips hoe je je Phalaenopsis het beste kunt verzorgen.

Phalaenopsis Sacramento van Het Beste van de Kweker

Phalaenopsis

Wist je dat er wel 20.000 soorten orchideeën zijn binnen de orchideeënfamilie (Orchidaceae)? Het bekendste geslacht is ongetwijfeld de Phalaenopsis (die kennen we allemaal, toch?), waar zo’n 60 verschillende soorten van bestaan. Ze komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en komen voor in verschillende kleuren en vormen. Vaak hebben ze wat weg van insecten en hun naam is daar vaak van afgeleid. De Phalaenopsis lijkt op een vlinder met opengeslagen vleugels, vandaar zijn bijnaam: vlinderorchidee. De Phalaenopsis heeft meestal 2 takken met bloemen, maar soms heb je ze ook met 3 takken (meer bloemen = meer feest!). De orchidee bloeit in de lente en de zomer en rust in de winter.

Mijn liefde voor orchideeën bleef niet onopgemerkt, want Het Beste van de Kweker vroeg mij wat mijn lievelingskleuren waren en stuurde vervolgens 4 (!) orchideeën op. Wauw, wat een verwennerij. Ik lijk wel jarig!

Phalaenopsis Sacramento close-up

Verzorging

Een orchidee is geen doorsnee kamerplant en vraagt daarom een andere verzorging. Sommige mensen vinden het lastig om een orchidee te verzorgen, terwijl je er eigenlijk maar weinig aan hoeft te doen. Met de juiste verzorging kan de Phalaenopsis orchidee zelfs meerdere keren per jaar bloeien (dat willen we allemaal wel, toch?)!

Do’s
 • De orchidee houdt van een lichte plek
 • Met een kamertemperatuur van 18 – 20 graden
 • Eén keer per week een scheutje water geven is genoeg
 • Geef in de lente en zomer (of als de orchidee voor een tweede keer gaat bloeien) eens per maand een scheutje plantenvoeding voor extra kracht
Don’ts
 • Geef ze niet teveel water, ze houden niet van natte voeten / veel water
 • Zorg ervoor dat ze niet op de tocht staan
 • Vermijd direct zonlicht, ook achter glas
 • Zet een orchidee niet in buurt van de verwarming
 • Zorg ervoor dat er geen fruitschaal in de buurt staat! Fruit produceert ethyleengassen en dit zorgt ervoor dat ook de bloemen sneller “rijpen” en dus sneller uitbloeien. Zonde!
Snoeien
 • Is de orchidee uitgebloeid? Knip de uitgebloeide tak dan boven het derde “oog” of oksel af
 • Zet de orchidee op een koelere plaats en geef weinig water
 • Na verloop van tijd zal de orchidee weer uitlopen en kan hij weer teruggezet worden op zijn oude plaats
Tip: water geven

Het geven van water is voor veel mensen het probleem: hoeveel water moet je geven? Mensen zijn snel geneigd teveel water te geven, maar daar houdt deze tropische plant niet van. Je kunt de plant 1 keer per week 10 minuten in een bak met lauwwarm water laten staan en vervolgens goed laten uitlekken. Vind je dat toch nog teveel gedoe? Gebruik dan deze ultieme tip: gebruik per orchidee 3 ijsblokjes. De ijsblokjes zullen langzaam smelten, waardoor de plant het water rustig op kan nemen. 3 ijsblokjes is precies de juiste hoeveelheid water voor je orchidee.

Phalaenopsis White World van Het Beste van de Kweker

Phalaenopsis White World close-up

Witte orchidee Phalaenopsis White World

Het Beste van de Kweker

Mijn orchideeën kreeg ik opgestuurd van Het Beste van de Kweker. Het online uitkiezen en laten bezorgen van planten kan eng zijn (komen ze wel heel en onbeschadigd aan?), maar tot nu toe heb ik gelukkig enkel goede ervaringen gehad. Ik heb al eens eerder bij Het Beste van de Kweker besteld en de planten zitten goed verpakt met duidelijk instructies (het rechtop houden van de doos bijv.). De orchideeën zaten allemaal apart verpakt in stevige dozen en de planten waren voorzien van wat foam om de stelen zodat de stelen en de bloemen elkaar tijdens de rit zo min mogelijk beschadigen. De website is voor mij gevaarlijk, want elke keer zie ik wel weer iets leuks en zoals je wellicht weet begin ik een behoorlijke plantenverzameling te ontwikkelen. 😉 De planten komen rechtstreeks van een kweker, zodat ze uiterst vers zijn. Wellicht heb je wel eens van ze gehoord, want ik zie ze steeds vaker op social media voorbij komen. Leuk!

Ben jij ook zo gek op orchideeën of houd je meer van andere planten?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen ter review.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

 • Reply Els 6 juni 2018 at 08:11

  Super mooi! Orchidee planten zijn echt te moeilijk voor mij ;-).

 • Reply Jenn 6 juni 2018 at 14:20

  Ik hou echt van orchideeën, maar het is me nog nooit gelukt om ze een tweede keer te laten bloeien helaas.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Gelezen: De Weddenschap van Jennifer CrusieMy Profile

  • Reply Inge 6 juni 2018 at 21:37

   Oh wat jammer! Eigenlijk moet je ze wegzetten en vergeten. Af en toe een klein beetje water. Maar het is denk ik ook een kwestie van geluk hebben, soms zijn de takken uitgebloeid en worden ze bruin.

 • Reply Esmeralda 9 juni 2018 at 17:06

  Prachtig! Ik ben gek op orchideeen. We hebben er dan ook zeker wel 2 of 3 in huis staan. Vind vooral die paars/rozige en de witte mooi.
  Esmeralda heeft onlangs geplaatst…Netflix; de 5 beste Netflix series die je gezien moet hebben!My Profile

 • Reply Saskia 11 juni 2018 at 12:53

  Prachtig! Ik heb er eentje voor het raam staan in de woonkamer. Tot nu toe blijftie erg goed groeien.

 • Reply Sammie 11 juni 2018 at 20:51

  Gek op planten hier, maar niet op de orchidee. De bloemen spreken me niet aan, vind ze mooi om te zien maar ze passen niet bij mij. Ben meer van de cactussen en planten zonder bloemen 🙂
  Mooie foto’s heb je gemaakt trouwens
  Sammie heeft onlangs geplaatst…De huismus heeft de party animal uit het nest geflikkerd.My Profile

 • Reply Jitske 19 juni 2018 at 18:25

  Dankje voor de tip, had ik nog nooit gehoord. En wat zijn er veel soorten!
  Jitske heeft onlangs geplaatst…Smoothie met citroen en basilicumMy Profile