No Sugar Challenge – het resultaat

15 december 2014

Vorige week maandag startte ik met de No Sugar Challenge: een week lang zonder toegevoegde suikers. Vandaag zit die week er dan toch echt op! Hoe is deze week mij bevallen en heb ik iets gemerkt?

Hoe is het mij bevallen?

Ik had expres een klein kopje koffie gezet want zonder een zoetje vind ik koffie niet te drinken.
Dit is trouwens niet de makkelijkste tijd van het jaar om met zo’n suikervrije week te starten. We werkten vandaag aan een schoolproject bij iemand thuis waar een schaal met allerlei lekkernijen stond. Verschillende soorten chocolaatjes, hele platte pepernoten (die kennen ze hier niet, maar daar leek het nog het meeste op) en nog wat. Ik heb me heel erg ingehouden, maar ik heb niets gepakt! Trots. (En dat voor iemand die best een snoepkont is als het aankomt op snoepjes, koekjes, chocolaatjes..)
Een goed begin van de week!

Laat ik meteen maar beginnen met het feit dat ik 1,6 kg ben afgevallen! Naast dat ik geen toegevoegde suikers at, heb ik ook gezonde maaltijden op. Dus geen vette pizza’s, friet of gebakken aardappelen! Of ik ben afgevallen door gezond eten of door suikervrij te eten, dat weet ik dus niet. Over het algemeen is het mij erg goed bevallen. Ik had de maaltijden uitgestippeld (alleen de lunch plande ik een dag van tevoren) en veilige tussendoortjes bereid. Koffie zonder suiker viel me erg mee (of liet ik het onbewust wat langer afkoelen en was de koffie wat slapper dan normaal? Hmm). Ik wist trouwens niet dat havermoutpap maken zo eenvoudig was. Nog lekker een beetje warm als ontbijt, jammie! Net voor kerst een suikervrije week doen stelt je wel op de proef, met al dat lekkers om je heen! Maar ik heb me netjes gedragen en alle lekkernijen beleefd afgewezen.

Over tussendoortjes gesproken, die amandelmeel koekjes vond ik echt niet lekker. Ik denk dat er iets mis is gegaan. Misschien komt het omdat ik margarine heb gebruikt i.p.v. boter (ik ben er nog niet achter wat roomboter is in Zweden). Het kan ook goed zijn dat ik (wellicht) gewoon geen fan ben van amandelmeel.
Voor degenen die willen weten waarmee ik de suikers heb vervangen: Merendeel door niets! Soms een klein beetje ahornsiroop of honing. Dit zijn natuurlijke suikers, maar natuurlijk wel met kleine mate nemen.

Woensdagavond had ik het even lastig. Ik had namelijk trek! Hele erge trek! Omdat ik met deze bewuste week bezig was, had ik ook niks in huis om te snoepen. Dat is natuurlijk hartstikke goed, aangezien mijn streven is ‘Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten!’. Maar ik had gewoon zin in iets. Lastig!

Afbeelding sugar free

Wat ik erg miste tijdens deze week was brood. Zeker wanneer je de supermarkt inloopt en je ruikt dat heerlijke versgebakken brood.. ik geef toe, ik had het moeilijk! Daarnaast was ook muesli niet toegestaan, crackers, een volkoren beschuit die ik hier nog heb liggen en zelfs in mijn cacaopoeder zit suiker! Zelfs yoghurt en melk is fout. Laat dit nou net de ideale tijd zijn voor warme chocomel.. Pure chocolade vanaf 70% is daarentegen wel goedgekeurd (met mate).

Heb ik iets gemerkt?

Ik heb eerlijk gezegd heel weinig aan mijn lichaam gemerkt. Ik had geen afkickverschijnselen, maar wellicht dat die komen wanneer je de volledige challenge van 30 dagen doet. Daarentegen had ik wel minder last van energie dipjes gedurende de dag. Ik merk dat ik op school regelmatig een energiedip krijg, meestal een tijdje nadat ik gegeten heb. Daar had ik nu geen last meer van!
Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik niet het idee heb dat ik het normaal gesproken zo slecht doe. Ik probeer bewuster te zijn van wat ik eet en probeer het merendeel zelf te maken. Maar je ontkomt gewoon niet aan al die toegevoegde suikers.. zelfs niet in zogenaamde ‘gezonde’ producten als brood, granenkoekjes en zuivel.
Ik was wel wat prikkelbaar, maar dat kan ook komen omdat het die tijd van de maand was. Lekkere timing voor een suikervrije week, Inge! Eigenlijk zou ik het dus nog een keer moeten doen om het te vergelijken.

Het heeft me wel bewust gemaakt, zo’n week. Ik moet toegeven dat ik gisteren de hele dag in de keuken heb gestaan om weer een aantal veilige of gezondere tussendoortjes te maken, zoals kaasbrood, pindakaas-muffins en bananenbrood met bosbessen. Gisteravond stuitte ik op een interessante video over een suikervrij leven. Zeker voor mensen die zich hier niet in hebben verdiept kan het een eye-opener zijn.

Of ik voor altijd suikervrij kan leven? Nee, ik ben nou eenmaal een bourgondiër en zal dat altijd blijven. Daar vind ik af en toe een (al dan niet Zweeds) gebakje of een knapperig vers brood te lekker voor. Er zijn wel echt mogelijkheden om suikervrij te leven. Ik wil in ieder geval proberen om de meeste tussendoortjes gezond en suikervrij te houden, zodat het voelt alsof ik toch nog een beetje iets goed doe!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties

 • Reply Dina 15 december 2014 at 11:01

  Leuk om te lezen! Het is best wel moeilijk om suiker helemaal uit je leven te bannen. Eigenlijk vind ik ’s ochtends in mijn thee suiker zo lekker (alleen ’s ochtends, overdag drink ik thee zonder), maar dat laat ik dus maar.

  • Reply Inge 15 december 2014 at 11:03

   Het is zeker lastig! Ik merk dat ik de etiketten nu ook controleer en steeds weer verbaasd ben dat er in ‘normale’ producten suiker zit.
   Het is mogelijk, maar dan moet je (zoals de vrouw in het filmpje) alles zelf maken..

 • Reply Estrella 15 december 2014 at 11:53

  KNap hoor, lijkt me erg moeilijk om helemaal zonder suiker te leven!

 • Reply Roxanne 15 december 2014 at 15:40

  Ik doe het je zeker niet na! netjes hoor

 • Reply Northflix 15 december 2014 at 17:28

  Wat knap van je! Ik zou ook mega moeite hebben met geen brood eten.
  Ik doe het je dus ook niet na!

 • Reply Chantal 15 december 2014 at 21:36

  Knap hoor! Ik zou het je niet na kunnen doen.

 • Reply iliveformydreams.com 16 december 2014 at 10:58

  Toch erg knap en goed dat je er zo bewust mee bezig bent zeg!

 • Reply CRVY 16 december 2014 at 11:41

  interessant om te lezen. Ik zit er ook al een tijdje over te denken om iets in die trant te doen. Ik eet zoooo veel suiker! Zelfs zonder het door te hebben.

 • Reply lindawillemsen 18 december 2014 at 08:56

  Knap hoor! Ik eet ook gedeeltelijk suiker- en e-nummervrij. Hoe langer je het doet hoe meer ervaring je er in krijgt. Warme chocolademelk kun je trouwens prima maken met amandelmelk en goede cacao (zonder suiker) Is echt heerlijk! Hoef je dat niet te missen. 😉

 • Reply Sammie 18 december 2014 at 09:00

  knap volgehouden! Ik doe het je niet na.. maar ik heb je wel getagd 😉

 • Reply Margot 18 december 2014 at 11:00

  Heel interessant! Ik ben wel benieuwd hoe mijn lichaam op zo’n challenge zou reageren, maar het lijkt me een flinke uitdaging. Ik lees veel etiketten en het zit echt overal in.

  • Reply Inge 20 december 2014 at 14:38

   Ja echt schrikbarend als je er even stil bij staat.

 • Reply Inge 20 december 2014 at 14:37

  Dat over de chocomel heb ik gelezen inderdaad, maar ik moet wel erg aan de smaak van amandelmelk wennen!

 • Reply Sammie 24 december 2014 at 08:55

  ik heb je opgezadeld met de liebster award 😉

 • Reply Inge 27 december 2014 at 12:43

  Haha dankje! Zal hem binnenkort plaatsen & beantwoorden 🙂

 • Reply Els 27 december 2014 at 13:27

  Lijkt me echt een moeilijke uitdaging! Ik hou van snoepen :-).

 • Reply Inge 27 december 2014 at 13:52

  Ik ben ook een snoepkont hoor!

 • Reply thinklikepink 5 januari 2015 at 18:06

  Wauw, wat een goede prestatie. Ik denk niet dat ik het kan. Maar als ik eens een weekje alleen ben ga ik het proberen. Ik mag echt geen afleiding hebben van mensen rond mij die wel al die lekkere dingen eten, dat kan ik niet weerstaan.

 • Reply Miriam - NailTalk 13 januari 2015 at 17:39

  Echt dapper zeg!! En wat goed dat je er geen last van hebt. Succes nog maar weer! 🙂