Design

Redesign | Krijgsgevangen.nl

14 december 2015

Een paar weken lang ben ik druk bezig geweest met een redesign voor een website. Nu hij voor 90% af is (en op verzoek alvast online staat) wil ik deze graag met jullie delen.

Sinds 2012 heeft mijn vader een eigen website voor zijn grote hobby: het verzamelen van informatie over Nederlandse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit doet hij op Krijgsgevangen.nl Sindsdien assisteer ik mijn vader op de achtergrond: het maken of bewerken van grafische items en ervoor zorgen dat bezoekers kunnen zoeken in onze database, die al meer dan 8000 namen bevat. Zijn website is uniek: het is de enige over dit onderwerp in Nederland. Dat betekent dat zijn website steeds vaker wordt gevonden. Familieleden kunnen niet alleen zoeken in onze database, maar ook informatie aanleveren over hun vader of opa zodat wij de website weer kunnen uitbreiden.

Onlangs hebben we de website geüpdatet van Joomla naar WordPress, omdat er naar mijn mening bij WordPress wat meer opties zijn. De website draaide op het standaard WordPress thema Twenty-Ten. Op zich prima en het was al een verbetering ten opzichte van de Joomla website (toegevoegde sidebar, menu horizontaal), maar we waren het er over eens dat de website er wel wat professioneler en moderner uit mocht zien. De informatie op de website is natuurlijk al ‘oud’, dus mocht de website er zelf wel modern en fris uitzien. Tevens mocht de look wat minder statisch. Door de ‘uitgelichte afbeelding’ van WordPress te tonen als header, kan mijn vader elke pagina voorzien van een bijpassende look & feel, wat voor een dynamisch gevoel zorgt.

Afbeelding krijgsgevangen.nl oud ontwerpOud ontwerp van Krijgsgevangen.nl

Ik ben de afgelopen weken druk bezig geweest met de redesign voor de website. De website hoefde niet drastisch veranderd te worden, maar de gehele ruimte mocht gebruikt worden in plaats van een smal kader in het midden van het beeld. Daarbij vond ik het belangrijk dat de website ook responsive goed werkte: niet alleen op de computer moet het er mooi uitzien, maar ook op een tablet of telefoon.
Aangezien we ook veel foto’s op de website hebben, wilde ik niet dat de bezoekers kilometers moesten scrollen om alle foto’s te bekijken (want dat moesten ze voorheen namelijk wel!) Dat kon simpeler en mooier.

Afbeelding redesign krijgsgevangen.nl nieuw ontwerp
Afbeelding redesign krijgsgevangen.nl responsiveNieuw ontwerp voor Krijgsgevangen.nl

De website is voor 90% af en dat was voor mijn vader goed genoeg om de website alvast online te zetten. Hij kreeg namelijk al bezorgde mailtjes van bezoekers die zich afvroegen wat er met de foto’s was gebeurd (door het overzetten van Joomla naar WordPress werden niet alle foto’s meer getoond) en of de website toevallig niet was gehackt?!
Perfectionistisch als ik ben, ben ik zelf niet nog niet helemaal tevreden. Ik had de gehele website een update willen geven, maar dat is dus nog niet helemaal gelukt. Eén onderdeel is nog niet aan bod gekomen, maar functionaliteit is hier het allerbelangrijkste: mensen moeten kunnen zoeken in onze database. Daarbij merk ik dat de website er ook niet op elk device uitziet zoals ik het graag zou willen (iets met de sidebar & zoekveld en zo). Ik ga ondertussen gewoon verder met het aanpassen van de laatste dingetjes en dan kunnen we binnenkort een kleine update doen! [Waarschijnlijk valt het de bezoekers niet eens op, maar ik wil gewoon dat het netjes is ;-) ]

Mijn vader is er echt ontzettend blij mee en is druk bezig om de inhoud weer helemaal op de orde te maken. Nieuwsgierig geworden naar het resultaat? Kijk dan even op Krijgsgevangen.nl voor de live versie.

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  14 december 2015 at 12:13

  Wat leuk (en gaaf) dat je dit kan en hebt gedaan voor je paps. Ik vind dit zeker een interessant onderwerp. De site ziet er echt goed uit nou :) Good job!

 • Reply
  Anna
  14 december 2015 at 12:26

  Wat leuk dat je dat hier deelt en wat tof dat je dat doet voor je vader. Ik vind dat de site er heel mooi uitziet. Stijlvol én overzichtelijk. Knap!

  • Reply
   Inge
   14 december 2015 at 12:57

   Ah dankjewel! Ik wil mij ook meer bezighouden met webdesign en development, dus dit is ook nog eens mooi voor mijn portfolio :)

 • Reply
  Amy
  15 december 2015 at 11:10

  Wat een mooi redesign! Gaaf dat je dit gedaan hebt voor je vader, mooi werk :-)

 • Reply
  Sax and the Pretty
  15 december 2015 at 14:07

  Knap zeg! Ik zou dit niet kunnen. Het ziet er mooi en overzichtelijk uit, dat is toch het belangrijkste van een website vind ik! X

  • Reply
   Inge
   15 december 2015 at 15:34

   Dankjewel, heel erg fijn om te horen! We hebben een hoop informatie, maar het moet inderdaad wel overzichtelijk blijven. :)

 • Reply
  Puck
  15 december 2015 at 14:21

  Wat leuk en wat een gaaf project. Hopelijk kunnen jullie op deze manier velen mensen helpen om elkaar of een stukje historie terug te vinden.

  • Reply
   Inge
   15 december 2015 at 15:38

   Mijn vader mag regelmatig dankbare mailtjes ontvangen. Het is veel werk, maar dankbaar werk. :)

 • Reply
  gea
  17 december 2015 at 19:04

  Wat een prachtig design.

Leave a Reply

CommentLuv badge