Dierproefvrij Duurzaam Verzorging

Is dierproefvrije make-up altijd vegan?

15 augustus 2016

Al zo’n 10 jaar koop ik dierproefvrij, omdat ik mij daar goed bij voel. Maar is dierproefvrije make-up automatisch vegan & diervriendelijk? Ik leg het jullie uit.

Regelmatig check ik de dierproefvrije cosmetica lijst van Sophie op Naoki. Een mooi overzicht van alle producten die wél en niet dierproefvrij zijn. Handig als je twijfelt over een bepaald merk, maar ook om up-to-date te blijven. Een merk kan na jarenlang dierproefvrij te zijn, opeens toch besluiten om op dieren te testen of in China te gaan verkopen waar dierproeven verplicht zijn.
Wie goed kijkt zal iets opvallen aan de lijst. De meeste producten in de lijst zijn wél dierproefvrij maar niet Vegetarisch of Vegan. “HUH?! Hoe kan dat nou? Dierproefvrij betekent toch ook dat er geen dierlijke ingrediënten in de producten zitten?” Ik hoor het je denken en ik deed dat destijds ook. Je zou cosmetica grofweg kunnen onderverdelen in dierproefvrij, vegetarisch, veganistisch (of geen van allen). Gelukkig zijn er steeds meer producten die een combinatie van deze bevatten. We gaan ze één voor één even langs.

Dierproefvrije make-up

Een dierproefvrij product is niet op dieren getest. In Nederland en in Europa zijn dierproeven verboden en zit je in principe goed mits de producten ook binnen Europa worden verkocht. In Amerika en vooral in Azië worden nog steeds dierproeven gedaan. In China is het zelfs verplicht om dierproeven te doen. Wanneer een product wereldwijd wordt verkocht, is het meestal niet dierproefvrij.
Bovendien is er het Leaping Bunny certificaat. Zij zijn heel erg streng in het uitdelen van hun certificaat. Waarom? Omdat zij er zeker van willen zijn dat er niet op dieren wordt getest én het bedrijf ook geen ingrediënten inkoopt die op dieren zijn getest. Jaarlijks worden deze bedrijven getest om te bepalen of zij hun certificering mogen behouden. Wil je zeker zijn van dierproefvrije producten? Kijk dan of het logo met het konijntje op je product staat. Dit betekent overigens niet dat het product ook per definitie vegan is.

Afbeelding Leaping Bunny logo

Vegetarische make-up

Een vegetarisch product bevat geen ingrediënten die gewonnen zijn uit dode dieren. In deze producten zul je geen keratine of karmijn vinden. Is jou als klein jongetje of meisje wijsgemaakt dat de rode kleurstof afkomstig is van luizen? Dat is dus ook zo en wordt karmijn (E-120) genoemd. Wat je bij vegetarische producten wel vaak ziet is dat ze bijenwas, honing of melk bevatten, maar hiervoor hoeven geen dieren te worden gedood. Deze producten kunnen voorzien zijn van een Vegetarian Society logo. Bekijk ook hun website voor meer informatie.

Afbeelding Vegetarian Society logo

Veganistische make-up

Veganistische producten bevatten geen enkele dierlijke ingrediënten en dus ook geen honing, melk en bijenwas. Aangezien hierbij geen enkele vorm van dierenleed bij komt kijken, is veganistische cosmetica ook dierproefvrij. Wil je zeker zijn van een dierproefvrij product dat ook diervriendelijk is? Dan zit je met veganistische cosmetica altijd goed. Het logo van The Vegan Society verzekert je hiervan. Tevens kun je op de website meer informatie vinden over veganistisch leven.

Afbeelding Vegan Society logo

Is dierproefvrije make-up altijd vegan?

Terugkomend op bovenstaande vraag, kunnen wij dus concluderen dat dit helaas niet het geval is. Dierproefvrij betekent niet altijd vegan en niet altijd diervriendelijk. Ik vind het echt onbegrijpelijk hoe een merk dierproefvrij kan zijn, maar wel dierlijke ingrediënten in producten gebruikt. Hoe kun je jezelf als merk dan diervriendelijk beschouwen? Het lijkt haast wel de omgekeerde wereld. Op dit moment is het aanbod dierproefvrije veganistische cosmetica nog wat beperkt. Het is te hopen dat dit in de toekomst verandert en het ooit vanzelfsprekend wordt dat er geen dieren meer voor cosmetica worden gebruikt. De producten worden namelijk niet per definitie beter door het toevoegen van dierlijke ingrediënten en veganistische cosmetica ontwikkelen is niet a mission impossible.

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat je natuurlijk zelf moet weten wat je doet. Mocht je besluiten om dierproefvrij te gaan kopen, dan is dat al een hele mooie stap. Wil je liever vegetarisch en/of veganistisch kopen? Dan is dat ook een mooie keuze. Doe waar jij je goed bij voelt. Het begint mij persoonlijk steeds meer tegen te staan dat ik dierproefvrije producten gebruik waar toch nog dierlijke ingrediënten aan zijn toegevoegd. In voeding probeer ik dit ook zo goed mogelijk te vermijden en het voelt voor mij op dit moment eigenlijk niet meer dan logisch om dit in verzorgingsproducten en cosmetica ook te doen. Dit zal mijn zoektocht wel iets moeilijker maken, maar ik weet dat ik mij hier prettig bij voel. Ik hoop dat ik jullie bewust heb kunnen maken van de verschillen tussen dierproefvrije, vegetarische en veganistische cosmetica. Wil je meer informatie of de dierproefvrije lijst bekijken? Dan verwijs ik je graag door naar Naoki.nl.

Credits foto: Daniel Watson
 • Reply
  Marion
  15 augustus 2016 at 09:54

  Verwarrend is dat ja, dat dierproefvrije producten niet altijd vegan zijn. Voelt een beetje tegenstrijdig. Ik ben zelf ook enorm fan van de lijst van Naoki. Gebruik deze nu al ruim een jaar en Sophie is zo ontzettend secuur. Perfect!

 • Reply
  Michelle
  15 augustus 2016 at 19:02

  Zo jammer dat fabrikanten en winkelpersoneel altijd zo geheimzinnig over dit onderwerp doen, de site van Sophie is echt super handig. Zelfs bij de Tuinen moet je goed kijken wat je koopt, want Kneipp en Weleda is helaas niet dierproefvrij, terwijl het wel zo wordt verkocht (Verkoopt in China) Duidelijk, handig en accuraat zijn de lijsten van Noaki, hier houdt ik wel van. Ik denk dat ik twee jaar geleden de stap heb gemaakt om dierproefvrije cosmetica en doucheproducten te gaan gebruiken. Eerst heb ik al mijn oude producten opgemaakt en daarna heb ik alleen producten van de ‘goede lijst’gekocht. Soms is het even zoeken en schakelen maar vind het wel zo’n fijne gedachte.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.