Een intieme zeespons als natuurlijke tampon

19 november 2017
Intieme zeesponsjes als natuurlijke tampon

Waarschuwing: dit artikel gaat over menstruatie en alles wat daarbij komt kijken. Mocht je daar geen behoefte aan hebben, dan raad ik je aan om dit artikel over te slaan. Volgende keer beter! 🙂

Natural Intimacy intieme zeespons

Waarom een alternatief?

Maar, wat is er dan mis met tampons? Ze zijn toch makkelijk en hygiënisch? En maandverband is toch ook prima? Ik hoor het je denken. Dat heb ik ook heel lang gedacht en ik heb ze ook lang gebruikt, maar ik ben nu toch echt op zoek naar andere alternatieven. Bij het maken van menstruatieproducten worden veel chemische stoffen en pesticiden gebruikt. Waarom dat nodig is weet ik niet, tegenwoordig worden er in mijn ogen veel onnodige dingen gedaan. Erachter komen in welke producten deze stoffen zitten is vrijwel onmogelijk omdat het niet vermeld hoeft te worden. Nu ik dit weet vind ik het geen prettig idee meer om zulke producten te gebruiken. Brr, voor mij geen rotzooi meer down under!

Daarnaast bespaar je ook nog eens behoorlijk wat afval met een herbruikbaar alternatief. Normaal gesproken gooi je het maandverband of de tampon weg na gebruik. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een vrouw in haar leven gemiddeld 10.000 tampons of maandverbanden weggooit, wat overeenkomt met zo’n 90 kilo aan afval. Gebruikte tampons en maandverband kunnen niet gerecycled worden. De energie en grondstoffen die hiervoor zijn gebruikt gaan dus verloren.

Intieme zeespons als tampon van Natural Intimacy

Intieme zeespons als tampon

Een zeespons is een herbruikbaar én duurzaam alternatief voor een tampon. Van oudsher worden natuurlijke zeesponzen al voor allerlei doeleinden gebruikt: om schoon te maken, om je in te zepen in bad en als natuurlijke tampon. Waarom we met dat laatste ooit gestopt zijn is mij een raadsel. Het is namelijk veel veiliger en duurzamer in gebruik dan een gewone tampon. Het is net als vroeger toen onze oma’s wasbaar maandverband gebruikten. Even uitkoken, laten drogen en het is weer klaar voor gebruik. Het klinkt misschien niet heel erg smakelijk, maar beeld je eens in hoeveel afval je hiermee bespaart! De intieme zeesponsjes van Natural Intimacy worden in de Middelandsezee verkregen en geoogst met respect voor de natuur en het milieu. Wat een (intieme) zeespons duurzaam maakt, is dat een spons weer aangroeit nadat het op een goede manier wordt “geoogst”. Op deze manier kan de natuur zich weer herstellen en worden bronnen niet uitgeput.

Natural Intimacy intieme zeesponsjes

De voordelen van een intieme zeespons

Een aantal voordelen van intieme zeesponsjes op een rij:

 • Milieuvriendelijk en 100% biologisch
 • Herbruikbaar en uitwasbaar
 • Gaat zo’n 6 maanden mee, bij maandelijks gebruik
 • Non-toxisch
 • Ethisch verantwoord verkregen
 • Super absorberend
 • De intieme zeesponsjes worden zijdezacht als je ze nat maakt
 • Op maat te knippen
 • Alternatief voor mensen die niet kunnen wennen aan een menstruatiecup

Intieme zeespons Natural Intimacy

Hoe gebruik je een intieme zeespons?

Voor gebruik raad ik aan om de zeespons goed te reinigen in een bakje water met een lepel baking soda. Het blijft toch een natuurproduct. 😉 Na het schoonmaken knijp je de spons uit en kun je hem inbrengen. Een intieme zeespons kun je maximaal 8 uur laten zitten.

Intieme zeesponsjes als natuurlijke tampon

Een intieme zeespons wordt heel zacht als hij nat is
Een zeespons voelt vrij hard aan als deze droog is. Het is een wereld van verschil wanneer je de zeespons natmaakt. Deze wordt dan net zo zacht als de pluizige bolletjes op de foto. Ik hoop dat het ook een beetje op de foto is te zien, de natte spons voelt fluweelzacht aan en is vormbaar.

Een intieme zeespons kan op maat geknipt worden
Voor het geval je even moest slikken bij het zien van de grootte van de zeespons: je kunt hem heel makkelijk op maat knippen als de spons nat is.

Je kunt een touwtje aan een intieme zeespons bevestigen
Mocht je bang zijn dat de spons ergens daarbinnen gaat ronddwalen; je kunt er natuurlijk heel makkelijk een touwtje aan vastmaken.

Hoe reinig je de zeespons na gebruik?

Mijn voorkeur gaat er naar uit om de zeespons te laten weken in een bakje water met daarin een lepel baksoda, maar er zijn verschillende manieren:

 • Schoon: Was de spons goed onder warm water met een klein beetje hand zeep of intieme zeep.
 • Nog schoner: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje met 1:10 water (appel)azijn mix. Een paar druppeltjes TeaTree olie erbij desinfecteert nog beter.
 • Helemaal schoon: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje water met 1 lepel baksoda (natriumbicarbonaat). Dit verfrist en herstelt de spons.

Mijn ervaring

Ik schrok eerst van de grootte en de hardheid van de spons, maar gelukkig wordt de zeespons super zacht als deze nat is en is hij heel makkelijk op maat te maken. Maar, hoe bevalt het? Is het het label ‘natuurlijke tampon’ waardig? Ik vind het fijner dan een gewone tampon omdat het zacht en vochtig is – eerlijk! Een gewone tampon is nog wel eens stroef en daardoor pijnlijk. Met een intieme zeespons heb je daar geen last van én je voelt hem ook niet zitten. Yay! Je moet je wel even aanwennen om de sponzen te reinigen na gebruik en ze niet meteen weg te gooien. Kwestie van een nieuwe gewoonte aanleren. Het is altijd handig om een tweede spons op zak te hebben tijdens een school- of werkdag, maar ik kan mij voorstellen dat een intieme zeespons voor sommigen wel even een drempel is als de fontein zich buiten het wc-hokje bevindt. Je kunt natuurlijk een flesje water meenemen in de wc om de spons even nat te maken voor het inbrengen, maar dat zal niet voor iedereen ideaal zijn. Ik heb geen menstruatiecup en kan de intieme zeesponsjes daar dus ook niet mee vergelijken. Wel hoor ik van verschillende mensen om mij heen dat wanneer je niet aan een menstruatiecup kunt wennen, intieme zeesponsjes een uitkomst kunnen bieden.

Ik ben heel erg blij met dit alternatief van Natural Intimacy. Het is echt een duurzame en herbruikbare tampon. Ik heb aan beide sponzen een touwtje bevestigd voor een zekerder gevoel + het is nog makkelijker in gebruik. Het schoonmaken is ook zo gepiept en ik vind het super fijn dat je niet telkens opnieuw naar de winkel moet. Je bespaart afval, belast het milieu minder én ik vind het is fijner in gebruik. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Wat vind jij van dit duurzame alternatief voor tampons?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen ter review.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties

 • Reply Romy 19 november 2017 at 08:28

  Dit lijkt me zeker een fijn alternatief voor tampons en eerlijk gezegd spreekt het me ook meer aan dan de menstruatiecup. Wat fijn ook, zo’n duidelijke en uitgebreide review!
  Romy heeft onlangs geplaatst…Als ik één dag een man was…My Profile

 • Reply Evelien 19 november 2017 at 11:17

  Wat een duidelijk artikel! Ik heb laatst een menstruatiecup besteld om te kijken of het wat voor me is. Anders is dit wellicht een volgende optie om te proberen 🙂

  • Reply Inge 19 november 2017 at 20:35

   Ik ben benieuwd hoe de menstruatiecup jou bevalt. 🙂

 • Reply Jenn 19 november 2017 at 13:20

  Klinkt interessant! Ik heb nu een cup, maar heb hem nog niet geprobeerd, mocht ik er niet aan kunnen wennen zal ik dit zeker in gedachten houden.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Handlettering: kerstkaartjes!My Profile

 • Reply Saskia 19 november 2017 at 20:07

  Dit klinkt goed! Ik ben sowieso wat bewuster bezig, aangezien ik nu ook geen OB meer gebruik maar Yoni. Dit voelt al een stuk fijner. Zo’n spons zou ik wel een touwtje aan maken, anders bang hem kwijt te raken. Ik ga me er eens in verdiepen.. Die menstruatie cup heb ik ook wel eens overwogen maar vind ik eng.. Dit is een veel beter alternative wat ook gelijk beter bij mij past.

  • Reply Inge 19 november 2017 at 20:38

   I feel you. Dit is dan misschien een goede tussenstap. 🙂

 • Reply Marion 19 november 2017 at 20:15

  Dit ga ik dus meteen bestellen. Ik heb laatst voor de tweede keer de menstruatiecup geprobeerd en ik vind het niet fijn. Het verwijderen lukt niet goed en is daardoor erg pijnlijk. Ik was dus al op zoek naar een alternatief. Superfijn!

  • Reply Inge 19 november 2017 at 20:42

   Oh wat vervelend, Marion! Hopelijk kan de zeespons uitkomst bieden voor je. Laat je mij weten hoe het bevalt? 🙂

 • Reply Joyce 19 november 2017 at 20:50

  Ik twijfelde over een spons of een cup. Toch een cup besteld en daar zeer tevreden mee. Kan er goed aan wennen en zit eigenlijk altijd goed zonder lekken. Ik koos niet voor de spons omdat ik het toch een naar idee vind om een iets wat geleefd heeft in te brengen, ondanks dat het gekweekt is enz. Voorlopig blijf ik bij de cup denk ik. Misschien ooit…

 • Reply Yvonne 21 november 2017 at 04:29

  Dit klinkt als een goed alternatief voor tampons. Ben best benieuwd.

 • Reply Steph 21 november 2017 at 07:47

  Wat interessant! Ik had er nog nooit van gehoord. Ik kan ook niet wennen aan de mensttuatiecup dus dit zou wel een alternatief kunnen zijn. Maar wat ik me wel af vraag, zuigt de spons ook meer gewoon lichaamsvocht op dan een tampon? Of valt dat mee?

 • Reply Jeanine 21 november 2017 at 14:38

  Wat een geweldig alternatief. Lijkt me inderdaad wel ff wennen met op maat knippen maar fijn dat zoiets helemaal verantwoord is en zonder chemicaliën. Ik overweeg om dit te bestellen. Ff een klein vraagje: een TSS krijg je toch niet van een tampon zelf maar door o.a de staffylococcus aureus (lichaamseigen)?
  Bedankt voor deze fijne review.

 • Reply Els 22 november 2017 at 17:28

  Klinkt goed, maar ik vind dat soort dingen toch altijd spannend om te proberen.
  Els heeft onlangs geplaatst…Borduren #4: KerstmisMy Profile

 • Reply Michelle 24 november 2017 at 14:17

  Wat een geweldig alternatief! Ik ben de laatste tijd ook weer aan het kijken wat natuurlijker en milieu bewuster kan in ons leven. Een paar dagen terug heb ik de Mooncup besteld. Een menstruatie cup dus. Die moet ik nog gaan gebruiken en ik moet toegeven het is eventjes een drempel dat je over moet inderdaad. Ik merk wel, hoe ouder ik wordt hoe kleiner dit soort drempels worden als ware. Mijn 14 a 16 jarige zelf moest hier niets van weten, terwijl ik dit soort artikelen nu geweldig vind. En nu dus zelf ook een menstruatiecup thuis heb liggen..
  Michelle heeft onlangs geplaatst…DIY | Wasbare wattenschijfjesMy Profile

 • Reply gea 29 december 2017 at 21:17

  Wow, dit is wel een heel apart ding haha. Ik zou niet snel er gebruik van maken denk ik, aangezien ik een tampon ook nauwelijks gebruik.

 • Reply Christina 30 augustus 2019 at 14:11

  Ik gebruik deze sponsjes nu 3 jaar en ik kan me niet meer anders voorstellen. Laatst onverwacht ongesteld geworden en moest een tampon gebruiken. Het was pijnlijk en ik voelde me ineens weer ongesteld. Met de sponsjes nergens last van.

 • Reply Anouk 7 september 2019 at 12:17

  vraag mij alleen af WAAR je het kan kopen.. ik vind alleen op bol.com maar die zijn uitverkocht…
  (of stond het toevallig wel in het het artikel en heb ik het zo snel gemist?!)

  • Reply Inge 7 september 2019 at 13:50

   Oh ik zie dat de website veranderd is. De link is op deze manier niet echt meer nuttig. Ik vond deze website die de producten wel aanbiedt. 🙂

 • Reply Monique 24 januari 2021 at 16:41

  Ik vraag me af ik heb ze gekocht alleen onderkant is glad geknipt zijkanten zeg ma ook boven kant ziet er heel anders uit stekelig lijkt t wel.
  Welke kant gaat naar binnen kant richting baarmoeder de stekelige kant of t geknipte kant? Kan t niet vinden en wil em niet verkeerd in doen . Weet niet of het uitmaakt.