Persoonlijk

Ik heb mijn bekken verdraaid

29 augustus 2015

Lieve mensen, het is alweer even geleden dat ik van mij liet horen. Ik vond het daarom wel eens tijd voor een update. Hoe gaat het met mij en waar ben ik mee bezig?

In mijn laatste bericht vertelde ik dat ik me erg futloos voelde. Dat ik gewoon de energie niet meer had om dingen te doen. Het heeft best even geduurd, dat futloze gevoel. Ik moet zeggen dat ik er nog steeds niet 100% vanaf ben, maar het is ook niet meer een continue gevoel. Dat kan natuurlijk ook niet anders, iedereen heeft wel eens een dag waarbij het even niet meer lukt of waar het niet gaat zoals gepland.

Helaas ging het van de regen in de drup. Geheel plotseling en onverwacht. Het noodlot sloeg toe op die bewuste maandagochtend, 17 augustus 2015. Oké, zo dramatisch is het nu ook weer niet.
Ik moest op de badkamer zijn en opeens merkte ik dat mijn onderrug erg stijf was. Raar, dacht ik nog. Ik moet dadelijk maar even in beweging blijven en wat blijven lopen, dan zal het vast weer losser worden. Ik werd gebeld en liep -zoals voorgenomen- wat rond. Maar bij elke stap kreeg ik meer en meer pijn en opeens zakte ik letterlijk door mijn knieën en viel ik op de grond, nog steeds telefonerend.
Help, mijn rug is gebroken?! dacht ik in een split-second. Dat kan natuurlijk helemaal niet, je rug breekt niet zomaar. Toch schoot het door mijn hoofd. Ik krulde op van de pijn, ik kon gewoon niet meer rechtop zitten. De persoon aan de telefoon heeft er geloof ik helemaal niets van gemerkt, gelukkig maar.
Na het telefoongesprek riep ik mijn moeder die op dat moment gelukkig thuis was. Ze moest me letterlijk van de grond oprapen, elke beweging deed pijn. Met veel moeite kwam ik overeind en kon ik op de trap zitten. Ik wist niet wat me overkwam. Met veel pijn ben ik zittend van de trap gegaan, dan was ik tenminste beneden in de woonkamer. Rechtop staan was onmogelijk. Gebukt in een hoek van 90 graden strompelde ik wat door de kamer, elke minuscule beweging leverde een pijnscheut op. Ik had meteen paracetamols ingenomen en warme spierbalsem op mijn rug gesmeerd, dan is het straks wel weer beter.

Echter verbeterde de toestand niet. Mijn zusjes drongen aan dat ik naar de huisarts moest gaan, maar wat konden zij nou doen aan rugpijn? Op woensdag trok ik het niet meer van de pijn, ik liep nog steeds gebukt rond en daarvan kreeg ik óók rugpijn. Ik besloot de huisarts te bellen. De huisartsenpost kon echter niets voor me doen. Er zou geen arts op bezoek komen en er zou ook niet naar mij en mijn rug gekeken worden. “We schrijven wel een wat zwaardere medicatie voor, met een paar dagen moet het beter gaan”. Het feit dat ik letterlijk voorovergebogen stond en niet rechtop kon staan, maakte geen indruk. “Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen” klonk het sarcastisch in mijn hoofd. Ze zeiden het niet, maar ze dachten het wel.

Hier liet ik het niet bij zitten. Dit hield ik echt niet langer vol. Ik belde naar de Orthomanuele Arts waar inmiddels bijna mijn gehele familie in behandeling is geweest. Een paar jaar geleden ben ik daar ook geweest met rugpijn: ik had met vertillen een rugwervel verdraaid. Die is ter plekke recht gezet en ik was van mijn rugpijn af. Wellicht zaten er nu ook één of meerdere rugwervels verkeerd en waren zij de oorzaak van mijn rugpijn. Helaas was de beste man op vakantie en moest ik nog twee weken wachten. Dat was mij te lang. Ik werd doorverwezen naar een andere collega bij mij in de buurt, waar ik de eerstvolgende woensdag (26 augustus) terecht kon. Ik moest dus nog vrijwel een hele week wachten, maar het was in ieder geval beter dan twee weken wachten.

Afbeelding van de regen in de drup
Hoe ik het heb volgehouden tot afgelopen woensdag, weet ik niet. Drie maal daags medicatie en ondanks de pijn toch proberen wat in beweging te blijven: zitten, rondje lopen, weer ergens anders zitten. Maandag en dinsdag leek het al beter te gaan, ik kon eindelijk weer bijna helemaal rechtop staan! Ik had goede moed, want ik kreeg inmiddels ook te horen dat ik werd uitgenodigd voor twee sollicitatie / kennismakingsgesprekken. Je kunt je wel voorstellen dat je niet echt een geweldige eerste indruk maakt als je helemaal krom en voorovergebogen aan komt lopen..

Afgelopen woensdag kon ik dan eindelijk terecht bij de arts, om mijn rug te laten controleren. Mijn rug werd helemaal nagelopen en volgekrabbeld met penstreepjes en aantekeningen. Conclusie: mijn bekken is behoorlijk verdraaid.
Hoe dat is gebeurd weten we dus niet. Maar ik kon geholpen worden en met twee, hooguit drie behandelingen zou het weer goed moeten staan. Ik werd daarna meteen behandeld: ik moest zitten, liggen, zitten, liggen en dit maal 10. Telkens drukte hij ergens anders of gaf een ruk aan mijn heupen. Ik liep weer behoorlijk krom en voorovergebogen naar huis, maar dat is logisch. Mijn rug moet immers weer in de juiste houding gaan staan, nu het 1,5 week verkeerd heeft gestaan.
Over 2 weken kan ik pas terug voor de volgende behandeling. In de tussentijd moet ik pijnstillers blijven gebruiken, mijn rug warm houden en blijven bewegen (af en toe lopen en verzitten). Reizen werd me verboden (dit verbod heb ik de dag erna gelijk moeten verbreken omdat ik op gesprek mocht en ik toch wel graag wilde gaan).

[Einde dramatiek]
Het komt allemaal wel weer goed, maar het heeft natuurlijk tijd en rust nodig. Ik heb gewoon ongelofelijke pech. Mede hierdoor ben ik dus ook afwezig. Ik zit niet veel achter de laptop en heb ook veel last van hoofdpijn en misselijkheid sinds ik door mijn rug ben gegaan.
Dus mensen: ik leef nog! Ik hoop het binnenkort weer op te kunnen pakken. (Stiekem mis ik jullie wel hoor!)

Credits voor de uitgelichte afbeelding: Marco Calvo.

 • Reply
  Dina
  30 augustus 2015 at 08:18

  He bah, dan schrik je ook even behoorlijk zeg. Gelukkig kon je al terecht en is het met een paar afspraken hopelijk verholpen, dat is een fijn vooruitzicht. :) Beterschap!

 • Reply
  Anita
  30 augustus 2015 at 09:47

  Balen dat je zo lang moest wachten op de behandeling maar hoop voor je dat het snel beter gaat en je van de zwaardere pijnstillers af mag! Sterkte te komende tijd en niet te eigenwijs hé ;)

  • Reply
   Inge
   30 augustus 2015 at 10:00

   Ik zal proberen niet té eigenwijs te zijn. ;) Ik hoop ook dat het snel weer beter gaat!

 • Reply
  Els
  30 augustus 2015 at 10:57

  Wat onwijs balen zeg! Heel veel beterschap en sterkte gewenst!

 • Reply
  Sas
  30 augustus 2015 at 14:06

  Oh bah dat is schrikken zeg! Ik miste je al online…
  Heel veel succes & vooral beterschap gewenst. Digitale knuffel<3

 • Reply
  Iris
  30 augustus 2015 at 14:58

  Bah wat vervelend! Gelukkig weet je nu wel wat er aan de hand is en kan je geholpen worden. Beterschap! x

 • Reply
  Estrella
  30 augustus 2015 at 21:50

  Joh wat een verhaal. Dat klinkt inderdaad als behoorlijk pech hebben! Beterschap!

 • Reply
  sammie
  31 augustus 2015 at 11:12

  oh jeetje, dan schrik je je ook rot. Hoop dat het gesprek nog goed is gegaan en dat je er snel bovenop bent!

 • Reply
  Stella
  1 september 2015 at 13:31

  Holy moly, dat is schrikken?! Ik zou serieus gelijk denken dat ik dood ging of iets. Maar ik ben dan ook zo hypochonder als de pest. “Fijn” dat het alleen een verdraaiing is/was, en dat er iets aan kan gebeuren. Niet dat je een enge ziekte of iets hebt. Ik hoop dat je je heel snel beter voelt en niet meer krom hoeft te lopen. En dat je dan weer fut en tijd en zin hebt om blogjes te schrijven, want wij (ik, althans) missen jou ook! Liefs.

  • Reply
   Inge
   7 september 2015 at 12:31

   Nee gelukkig moet het ‘gewoon’ op te lossen zijn. Woensdag mag ik voor mijn tweede afspraak en dan hoop ik dat het weer helemaal goed staat. En lief!

 • Reply
  Puck
  3 september 2015 at 13:28

  Beterschap!

 • Reply
  Galina
  7 september 2015 at 23:04

  Jeetje, wat een rotsituatie :( heel veel beterschap! Ik weet niet of het mag van je therapeut, maar een warm kersenpitkussen helpt de spieren ontspannen waardoor je misschien ookwat flexibeler wordt (de oorzaak ligt natuurlijk niet in de spieren, maar door de pijn span je ze waarschijnlijk ook)

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.