Hoe kun je het beste je keukenkastjes organiseren?

24 februari 2019
Keukenkastjes organiseren ná foto

Een creatieve chaoot die niet tegen rommel kan. Zo kun je mij het beste omschrijven. Als ik in een creatief proces zit kan het één grote bende worden. Ik heb van alles nodig en heb ook het liefste alles bij de hand om lekker door te kunnen gaan. Tegelijkertijd ben ik ook lichtelijk vrij autistisch en erger ik mij aan alle rommel. Het vreet simpelweg energie. Het moet opgeruimd zijn! Keukenkastjes zijn ook van die plaatsen waar ‘rommel’ zich snel ophoopt. Na verloop van tijd raakt de logica zoek, ligt alles door elkaar en zie je door de pakken rijst de quinoa niet meer. Kan dat niet anders?

Nadat ik mij begon te storen aan mijn onoverzichtelijke keukenkastjes, ging ik op onderzoek uit. Ik kwam (zoals gewoonlijk) terecht op Pinterest en zat mij te verlekkeren aan al die opgeruimde voorraadkasten die ik voorbij zag komen. Oooh wat heerlijk om alles zo opgeruimd en geordend te hebben. En, oooh wat heerlijk om voorraadkasten te hebben! Helaas heb ik geen voorraadkast of -ruimte, maar waarom zou ik dit niet met mijn keukenkastjes kunnen doen? Ik kwam onderstaand plaatje tegen en ik was verkocht. Dit wil ik. Met dikgedrukte letters.

Bron

Opruimen

Voordat je je keukenkastjes opnieuw kunt gaan organiseren en herinrichten, zul je eerst je kastjes moeten opruimen. Als je besluit om je keukenkastjes aan te gaan pakken, dan kun je het ook maar beter goed doen toch? Er staan ongetwijfeld producten tussen die je niet gebruikt, die over de datum zijn, pakken rijst die je twee keer in de kast hebt staan (oeps!) of producten die wellicht gewoon met een lege verpakking in de kast staan. Pas als je álles eruit hebt gehaald, zie je pas hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Nu de kastjes toch leeg zijn, geef je kastjes gelijk even een lekker sopje! Worden ze blij van!

Keukenkastjes organiseren vóór foto
Zo zagen mijn keukenkastjes eruit voordat ik ze ging organiseren. Chaotisch.

Organiseren

Dan is het nu tijd voor echt werk: organiseren. Ik vind het ’t fijnste om de producten per categorie op te bergen: bakproducten bij de bakproducten, ontbijt / tussendoortjes bij elkaar, de kruiden, etc. Op deze manier hoef je niet meer te zoeken, maar staat alles gegroepeerd. De producten die ik het meest nodig heb zet ik onderaan (= liggen snel voor het grijpen) en de producten die ik de laatste tijd minder gebruik, zoals gist / bakpoeder en andere bakproducten bovenaan. Je mag best iets meer moeite doen om een product te pakken dat je niet dagelijks gebruikt. Maar, uit ervaring weet ik dat zelfs op deze manier het overzicht uiteindelijk toch verloren gaat..

Daarom ging ik op zoek naar transparante opbergbakken* zoals op bovenstaande foto. Doordat de bakken transparant zijn kun je in één oogopslag zien wat je erin hebt zitten. Dit is met name handig voor de bakken die boven ooghoogte zijn geplaatst. Uiteindelijk vond ik ze bij de Lidl, als “koelkastorganizers”. Ze zijn er in twee varianten: een wat bredere bak en twee smallere bakjes. Ik heb een aantal bakken besteld en deze elk een vaste categorie gegeven. Mijn keukenkastjes zien er inmiddels heel anders uit, veel rustiger!

De transparante bakjes: twee smallere en een bredere
Hoe kun je het beste je keukenkastjes organiseren? | Monsieur Mango
En zo zien mijn keukenkastjes eruit nadat ik alles heb georganiseerd m.b.v. transparante bakken. Wat een verschil hè?

Weckpotten

Veel producten bewaar ik niet meer in mijn keukenkastjes, maar in weckpotten die ik in een mini voorraadkast in de keuken heb staan. Denk aan bloem, suiker, baking soda, linzen, kikkererwten, pasta en rijst. Zo zie ik in één opslag of ik nog boodschappen moet doen. In mijn keukenkastje heb ik een kleine voorraad liggen die ik momenteel niet kan aanvullen omdat de weckpotten nog vol zitten, maar gelukkig kan de inhoud van de meeste verpakkingen precies in de weckpot. Inmiddels heb ik de meeste weckpotten voorzien van een lettertang etiket (sommige oude etiketten laten niet zo makkelijk los). Staat lekker stoer en is ook nog eens makkelijk om te doen. Op de achterkant van de potten heb ik beknopt de bereidingswijze met lettertang etiketjes geplakt. Lege doosjes hoef je op deze manier niet meer te bewaren voor de bereidingswijze, het staat gewoon op de pot!

Keukenkastjes organiseren met weckpotten
Mijn kast met weckpotten
Weckpotten voorzien van bereidingswijze
Enkele weckpotten heb ik voorzien van een bereidingswijze op de achterkant

Ik ben super blij met mijn georganiseerde keukenkastjes en bakjes. Alles heeft nu letterlijk een vaste plek gekregen en hierdoor blijft de indeling netjes! De keukenkastjes zien er rustig en overzichtelijk uit. Het vreet geen energie meer en ik krijg er geen opruimwoede meer van. 🙂 Met het opruimen van de boodschappen word je ook gedwongen om de boodschappen direct goed op te ruimen, in plaats van snel in de kast te zetten. Je vindt veel sneller wat je zoekt en het is rustiger voor het oog. Heerlijk!

*Op het moment van schrijven zie ik dat de keukenorganizers van de Lidl online zijn uitverkocht. Ik hoop dat ze snel weer terugkomen, want zoals je ziet zou ik nog wel 1 of 2 extra bakjes kunnen gebruiken. 🙂

Hoe zien jullie keukenkastjes eruit?
Houden jullie ook van opruimen?
Hoe kun je het beste je keukenkastjes organiseren? | Monsieur Mango

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Reacties

 • Reply Yvonne 24 februari 2019 at 08:01

  Wat ziet dat er heerlijk rustig en clean uit. Dit moet ik ook maar eens gaan toepassen….

 • Reply Anouk 24 februari 2019 at 09:04

  Ik ben dol op opruimen! Shifra Jumelet van a cup of life heeft laatst ook een blog gepost over haar voorraadkast, ook heerlijke plaatjes ?
  Anouk heeft onlangs geplaatst…Wat ben ik aan het borduren? | Januari 2019My Profile

  • Reply Inge 24 februari 2019 at 11:07

   Dat kan mij voorstellen! Lijkt mij heerlijk om een voorraadkast te hebben!

 • Reply Froukje 24 februari 2019 at 11:06

  J
  A
  L
  O
  E
  R
  S
  !

  • Reply Inge 24 februari 2019 at 11:08

   Mafkees ?

 • Reply Amy 24 februari 2019 at 11:28

  Oh wat ziet het er zo heerlijk opgeruimd en georganiseerd uit! Zeker die kast met weckpotten staat super leuk 🙂
  Amy heeft onlangs geplaatst…Gadget talk | Boompods Aquapod: perfect om mee te nemen!My Profile

 • Reply Roxanne 24 februari 2019 at 13:21

  Dat van die welpotten met labels op de achterkant voor de bereiding is slim! Nooit aan gedacht eigenlijk ?
  Roxanne heeft onlangs geplaatst…Lab of style, Personal shoppingMy Profile

  • Reply Inge 24 februari 2019 at 14:22

   Het is echt ideaal. 🙂

 • Reply laura 24 februari 2019 at 22:09

  Wat leuk zeg! Waar heb je die etiketten vandaan?

  • Reply Inge 24 februari 2019 at 22:11

   Welke etiketten bedoel je? 🙂

 • Reply Jessica J. 25 februari 2019 at 11:29

  Je weckpotten staan zo mooi! Onze voorraadkast is een drama. Onze hele keuken, eigenlijk … Binnenkort maar eens onder handen nemen. Bedankt voor het inspirerende artikel!
  Jessica J. heeft onlangs geplaatst…Deze goede gewoonten krijg ik mezelf maar niet aangeleerdMy Profile

  • Reply Inge 25 februari 2019 at 17:42

   Graag gedaan, ik hoop dat je er iets aan hebt!

 • Reply Mevrouw Marloes 28 februari 2019 at 16:33

  Ohhhhhh, die opruimbakken heb ik ook nodig! Onze keukenkastjes zien er nu net zo uit zoals eerst bij jou. Ruim ze wel regelmatig op, maar binnen de kortste keren zijn ze weer rommelig. Zie dat ze nu wel die kleine organizers hebben.
  Wauw, en die kast met weckpotten! Ik word er helemaal blij van, haha. Waar koop je weckpotten? Lang geleden dat ik die in huis had.

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes heeft onlangs geplaatst…Pompoensalade met geroosterde kikkererwtenMy Profile

  • Reply Inge 28 februari 2019 at 16:40

   Ik heb bijna alle weckpotten uit de kast van de IKEA. 🙂

   • Reply Mevrouw Marloes 28 februari 2019 at 16:46

    Oeh, mijn vriend heeft een hekel aan de IKEA, maar ik zie hier een legitieme reden om hem wel weer mee te lokken naar die winkel ?
    Mevrouw Marloes heeft onlangs geplaatst…Pompoensalade met geroosterde kikkererwtenMy Profile

    • Reply Inge 28 februari 2019 at 16:47

     De weckpotten zijn heel fijn en stevig en ik ben ze nergens anders voor dezelfde prijs tegengekomen. Chop chop! 😉

 • Reply Michelle 4 maart 2019 at 19:47

  Wat zien je kastjes er heerlijk geordend uit! Ik heb vrij diepe kastjes en hoewel er veel in kan (fijn!) wordt het snel een rommeltje. Ik heb nu inderdaad ook een bakje voor alle vitamine supplementen aan de rechterkant staan en alle grote verpakkingen achteraan, wel zo handig anders zie je niet meer wat erachter staat hihi. Bloem, suiker, couscous etc heb ik ook in weckpotten zoo handig! Ik zou inderdaad ook nog wel wat sorteer bakjes willen scoren om het nog beter te ordenen!

 • Reply Inge 6 maart 2019 at 11:17

  Mijn keukenkast heb ik ook ingedeeld met doorzichtige bakken en potten. Kwam eigenlijk uit noodzaak (muziekplatform in mijn studentenhuis) maar het creeert wel heel veel orde. Leuke tip van de bereidingswijze op je potten met rijst/pasta!

  • Reply Inge 6 maart 2019 at 13:46

   Ja ik ben ook super blij met mijn doorzichtige bakken! Het is heerlijk rustig en overzichtelijk als ik het keukenkastje opentrek. Fijn dat jij dat ook zo ervaart!

 • Reply An 9 februari 2020 at 08:49

  Prachtige oplossing voor het ov e zicht.
  De transparante koelkastorganuzers zijn ook bin de Action te koop.

  • Reply Inge 9 februari 2020 at 16:34

   Fijne tip, dankjewel!

 • Reply Nancy 21 februari 2022 at 20:27

  Dank voor de tip super. Zie de organisers alleen niet meer op de website vd Lidl . Jammer