Oh Granny Square: gehaakte tas

7 september 2015

Oh Granny Square ♫ [zing dit op de melodie van “Oh Happy Day”]. Weken geleden begon ik al met het project, maar het duurde langer dan verwacht. Vol trots presenteer ik: een gehaakte tas!

Afbeelding gehaakte tas helemaal af
Afbeelding gehaakte tas af

Het proces

Er is dus heel wat aan vooraf gegaan. Ik neem jullie mee in het proces.
Een paar weken geleden begon ik met dit haakproject van Brittany. Degenen die mij op Instagram volgen, hebben hier al het één en ander van kunnen zien. Kort samengevat: ik haakte vierkantjes, heel veel vierkantjes. 24 om precies te zijn. Als ik haak, dan haak ik meestal Amigurumi [Japans voor: in ronde vorm gehaakte knuffeltjes). Nu ging ik voor het eerst granny squares haken. Is het geen geweldige naam? Granny Square. Oma’s vierkantje. Ik vind het zo grappig, wie zou dit verzonnen hebben? Er zijn ontzettend veel variaties mogelijk voor een ‘simpel’ vierkantje. Maar goed, in het vierkant haken had ik dus nog nooit gedaan. Het viel me reuze mee, het was eigenlijk onwijs makkelijk. Haakt snel en lekker weg, alleen herhaalt het proces zich 24 keer.
Om te zorgen dat de vierkantjes ook mooi vierkant zouden worden, moest ik ze nog ‘blocken’. Dit heb ik gedaan met een houten plank waarop je pinnetjes vast kunt draaien. Hierdoor kun je de juiste grootte bepalen. Door de vierkantjes licht vochtig te maken en vervolgens te spannen, drogen ze op in een mooie vierkante vorm. Helaas was mijn garen wat smaller dan in het voorbeeld werd gebruikt. Hierdoor vielen mijn vierkantjes 1 cm kleiner uit dan zou moeten. Op zich geen probleem, maar hierdoor kon ik ze niet 10cm bij 10cm opspannen, met als gevolg dat ze niet mooi recht zijn.

Afbeelding gehaakte vierkantjes aan het blockenEen aantal granny squares is al opgespannen.

Afbeelding vierkantje aan het hakenEn weer bijna een vierkantje af!

Zo zien 24 gehaakte en geblockte vierkantjes eruit. Alleen nog afhechten: de draadjes wegwerken. (Zien jullie dat de zijkanten van de vierkantjes wat naar binnen gebogen staan? Dat komt dus omdat ze te klein waren voor het opspannen). Rechts de afgehechte vierkantjes in model gelegd.

Afbeelding proces van de haaktas
Toen alle vierkantjes aan elkaar vastgenaaid waren, zag het er zo uit. Nu alleen nog het laatste deel: de voering. Want, zoals je ziet is het nogal een gatenkaas (ja, dat hoort zo 😉 ).

Afbeelding proces van gehaakte tas
Man, man, man. Wat was dat een drama. In de twee video’s van Brittany wordt wel uitgelegd hoe de je vierkantjes haakt (wat vrij voor zich spreekt) maar hoe de voering gedaan moet worden, dat laten ze dan niet zien. Balen! Want dat is nieuw voor mij en door de aparte vorm nog helemaal niet zo makkelijk. Na lang meten, vouwen, naaien en proberen heb ik het voor elkaar gekregen. Vervolgens de haakjes vastgezet en de band eraan genaaid. Ein-de-lijk is het dan project dan af!

Conclusie

Nu het eindelijk af is, kan ik zeggen dat het een heel leuk project vond. Ik zal eerlijk zeggen dat het nog niet helemaal naar mijn zin is.. (de perfectionist komt naar boven). Het haken ging fijn en makkelijk, maar de binnentas was een drama. Ik heb hem alleen aan de bovenkant vastgezet, maar wanneer er dus wat “gewicht” in de tas zit, zie je dat de tas aan de onderkant gaat bobbelen. Normaal ben ik niet zo’n fan van tassen die niet dicht kunnen (rits of flap) maar ik vond het leuk om te doen. Het idee om een binnenvakje in de tas te maken (met rits) heb ik maar even laten varen.. dat lijkt me meer iets voor een eventuele volgende keer! Dan zou ik ook een rits kunnen toevoegen aan de tas, zodat niet iedereen er zomaar in kan graaien 😉 Kortom: een leuke ervaring, heel veel nieuwe ideeën en een leuke tas rijker!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties

 • Reply Els 7 september 2015 at 19:16

  WOW, wat gaaf! Ik vind het echt heel knap! Mooie tas!

  • Reply Inge 7 september 2015 at 21:06

   Dankjewel lieve Els!

 • Reply Estrella 7 september 2015 at 20:10

  Wat ontzettend leuk gemaakt! Daar kun je met recht trots op zijn!

  • Reply Inge 7 september 2015 at 21:06

   Dankje Ester! Veel beterschap gewenst trouwens 🙂

 • Reply Anita 7 september 2015 at 21:07

  Wat een ontzettend leuke tas! Goed dat je doorgezet hebt 🙂

 • Reply Marion 8 september 2015 at 08:17

  Wauw! Toffe tas! Gaaf dat je dat zelf kan maken, zeg.

 • Reply Vlijtig Liesje 8 september 2015 at 11:00

  De tas is leuk geworden. Je kunt niet eens zo goed zien dat het granny squares zijn. Ik ken ze vooral in allerlei bonte kleuren. Maar dit is wel rustiger.

  • Reply Inge 8 september 2015 at 11:05

   Je kunt ze inderdaad in allerlei vormen en kleuren maken. Voor een tas vond ik een bonte boel niet zo mooi, maar het kan natuurlijk wel!

 • Reply Nesrin 8 september 2015 at 17:59

  Gooi het in de verkoop! Ik vind dit echt een hele gave tas.

 • Reply Zoë 8 september 2015 at 19:20

  Waaw ik vind het echt knap dat je zo iets zelf kan maken! Daar ben ik veel te onhandig voor… Prachtig!

 • Reply Denise 8 september 2015 at 19:47

  Dit heb je echt geweldig gemaakt! Super knap

  • Reply Inge 8 september 2015 at 19:54

   Ah dankjewel! Wat een lieve reacties allemaal!

 • Reply Sas 9 september 2015 at 15:03

  Oh wauw, tof. Ik vind het altijd zo knap als mensen dit kunnen, ik heb er dus totaaaaaaal geen geduld voor.

 • Reply Chantal 10 september 2015 at 08:57

  Wauw! Die tas ziet er erg goed gelukt uit! Meestal vind ik Granny Squares er oubollig uit zien, maar deze tas oogt juist erg modern!

  • Reply Inge 10 september 2015 at 13:36

   Ja ik snap wat je bedoelt. Ik ben ook altijd bang om de ‘oubollige’ kant op te gaan, mijn grootste vrees wat betreft haken 😉

 • Reply Ismay 10 september 2015 at 13:08

  Wat knap gemaakt!! En de naam Oma’s vierkantje, klinkt gelijk zo oud en “oma-achtig” maar de tas is gewoon super leuk en helemaal niet oudbollig! Echt heel knap. (oke, dit klinkt heel suf… maar dit ga ik even aan mijn moeder laten zien!)

  • Reply Inge 10 september 2015 at 13:38

   Haha, ik snap wat je bedoelt! En is prima hoor! 🙂

 • Reply Lesley 11 september 2015 at 15:00

  Wat leuk zeg! Mijn moeder is een heel kleed aan het maken van granny squares. Ik ben benieuwd hoe het wordt ze is er al even mee bezig haha

  • Reply Inge 11 september 2015 at 22:20

   Hee wat grappig zeg! Daar wilde ik ook mee gaan beginnen! 🙂 Helaas kost het garen best wat en dat gaat nu even niet 🙁

 • Reply Nina Simplynspecial 12 september 2015 at 21:17

  Wat heb je dat leuk gedaan zeg! Knap, ik zou het niet kunnen 🙂