Een egel als huisdier

4 april 2016
Afbeelding collage egel als huisdier

Vandaag staat niet Mango, maar Hazel in de spotlight! Hazel is de nieuwe huisgenoot van mijn zusjes en zij willen jullie graag meer vertellen over het houden van een egel als huisdier.

Een prikkelend huisdier

De meesten zullen vast wel eens een egel hebben gezien in het wild, maar wist je dat je deze dieren ook als huisdier kunt hebben? Nee, je hoeft er niet elke nacht voor naar buiten om hem te gaan zoeken. Er is namelijk een speciaal soort egel dat wordt gefokt als huisdier. De wilde egels die je buiten ziet zijn Europese egels (European Hedgehog). Deze zijn over het algemeen vrij bruin van kleur en mogen niet als huisdier worden gehouden vanwege hun beschermde status. De enige egelsoort die legaal is in Nederland (en in vrij veel andere landen) is de Witbuik egel (African Pygmy Hedgehog). Deze zijn een stukje kleiner dan wilde egels en hebben altijd een wit buikje. (Zie je de gelijkenis met Mango en zijn witte buik?)

Je vraagt je nu waarschijnlijk af waar dit artikel over egels opeens vandaan komt? Ik heb zelf natuurlijk een huisdier (Monsieur Mango) die niet zo vanzelfsprekend is, maar ik had zelf nog nooit gehoord van iemand die een egel als huisdier had. Tot voor kort, want mijn zusjes in Engeland hebben sinds 2 weken een egeltje thuis en daarom willen zij jullie meer vertellen over deze schattige en leuke beestjes!

Afbeelding wilde egelEuropese wilde egel | Bron

Afbeelding egel huisdierWitbuik egel | Bron

Hazel de Egel

Ongeveer 2 weken geleden hebben mijn zusjes het egeltje opgehaald bij een erkende kweker in Engeland. Dit schattige egeltje is trouwens een meisje, ze heet Hazel en is nu 11 weken oud.

Afbeelding hazel de egel

Het eerste dat opvalt is dat ze vrij licht van kleur is. Veel mensen denken in eerste instantie dat ze een albino is, maar dat is zeker niet het geval. Hazel is namelijk lichtbruin van kleur. Er zijn veel verschillende kleuren, zie de afbeelding hieronder. De egel rechtsboven is een albino, een duidelijk verschil met Hazel.

Afbeelding verschillende soorten egelsBron

Een egel als huisdier: de verzorging

Misschien vraag je je af hoe je nu eigenlijk voor een egel zorgt? De zorg is iets ingewikkelder dan voor bijvoorbeeld een konijn of hamster. Houd er rekening mee dat de aanschafkosten vrij hoog zijn. Na de aanschaf zijn de onderhoudskosten (ha-ha) voor een egel niet veel duurder dan voor een ander huisdier. Belangrijk om te weten is dat egels nachtdieren zijn en overdag slapen. ‘s Avonds na een uur of 20.00 kun je ze wakker maken om er maximaal een paar uur (2-3) mee te spelen. Wanneer jij vervolgens naar bed gaat, spelen ze verder in hun verblijf.
Egels worden tussen de 3 en 6 jaar oud, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zijn er ook egels die zelfs 8 jaar zijn geworden. Natuurlijk kunnen zij door ziekte ook minder oud worden, maar dit geldt voor alle dieren. Aangezien mijn zusjes in Engeland wonen, kan de informatie iets afwijken met betrekking tot het kopen van een egel in Nederland. De informatie over zorg en voedsel is betrouwbaar en geldt voor iedere egel ongeacht locatie. Ben je echt heel erg geïnteresseerd in het houden van een egel, dan raad ik je aan om contact op te nemen met mijn zusjes. Vul hiervoor het contactformulier in.

Leven egels alleen?

Misschien verbaasd het je, maar ja: egels leven alleen. In tegenstelling tot de meeste huisdieren hoef je dus niet twee egels samen te kopen. Dit kan ook niet, egels kunnen elkaar niet zo goed tolereren. Uiteraard is het wel mogelijk om meerdere egels in huis te nemen, alleen dienen ze dan wel allemaal hun eigen verblijf (= terrarium) + benodigdheden te hebben. Lees voor meer informatie een egel als huisdier #2 waar wij dieper op dit onderwerp ingaan.

De aanschaf

Je kunt een egel kopen in een dierenwinkel, maar dit wordt sterk afgeraden, omdat ze alleen worden verkocht voor winst. Deze egels kunnen van een slechte lijn komen waardoor ze eerder ziektes krijgen of een genetische aanleg hebben voor de wiebelende egel aandoening (Wobbly Hedgehog syndrome). Dit is een progressieve, degeneratieve en neurologische aandoening, waarbij de egel langzaam geen controle meer heeft over zijn spieren. Het wordt wiebelende egel aandoening genoemd omdat als eerste symptoom de egel wiebelt op zijn voeten terwijl hij staat of loopt. Genezing is niet mogelijk, de symptomen kunnen alleen worden verborgen met vitamine E.
Je kunt daarom het beste een egel kopen bij een erkende kweker. Zij zijn op de hoogte van de mogelijke aanwezigheid van het syndroom in hun dieren en zullen deze egels dan niet meer doorverkopen. Een ander voordeel is dat ze vaak een zorgpakket en een certificaat aanbieden. Dit zorgpakket kan bestaan uit een kleine voorraad voedsel, speeltjes, snoepjes enz. (Dit heeft betrekking op de aanschaf van een egel in Engeland). Dit is natuurlijk per kweker verschillend.

Het verblijf

Het belangrijkste om te weten als je een egel als huisdier wilt aanschaffen, is dat ze een constante temperatuur van 22-24°C nodig hebben. Als de temperatuur te laag is, willen ze een winterslaap gaan houden. Hun lichaamstemperatuur gaat dan sterk omlaag, ze liggen in een bal en kunnen uiteindelijk dood gaan als dit niet tijdig wordt opgemerkt. De egel moet langzaam worden opgewarmd door het bijvoorbeeld onder je trui te houden of er een kruik bij te leggen. Vervolgens zal de temperatuur in zijn verblijf verhoogd moeten worden om te zorgen dat het niet nog een keer gebeurd.
Aangezien ze een constante temperatuur nodig hebben, is een terrarium het populairste verblijf in zowel Engeland als Nederland. Deze is goed warm te houden met een keramische hittelamp of met hittematjes (PetNap). Wanneer een keramische hittelamp wordt gebruikt, moet deze worden aangesloten op een thermostaat, zodat een exacte temperatuur kan worden ingesteld. Aangezien terrariums prijzig kunnen zijn, worden sommige egels ook wel in een plastic kooi gehouden zoals de ZooZone 2. Ook hierin is het belangrijk om een temperatuur van 22-24°C te krijgen. Als een plastic kooi wordt gebruikt mag de bodem geen spijlen hebben. Deze moet namelijk glad zijn. Ook mogen de zijkanten geen horizontale spijlen hebben aangezien egels goed kunnen klimmen en dan kunnen vallen. Verticale spijlen aan de zijkant zou op zich wel kunnen.

Als bodembedekkers gebruiken sommige mensen snippers zoals Finacard of soortgelijke bedekking. Houtsnippers zijn ook mogelijk, maar cederhout is strikt verboden. Het makkelijkste is om een fleece deken als bodembedekker te gebruiken. Na 3-4 dagen kan dit eruit worden gehaald en worden gewassen terwijl er ondertussen een ander fleece deken in gaat. Hieronder is een foto van de terrarium opstelling van mijn zusjes.

Afbeelding terrarium voor egel

Voeding

Egels krijgen voornamelijk droge kattenbrokjes. Dit moet hoogwaardig kattenvoer zijn met minstens 30% eiwit en maximaal 12% vet. Hierdoor kom je vaak bij light kattenbrokjes terecht. Het wordt aangeraden om een mix van 2-3 verschillende merken te gebruiken. Egels kunnen heel snel te zwaar worden, daarom is het belangrijk om kattenvoer te gebruiken met een laag vet gehalte. Een andere manier om te zorgen dat ze genoeg beweging krijgen is door een loopwiel in de kooi te plaatsen. Let wel op dat dit wiel groot genoeg is en dat er geen richels aan de binnenkant zijn, omdat ze hun voeten daarop kunnen bezeren. Op de foto hierboven is nog geen wiel te zien, omdat ze deze pas mogen gebruiken als ze 12 weken oud zijn. Naast droge kattenbrokjes wordt hun voedsel aangevuld met insecten, fruit, groente en vlees. Vis is strikt verboden. Op internet zijn lijsten te vinden met geschikt en ongeschikt voedsel.

Dit is de meest belangrijke informatie over het houden van een egel als huisdier. Als je meer wilt weten over het houden van egels kun je lid worden van de facebook groep African Pygmy Hedgehog Club UK of op internet zoeken. Hier nog een paar schattige foto’s van mijn nichtje Hazel! 😉

Note: ik krijg veel vragen over het aanschaffen van een egel. Dit artikel is door mijn zusjes geschreven die in Engeland wonen. Ikzelf (Inge) heb geen egel in huis en heb ook geen contact met kwekers. Ik kan jullie dus helaas niet helpen met de aanschaf.

Benieuwd naar meer? Lees dan Een egel als huisdier #2!

Afbeelding collage egel als huisdier

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

38 Reacties

 • Reply Charelle 4 april 2016 at 07:57

  Oh een egel! Ö Wat super duper cute! Ik houd van egels, zó ontzettend schattig. En wat leuk om te zien hoe je zo’n beestje thuis houdt, ik wist niet eens dat dat kon!

 • Reply Michelle 4 april 2016 at 08:37

  Wat een schatje is Hazel! Ik volg een paar accounts op instagram die ook egeltjes als huisdier hebben. Zo leuk! Hier in Nederland kan je ze ook als huisdier houden. Misschien dat ik dit ooit wel wil, maar voor nu heb ik genoeg lieve huisdieren 🙂

 • Reply Lilian (ikwordvrolijkvan) 4 april 2016 at 08:39

  Ah hij is wel echt schattig!

 • Reply Anita 4 april 2016 at 10:00

  Wat een cutie, nooit gedacht om een egel als huisdier te nemen moet ik zeggen!

 • Reply Monique | WritingMonique 4 april 2016 at 14:21

  Oh! Wat onwijs schattig!

 • Reply Sabine 4 april 2016 at 14:26

  Wat lief zeg! Ik wist helemaal niet dat je egels als huisdier kunt houden… zo schattig!

 • Reply Marion 4 april 2016 at 17:47

  Egeltjes zijn zoooooo lief! Ik wist ook niet dat je een egel als huisdier kunt houden. Wij hebben er ieder jaar één in de tuin. De buurvrouw heeft een paar van die ouderwetse melkkannen waar ze graag in kruipen.

  • Reply Inge 4 april 2016 at 18:19

   Aahh wat schattig!

 • Reply Northflix 4 april 2016 at 18:52

  Wat bijzonder! Nooit geweten dat dit kon/mag in Engeland.
  Ik was een tijdje terug bij de buren aan het borrelen en zag ineens wat uit hun hok lopen, maar iedereen dacht dat ik teveel gedronken had.
  “Neehee! Het kroop achter die bloempot! Het was vrij groot!”…
  Bleek het een egel te zijn.

  • Reply Suzan 5 april 2016 at 18:30

   Deze egels zijn legaal in heel veel landen. Toch denk ik dat ze in Engeland een stuk populairder zijn dan in Nederland. Heel veel mensen hebben een egel hier, maar er zijn zat mensen die zeggen “wat? Een egel? Hahahaha “, maar die heb je overal =) Als ze eenmaal een foto hebben gezien van Hazel dan snappen ze het wel!

 • Reply Els 4 april 2016 at 20:06

  Wat een gaaf huisdier! Wens je zusje maar veel plezier met haar schattige egel :-).

 • Reply Astrid 4 april 2016 at 22:05

  Zie ze wel eens voorbij komen op Facebook maar ik heb echt nooit geweten dat je zoveel moet regelen voor een egeltje. Ze zijn wel echt mega schattig. Ik ben vroeger wel een wilde egels tegengekomen in de zakken hooi en strooi van de konijnen.

  • Reply Suzan 5 april 2016 at 18:26

   Hoi Astrid,

   Naast een “goede” kooi en een hitte bron valt de verzorging wel mee ten opzichte van andere huisdieren. De aanschaf is wel hoger als je goede kwaliteit wil maar je kan ook een hele goedkope setup gebruiken. Na de aanschaf zijn de kosten erg laag en de verzorging vind ik ook niet veel. Elke dag halen we poepjes uit haar kooi, geven nieuw eten en drinken en komt ze 1-2 uur per avond spelen. Vergeleken sommige andere huisdieren is het inderdaad wel meer, maar ook weer minder dan bijvoorbeeld honden die uitgelaten moeten worden. Ik ben tot nu toe heel blij met Hazel en kan me niet voorstellen haar niet te hebben =) groetjes, Suzan

 • Reply Vlijtig Liesje 5 april 2016 at 09:24

  Wat grappig een egel als huisdier! Dat heb ik nog niet eerder gehoord.

 • Reply sammie 5 april 2016 at 11:05

  Heel bijzonder om een egel als huisdier te hebben! Tof! Hoop dat je nog af en toe wat foto’s tussendoor deelt 🙂

  • Reply Suzan 5 april 2016 at 18:15

   Hoi Sammie,

   Bedankt voor je berichtje. Hazel is super lief en erg speciaal voor ons. We zullen Inge zeker wat foto’s sturen om af en toe hier op te zetten! Groetjes, Suzan (zusje van Inge)

 • Reply Lesley 5 april 2016 at 16:24

  Je ziet het steeds vaker. Super schattig zien ze eruit! Denk niet dat het lekker is om te aaien hihi.

  • Reply Suzan 5 april 2016 at 18:12

   Hoi Lesley,

   Hazel’s buikje is heel zacht en kan je lekker aaien. Als ze relaxt is dan zakken de stekels en doen ze niet echt zeer. Als je dan aait in de richting van de stekels (van hoofd naar billen) doet het geen pijn. Als ze bang of van streek is dan staan haar stekels rechtop en dan doen ze wel pijn! Soms komen de stekels door het handdoekje en voel je ze nog. Maar gelukkig is Hazel heel vriendellijk en lief en is dat bijna nooit =) groetjes Suzan (zusje van Inge)

 • Reply Margo 6 april 2016 at 12:25

  Ah gossie nu wil ik er ook 1! Ik wist niet eens dat mensen dit als huisdier hielden, maar het is echt mega schattig. Wel een hoop zorg heb je eraan! Maar zoals altijd bij huisdieren, is dat het altijd waard 🙂

 • Reply Sheila 10 april 2016 at 23:03

  Wat een mooi beestje! Wat grappig dat je zusjes aan een egel hebben gedacht. Leuk dat je er ook een artikel aan besteed. Ik zou er zelf niet aan denken om een egel in huis te nemen, maar het is leuk om alles zo te lezen. Veel dingen wist ik niet qua verzorging.

 • Reply patricia 13 april 2016 at 19:34

  Dit vind ik erg leuk! Hopelijk krijgen hier nog meer van te zien.

 • Reply Ester 15 april 2016 at 20:58

  Wat een dotje!

 • Reply Sas 15 april 2016 at 21:14

  OH<3 Ik hou echt van Egels he… En van eekhoorntjes, vind ze beide echt zo tof… Ik zie zelf een egel niet als huisdier, denk ook niet dat mijn katten het op prijs zouden stellen 😉

  • Reply Suzan 19 april 2016 at 12:44

   Veel mensen hier in Engeland hebben naast hun egel ook nog andere huisdieren. Heel veel zeggen dat hun katten of andere dieren wel goed omgaan met de egel en soms natuurlijk ook niet. Sommige hebben zelfs foto’s laten zien van een hond en egel die samen sliepen =)

 • Reply Andries 29 december 2017 at 14:05

  Lief! Maar waar poepen en plassen ze dan als er bijvoorbeeld een deken in de kooi ligt?

 • Reply Leon 1 augustus 2018 at 02:42

  Wat ontzettend bijzonder zeg! Ik vroeg me altijd af hoe het is om een ander soort huisdier aan te schaffen, en wist eigenlijk niet dat je een egel kon hebben als huisdier. Wat een schatje is het.

 • Reply Elien Welvaert 2 januari 2019 at 15:39

  Ik ben verkocht, zo lief en schattig!
  Zijn er ook erkende kwekers in België?

  Groetjes Elien

  • Reply Inge 2 januari 2019 at 18:28

   Dat denk ik wel Elien, alleen heb ik hier geen informatie over. Misschien kun je via Google iets vinden of is er een Facebook groep die je aan een erkende kweker kan helpen? 🙂

 • Reply Rome 31 januari 2019 at 01:33

  Heel leuk artikel! 😀

 • Reply meinke 13 maart 2019 at 19:22

  hai,
  ik ben aan het kijken of ik een egeltje als huisdier wil ik wil hem graag op mijn eigen kamer houden omdat mijn ouders vinden dat ik er zelf mijn verzorging voor moet regelen ik wil hem houden in een kooi van hokkenvoordeel: knaagdierenkooi skyline 100cm zwart is deze kooi geschikt? want als ik hem hou op mijn kamer is zo’n warmtelamp dan nodig want in mijn kamer is er ook een temperatuur tussen 20-25 graden…en ik ben een beetje zenuwachtig want als hij ziek word moet je natuurlijk veel geld betalen voor de dierenarts en ik moet het zelf betalern van mijn ouders.. alles, gelieve graag een reactie/tips te geven!
  mvg Meinke
  meinke heeft onlangs geplaatst…9x handwerkprojecten die ik in 2019 wil makenMy Profile

  • Reply Inge 14 maart 2019 at 12:48

   Hallo Meinke,
   Wat leuk dat je aan een egel als huisdier denkt. Een knaagdierenkooi is helaas ongeschikt voor een egel en een warmtelamp is echt nodig om te voorkomen dat de egel in winterslaap gaat; de egel zal hier dood aan gaan. Je moet inderdaad wel voor de egel kunnen zorgen. Naast voeding en benodigdheden voor het verblijf, moet je het je wel kunnen veroorloven om naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat er iets met het egeltje mis is. Misschien ben je er nu nog niet klaar voor? 🙂

 • Reply Elly Langedijk 18 juli 2019 at 08:29

  Goedemorgen ik heb een vraag nl het volgende: mijn tuin zit overvol met slakken ren deze eten werkelijk mijn hele tuin kaal
  Tomaten aardbeien munt maggiplant aalbessenstruik ect ect. Ik heb van alles gedaan om van ze af te komen maar het word alleen maar erger. Nu kreeg ik de tip om een egel te lokken omdat deze de slakken op eten. Helaas is er geen mogelijkheid om ze de tuin in te lokken omdat deze helemaal is afgesloten. Nu veel gelezen over egels maar lees alleen over de egel als huisdier. Mijn vraag is kan je deze dan gewoon in de tuin laten lopen en een mooi huisje voor ze maken of zijn ze zo tam gemaakt dat ik zo een beestje alleen maar een ellendig leven zou geven wat ik niet zou willen. Daarnaast de vraag kunnen ze ook samen met katten? Wat raad u mij aan? Mvg Elly

  • Reply Inge 18 juli 2019 at 12:51

   Hallo Elly,
   Dankjewel voor je bericht. Wilde egels eten inderdaad insecten en dus ook slakken. Mocht je de witbuik egel bedoelen (deze wordt als huisdier gehouden) dan moet ik je helaas teleurstellen. Deze kun je niet in de tuin houden, zij kunnen niet in de natuur overleven. Bovendien mogen zij ook geen insecten uit de tuin / van buitenaf.
   Een witbuik egel is helaas geen oplossing voor je slakkenprobleem. Heb je paneermeel al geprobeerd? Of iets wat ze heel lekker vinden in de tuin leggen, maar bij jouw planten vandaan? Op deze manier lok je ze weg van de planten. Succes!

  • Reply Ankie 2 september 2019 at 01:11

   Me rouw Ellie…waar woond u…want ik heb een buiten egel gevonden..en als u dat zou willen mag die bij u in de tuin wonen. Maar weet dus niet waar u woond. Groet Ankie

 • Reply Jordan 16 september 2019 at 21:27

  hoi ik zit ook te kijken of ik een egel wil maar kunnen egels ook binnen leven als ze groot of klein zin=jn ??

 • Reply Josh 20 oktober 2019 at 21:41

  Hoi Inge ik wil een egel aanschaffen, maar ik weet niet zo goed waar ik die kan kopen. Ik las dat je die kon kopen bij een kwekerij maar waar kan ik die vinden. Ik heb al een beetje op internet gezocht maar dat viel tegen.
  Weet je waar ik mischien een egel kan kopen? Het liefst een beetje in de buurt van Utrecht.

 • Reply Amber van Ransbeek 4 december 2019 at 14:28

  Wow zo schattig dat lijkt me ook wel leuk zo een egeltje hebben. Maar kan je die dan ook zo tam krijgen dat ze bij jou komen zitten?
  Leuk artikel!

  • Reply Inge 4 december 2019 at 21:13

   Dat verschilt natuurlijk per egel, net zoals elke hond of kat anders is qua karakter. Er zullen egels zijn die het prima vinden om op je schoot te liggen, maar er zullen er ook zijn die (ook al houd je ze veel vast) het niet zo prettig vinden. Het zijn wat dat betreft net mensen met een eigen willetje 😉