Een egel als huisdier #2

23 januari 2017
Afbeelding Een egel als huisdier #2

Herinner je je Hazel nog, dat schattige egeltje van mijn zusjes? Op 19 januari is ze 1 jaar oud geworden, hoera! Om dat te vieren hebben wij het vervolg: Een egel als huisdier #2 geschreven, want het eerste Een egel als huisdier artikel is erg populair. Het artikel wordt op Google dagelijks gevonden en gelezen, bedankt daarvoor! Tijd voor een update in een egel als huisdier #2. Oh enne, mijn zusjes hebben de foto’s zelf gemaakt!

Er is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is Hazel!

Afbeelding een egel als huisdier #2: Hazel is 1 jaar oudHoera, Hazel is 1 jaar!

Afbeelding een egel als huisdier #2: Hazel krijgt een verjaardagspannekoekZe kreeg een heuse verjaardagspannekoek (uiteraard aangepast voor egels)

Gezinsuitbreiding

Mijn zusjes vonden Hazel zo leuk dat er al vrij snel gezinsuitbreiding kwam. In juli 2016 kwam Daisy met hun mee naar huis. Daisy heeft een compleet andere persoonlijkheid dan Hazel. Hazel is heel vriendelijk maar vrij terughoudend en rustig. Daisy is ook heel vriendelijk maar heeft energie voor 10, kan ondeugend zijn en houdt ervan om op avontuur te gaan!

Afbeelding een egel als huisdier #2: DaisyAfbeelding een egel als huisdier #2: Daisy in de handdoek

Daisy lekker in de handdoek

Afbeelding een egel als huisdier #2: Daisy tijdens kerstfotoshootDe foto is gemaakt door Prickly Pictures tijdens een echte fotoshoot! Aaah

Persoonlijkheid

Zoals je kunt zien is Daisy net iets donkerder van kleur en heeft ze een donker neusje en donkere oortjes. Iedere egel heeft een andere persoonlijkheid, vaak komt dit al wel naar voren terwijl ze nog bij de kweker zijn. Een kweker met ervaring zou moeten kunnen vertellen hoe de egel waarschijnlijk zal zijn als je hem/haar koopt. De persoonlijkheid ligt ook wel degelijk aan de opvoeding bij de kweker. Een goede kweker zal de egel vanaf 2 weken oud dagelijks vasthouden en ‘handtam’ maken. Dit zorgt ervoor dat de egels gewend raken aan mensen en ze hopelijk een vriendelijk karakter naar mensen ontwikkelen. Toch is dit geen garantie; er zijn egels die chagrijnig blijven, ook al worden ze dagelijks vastgehouden. Dit ligt gewoon aan hun persoonlijkheid. Het is net als bij mensen; de één is optimistisch aangelegd en de ander wat pessimistischer. Qua persoonlijkheid is er geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Het houden van twee egels

Je vraagt je misschien af hoe het werkt als je meer dan één egel hebt. Leven ze samen? Dit verbaast je misschien, maar egels leven alleen. Als je meer dan één egel hebt, dan zullen ze allebei hun eigen verblijf moeten hebben. Hazel en Daisy hebben dan ook hun eigen terrarium met alle benodigdheden. Je moet er dus rekening mee houden dat je weer alle aanschafkosten hebt zoals bij je eerste egel.

Afbeelding een egel als huisdier #2: terrariums van de egels staan op elkaarDe terrariums staan op elkaar

Afbeelding een egel als huisdier #2: terrariums van de egels ingerichtDe terrariums ingericht met allerlei speelgoed

Kunnen ze dan wel interactie hebben? Ja dat kan maar ALLEEN als het twee vrouwtjes zijn. Mannetjes kunnen nooit bij elkaar gezet worden en mannetjes en vrouwtjes mogen alleen bij elkaar gezet worden als je intentie ook paren is. Omdat egels alleen leven, kun je niet zomaar twee egels bij elkaar zetten. Dit proces moet langzaam opgebouwd worden en het is raadzaam om advies te vragen aan een ervaren persoon/kweker. Mijn zusjes hebben dit proces met Hazel en Daisy doorlopen en ze kunnen vrij goed met elkaar omgaan. De tijd die ze samen doorbrengen is minimaal (10 à 20 min per avond) en altijd onder toezicht. Zo gauw er indicaties zijn van agressie zullen ze elkaar niet meer mogen zien.

Afbeelding Een egel als huisdier #2Even poseren

Afbeelding een egel als huisdier #2: Hazel en Daisy snuffelen– snuffel –

Afbeelding een egel als huisdier #2: Hazel en Daisy eten samenLekker samen eten!

Egels zijn ware atleten

Egels hebben ontzettend veel energie en beweging is voor hun heel belangrijk. Een loopwiel is de ideale manier om energie kwijt te raken. (Let op: een loopwiel mag pas gegeven worden als de egel 12 weken is.) Wist je dat egels ware atleten zijn? De langste afstand die Hazel in één nacht heeft afgelegd is 16.4km! Euh, dat is enkele reis van mijn huis naar mijn werk.. De gemiddelde afstand per nacht van Hazel ligt tussen de 3 en 10 km. Deze afstand kan gemeten worden door een fietscomputer te bevestigen aan het loopwiel. Dit zorgt ervoor dat je het activiteit level van je egel beter in de gaten kan houden. De loopafstand verschilt natuurlijk per egel en sommigen houden helemaal niet van rennen. Een andere manier om hun energie kwijt te kunnen is het rondrennen door de kamer of in een afgezette ruimte. Zorg er wel voor dat ze niet vast komen te zitten onder meubels of in openingen.

Afbeelding een egel als huisdier #2: egel in de ballenbakIk zit in de ballenbak, kun je mij vinden?

Afbeelding een egel als huisdier #2: speelruimte in de kamer voor egelsSpeelruimte in de kamer

Wist je dat..?

 • Het makkelijk is om het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes te zien? Mannetjes hebben namelijk een “navel” die vrouwtjes niet hebben. Onder hun navel zit hun geslachtsdeel.
  Afbeelding een egel als huisdier #2: geslachtsbepaling
 • Ze erg van knuffelen houden? Zowel Hazel en Daisy houden ervan om kriebels te krijgen op hun rug en kin. Natuurlijk verschilt dit per egel.
  Afbeelding een egel als huisdier #2: Hazel lekker aan het chillen

 • Ze reis ziek kunnen worden? Daisy wordt altijd ziek in de auto terwijl Hazel er geen last van heeft. Indien je weet dat de egel er last van heeft, probeer het reizen dan te beperken. Neem ook altijd baby doekjes mee! Mango wordt ook vaak reisziek in de auto, zo zielig..
 • Hun teennagels heel snel groeien? Voor mooie korte nagels zullen ze iedere 2 à 3 weken geknipt moeten worden. Dit is niet altijd makkelijk, maar kan gelukkig wel thuis gedaan worden. Knip ze niet te kort want net zoals bij andere dieren hebben ze een ader door de nagel lopen.
 • Ze vaak poepvoeten hebben? Ze poepen terwijl ze rennen en lopen er dan doorheen (bah!). Ze krijgen hierdoor vaak 1x per week een voetenbadje. Zorg er wel voor dat je niet teveel water in het bakje doet: niet hoger dan hun voetjes. De huid onder hun stekels mag niet te vaak nat worden (dit zorgt voor een droge huid), dus een volledig bad wordt om de paar maanden gegeven.
  Afbeelding een egel als huisdier #2: Hazel krijgt een voetenbadje
 • Ze vrij veel tanden hebben? Vaak zie je alleen twee voortanden, maar ze hebben er nog veel meer! RAAWWR
  Afbeelding een egel als huisdier #2: Daisy moet gapen
 • Ze aan pilates doen? Elke avond wordt er een aantal keer gestrekt. Hierbij maken ze zich zolang mogelijk. Soms wordt dit gevolgd door een grote gaap. Daisy heeft haar eigen pilates oefening gemaakt waarbij ze haar achterbenen in een rare hoek omhoog steekt! Mijn zusjes noemen dit de “exorcist stretch”.

  Afbeelding een egel als huisdier #2: egels doen aan pilates (Dit is overigens niet de exorcist stretch)

 • Je egels kunt bespioneren? Door een nachtcamera te plaatsen in hun verblijf kun je zien want ze ’s nachts allemaal uitspoken! Mijn zusjes hebben zowel bij Hazel als bij Daisy een camera geplaatst en ze hebben al een aantal grappige momenten gezien, zoals Daisy die haar keukenpapier probeert mee te nemen in haar huisje. (Zouden ze dan toch familie van Mango zijn? Mango doet dat ook altijd!) Ik kan via mijn telefoon ook meekijken. ’s Ochtends als ik zit te ontbijten kijk ik vaak eventjes en vaak zijn ze dan nog wakker. Zo lief!
 • Mijn zusjes ook erg handig zijn? Ze hebben voor Hazel’s verjaardag dit standaard huisje omgetoverd tot een waar kasteel met loopbrug!

  Afbeelding een egel als huisdier #2: een houten huisjeDit houten huisje komt van Amazon

  Afbeelding een egel als huisdier #2: zelfgemaakt kasteel voor de egels

Hopelijk hebben jullie weer genoten van een portie schattigheid in een egel als huisdier #2. Heb je het eerste deel gemist? Lees hier Een egel als huisdier voor uitgebreide informatie over het houden van een egel als huisdier.

Note: ik krijg veel vragen over het aanschaffen van een egel. Ikzelf (Inge) heb geen egel in huis en heb ook geen contact met kwekers. Ik kan jullie dus helaas niet helpen met de aanschaf.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

30 Reacties

 • Reply Joyce 23 januari 2017 at 08:22

  Ik vind ze geweldig! Zou er zelf ook een willen hebben <3
  Joyce heeft onlangs geplaatst…Hema klantenpasMy Profile

 • Reply MamaIssues 23 januari 2017 at 09:16

  Wat super schattig!!
  En wat bijzonder egeltjes als huisdier
  Om verliefd op te worden!!
  MamaIssues heeft onlangs geplaatst…Ben jij ook wel eens een echte LuiLak? WINACTIE!My Profile

 • Reply sammie 23 januari 2017 at 10:04

  Ik vind het zo leuk en interessant om te lezen! Ik had ook geen flauw idee dat egels zoveel tanden hebben!

 • Reply Simone 23 januari 2017 at 11:06

  Echt ontzettend cute, die egels! En heel bijzonder om dat als huisdier te hebben. 🙂
  Simone heeft onlangs geplaatst…TAG | Wie-Wat-Waar TagMy Profile

 • Reply Sofie 23 januari 2017 at 15:01

  Ik wist dus helemaal niet dat je een egel als huisdier kan hebben. Wat bijzonder om te zien zeg. Ik ga het eerste artikel eens bekijken 🙂
  Sofie heeft onlangs geplaatst…Shoplog: koopjes bij Kruidvat, Hema en Flying TigerMy Profile

 • Reply Sabine 23 januari 2017 at 16:35

  Wat leuk zeg, en ook zo schattig! Ik heb weer een hoop nieuws geleerd over egels. Dat ze aan Pilatus doen bijvoorbeeld haha 😛 En dat ze van knuffelen houden, had ik ook niet gedacht.
  Sabine heeft onlangs geplaatst…Waar komt de avocado vandaan? Een kijkje op een avocado-plantage in Salento!My Profile

  • Reply Inge 23 januari 2017 at 21:40

   Haha ja en als je niet oplet dan hangen ze aan je broek of sok (true story) hihi! 😀

 • Reply Denise 23 januari 2017 at 18:22

  Ik wist helemaal niet dat je een egel als huisdier kon hebben eigenlijk! En wat zijn ze toch leuk. En dat ze aan pilates doen, haha, zo leuk die foto erbij.
  Denise heeft onlangs geplaatst…Nare dromen die misschien werkelijkheid kunnen wordenMy Profile

 • Reply Els 23 januari 2017 at 18:37

  Wat een schatjes! Bijzonder dat ze eigenlijk niet bij elkaar kunnen, je zou juist denken dat dat gezellig is :-).

  En wat een mooie verblijven!
  Els heeft onlangs geplaatst…Fotoreportage #29: Winter, mist en vorstMy Profile

 • Reply Lesley 23 januari 2017 at 20:05

  Ik vind dit zo leuk om te lezen! Het ziet er zo schattig uit en ik leer altijd weer wat van je egel blogs hihi.

 • Reply Tamara TS 23 januari 2017 at 20:14

  Hoe schattig is dat!!! Wij hebben hier regelmatig egeltjes achterom zitten (en kikkers trouwens ook) die we dan weer netjes aan de overkant van de weg zetten. Dan kunnen ze weer fijn het bos of de hei in.
  Tamara TS heeft onlangs geplaatst…Jan Kruis 1933-2017 – Poep aan je schoenMy Profile

  • Reply Inge 24 januari 2017 at 11:35

   Ah wat lief, tof! 🙂

 • Reply Romy 24 januari 2017 at 05:59

  Wat een onwijs interessant artikel! Er zijn zoveel dingen die ik nog niet van egels wist. Ik heb heel wat opgestoken van deze blog 🙂 Daisy en Hazel zijn trouwens echt schatjes!
  Romy heeft onlangs geplaatst…Shoptips Action & Hema: knutselspullen en lip colour enhancerMy Profile

 • Reply marije 24 januari 2017 at 06:34

  Wat cute zeg. Ik had geen idee dat dit kon.
  marije heeft onlangs geplaatst…Inner Soul Tuesday: Favoriete Michelle Obama quotesMy Profile

 • Reply The Belgian Reviewer 24 januari 2017 at 10:24

  Goed gevoel momentje van de dag! Wat een mooi kasteel ook zeg van gewoon zo’n eenvoudig houten kleurloos model gemaakt ! Super post!
  The Belgian Reviewer heeft onlangs geplaatst…Whatever happened to Vicky Hope’s Back-up Man? #Blogtour #GuestpostMy Profile

 • Reply Ricardo 24 januari 2017 at 22:12

  Wat ontzettend leuk en schattig die beestjes. Je moet er wel echt goed tijd in steken als ik het zo lees. Zelf zou ik nooit een egel als huisdier nemen maar dit is wel echt te snoezig.
  Ricardo heeft onlangs geplaatst…Op zoek naar mezelf #3.My Profile

 • Reply Henni # 25 januari 2017 at 18:38

  Leuke blog hoor..ga ik volgen..had ook geen idee van kwekers & egel id huishouding..ws begin ik zelf ook een blog over oa egels..maar zal meer over bescherming &opvang gaan!!

 • Reply Claire 25 januari 2017 at 22:18

  Wat grappig! Ik wist helemaal niet dat je een egel als huisdier kon hebben. Ze zien er onwijs lief uit, ik moest enorm lachen om de tandjes. Ik heb zelf een hamster en die wordt vast jaloers als ‘ie het hok ziet van jou schattige egeltjes 🙂

 • Reply Michelle 26 januari 2017 at 16:48

  Wat een geweldig artikel! Ik blijf ze zo schattig vinden, misschien dat ik ze in de toekomst ook als huisdier wil gaan houden maar voor nu heb ik genoeg aan mijn eigen lieverds.
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Een witte wereldMy Profile

 • Reply Jenn 27 januari 2017 at 10:27

  Superschattig! Ik had nog nooit gehoord van egels als huisdier.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Kilo’s knallen: de 25 dagen challenge is voorbij + resultaatMy Profile

 • Reply Saskia 29 januari 2017 at 12:08

  Ik hou echt zo van egeltjes<3 Vaak genoeg ook gezien… Maar als huisdier vind ik ze toch niet zo geschikt

 • Reply Marsha 29 januari 2017 at 13:33

  Wat een super leuk in interessant artikel zeg! Ik ken niemand die een egel als huisdier heb. Maar het ziet er allemaal wel heel erg leuk uit!
  Marsha heeft onlangs geplaatst…Anniversary ketting | Jean Paul GaultierMy Profile

 • Reply Sjoukje - meergeldminderstress 29 januari 2017 at 20:22

  Wat zijn ze schattig!! Ik had het nog nooit gehoord, een egel als huisdier.
  Sjoukje – meergeldminderstress heeft onlangs geplaatst…Hoe houd je meer geld over aan het einde van de maand? Doe de financiële detox! (&WIN!)My Profile

 • Reply yvonne 6 februari 2017 at 17:41

  Onwijs leuk en interessant!

 • Reply Valerie 7 maart 2017 at 20:54

  awwww wat lief! wat een interessant artikel 🙂

  • Reply Norman 30 november 2019 at 21:29

   Ik las de twee artikelen over de egeltjes van je zusjes. Erg leuk. Wat ik me nu afvraag.. hoe gaat het met de egeltjes? Leven ze nog en zijn je zusjes er nog steeds gek op?
   Groetjes

   • Reply Inge 1 december 2019 at 11:13

    Het gaat goed met ze! Ze zijn inmiddels 4 jaar en 3,5 jaar oud.

    • Reply Norman 2 december 2019 at 00:48

     Leuk om te horen!!

 • Reply Alyssa 9 december 2017 at 20:29

  Leuk om te lezen! Als egels door de kamer vrij rondlopen poepen ze dan veel? Hoe lang kun je ze los laten lopen?

  • Reply Inge 9 december 2017 at 21:22

   Ze poepen waarschijnlijk net zoveel als ze in het terrarium doen. Dat is natuurlijk lastig te zeggen. Je kunt ze 1,5 à 2 uur in de kamer laten rondlopen onder toezicht.