Groene tip | Ecosia zoekmachine

3 mei 2018
Ecosia zoekmachine

Groen leven hoeft niet moeilijk te zijn. Dat is wat ik je met mijn blog hoop mee te geven. Daarom heb ik een makkelijke tip voor je waar je zelf nauwelijks iets voor hoeft te doen. Je hoeft niets aan te schaffen en het is nog gratis ook! Door gebruik te maken van een andere zoekmachine, draag je al bij aan een betere wereld!

Vrijwel iedereen maakt gebruik van Google als zoekmachine. Het is een beetje ingeburgerd denk ik en we weten eigenlijk ook niet beter. Google mag dan wel gebruik maken van duurzame servers, maar toch zitten er nog heel wat haken en ogen aan. Kan dat ook duurzamer?

Ecosia zoekmachine

Ecosia

Het in Berlijn gevestigde Ecosia is in 2009 opgericht door Christan Kroll nadat hij tijdens zijn wereldreis de gevolgen van ontbossing met eigen ogen zag. Daar wilde hij verandering in brengen en richtte Ecosia.org op. Naast een zoekmachine is het ook een sociale onderneming, waar gewerkt wordt aan toegankelijke tools die het voor iedereen mogelijk maken om een steentje bij te dragen. Het idee is heel simpel: door jouw zoekopdrachten in de zoekmachine zorg je automatisch voor een betere wereld. Elke zoekopdracht draagt bij aan het planten van een nieuwe boom op de wereld. Misschien vind je het allemaal wat vaag, maar Ecosia werkt net als elke andere zoekmachine en je merkt er zelf helemaal niets van. Je hoeft er zelf niets moeilijks voor te doen en het kan dus gewoon vanuit je luie stoel. Hoe Ecosia dit doet? Het wordt gefinancierd met de advertentieopbrengsten. 80% van de winst van deze inkomsten wordt gebruikt om bomen te planten. Ontbossing is een serieus probleem en gelukkig zijn er steeds meer ondernemingen én bedrijven die hier bij stilstaan. Bomen zijn namelijk van levensbelang voor onze planeet:

 • Ze nemen koolstofdioxide (CO2) op en zetten dit om in zuurstof
 • Ze beschermen onze bodem en zorgen ervoor dat de grond vruchtbaar is en wij gewassen kunnen verbouwen. Zonder bomen zouden wij in één grote woestijn leven!
 • Ze reguleren waterkringlopen en voorkomen daarmee overstromingen. Bomen zijn eigenlijk een soort sponsen!
 • Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid

Is het gras altijd groener aan de overkant?

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, nietwaar? Je zoekt naar hartenlust aan de hand van jouw hersenspinsels (hoe maak je zelf sweet chili saus bijvoorbeeld), naar dat ene artikel of naar meer informatie over de AVG, bomen worden op magische wijze geplant en we leven nog lang en gelukkig. The end! Zijn er dan geen downsides? Uiteraard. Elke website draait op een stukje van een server (hosting), zo ook Ecosia. Lang niet elke server is even groen. Ecosia draait op de servers van Microsoft/Bing en deze staan niet bepaald bekend als groen en duurzaam. Linda van Zaailingen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van Ecosia. Gelukkig is er na haar eerdere artikel uit januari 2017 een hoop veranderd. Ik raad je absoluut aan om haar artikel hierover te lezen voor meer achtergrondinformatie. Dankjewel Linda voor je zorgvuldige onderzoek!

Ben je benieuwd of jouw blog op een groene manier wordt gehost? Op deze website kun je dat checken, super handig! Monsieur Mango is groen, yay!

Ecosia zoekmachine plant bomen

Op de website van Ecosia kun je heel veel resultaten vinden door het transparante beleid dat wordt nagestreefd. Zo kun je op deze pagina bijvoorbeeld zien dat op het moment van schrijven er al 26 miljoen bomen zijn geplant, er meer dan 7 miljoen actieve gebruikers zijn en dat het € 0,20 per boom kost. Ecosia steunt verschillende boomplantprojecten en de inkomsten worden dan ook over verschillende projecten verdeeld om een zo grote mogelijke impact te creëren. Heb je de zoekmachine ingesteld als standaard zoekmachine? Dan kun je rechts bovenin zien hoeveel bomen jouw zoekopdrachten al hebben opgeleverd. Hoe meer jij zoekt via deze groene zoekmachine, hoe meer bomen er geplant gaan worden!

Ecosia instellen als zoekmachine

Mocht je nu denken: ja dat zal allemaal wel Inge, maar het instellen van mijn zoekmachine klinkt mij veel te ingewikkeld; help! Geen zorgen, dat is het niet en het is in nog geen twee minuten gepiept.

 • Ga naar de website van Ecosia
 • Er verschijnt automatisch een pop-up aan de rechterkant van je scherm met de tekst “Maak Ecosia tot je nieuwe zoekmachine”
 • Druk op de blauwe knop “Toevoegen”
 • In Chrome kies je vervolgens voor “Extensie toevoegen”
  In Safari moet je op “Installeren” drukken
  In Firefox kies je in het pop-up venster voor “Toevoegen”
 • Je krijgt nu een pagina te zien met ‘Gefeliciteerd!’
 • In de browser staat nu rechts bovenin het logo van Ecosia. Klik hierop om snel te starten met zoeken.
 • Gefeliciteerd! Je maakt nu gebruik van een duurzame zoekmachine!

Ben je op zoek naar een duurzamer alternatief voor Google? Dan is Ecosia tot nu toe de duurzaamste optie die er is. Je merkt er niets van en draagt toch je steentje bij. Voorheen had Ecosia moeite met het tonen van de juiste zoekresultaten; waar Google je gelijk liet zien waar je naar zocht, moest je bij Ecosia iets meer moeite doen om het te vinden. Dit lijkt nu flink te zijn verbeterd, waarmee dit probleem opgelost lijkt te zijn. Hoe meer mensen overstappen en hoe vaker jij zoekt, hoe beter het algoritme van Ecosia wordt afgestemd. Groener leven hoeft niet moeilijk te zijn.

Maak jij al gebruik van Ecosia als groene zoekmachine?

De afbeeldingen zijn afkomstig van de website van Ecosia.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 • Reply Jenn 3 mei 2018 at 08:32

  Ik ken hem al wel een tijdje, en sinds het laatste artikel van Linda gebruik ik hem ook weer actief. Na haar eerdere artikel was ik ermee gestopt, maar ben blij dat ik weer terug ben.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Mei Mini-bucketlistMy Profile

  • Reply Inge 3 mei 2018 at 08:35

   Ik heb hem ook al een jaar en hij werkt nu beter dan een jaar geleden. ? Fijn dat jij hem ook gebruikt!

 • Reply Linda - Zaailingen 3 mei 2018 at 11:01

  Jeej, thanks Inge! Ik was zo blij met de reactie van Ecosia op mijn kritische vragen. Ze zijn echt nog veel beter bezig dan ik had durven dromen 🙂
  En inderdaad, zoekresultaten zijn nog niet briljant, maar worden wel steeds beter.

  The Green Web Foundation ziet helaas sjoemelstroom ook als groen, terwijl dat het niet echt is. Ik heb wat webhosts gecheckt door te kijken naar welk datacenter ze gebruiken. Zie linkje onder mijn naam 😉
  Linda – Zaailingen heeft onlangs geplaatst…Niets nieuws: mijn tweedehands meubelsMy Profile

  • Reply Inge 3 mei 2018 at 11:06

   Dank voor je aanvulling!

 • Reply Ivon 15 mei 2018 at 19:46

  Ik kende hem niet, maar zal hem zeker eens proberen! Als de zoekresultaten nog niet optimaal zijn ben ik echter toch bang dat ik snel weer terug zal grijpen naar Google 😉 Maar ik ga hem zeker een kans geven!
  Ivon heeft onlangs geplaatst…Cruelty Free Make-up Stash?My Profile

 • Reply Saskia 26 mei 2018 at 08:41

  Oh wat grappig, ik kende dit helemaal niet.. Zal er eens naar kijken!