Groen | Ecologische huishoudproducten

3 mei 2017
Afbeelding ecologische huishoudproducten

Wanneer je op weg bent naar een groen en duurzaam leven ontkom je er niet aan: je huishoudproducten. Heb jij daar richtlijnen voor? Moet het dierproefvrij zijn of enkel plantaardig? Weet je überhaupt wat er voor chemische ingrediënten in jouw schoonmaakmiddelen zitten? Als ik eerlijk ben dan weet ik ook niet precies wat er allemaal in reguliere schoonmaakproducten zit, maar ik weet wél dat deze producten vaak agressief zijn, dat ze niet goed zijn voor de natuur en niet voor je huid. Niet dat je je insmeert met schoonmaakproducten natuurlijk 😉 maar ik vind het geen fijn idee om daar mijn huis mee schoon te maken. Ik wil producten die milieuvriendelijk zijn, die net zo goed werken en veilig zijn voor mij en Mango. Mango is namelijk erg gevoelig voor “giftige” dampen (een nieuwe pan met anti aanbaklaag is bijvoorbeeld dodelijk) en ik wil natuurlijk niet dat mijn gevederde vriendje dood gaat door gebruik van chemische schoonmaakproducten.

Groene tip: ecologische en groene huishoudproducten | Monsieur Mango

Afbeelding ecologische huishoudproducten

Van Plein ontving ik een fijn pakket met daarin 5 producten om mij te helpen bij mijn zoektocht naar ecologische huishoudproducten. Het pakket bestaat uit twee producten van Frosch, twee van Ecover en eentje van Bio Right. De producten heb ik inmiddels getest en ik deel graag mijn bevindingen met jullie!

Frosch

Frosch is (zoals de naam al doet vermoeden) een Duits merk. Het is in 1867 opgericht als familiebedrijf. Wauw! Gaaf als bedrijven al zo’n lange historie kennen. Ja noem mij een geschiedenisfreak maar ik vind alles uit het verleden interessant. Het merk bestaat dit jaar dus al 150 jaar! Hieperdepiep, hoera! Frosch hanteert als ondertitel ‘huishoudproducten met respect voor het milieu‘. Een duidelijke en heldere visie al zeg ik het zelf. Om dit te bereiken hanteert Frosch 9 krachtlijnen, waarvan ik er een paar zal benoemen. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van efficiënte formules op basis van natuurlijke ingrediënten van plantaardige oorsprong (met bewezen reinigende en verzorgende kwaliteiten), alle grondstoffen zijn milieuvriendelijk, er wordt streng getest op uitstekende huidbescherming (heel erg fijn!), de producten worden niet getest op dieren (yay!) en om het milieu minder te belasten wordt er gebruikt gemaakt van gerecycleerde en 100% recycleerbare verpakkingen. Het is daarom niet voor niets dat Frosch de slogan “Ontdek de efficiëntie van natuurlijke ingrediënten, voor ecologisch en duurzaam schoonmaken” gebruikt. Dat is nog niet alles! Sinds 2006 mogen de producten van Frosch het Ecolabel dragen. Dit is een Europees ecologisch label dat garandeert dat de gecertificeerde producten voldoen aan strenge ecologische en efficiëntiecriteria. Dat betekent dat alle producten van Frosch ecologische huishoudproducten zijn. Klinkt als een goed verhaal toch? Wat als ik je zeg dat de producten van Frosch ook nog eens vegan zijn? Digitale confetti, slingers en applaus alstublieft.

Frosch Sensitive Afwasmiddel

Afbeelding ecologische huishoudproducten Frosch

De formule is vrij van parfum, kleurstoffen en bewaarmiddelen en dus ontwikkeld om elke vorm van allergie te vermijden.

Het Frosch Sensitive afwasmiddel is speciaal bedoeld voor (zeer) gevoelige huidjes (that’s me!). Er zit 500 ml afwasmiddel in een fles. De fles is 100% recyclebaar en voor meer dan 98% gemaakt van gerecycleerd materiaal. Het afwasmiddel bevat geen parfum, prettig voor als je niet van overheersende geuren houdt. Aan het afwasmiddel is vitamine B5 toegevoegd, dat ervoor zorgt dat je handen niet uitdrogen. Door de samenstelling is het risico op allergieën erg laag.

Ik ben erg te spreken over het Sensitive afwasmiddel van Frosch. Hiervoor gebruikte ik het afwasmiddel van Ecover wat mij overigens ook goed bevalt. De afwas wordt prima schoon, gewoon zoals je het gewend bent. Je hebt écht maar een klein beetje afwasmiddel nodig, wat ervoor zorgt dat de fles lang meegaat.

Gebruiksaanwijzing
Weinig vuile vaat : 3 ml (3/4 theelepel) afwasmiddel.
Vuile vaat : 5 ml (1 theelepel) afwasmiddel.

Frosch Allesreiniger Green Lemon

Afbeelding ecologische huishoudproducten Frosch

Maakt grondig schoon zonder sporen na te laten.

Het tweede product van Frosch is een allesreiniger. Als ik mijn woning poets dan doe ik dat meestal met een allesreiniger. Dat werkt altijd en heeft vaak ook lekker fris geurtje. De allesreiniger van Frosch ruikt heerlijk naar limoen, zoals ook op de fles staat aangegeven. Ik houd van citrusgeuren, maar toch valt bijvoorbeeld citroen niet altijd in de smaak. Het kan al gauw overheersend zijn of gewoon nét niet lekker ruiken. Wellicht dat de limoen geur ervoor zorgt dat ik dit wel prettig vind ruiken. De allesreiniger heeft misschien een typische ‘schoonmaak’geur, maar wel zonder chemische toevoegingen. Als je klaar bent met poetsen ruikt de hele badkamer heerlijk fris. Ik vind dat – naast een schone badkamer – altijd een extra bevestiging: de geur zorgt ervoor dat het nóg frisser aanvoelt. In de flacon zit 1 liter allesreiniger en de fles is recyclebaar. Klein scheutje in een emmer of wasbak met warm water en het vuil wordt gronding aangepakt!

Gebruiksaanwijzing
Voor een klassieke poetsbeurt : 20ml voor 5 liter warm water.
Voor hardnekkig vuil : onverdund aanbrengen met een spons, laten inwerken en daarna goed spoelen.

Ecover

Ecover is een merk afkomstig uit België en noemt zichzelf “Pioneer in groene wasmiddelen sinds 1979”. Zij zijn van mening dat een gezonde wereld bij je thuis begint. Couldn’t agree more! Ecover hanteert de slogan “Get nature on your side” en die vind ik doeltreffend gevonden. De producten zijn volledig biologisch afbreekbaar en bevatten plantaardige bestanddelen en vallen hiermee in de categorie ‘ecologische huishoudproducten’. “Wij geloven niet in het testen van onze producten op dieren. Nooit gedaan, en het zal ook nooit gebeuren.” Dat is natuurlijk geweldig nieuws en in 2011 ontvingen zij daarom de ‘Leaping Bunny’ certificering. Zo ben je absoluut zeker van een cruelty-free product. Een Leaping Bunny certificering krijg je niet zomaar; hier gaan strenge eisen aan vooraf.

Wist je dat slechts 47% van de mensen hun badkamer eens per week reinigen? Dat betekent dat meer dan de helft hun badkamer dus niet wekelijks schoonmaakt. Ik geef het toe: het is niet het meest leuke klusje, maar als je dit elke week bijhoud dan is het niet zoveel werk omdat je vuil en viezigheid niet de kans geeft om hardnekkig te worden. 🙂

Van Ecover kende ik het afwasmiddel al wel, want dat had ik al in mijn keukenkastje staan. Het afwasmiddel Citroen Aloë Vera is vegan, maar let op: niet alle producten van Ecover zijn dat.

Ecover Badkamerreiniger

Afbeelding ecologisch huishoudporoduct Ecover badkamerreiniger

Dit biologisch afbreekbare product houdt kalkaanslag op afstand zonder schade aan chroomdelen of het milieu.

De Ecover Badkamerreiniger verwijdert zeepresten zonder toevoeging van agressieve chemicaliën. De reiniger bestaat uit een mix van mineralen en planten wat krachtig en efficiënt blijkt te zijn. De reiniger ruikt lekker fris, maar naar mijn mening wel een beetje sterk. De spuitflacon zorgt voor makkelijk aanbrengen en de substantie schuimt daarna gelijk. Even schoonmaken met een (droge of natte) doek en de douche ziet er weer netjes uit! Bij hardnekkig vuil kun je de reiniger even laten inwerken voor je het met water afspoelt. De flacon bevat 500 ml. De fles is gemaakt uit suikerriet (75%) en gerecycled plastic (25%) en is volledig recycleerbaar.

Ik ben heel blij met dit product. Het werkt heel makkelijk en is effectief. Ik had nog geen goed alternatief gevonden, maar ik vermoed dat dit een blijvertje is! Het maakt het schoonmaken van de badkamer net iets makkelijker én sneller.

Gebruiksaanwijzing
Verstuif op het oppervlak en veeg schoon met een droge of natte doek. Laat hardnekkige vlekken een aantal minuten inwerken. Spoel na met water.

Ecover Wasverzachter Soft Touch

Afbeelding ecologisch huishoudproduct Ecover wasverzachter"

Deze plantaardige formule is zacht voor uw huid en uw neus.

De Ecover Wasverzachter Among the Flowers ruikt naar een vleugje bloemen. De geur is afkomstig van parfums die zorgvuldig samengesteld worden op basis van plantaardige ingrediënten. Hoe tof is dat?!
De geur is vrij subtiel en had van mij iets sterker gemogen, want na het wassen komt de geur niet echt terug in de kleding. Houd je niet van overheersende geuren, dan is dit je wasverzachter! De wasverzachter maakt de was lekker zacht door de amandelextracten die aan het middel zijn toegevoegd. De verzachter zorgt er ook voor dat de kleding sneller droogt en het strijken makkelijker gaat! In de verpakking zit 750 ml wasverzachter. Ook deze fles – net als alle anderen flessen van Ecover – zijn gemaakt van suikerriet (75%) en gerecycled plastic (25%) zodat de flessen volledig recycleerbaar zijn.

Gebruiksaanwijzing
Voor de wasmachine:
Giet 1 of 2 doppen (voor extra zacht) in het hiervoor bestemde bakje van je wasmachine. Laat de wasmachine draaien volgens de instructies.

Voor de handwas:
Voeg toe aan de laatste spoeling van je handwas. Verdun ½ of 1 dop wasverzachter in 5 liter warm water (1 dop = 30 ml). Gebruik de wasverzachter niet onverdund rechtstreeks op de was.

Bio Right

Van Bio Right had ik nog niet eerder gehoord. Het merk bestaat uit natuurlijke biologische reinigingsproducten, waarbij alle hoofdbestanddelen van natuurlijke aard zijn. De slogan lijkt ietwat op die van Ecover: “Laat de natuur voor je werken”. De producten – en dus de ingrediënten – zijn niet schadelijk voor mens, dier en milieu en zeer duurzaam. Geen enkel product bevat van dieren afkomstige ingrediënten en er wordt ook niet op dieren getest. Hoera!

Wat Bio Right interessant maakt is dat er 3 jaar onderzoek aan vooraf is gegaan. Het is hen gelukt om huishoudelijke reinigingsproducten te ontwikkelen in natuurlijke bacteriologische basis. Maar dat niet alleen: de producten maak ook nog eens doeltreffend schoon! De reden dat deze producten zo effectief zijn, komt doordat deze bacteriologische producten natuurlijke bacteriën bevatten die door TNO zijn onderzocht en gekeurd. Hierdoor zijn de producten veilig voor mens, dier en milieu en zij hopen hiermee te zorgen dat onze planeet ook nog generaties na ons leefbaar blijft – een belangrijk hedendaags vraagstuk.

Wist je dat ‘ecologisch’ al op een product gezet mag worden als het maar één milieuvriendelijke grondstof bevat? De overige grondstoffen in het product kunnen dan nog steeds chemisch zijn.. best misleidend dus!

Bio Right Ontkalker

Afbeelding ecologisch huishoudproduct Bio Right

Op natuuridentieke melkzuurbasis, welke snel en doelmatig kalkafzetting verwijdert.

De Bio Right Ontkalker heb ik gebruikt voor mijn douchekop. Ik merkte dat de waterstralen weer alle kanten opgingen behalve naar beneden, dus tijd om weer eens schoon te maken. Je sprayt de ontkalker op de douchekop en laat dit even intrekken. Daarna kun je met een natte doek de kop schoonmaken. Een kind kan de was doen! (Of Mango, als hij handen had 😉 ). Het werkt super fijn en ik vind het prettig dat het niet chemisch is. Je hebt niet veel schoonmaakmiddelen nodig, enkel een paar goede. De Ontkalker van Bio Right hoort hier zeker bij! Er zit 750 ml in de sprayflacon.

Gebruiksaanwijzing
Ontkalker is gebruiksklaar, vernevel de te reinigen oppervlakte in, laat deze 1 minuut intrekken en verwijder de kalkresten met water en/of doek of borstel.

Plein

Waar koop ik deze fijne ecologische huishoudproducten? Ik wil ze! Ik hoor het je denken. Je koopt deze producten onder andere bij Plein. Plein is dé online specialist op het gebied van huishoudelijke artikelen. Je vindt hier een breed assortiment aan producten, zoals wasmiddel, vaatwastabletten, schoonmaakmiddel, speciaal reinigers, toilet- en keukenpapier en veel benodigde schoonmaakartikelen.
De naam doet het in eerste instantie misschien niet vermoeden en het is wellicht niet je eerste associatie, maar Plein heeft steeds meer natuurlijke, ecologische en biologische huishoudproducten en schoonmaakartikelen in het assortiment! Yay! Fijn dat steeds meer bedrijven en online platformen zich hier mee bezig houden. De keuze om zo voor milieuvriendelijke en ecologische huisdhoudproducten te kiezen wordt – gelukkig – steeds makkelijker. Nu nog hopen dat dit ooit vanzelfsprekend wordt. 🙂

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen ter review.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

  • Reply Amy 3 mei 2017 at 08:18

    Wat een mooie review Inge, want dit is iets waar ik inderdaad mee bezig ben! Ik koop regelmatig producten van Ecover, maar ook andere bio/ecologische schoonmaakproducten. Maar dat laatste betekent dus niet perse beter, als ik het goed begrijp. Ik zal eens op Huishoudplein kijken wat er allemaal beschikbaar is!
    Amy heeft onlangs geplaatst…Terugblik | Dingen die ik deed in AprilMy Profile

  • Reply Rosita 3 mei 2017 at 08:57

    Mooie review heb je geschreven. Ik gebruik het liefste ook ecologische schoonmaakmiddelen. Ik heb ecover voor het toilet. En voor de rest Method. Wel heb ik Finish vaatwastabletten, bleek en een reiniger voor de kranen. Daarvoor heb ik nog geen goede alternatieven gevonden.

  • Reply Stephanie 3 mei 2017 at 08:58

    Ik ben bezig om al mijn schoonmaak spul groener te maken. Ben dan wel zo iemand die eerst het oude op wil maken.. hahaha
    fijn lijstje met merken! HIer heb ik wat aan 🙂
    Stephanie heeft onlangs geplaatst…DIY • Ikea Kallax / Expedit HackMy Profile

  • Reply Sofie 3 mei 2017 at 09:20

    Mooie foto’s ook!
    Ik gebruik tot nu toe voor alles Ecover maar de andere merken klinken ook wel interessant!
    Sofie heeft onlangs geplaatst…Leukste momenten van aprilMy Profile

  • Reply yvonne 3 mei 2017 at 09:33

    Fijne producten. Merk je dan ze anders of beter schoonmaken dan de agressieve reinigers? Ben vooral benieuwd naar de ontkalker. En naar de prijzen. Ga zo eens even neuzen op hhp.

    • Reply Inge 3 mei 2017 at 11:05

      Ze werken zeker net zo goed. Absoluut! Het kan soms zijn dat je het iets langer moet laten inwerken. 🙂

      • Reply yvonne 3 mei 2017 at 14:04

        Nou dat moet geen probleem zijn 😉

  • Reply Romy 3 mei 2017 at 23:21

    Wauw, wat een fijne en uitgebreide review en prachtige foto’s ook! Wat goed ook dat je hier aandacht aan besteedt! Ik woon nog thuis en ga dan ook niet over de schoonmaakproducten 😉 Maar ik ga deze merken zeker onthouden voor als ik straks wel een eigen huis heb. Ze klinken heel fijn in gebruik!
    Romy heeft onlangs geplaatst…Productiviteit | 5 tips tegen uitstelgedragMy Profile

  • Reply Jolanda 4 mei 2017 at 08:29

    Heel interessant! Deze wil ik ook nog wel eens gaan proberen!
    Jolanda heeft onlangs geplaatst…Drs. Leenarts Suncare SPF30My Profile

  • Reply Merel 4 mei 2017 at 09:47

    Leuke review met mooie foto’s! Ik gebruik zelf meestal Ecover, ik wil zelf meer schoonmaakmiddelen gaan maken zodat ik minder plastic verbruik, maar het kost zo veel tijd! Ik ga ook eens naar de producten van Frosh kijken 🙂
    Merel heeft onlangs geplaatst…Kurkuma LatteMy Profile

  • Reply Evelien 4 mei 2017 at 11:16

    Wat een duidelijke review met mooie foto’s! (Ik wist niet dat je schoonmaakproducten nog zo mooi kon fotograferen, hihi). Om eerlijk te zijn gaat er een wereld voor me open wat dit betreft. Ik ga me eens verdiepen. :).
    Evelien heeft onlangs geplaatst…Persoonlijke update mei 2017My Profile

  • Reply Mariëlle 5 mei 2017 at 13:44

    Leuk artikel!! (wie dacht dat ik dat ooit zou zeggen over dit onderwerp XD) Ik ga hopelijk snel uit huis en moet er dan helaas ook aan geloven. Maar ik heb in ieder geval al Marcel’s Green Soap producten binnen 🙂
    Mariëlle heeft onlangs geplaatst…Bh’s Cosmetics Carli Bybel Palette | Vegan oogschaduwMy Profile

  • Reply Jitske 5 mei 2017 at 22:26

    Wat een fijn en uitgebreid artikel! Mooie foto’s maak je ook. Grappig dat Mango, jouw gevederde vriend, zo kieskeurig is, haha.

  • Reply Ana 16 juli 2020 at 13:00

    Betekent dit dat deze middelen helemaal vrij zijn van schadelijke en hormoonverstorende toevoegingen/ ingrediënten etc?