Health

De orthomanueel arts

16 september 2015

Vorige week woensdag had ik mijn tweede afspraak bij de orthomanueel arts. Ik hoor jullie al denken: Ortho-wattes? Ja precies, dat dacht ik al. Geen paniek, juffrouw Inge verteld.

Orthomanueel arts

Een orthomanueel arts corrigeert wervels en brengt deze in de stand waarin de wervels en gewrichten anatomisch gezien thuis horen.

Als je bij een orthomanueel arts komt, worden er eerst een aantal vragen gesteld. Heb je er al langer last van? Heb je ooit een ongeluk gehad? Heb je nog andere klachten? Op deze manier brengt de arts de medische geschiedenis in kaart. Vervolgens kleed je je uit (ondergoed houd je natuurlijk aan) en doet hij (of zij) een nauwkeurig manueel onderzoek van de wervelkolom, bekken en algehele bewegingsmogelijkheden.
Op deze manier worden afwijkingen in kaart gebracht. Deze worden aangegeven op een kaart, maar ook vaak op je rug zelf. Met een pen werden er allerlei streepjes op mijn rug gezet toen hij deze onderzocht. Wanneer het probleem gevonden is, stelt hij een behandelplan op en met jouw goedkeuring kan de behandeling beginnen.
Het is belangrijk om te vermelden dat orthomanuele geneeskundigen zijn opgeleid tot arts. Na het afronden van de studie, hebben zij zich nog gespecialiseerd in het bewegingsapparaat en de houding van het lichaam.

Waarom een orthomanueel arts?

Wanneer je last hebt van rugpijn, nekpijn of andere pijnen, wordt er door een huisarts vaak sterkere medicatie voorgeschreven indien gewone ibuprofen of paracetamol niets uithaalt. Een orthomanueel arts is vaak in staat om de klachten en pijnen te verhelpen, zonder dat je daar eigenlijk sterkere medicatie voor nodig hebt. Hij kan zelfs voorkomen dat een operatie of een bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Dit alles doet hij met zijn handen of eventueel met een hamertje. Dit klinkt enger dan het is. Pijnlijk kan ik het niet noemen, wat gevoelig misschien wel.

Hoe ik me voelde toen het in mijn rug schoot

Afbeelding rugpijnBron

Wanneer is het interessant?

De reden dat ik dit aan het licht breng, is omdat er misschien wel meer mensen zijn die last hebben van (aanhoudende) rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, uitstralingen of tintelingen en zich door hun huisarts onbegrepen voelen. Toen ik naar de huisartsenpost belde omdat ik dus blijkbaar mijn bekken had verdraaid, werd er niet eens naar mij gekeken, kreeg ik de stempel “gewoon rugpijn” en daarmee was de kous af.
Het is interessant wanneer je dus al enige tijd last hebt en medicatie of warmtepleisters niet uithaalt. Het mooie is, is dat je voor een orthomanueel arts geen verwijzing nodig hebt. Je kunt gewoon een afspraak maken en je klachten bespreken. Na een onderzoek is duidelijk of de arts iets voor je kan betekenen. Ook wanneer je veel vage klachten hebt zoals pijn in ledematen, migraine, duizeligheid, hartkloppingen of onbegrepen buikpijn kan een orthomanueel arts uitkomst bieden.

Het gaat het nu met mij?

Tijdens mijn tweede afspraak werd ik weer geheel nagelopen, om te kijken wat nu de huidige stand van het lichaam is. Vervolgens moest er nog het één en ander gedaan worden. Met zijn handen heeft hij de ruggengraat en/of wervels op een paar plekken weer recht geduwd. Mijn bekken stond ook nog niet helemaal recht, dus ook hier is hij mee bezig geweest en op het laatst kwam toch de hamer aan pas, in mijn bil. Hij had het idee dat nu alles gecorrigeerd was en dat het nu goed zou moeten zijn.
Ik moet het zelf zo’n 10 tot 14 dagen aankijken en natuurlijk rustig aan doen. Als het voor mij goed voelt en ik geen last meer heb, dan ben ik uitbehandeld. Mocht ik toch nog wat last hebben of het idee hebben dat het nog niet goed zit, dan moet ik even bellen en kom ik nog een keertje terug op controle.

Zeker de eerste paar dagen na de behandeling ging het wat minder. Last van mijn rug, maar vooral veel hoofdpijn en erg misselijk. Reactie van mijn lichaam denk ik. Nu gaat het een stuk beter. Ik heb nog wel wat pijn, maar toch een stuk minder. Ik sta ook niet meer gedraaid en gebukt voor mijn gevoel en kan me veel beter bewegen. Fietsen gaat weer en ook lopen gaat goed. Dit ziet er positief uit! Yaay!

Ik hoop dat het duidelijk is geworden wat (het belang van) een orthomanueel arts is. Met name voor degenen die er nog niet bekend mee waren of die zelf last hebben van onbegrepen klachten of pijnen. Kijk eens op internet, er zit er vast één bij jou in de buurt waarbij je eens kunt informeren. Succes!

 • Reply
  Sabine
  16 september 2015 at 15:07

  Interessant! Toen ik nog in Nederland werkte, werkte ik mee aan een onderzoek naar Orthomanuele geneeskunde (als onderzoeker, niet als patiënt). De resultaten zijn er nog niet, dus kan je er nog niets over vertellen. Maar ben wel benieuwd! Volgens mij is dit namelijk een heel goede manier van therapie.

  • Reply
   Inge
   16 september 2015 at 16:28

   Ja, het gaat verder dan bij de huisarts waar ze vaak niets voor je kunnen doen. Als je ziet welk resultaat met deze behandelingen behaald worden, lijkt het me wijs om eens bij een OrthoManueel geneeskundige binnen te lopen, voor je drastische ingrepen moet ondergaan. Blijkt namelijk niet altijd nodig te zijn! :)

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 september 2015 at 11:53

  Ik kende dit beroep inderdaad ook nog niet. Bedankt voor de tip dus! En fijn dat je je nu weer wat beter voelt.

 • Reply
  Angelique
  17 september 2015 at 16:01

  Oh deze Ortho-wattes (bedankt voor de uitleg, want dit wist ik inderdaad niet) ga ik even opschrijven, ik ben namelijk geen fan van medicatie, maar heb wel regelmatig rugklachten. Bedankt voor de tip!

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  17 september 2015 at 19:09

  Heel goed uitgelegd, ik had eigenlijk nog nooit van een orthomanuele arts gehoord. En zo fijn dat het er zo positief uitziet!

 • Reply
  Sylvia
  17 september 2015 at 21:03

  Dit ga ik ook noteren!
  Afgelopen week in bed gelegen van de rugpijn wat doorliep tot mijn knie.
  Ik kon niet lopen, zelfs liggen was pijnlijk maar de huisarts kwam niet op huisbezoek want “dat doen ze niet bij lage rugpijn..” Toen de pijn na een aantal dagen afnam en ik zelf naar de arts kon kreeg ik pijnstillers die niets deden.

  • Reply
   Inge
   17 september 2015 at 21:19

   Dan zou ik zeker even kijken of je ergens terecht kunt! Klinkt alsof er een wervel wellicht niet helemaal goed zit en daardoor op een zenuw drukt. Sinds deze week gebruik ik geen paracetamol meer! :)

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.