5 tips om thuis te ontstressen

26 oktober 2018
5 Tips om thuis te ontstressen

Foto: Jen P.

Het beste uit jezelf halen, willen we dat niet allemaal? Dat bedoel ik niet prestatiegericht want we hebben het immers al druk genoeg en we moeten juist minder. Ik merk dat handwerken mij een goed gevoel geeft en de reacties die ik ontvang zijn hartverwarmend (dankjewel!). Door tijd vrij te maken om te handwerken, haal ik het beste uit mijzelf.

Hoe fijn is het als je boordevol energie en creativiteit je hobby kunt uitvoeren? Of die ene gave campagne kunt uitwerken op je werk? En dat je de tijd hebt om spelletjes met je huisdier te spelen? Met onze overvolle agenda’s heb je waarschijnlijk (steeds vaker) het gevoel dat je niet overal aan toekomt (of in het ergste geval: je nergens meer aan toekomt). Hoe kun je dan je taken met passie en aandacht uitvoeren? Daarvoor heb je focus, energie en tijd nodig. Maar hoe doe je dat zonder je dagen uit te breiden naar 48 uur? Door thuis te ontstressen!

Inventariseer je tijd

Maak een lijst van de dingen die je op dit moment belangrijk vindt en van de dingen die je minder belangrijk vindt. Vervolgens schat je in hoeveel tijd je op een doordeweekse dag besteedt aan verschillende categorieën: social media, werk, studie, eten, sporten, etc. Nu je een inschatting hebt gemaakt, weet je in elk geval waar je kostbare tijd naartoe gaat. Misschien zie je dat een minder belangrijke categorie zoals social media veel tijd in beslag neemt. Je kunt dan proberen om hier minder tijd aan te besteden, om kostbare tijd te besparen. Dit is al je eerste stap om te ontstressen.

Probeer om elke dag een kwartier vrij te maken voor een rustmoment. Dit moment wordt jouw meditatiesessie. Dit klinkt misschien zwaarder of zweveriger dan dat het in werkelijkheid is, want het is eigenlijk niets meer dan een rustmoment waarin je je gedachten laten gaan en je telkens weer focust op het puntje van je neus en je ademhaling. Adem vier seconden in door je neus en vier tot zes seconden uit door je mond. Houd je gedachten vooral niet tegen en probeer ze niet te veroordelen. Je laat ze er zijn maar je verlegt je aandacht iedere keer weer naar je ademhaling. De eerste keren vind je dit misschien moeilijk, maar het vereist enkel wat training. Misschien vind je in het begin dat iedere minuut lang duurt en kost het je misschien wel moeite om hier de tijd voor te nemen, maar je merkt na een week of drie dat je gaat verlangen naar je kwartiertje me-time. Wil je behalve aan je geest, ook aan je fysieke gestel werken? Dan is yoga jouw sleutelwoord. Volg onderstaande vijf tips om yoga thuis te beoefenen en om heerlijk te ontstressen.

Tips om thuis te ontstressen

Tip 1: Maak je wensen helder

Voordat je begint aan yoga of meditatie is het goed om je wensen en behoeften uit te schrijven of uit te beelden. Buig je doelstellingen om in een moodboard door plaatjes te knippen uit tijdschriften (kan erg gezellig zijn met een vriendin!) of stel een motiverend bord samen via Pinterest. Visualisatie zorgt ervoor dat je sterker bent gemotiveerd om je doelen écht te behalen. Zorg ervoor dat je naast je einddoel(en) ook microdoelen in kaart brengt zodat je weg realistisch en behapbaar wordt. Het is beter om 10 kleine stapjes te nemen, dan 1 grote stap die onhaalbaar blijkt te zijn.

Tip 2: Zorg voor extra motivatie

Zodra je helder hebt waarom je met yoga en/of mediatie wilt beginnen, is het tijd om extra motivatie te creëren! Zoek een geschikte ruimte in huis waar je de rust kunt vinden en waar je voldoende bewegingsruimte hebt. De grootte van een yoga mat en een randje daar omheen is in principe voldoende. Creëer een gezellige sfeer door rotzooi op te ruimen, wierrook of geurkaarsje aan te steken en het licht eventueel te dimmen. Yoga begint bij een relaxte ruimte en een goede ondergrond die kou weghoudt en voldoende grip en ondersteuning biedt: een yoga mat. Yoga matten zijn er in vele uitvoeringen. Als je met yoga begint is een sticky yogamat het beste, deze hebben voldoende grip en je hoeft niet bang te zijn om uit te glijden. Kies voor een leuke kleur zodat je extra gemotiveerd bent om op de mat te gaan liggen!

Tip 3: Basishoudingen

Yoga bestaat uit houdingen. Zo simpel is het eigenlijk. Hoe weet je welke houdingen er allemaal zijn en hoe je deze moet uitvoeren? YouTube is de place to be! Hier staan eindeloos veel goede kanalen bomvol professionele instructies! Uiteraard kun je ook een keer een kijkje nemen bij een yogales om vervolgens met deze basishoudingen thuis zelf aan de slag te gaan. Veel yogastudio’s en sportscholen bieden een proefles of strippenkaart aan waardoor je op een gemakkelijke manier kennis kunt maken. In een studio of sportschool zijn meestal yoga matjes en andere accessoires beschikbaar. Om hygiënische redenen neem je je eigen yoga handdoek mee. Deze vormt een hygiënische tussenlaag en zorgt voor een betere grip als de matjes wat meer versleten zijn.

Tip 4: Bouw het rustig op

Bouw een yoga of meditatie sessie geleidelijk op of voer zonder haast de frequentie op. Het is niet gek om dagelijks te starten met 10 à 15 minuten. Je geeft je lichaam en geest de tijd om te wennen en het kost je minder moeite om deze sessies onderdeel van je dagelijkse ritme te maken. Nieuwe houdingen of nieuwe yoga stijlen krijg je met de juiste tools zonder blessures onder de knie, een yoga blok of riem helpt je makkelijker in een houding te komen.

Tip 5: Dankbaar

Neem bij iedere sessie de tijd om dankbaar te zijn; de precieze invulling mag je zelf bepalen. Ervaar het geluk wat dit met zich mee brengt! Bovendien vergroot dankbaarheid je positiviteit.

Het inbouwen van rustmomenten waarbij je aandacht aan je innerlijke zelf besteedt, dragen bij aan focus en aandacht en geven je meer energie. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je dagelijkse bezigheden leuker gaat vinden en intenser beleeft. Zelfs de mensen om je heen zullen het opmerken en waarderen! Daarnaast is het fijn om te weten waar je passie ligt en welke sterke kanten je hebt; deze inzichten ontstaan door yoga en meditatie.

Wat doe jij om thuis te ontstressen?

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Superyoga.nl.
Ook met mij samenwerken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

 • Reply Simone 26 oktober 2018 at 12:36

  Wat een fijne ontstrestips. Deze kan ik momenteel wel gebruiken!
  Simone heeft onlangs geplaatst…De verschillen van mij als ondernemer, toen en nuMy Profile

 • Reply Anja - Minimalist Dutchie 27 oktober 2018 at 08:56

  Ik kan erg genieten van een boek of tijdschrift en de kaarsjes aan. Of op de bank ploffen en een leuke serie kijken.

  • Reply Inge 27 oktober 2018 at 10:07

   Een beetje Hygge dus. Heerlijk!

 • Reply Saskia 28 oktober 2018 at 10:04

  Mooi artikel! Ik ben de laatste tijd erg veel bezig met rust vinden, balans en self care. Heerlijk om even op deze manier aan jezelf te denken<3

 • Reply Romy 1 november 2018 at 07:45

  Wat een fijn artikel! Ik ben zelf niet zo goed met yoga en gun mezelf daar ook vaak de tijd niet voor, maar zo klinkt het nog best haalbaar ook 🙂 Alleen al door het bij bijvoorbeeld 10 minuten te houden in het begin, kun je het inderdaad op een fijne manier opbouwen. Je tip om je tijd te inventariseren, vind ik trouwens ook wel een goede. Dat geeft meteen een goed beeld van waar je eventueel iets minder tijd in kunt steken om meer aan rust toe te komen.
  Romy heeft onlangs geplaatst…Oktober 2018 | De maand van mijn auto, herfstweer en toeristje spelenMy Profile

 • Reply Michelle 2 november 2018 at 15:07

  Wat een leuk artikel! En goed dat je hier aandacht aan weid! Vaak denk ik: ik ontspan toch genoeg? Ik werk immers niet en ben heel de dag thuis met onze dochter ( met hier en daar een uitstapje in de week) en hierbij zijn er genoeg momenten dat ik even kan zitten. Maar eigenlijk ben ik 24/7 met haar bezig, als mama zijnde. Ook in de weekenden. Gelukkig niet meer in de avonden, dan kan ik echt ontspannen. Op mijn vrije mama dag probeer ik dan ook echt zoveel mogelijk voor mijzelf te doen en niet alleen maar huishoudelijke klusjes. Want dat is echt mijn valkuil als thuisblijfmoeder, je ziet altijd werk om je heen liggen.. hihi.
  Michelle heeft onlangs geplaatst…Nieuwe items voor onze wandkubussenMy Profile

 • Reply Ilona Wielinga 6 november 2018 at 14:11

  Fijn artikel! Ik kruip zelf vaak lekker in een hoekje weg van mijn bed met een goed boek en een gezichtsmaskertje op. Of ik ga lekker tekenen of met mijn camera op pad.