Conditioner only methode (co-only): je krullen wassen zonder shampoo

27 juni 2016
Krullen wassen met de conditioner only (co-wash) methode

Ja laat ik er maar meteen mee voor de dag komen.. ik was mijn haar niet met shampoo. Voor je nu de bibbers krijgt en weg wil rennen; ik zal je uitleggen waarom ik dit doe en waarom de conditioner only (co-only) methode speciaal geschikt is voor mensen met krullend haar. Heb je stijl haar of enkel slag? Ook dan helpt deze methode om jouw haar weer gezond te maken.

Conditioner Only Washing: de ultieme handleiding voor krullenbollen

Inhoudsopgave

Aangezien dit een lang artikel is geworden, vind je hier een inhoudsopgave. Klik op het gewenste onderdeel en de pagina scrollt er automatisch naartoe! Handig als je een specifiek onderdeel zoals het stappenplan of de productenlijst nog eens wil nalezen.

Krullend haar

Krullen worden geadoreerd door mensen met stijl haar, maar leiden ook tot irritatie bij vele krullenbollen. Veelal wordt er gedacht dat mensen met krullend haar zo hun bed uit kunnen stappen en niets aan hun haar hoeven te doen. “Want het krult toch” is een veel gehoorde reactie. Lieve mensen, sorry dat ik jullie uit jullie waan moet halen, maar krullen verzorgen vereist werk. Heel. Veel. Werk.

KRULLEND HAAR..

 • ..is vaak droog
 • ..heeft een andere structuur dan steil haar
 • ..is kwetsbaarder
 • ..komt in verschillende krulpatronen voor
 • ..moet je nooit kammen als je haar droog is! Had ik al nooit gezegd? Je krullen breken hierbij af en je eindigt met een pluizige afro (been there, done that). Kam je haar enkel onder de douche wanneer er conditioner in zit en gebruik een grove bamboo kam of je vingers. Schrik niet van de natte cavia die in het doucheputje ligt. Aangezien je 100 haren per dag verliest en je je haar alleen nog maar kamt onder de douche, lijkt het heel erg veel maar dit is gewoon normaal! 😉

Conditioner only / Curly Girl Methode

Lorraine Massey is de schrijfster van “Curly-Girl: The Handbook”. De Amerikaanse is van mening dat krullend haar met een zachtere aanpak behandeld moet worden. Haar aanpak wordt de Curly-Girl methode of de Co-only genoemd, waarbij het laatste staat voor conditioner only. Kort samengevat houdt de methode in dat je je haren niet meer met shampoo wast maar met conditioner. Voor de meeste mensen is het even slikken bij de gedachte om enkel conditioner te gebruiken. Door de media is ons jaren geleden wijsgemaakt dat het haar met shampoo gewassen moet worden. Mensen vinden de gedachte om met conditioner te wassen vaak vies, terwijl dit helemaal niet het geval is. Het is een andere manier van haren wassen, waarbij je je haar juist gezond maakt. Ik was mijn haar nu al 3 jaar op deze manier en er heeft nog nooit iemand tegen mij gezegd dat mijn haar er vies uit zag. 😉 Mocht je graag meer informatie willen of interesse hebben in het boek van Lorraine, dan kun je het Curly-Girl Handbook hier bestellen. Let op: het boek is in het Engels geschreven.

Sulfaten en siliconen zijn slecht

Hoe moet je krullend haar nu eigenlijk verzorgen? Laat ik maar gewoon eerlijk zijn: sulfaten zijn slecht. Gewone shampoo’s zitten vol met sulfaten (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, enz.) Sulfaten verwijderen het vuil uit het haar, maar ontdoen het haar ook van natuurlijke vetten en oliën. Het droogt ons haar ontzettend uit (lees: vocht wordt uit het haar onttrokken) met als gevolg: droge, pluizige of zelfs verdwenen krullen (ondefinieerbaar). De sulfaten in de shampoo’s zijn nodig om de siliconen van de conditioners eruit te wassen.

Sulfaten zijn nodig om de siliconen uit het haar te wassen. Maar wat doen die siliconen dan precies?
Door de siliconen lijkt je haar op het eerste ogenblik mooi: je haar voelt zacht, glad en is makkelijk doorkambaar. Wat er eigenlijk gebeurt is dat er een laagje om het haar wordt gevormd waardoor water niet meer goed kan doordringen. Doordat siliconen moeilijk uit het haar te wassen is, ontstaat er een build-up. Hierdoor kan het haar verzwaren waardoor het er slap bijhangt en bij krullen resulteert dit vaak in droog en pluizig haar. Siliconen an sich zijn niet slecht, maar zij kunnen enkel door sulfaten verwijderd worden. Wij hebben net geleerd dat sulfaten veel te agressief zijn voor ons haar.
Conclusie: het vermijden van sulfaten en siliconen.

De Methode

Door het jarenlang wassen met gewone shampoo’s en conditioners is de conditie van je haar meestal erg slecht. Het lijkt misschien gezond door de siliconen, maar is dit dus absoluut niet. Om je haar gezond te maken, gebruik je de Co Only / Curly Girl Methode.

Voor je begint met deze methode let dan op het volgende:

 • Shampoo: Koop een shampoo met SLS (Sodium Lauryl Sulfate) of SLES (Sodium Laureth Sulfate) maar zónder siliconen. Mocht je een shampoo in huis hebben die hieraan voldoet, dan is dat natuurlijk ook prima. Dit zorgt ervoor dat de siliconen die nu nog in je haar zitten verwijderd zullen worden.
 • Wasconditioner: Verder heb je nog een lichte wasconditioner nodig die geen sulfaten en siliconen bevat. Check hiervoor de ingrediëntenlijst: alles wat eindigt op –cone, -xane, -col en –conol zijn siliconen. Die willen wij er niet in hebben zitten.
 • Zware conditioner: Tot slot nog een zwaardere conditioner (bijvoorbeeld een masker) om het haar te voeden, uiteraard ook zonder sulfaten en siliconen.

Het Stappenplan

 1. Was je haar voor de laatste keer met de sulfaat (maar siliconenvrije) shampoo.
  Alle huidige siliconen worden nu verwijderd en je haar is nu helemaal schoon. Het is handig om deze shampoo te bewaren voor als je bijvoorbeeld naar de kapper bent geweest. Zij smeren vaak siliconen in je haar en ook na het verven moet je weer even een sulfaatwasje doen om je haar te ontdoen van siliconen.
  Let op: deze stap is eenmalig. Alleen de eerste keer (of na een bezoekje aan de kapper) gebruik je de sulfaatshampoo. In het vervolg kun je deze stap dus overslaan en begin je altijd met stap 2
 2. Gebruik je wasconditioner als shampoo. Masseer met je vingertoppen en de wasconditioner je hoofdhuid grondig en verwijder al het vuil. Ga niet met je nagels over je hoofd krabben, dat is nergens voor nodig 😉 Uitspoelen
 3. Gebruik vervolgens de zwaardere conditioner om je haar te voeden. Dit doe je enkel in de punten, zoals je met een normale conditioner zou doen. Uitspoelen
 4. Scrunch met een oud t-shirt of microfiber handdoek al het water uit je haar
 5. Scrunch hierna een beetje leave-in conditioner (of 10% van je wasconditioner) in de punten
 6. Vervolgens scrunch je een beetje gel in de punten van je haar. Mousse kan natuurlijk ook
 7. Laat je haren drogen. Aan de lucht of met een diffuser (let op: op de koudste stand is het beste!)
 8. Crunch je harde gelkrullen zodat ze zacht worden. De gel is nu uit de haar, maar je krullen behouden hun vorm
 9. Op de tweede dag (of de dagen daarna) kun je je haar ’s ochtends een beetje natmaken en eventueel wat creme of mousse aanbrengen. Door het natmaken van je haar, wordt de gel opnieuw geactiveerd. Je hoeft niet elke dag alle stappen te herhalen, enkel wanneer je je haar gaat wassen

P.S. Shampoo’s gaan schuimen door de sulfaten. Bij deze methode gebruik je geen sulfaten (en siliconen) en krijg je ook geen schuim. Dat is ook helemaal niet nodig, je haar wordt alsnog schoon. Het is even wennen.
P.P.S. Je haar zal even moeten wennen aan deze methode, waarbij de natuurlijke vetten en oliën niet meer gestript worden. Het kan zijn dat je haar de eerste ± 6 weken wat vetter is dan gewoonlijk. Dit is een ontwenningsverschijnsel van je hoofdhuid. Laat je niet tegenhouden, gewoon doorzetten!

Woordenboek

In de methode worden nogal wat termen gebruikt. Het is niet heel moeilijk, maar laat ik ze even één voor één uitleggen.

Leave-in conditioner: zoals de naam al doet vermoeden, spoel je deze conditioner niet uit na het aanbrengen. Hierdoor word je haar extra gevoed. Niet alle conditioner is geschikt als leave-in conditioner. Enkel aanbrengen in de punten van je haar.

Scrunchen: Scrunchen betekent kommetjes maken van je handen, je haren in je handen laten vallen, je handen langzaam naar je hoofd brengen en pas in je handen knijpen wanneer je bij je hoofd bent. Hierdoor knijp je het water eruit en stimuleer je de krulvorming. Scrunchen met een microfiber handdoek is het beste.

Crunchen: Eigenlijk hetzelfde als scrunchen, alleen doe je dit met je handen om de harde gel uit je haren te knijpen. Het kan zijn dat je gekraak hoort: dat is niet je haar dat breekt maar de harde gel die je hoort.

Productenlijst

Leuk Inge, die wasconditioner, zware conditioner en ook nog die leave-in conditioner, gel / mousse die ik nodig heb .. Maar hoe weet ik nou welke producten ik moet hebben en welke ‘verboden terrein’ zijn?! Goede vraag! Hier is een lijstje met producten (maar check ze wel even in de winkel, de samenstelling kan veranderd zijn!).

KLIK HIER OM DE PRODUCTENLIJST UIT TE KLAPPEN.

Eenmalige herstel-shampoo:

 • Derlon Excellence verstevigende shampoo
 • Kruidvat huismerk shampoo
 • Mildeen shampoo&conditioner in 1 (Aldi)
 • Neutral shampoo
 • Nivea Beauty Care Pure Souplesse beschadigd haar zonder glans
 • Nivea Blonde Gloss
 • Nivea Diamond Gloss
 • Nivea Color Crystalgloss
 • Nivea Color Protection Shampoo
 • Nivea Gold Explosion (wat een naam…)
 • Urtekram Shampoo

Low-poos (handig om af en toe te gebruiken bij lichte build ups zoals oliën of styling producten):

 • De Traay Lavendel & Stuifmeel shampoo
 • De Traay Olijf & Propolis shampoo
 • Dr Organic Aloe vera shampoo
 • Dr Organic Lavender shampoo
 • Dr Organic Manuka Honey shampoo
 • Dr Organic Pomegranate shampoo
 • Dr Organic Rose Otto shampoo
 • Dr Organic Royal Jelly shampoo
 • Dr Organic Virgin Olive Oil shampoo
 • Dr Organic Vitamin E shampoo
 • Dr Organic Tea Tree shampoo
 • Nature’s Gate shampoo’s (internet)
 • The Body Shop Rainforest Balance shampoo
 • The Body Shop Rainforest Moisture shampoo
 • The Body Shop Rainforest Radiance shampoo
 • The Body Shop Rainforest Shine shampoo
 • Weleda Baby Hair & Body shampoo

Wasconditioner:

 • Action Aloe Vera Line Conditioner (Action)
 • Action Olive Line Conditioner (Action)
 • Avalon Lavender conditioner
 • Byphasse Conditioner appel/tijm
 • Curl Junkie Daily Fix Cleansing Conditioner (internet)
 • Enliven (De Tuinen)
 • L’oreal Elvive Volume Collageen verstevigende cremespoeling (paarse fles)
 • Neutral conditioner (o.a. Jumbo)
 • Qhemet Biologics Cocoa Tree Detangling Ghee (internet)
 • Sunsilk Conditioner krullend en golvend haar
 • Sunsilk Conditioner voor gevoelige hoofdhuid

Zware conditioner:

 • As I Am Coconut Cowash Cleansing Conditioner (internet)
 • Bee Mine Bee Lovely Moisturizing Daily Conditioner (internet)
 • Bee Mine Avocado Cream Balanced Conditioner (internet)
 • Bee Mine BEE.U.Ti. FUL Moisturizing Deep Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Curl Assurance Smoothing Daily Hair Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Hibiscus & Banana Deep Fix Moisturizing Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Beauticurls Argan & Olive Oil Daily Hair Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Beauticurls Strengthening Conditioner (internet)
 • Desert Essence Coconut conditioner (internet)
 • Desert Essence Fragrance Free conditioner (internet)
 • Desert Essence Green Apple & Ginger conditioner (internet)
 • Desert Essence Italian Red Grape Conditioner (internet)
 • Desert Essence Jojoba Strengthening conditioner (internet)
 • Desert Essence Lemon Tea Tree Conditioner (internet)
 • Desert Essence Red Raspberry Conditioner (internet(
 • Desert Essence Shea Butter Repairing Conditioner (internet)
 • Desert Essence Tea Tree Replenishing Conditioner (internet)
 • Desert Essence Therapeutic Treatment Conditioner (internet)
 • Dr Organic Aloe vera conditioner
 • Dr Organic Lavender conditioner
 • Dr Organic Manuka Honey conditioner
 • Dr. Organic Moroccan Argan Oil conditioner
 • Dr Organic Pomegranate conditioner
 • Dr Organic Rose Otto conditioner
 • Dr Organic Royal Jelly conditioner
 • Dr Organic Virgin Olive Oil conditioner
 • Dr Organic Vitamin E conditioner
 • Dr Organic Tea Tree conditioner
 • Etos huismerk conditioner
 • EO Keratin Conditioner Coconut & Hibiscus (ook een proteine behandeling) (internet)
 • EO Volumizing Conditioner Rosemary & Mint (internet)
 • Freeman Papaya and Lime (De Tuinen)
 • Garnier Fructis Fruity Passion (bevat isopropyl alcohol, maar laag in de lijst)
 • Garnier Fructis Oil Repair
 • Garnier Fructis triple nutrition oil-repair
 • Hairveda Moist Condition 24.7 (internet)
 • Hairveda Moist Condition Pro (internet)
 • HairVeda Acai Berry Phyto (internet)
 • Hairveda SitriNillah Deep Masque (internet)
 • HairVeda Methi Sativa System (internet)
 • Inecto Argan conditioner (o.a. Kruidvat)
 • Inecto Pure Coconot Oil Conditioner (witte fles) (o.a. Kruidvat en Jumbo)
 • Jane Carter Solution Nutrient Replenishing Conditioner (internet)
 • Kinky Curly Knot Today (internet)
 • Kneipp Kamille Conditioner
 • L’oreal Elvive Nutrigloss haarmasker voor lang haar (roze potje)
 • L’oreal Elvive Hydra Krul haarmasker (zeegroen potje) (bevat isopropyl alcohol, maar laag in de lijst)
 • L’oreal Elvive Volume Non-Stop (witte fles)
 • L’oreal Elvive wit met paarse fles/tube, verdere naam onbekend
 • L’Oreal EverCreme Cleansing Conditioner
 • MopTop Daily Conditioner (internet)
 • Oyin Handmade Honey Hemp Conditioner (internet)
 • Qhemet Biologics Amla & Olive Heavy Cream (internet)
 • Qhemet Biologics Moringa Tree Conditioning Ghee (internet)
 • Suave Tropical Coconut conditioner (internet)
 • The Body Shop Rainforest Balance Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Moisture Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Moisture Hair Butter
 • The Body Shop Rainforest Radiance Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Radiance Hair Butter
 • The Body Shop Rainforest Shine Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Voluminizing Conditioner
 • Ultra Doux arganolie & cranberry conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux avocado & galamboter conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux cacaoboter & kokos conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux henna & braambesazijn conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux kamille & bloemenhoning conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux mango & tiaré conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux plantaardige melk conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Wella Kruidenbalsem
 • Yes to Carrots (De Tuinen)
 • Yes to Cucumbers (De Tuinen)
 • Yes to Tomatoes (De Tuinen)
 • Yes to Blueberries (De Tuinen)

Leave-in conditioner:

 • Alles dat je kunt gebruiken als was- of zware conditioner
 • Beauty Without Cruelty Leave in Conditioner (internet)
 • Bee Mine Bee Hold Curly Butter (internet)
 • Bee Mine Bee Lovely Moisturizing Daily Conditioner (internet)
 • Bee Mine Bee Loved Hair & Scalp Moisturizer (internet)
 • Curl Junkie BeautiCurls Leave-In Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Hibiscus & Banana Deep Fix Moisturizing Conditioner (internet)
 • Cush Cosmetics Moisturize Me Leave In Conditioner
 • Giovanni Direct Leave In Weightless Moisturizing Conditioner (internet)
 • HairVeda Whipped Cream Ends Hydration (internet)
 • HairVeda Acai Berry Phyto (internet)
 • Jane Carter Solution Revitalizing Leave In Conditioner (internet)
 • Kinky Curly Knot Today (internet)
 • Oyin Handmade HairDew (internet)
 • Qhemet Biologics Burdock Root Butter Cream (internet)
 • Qhemet Biologics Amla & Olive Heavy Cream (internet)
 • Qhemet Biologics Moringa Tree Conditioning Ghee (internet)

Gel:

 • Andalou Naturals Styling Gel Sunflower & Citrus (internet)
 • Biosilk Rock Hard Gelee
 • Curl Junkie Pattern Pusha – Hair Styling Gel (internet)
 • Curl Junkie Curl Assurance Aloe Fix Styling Gel (internet)
 • Garnier Fructis Endurance 24-hours
 • Kiss My Face OHC Upper Management styling gel, grapefruit (light hold, NIET medium) (internet)
 • L’oreal Studioline MineralFX Invisi’ gel Strong (medium, NIET strong hold)
 • L’oreal Studioline MineralFX Invisi’ gel Extra Strong (normale strong hold)
 • Moptop anti-frizz gel
 • Nivea Hydra Balance Gel
 • Qhemet Biologics Honeybush Tea Soft Hold Gel (internet)
 • Star Curl Light ’n Bright
 • Suncoat Natural Styling gel medium hold (strong, NIET medium hold) (internet)
 • Wella New Wave (meerdere gels die mogen)

 

Resultaten

Op Google vind je een hoop resultaten voor Conditioner-only, Co-wash of Conditioner-only washing.

Mijn eigen haar:
Afbeelding resultaat conditioner only wassen op mijn eigen haar
Zoals je ziet is het momenteel niet pluisvrij, maar mijn haar krult wel netjes. Ik heb een mix van pijpenkrullen en grove krullen. Het is en blijft een zoektocht naar de juiste producten. Momenteel ben ik niet tevreden met de gel die ik heb en daarbij lijkt mijn haar alles op te slurpen, waardoor ik geen harde gelkrullen krijg. Ik moet dus weer opnieuw gaan experimenteren. 🙂

Maar ik heb geen krullen, helpt het dan ook?

Heb je slag of pluizig haar, probeer de methode dan zeker eens uit! Pluizig haar zijn vaak verstopte krullen! Natuurlijk kun je de methode ook toepassen op stijl haar. Je kunt de stappen voor styling (zoals het scrunchen) natuurlijk weglaten en vervangen door je eigen styling.
Met dit artikel wil ik niet zeggen dat je geen sulfaten en siliconen mag gebruiken of dat je per se met deze methode je haar moet wassen. Maar mocht je problemen hebben met je krullen of je haar is in slechte conditie: geef het eens een kans. Ook als je problemen hebt met je hoofdhuid (wat vaak door de agressiviteit van de sulfaten wordt veroorzaakt), is deze methode wellicht een uitkomst. Door de zachtere aanpak komt je hoofdhuid weer tot rust.

Pin voor later

Conditioner only (co-wash): De ultieme handleiding voor krullenbollen | Monsieur Mango

Mocht je vragen hebben (wat ik mij goed kan voorstellen), laat het mij dan gerust weten. Ik hoop dat ik je kan helpen!

Heb jij wel eens van de conditioner only methode gehoord? Zou het iets voor jou kunnen zijn?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

80 Reacties

 • Reply Astrid 27 juni 2016 at 12:53

  Ik was nog helemaal niet bekend met deze methode! Ben benieuwd of het voor stijl en droog haar ook helpt. Jouw krullen zien er heel mooi uit! Ik krijg erge last van mijn hoofdhuid van heel veel shampoos, misschien is daarom het alleen gebruiken van conditioners ook nog niet zo’n slecht idee.

  • Reply Inge 27 juni 2016 at 13:38

   Je kunt het zeker proberen. Shampoo zorgt vaak voor de problemen. Het zal misschien een aantal wasbeurten nodig hebben voor je verschil merkt. Je hoofdhuid moet weer tot rust komen. 🙂

 • Reply Nina Simplynspecial 27 juni 2016 at 16:58

  Jouw krullen zien er mooi en gezond uit zeg <3 Ik heb dan zelf geen krullen, maar er zullen vast genoeg mensen zijn die wat gaan hebben aan je tips 🙂

 • Reply Kim 27 juni 2016 at 17:47

  Wat heb jij mooooooi haar! Ik ben benieuwd hoe het eruit gaat zien na het experimenteren 🙂 Mijn haar krult en pluist als ik er na het wassen niets mee doe (ook wel te zien in min winactievlog hahah), maar een nachtje slaap is het gelukkig pluisvrij. Sinds drie kwart jaar was ik mijn haar alleen nog maar met natuurlijke shampoos.

  • Reply Inge 27 juni 2016 at 18:42

   Voor ik met de methode begon deed ik ook altijd mousse in mijn haar na het douchen, anders werd het heel erg pluizig. Met mousse helaas ook nog wel, maar vielen de krullen beter. 🙂

 • Reply Sas 27 juni 2016 at 20:58

  Ohhhhh. Ja zo een artikel zocht ik met mijn bros krullen. Ik ga me er eens even in verdiepen, thanks!<33

 • Reply Els 27 juni 2016 at 21:54

  Wat een fijn artikel! Het resultaat is echt heel mooi!>
  Helaas is mijn hoofdhuid te gevoelig, en moet ik wassen met een speciale shampoo.

  • Reply Inge 27 juni 2016 at 22:45

   Ik heb last van psoriasis en ondanks deze milde aanpak vermindert het de jeuk en schilfertjes helaas niet. Jammer dat je het niet kunt uitproberen, maar ik hoop dat je speciale shampoo je helpt ♥

 • Reply Michelle 28 juni 2016 at 14:10

  Een hele fijne methode! Ik heb zelf eerst de No Poo Methode gebruikt en dit werkte geweldig voor mijn haar! Helaas kon mijn haarkleuring er niet tegen en ben ik er toen mee gestopt. Een paar maanden geleden heb ik de Co Only geprobeerd, maar door mijn hormonen (zwangerschap) bleef mijn haar toch te vettig. Nu was ik het twee keer per week en dat werkt voor nu ook prima.

 • Reply Florentine 29 juni 2016 at 00:01

  Erg interessant! Wat een onwijs mooi haar heb je trouwens:-)
  En een super leuke blog! Ga ik zeker in de gaten blijven houden.
  Liefs, Florentine

 • Reply Northflix 29 juni 2016 at 17:05

  Prachtig haar heb je ! En leuk om te lezen! Ik heb geen krullen, wel slag.
  Zelf ben ik vanwege hoofdhuidproblemen over gestapt op sulfaatvrije shampoo.
  Dat was nog even lastig, er bleek maar 1 drogist 1 fles (Everpure) in het schap te hebben.
  Gelukkig is er online en in Duitsland meer keus! En laatst bij de Action voor een goeie euro ook sulfaatvrije shampoo gekocht.
  Sinds ik sulfaatvrije shampoo gebruik heb ik geen klachten meer!

 • Reply chucky1012 1 juli 2016 at 06:24

  Goede en zeer interessante tips die ik zeker kan gebruiken 😉

  Xoxo

 • Reply Review: L’Oréal Vitamino Color Cleansing Conditioner 5 augustus 2016 at 07:15

  […] krullend haar schijnt co-only washen een hype te zijn. Inge schreef er al eens een artikel over: Condtioner only methode – Krullen wassen zonder shampoo. Ik heb dik haar met een slag (hoe korter het is, hoe meer het krult en pluist) en was mijn haar om […]

 • Reply Sofie 30 december 2016 at 12:04

  Ok, het eerste deel van je artikel is zo herkenbaar, haha! Die natte cavia, hahaha!
  Wat zien je krullen er mooi uit. Bij mij is het in elk geval al een pak beter sinds ik overstapte op natuurlijke producten. Ik gebruik nu ook alleen maar natuurlijke mousse en daarmee valt mijn haar veeeeel beter dan met de chemische mousse die ik ervoor had.
  Ik heb nog nooit geprobeerd om alleen met conditioner te wassen. Maar de natuurlijke conditioner die ik heb (van Weleda) is echt heel dik, daar zie ik me nog niet zo makkelijk mee wassen. De shampoo van Weleda die ik nu gebruik is ook wel redelijk goed. Maar tja, krullen, ze blijven een uitdaging.
  Ik vind het zo vermoeiend dat je elke dag je haar moet natmaken om het weer wat goed te leggen, of dat is toch zo bij mij.
  Sofie heeft onlangs geplaatst…Mijn blogdoelen voor 2017My Profile

 • Reply Romy 4 februari 2017 at 22:13

  Heel mooi! Zou je misschien kunnen laten weten welke producten jij hebt gebruikt?

 • Reply Amber 13 februari 2017 at 07:44

  Welke gel gebruik je nu zelf?

  • Reply Inge 13 februari 2017 at 08:16

   Hi Amber!
   Ik gebruik op dit moment Kruidvat Effex Curly Effect Gel. 🙂

   • Reply Amber 13 februari 2017 at 10:27

    Hoi Inge, bedankt voor je reactie! Ik denk dat ik die ook ga proberen. Wordt die gel wel hard? Zodat je het eruit kan scrunchen? Ik ben er nu net 3 dagen mee bezig ? Maar ik heb wel het idee dat me haar pluiziger is. Had jij dat ook?

    • Reply Inge 2 augustus 2017 at 08:27

     Excuus voor mijn late reactie, ik kreeg geen melding van je reactie. Deze gel wordt inderdaad hard, zodat je het kunt scrunchen. Helemaal pluisvrij word ik ook niet, maar meer pluis zou niet moeten. 🙂 Probeer tijdens het diffusen zo min mogelijk aan je haar te zitten, ook als je je haar op laat drogen. Zodra ik merk dat er niets meer te scrunchen valt, stop ik om pluis te voorkomen. Is het inmiddels al gelukt? Ik ben heel benieuwd!

     • Amber 2 augustus 2017 at 22:16

      Hoi Inge,

      dat maakt niet uit! Ik ben er ondertussen al weer mee gestopt. Ik heb van mezelf zo ongelofelijk gauw vet haar dat het voor mij niet te doen was.. Erg jammer.

      Groetjes Amber

     • Inge 3 augustus 2017 at 09:50

      Daar heb ik zelf ook last van, erg vervelend inderdaad! Nu is het wel zo dat je hier de eerste 6 weken erg last van hebben, daarna wordt het wat minder. Het is een periode waar je doorheen moet, omdat je hoofdhuid zich ‘reset’. Mocht je het ooit nog willen proberen en vragen hebben, dan weet je mij te vinden. 🙂

 • Reply Reena 12 juli 2017 at 20:07

  Ik ben al een aantal jaren gestopt met gebruik van producten met silliconen. Maar ik merk dat dat niet voldoende is voor mijn haar. Dus ik wil ook aan de conditioner wassen.
  Wat is het verschil tussen een was conditioner en een zware conditioner?? Bedoel, waar moet ik naar kijken qua ingredienten?

  • Reply Inge 24 juli 2017 at 14:28

   Hoi Reena, leuk dat je het ook wil proberen!
   Het is het makkelijkst om een zware conditioner te herkennen: hierin zitten één of meerdere voedende oliën. Vaak staat deze vrij hoog in het ingrediënten overzicht. Zie je geen oliën? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lichte conditioner. Succes!

 • Reply AnjaVG 31 juli 2017 at 11:51

  Jouw lijstje is erg handig maar legt meteen de vinger op mijn zere plek: ik wil zo weinig mogelijk producten gebruiken. Ik co-wash sinds oktober en ik wil nooit meer terug naar shampoo/conditioner/haarschuim/haarmasker. Teveel producten die bovendien alleen maar dienen om elkaars schade weer op te heffen. Ik probeer 1 product te gebruiken en af en toe een masker van biologische kokosolie. Maar ik loop nu helemaal vast in een woud van producten. 🙁 Mocht je advies hebben, dan hoor ik het heel erg graag.

  • Reply Inge 1 augustus 2017 at 08:34

   Hallo Anja,
   Ik snap je probleem. Ik denk dat je dan het beste een wasconditioner kunt gebruiken. Hiermee kun je je hoofdhuid reinigen en kan uiteraard ook in de punten van het haar gebruikt worden. Het kan wel zijn dat je haar wat meer gaat pluizen, omdat het extra voeding (zoals bijv. een masker (= zware conditioner)) mist. Mousse en gel is niet nodig, maar zorgt ervoor dat de krullen beter worden gevormd en beter in model blijven. Ik zou zeggen: probeer het eens met alleen wasconditioner en kijk hoe dat je bevalt. Succes! 🙂

 • Reply Fleur 24 augustus 2017 at 11:51

  Hoi Inge,

  Wat is nu precies het verschil tussen de ‘eenmalige herstel-shampoos’ en de ‘low-poos’ uit de productenlijst? Ik wil ook graag gaan beginnen met de co-only methode, maar ik vind het nog een beetje lastig om te bepalen welke producten ik nu nodig heb. Bij de laatste keer wassen met shampoo gebruik je dus een shampoo mét sulfaten maar zónder siliconen? En kun je diezelfde shampoo dan na een tijdje weer gebruiken om build-up te verwijderen? Wat is het verschil tussen was- en zware conditioner, omdat in je artikel staat dat je die ook weer allebei als leave-in kunt gebruiken? Ik hoor het graag van je! 🙂

  Groetjes,
  Fleur

  • Reply Inge 24 augustus 2017 at 13:11

   Hoi Fleur,

   De eenmalige herstel-shampoo gebruik je inderdaad de laatste keer en bevat wél sulfaten maar geen siliconen, zodat de sulfaten de laatste siliconen uit je haar kunnen halen. Deze shampoo zet je vervolgens in de kast en heb je alleen nodig als je bijv. naar de kapper bent geweest of ééns in de paar maanden om build-up te verwijderen. Je kunt hier ook een low-poo voor gebruiken, maar dat doe ik zelf persoonlijk niet om het aantal producten te beperken.
   De wasconditioner is eigenlijk je ‘shampoo’ en gebruik je om je hoofdhuid te ontdoen van vet en vuil. De zware conditioner (bijv. een masker) kun je zien als ‘je gewone conditioner’ om het haar te voeden. Voor de leave-in kun je specifieke producten kopen, maar je kunt ook een klein beetje wasconditioner gebruiken. Zware conditioner kan ook wel, maar maakt het haar vaak zwaarder waardoor krullen gaan uitzakken. Het is dus een kwestie van proberen en kijken hoe je haar hierop reageert. 🙂

   • Reply Fleur 24 augustus 2017 at 13:19

    Hoi Inge,

    Dankjewel voor je reactie, ik begrijp het! Een shampoo zonder siliconen met sulfaten heb ik nog wel in huis, en dan ga ik op zoek naar een wasconditioner en een zwaardere die bij mijn haar passen! Bedankt voor je artikel, ben benieuwd hoe het voor mij gaat werken 🙂

    • Reply Inge 25 augustus 2017 at 07:58

     Heel veel succes! Laat je weten hoe het is gegaan? 🙂

 • Reply An 3 september 2017 at 10:08

  Hi Inge!

  Via een gesprekje met een vriendin, die nu met deze methode bezig is, kwam ik hier terecht en ik ben zeer geïnteresseerd. Ik vraag me lleen af hoe dat zit wanneer je geverfd haar hebt. Heb jij enig idee? Alvast dankjewel!

  • Reply Inge 4 september 2017 at 13:43

   Hoi An!

   Leuk dat je het ook wil proberen! Ik weet niet precies wat je met je vraag bedoelt (kan de methode ook op geverfd haar of wat doe ik nadat ik mijn haar heb geverfd). De methode lijkt mij zeker niet schadelijk op geverfd haar, omdat je je haar juist gezonder maakt. Geverfd haar lijkt mij juist eerder gebaat bij extra voeding. 🙂 Als ik naar de kapper ben geweest en er zitten nieuwe highlights in, dan was ik mijn haar daarna altijd met mijn eenmalige herstelshampoo. De shampoo/conditioner die de kapper gebruikt bevat hoogstwaarschijnlijk sulfaten/siliconen die we juist willen vermijden. Als mijn haar weer gereset is met de eenmalige herstelshampoo, dan was ik het weer met was- en zware conditioner. 🙂 Ik hoop dat ik je hebt kunnen helpen en anders hoor ik het graag!

 • Reply An 5 september 2017 at 05:20

  Dankjewel Inge, dat was exact wat ik wilde weten! De shampoo etc die ik nu gebruik zijn allemaal voor gekleurd haar en doen dus geloven dat dat ‘nodig’ is voor kleurbehoud. Ik ga dit zeker proberen, ook voor mijn dochter! Nu aleen ‘nog even’ kijken waar te beginnen qua produkten 🙂 nogmaals dank!

 • Reply Carla 29 september 2017 at 09:50

  Ik ben nu een week bezig maar zit met het volgende. Het duurt zo lang voor mijn haar droog is. Ik heb al 3x mn dochter naar school gebracht met nat haar en na 2.5 uur nog steeds niet droog. Ik gebruik John Friends mousse en Petal fresh conditioner en heb fijn haar met golven/krullen.

  Heb normaal gesproken snel jeuk en schilfers en t lijkt (tot nu toe) goed te gaan.

  Jullie staan toch hopelijk niet om 5 uur op voor een mooi krullenkoppie? ?

  • Reply Inge 29 september 2017 at 10:07

   Hoi Carla,
   Na het douchen knijp je natuurlijk wel het overtollige water uit je haar met een (microvezel) handdoek. 😉 Je kunt je haar föhnen met een diffuser op de koudste stand, maar dit doe je nooit helemaal droog! Als je haar voor 80% droog is, de rest aan de lucht laten drogen. Een andere manier is om je haar te “ploppen”, waardoor het de krulvorming versterkt en het water uit je haar haalt. Als je op Google intypt “haar ploppen krullen” vind je wel uitleg en/of filmpjes! Ik was mijn haar nooit ’s ochtends.. dus misschien is het ook nog een tip om het ’s avonds te doen? ’s Ochtends spray ik hooguit wat nevel in mijn haar om de krullen en gel te (her)activeren. Succes! 🙂

   • Reply Carla 30 september 2017 at 09:49

    Dank je voor je bericht. Ik bedoel dat mn haar zo lang nat blijft na het aanbrengen van mousse op vochtig haar (nadat ik een microvezel handdoek om mn hoofd heb gehad en mezelf heb aangekleed). Ik heb gisteravond gel van nivea gekocht en ga t daarmee proberen. Misschien komt t door de mousse? (Die ik wel heerlijk vind aanvoelen overigens). Hoelang duurt t bij jou voordat t droog is (zonder fohn)?

    • Reply Sylvia 18 juni 2019 at 09:02

     Ik.ga hier even op in. Dat jouw haar zo lang nat is, ligt niet aan de producten maar aan je prioriteit van je haar. Heb je die methode al eens gedaan? Als je dat eenmaal weet, dan pas je daarop je producten aanpassen. Ik zie namelijk producten voorbij komen die niet CG zijn!

 • Reply Jessica 22 november 2017 at 08:18

  Hoi,

  Ik ben opzoek naar de juiste haarspray zonder siliconen etc. voor krullen uiteraard.
  Heb je enig idee?

  Groetjes,
  Jessica

  • Reply Inge 22 november 2017 at 08:28

   Hoi Jessica,
   De TIGI Bed Head Hard Head Hairspray is zonder siliconen en sulfaten en de l’Oréal Paris Studioline Silk & Gloss Hairspray ook. l’Oréal is niet dierproefvrij overigens, van TIGI weet ik het niet zeker.

   • Reply Jessica 23 november 2017 at 07:46

    Oké dankjewel!

   • Reply Jessica 24 november 2017 at 08:07

    Geldt dat eigenlijk voor alle drie de silk & gloss sprays? Volume, fixing en ultra fixing?

    • Reply Inge 24 november 2017 at 08:52

     Oh, dat durf ik niet te zeggen, ik gebruik ze zelf niet. Je zou de ingrediënten op de bussen even moeten lezen. 🙂

 • Reply Mariana 26 november 2017 at 18:19

  Na het lezen van je blog een jaar geleden, ben ik ook gestopt met het wassen met shampoo. En wow – mijn haar voelt zo veel gezonder en ik heb veel mooiere krullen met minder moeite. Thanks daarvoor!
  Kortgeleden raadde een krul-vriendin me de producten van Curl Smith aan. Heb je die al geprobeerd? Past precies in dit concept, alleen vind ik het fijner stylen dan met gel. Ik ben verkocht, ondanks het feit dat de producten wat aan de dure kant zijn. Ben benieuwd of jij er al ervaring mee hebt 🙂

  • Reply Inge 26 november 2017 at 19:21

   Hoi Mariana,
   Wat fijn om te lezen dat deze methode jou heeft geholpen! Ik moet zeggen dat ik de producten van Curl Smith nog niet ken. Bedankt voor de tip, ik ga het eens uitproberen! 🙂

 • Reply Mies 26 november 2017 at 22:38

  Hi,

  Ik hoorde pas sins kort van deze methode. Nu gebruik ik altijd een olie de de kapper mij aanbeveelt. Icon India oil. Maar nu zag ik dat er volgens mij siliconen in zaten dimenthicone. Wat moet ik dan doen? Deze niet meer gebruiken? Het zit volgens mij ook in die van inecto? Of kan ik het bij olie juist wel weer gebruiken? Help ik weet het niet. En wat kan ik dan het beste gebruiken als olie?? Want dat hebben mijn krullen wel echt nodig!! Groetjes mies

  • Reply Inge 27 november 2017 at 21:54

   Hi Mies,
   Als je deze methode gebruikt dan kun je beter geen olie met dimethicone gebruiken. Omdat je ook geen sulfaten meer gebruikt, kun je de siliconen niet meer uit je haar wassen en krijg je ‘build-up’ van siliconen. Je zou dan beter op zoek kunnen gaan naar een olie zonder siliconen. Ik hoor heel veel goede verhalen over ‘argan olie’ voor krullen. Bij Holland & Barrett (de Tuinen) hebben ze deze: http://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-argan-haarolie-spray-60012579?skuid=012579 Maar er zijn er vast nog veel meer. 🙂

 • Reply Larissa 27 december 2017 at 09:22

  Hoi Inge,

  Wat heb je een super leuk (en herkenbaar) verhaal geschreven. Mijn douche staat vol(!) met allerlei producten, maar ik wil ook graag minderen. Ten eerste voor mijn haar, maar ook voor mijn portemonnee 🙂
  Na het lezen van je blog en de comments ben ik overtuigd om co-wash ook te gaan proberen.

  Ik gebruik nu enige tijd moroccanoil moisture repair (hele lijn) en ben hier redelijk tevreden over. Gebruikte hiervoor altijd John frieda maar daar werd mijn haar erg pluizig van. Toch vind ik mijn haar nog steeds droog, hopelijk zal dit door geen shampoo te gebruiken veranderen.
  Bedankt voor je tips!

  • Reply Inge 29 december 2017 at 14:50

   Succes en ik hoop dat het werkt!

 • Reply Noo poo voor beginners (deel 4): soorten poo en no poo - Zaailingen 16 februari 2018 at 08:00

  […] bevat een milde reiniger waardoor een reinigende shampoo of spoeling niet meer nodig is. Lees op Monsieur Mango hoe Inge haar haren wast met conditioner. Typerende ingrediënten: kies een conditioner zonder […]

 • Reply Stef 15 maart 2018 at 10:44

  Hoi

  Thanks voor de heel interessante info.
  Kan je me een lijst bezorgen van gezonde gel die geen siliconen of andere schadelijke bestanddelen bevat?

  Alvast bedanktT.

  Greotjes

  Stef

  • Reply Inge 15 maart 2018 at 11:00

   Hallo Stef,

   In de uitgebreide Productenlijst in het artikel staat een kopje Gel. Ik raad je aan om de lijst te bekijken, maar ook om de ingrediënten te leren lezen, omdat de samenstelling van een product nog wel eens veranderd. Een product dat eerst geschikt was, kan een half jaar later opeens wel siliconen bevatten. Succes! 🙂

 • Reply Stef 15 maart 2018 at 11:15

  Ontzettend bedankt.

  Mijn queeste gaat verder 😉

  Groetjes

  Stef

 • Reply Hetty 1 april 2018 at 21:31

  Hoi Inge ,ik wil ook graag beginnen met de CG methode , maar welk merk shampoo heeft wel sulfaten , maar geen siliconen? Ik kom daar echte niet uit

  Groetjes Hetty

 • Reply Hetty 15 april 2018 at 12:03

  Hoi

  Is de Elvive Total repair ( witte pt met rood deksel ) haarmasker, te gebruiken voor de CG methode ?

  ?

  • Reply Inge 15 april 2018 at 12:13

   Hallo Hetty,

   Dat durf ik zo niet te zeggen, omdat ik niet weet wat de ingrediënten zijn. Zou je daar misschien een foto van kunnen maken en via het contactformulier kunnen sturen? Dan kijk ik even mee!

   Groetjes, Inge

 • Reply Carla 1 juni 2018 at 11:27

  Welke producten gebruik je nu zelf voor je haar?
  Groetjes Carla

  • Reply Inge 4 juni 2018 at 10:54

   Hoi Carla,

   Wat een leuke vraag!
   Ik gebruik CURLSMITH QUENCHING CONDITONING WASH als wasconditioner, zware conditioner en leave-in en gebruik de Kruidvat haarmousse voor krullen en de Kruidvat Effex Boost The Curls Curl Gel.

 • Reply carla 5 juni 2018 at 11:46

  Hai Inge,

  Beide producten ken ik niet. Het eerste is een 2 in 1 zag ik. Vandaag was ik even bij het Kruidvat en zag ik dat in gel alcohol zit. Dat wil ik niet voor mijn krullen. Ik gebruikte een gel van de Etos. Goed spul voor mijn krullen, maar met het vernieuwen van de verpakking hadden ze ook de ingredienten veranderd…alcohol. Nu gebruik ik Kruidvat Salon Styling Clear Fixation Gel.

 • Reply Evelien 25 juni 2018 at 21:33

  Hoi.

  Ik hoop zo dat je me wilt helpen.
  Ik wil al maanden beginnen… nu weet ik mijn haar kenmerken
  En dan de lijst met producten? ik kom er niet uit wat er bij mij past om te beginnen. (Heb add verklaart misschien wat?)
  Ik wil zo graag beginnen.

  Wil je me helpen met het vinden van de eerste producten?

  Maak me blij

 • Reply Pascalle 8 september 2018 at 15:42

  Hoi Inge,
  Wat een leuk artikel. Ik heb lichte slag maar merk al verbetering.
  Ben je bekend met olaplex? Ik hoor er veel over. Klopt het dat ik dit ook kan gebruiken voor co wash? #5 (conditioner als shampoo) en #3 (als masker of leave in)
  Groetjes en bvd

  • Reply Inge 11 september 2018 at 20:40

   Hallo Pascalle,
   Ik ken Olaplex niet en weet dus ook niet zeker of je het kunt gebruiken voor co wash. Ik heb gelezen dat er geen sulfaten en siliconen in zitten, dus ik denk dat het een kwestie is van uitproberen en zien hoe je haar erop reageert. Succes!

 • Reply Cherry 9 april 2019 at 16:04

  Welke producten gebruik jij nu? Volgens mij heb ik ong hetzelfde haartype (mix tussen type 2A tm 2C, op een good hairday ook 3A). Moeten de gels ook zonder siliconen/sulfaten etc zijn?

  • Reply Inge 13 april 2019 at 15:03

   Hoi Cherry,
   Ik gebruik CURLSMITH QUENCHING CONDITONING WASH als wasconditioner, zware conditioner en leave-in en gebruik de Kruidvat haarmousse voor krullen en de Kruidvat Effex Boost The Curls Curl Gel.

 • Reply S 14 mei 2019 at 22:42

  Hoi Inge,

  Ik heb enorm last van schilfertjes helaas.. Ik heb donker bruin haar waardoor het nog eens extra opvalt. Ik gebruik hier dus regelmatig Ketoconazol shampoo voor.. Maar ik heb het idee dat ik of mijn hoofdhuid probleem kan aanpakken OF mijn pluishaar. Want beiden werkt dus niet. Ik was mijn haar tegenwoordig alleen nog met loving blends van Garnier. (Staat op verpakking dat het zonder siliconen is) dus hoop dat dat zo is. Dit gaat goed voor mijn pluishaar. Maar wat een schilfers heb ik nu ik niet die medicinale shampoo gebruik. Zo vervelend! Voor het slapen was ik meestal mijn haar en vlecht ik mijn haar in. Hoe sta jij hier tegenover? Is dit juist goed? Ik heb namelijk geen pluishaar meer. Maar ook niet echt krullen meer. Heb je misschien nog tips voor die schilfers? Ik ga jouw methode in ieder geval ook eens proberen.

  • Reply Inge 15 mei 2019 at 10:08

   Hoi S,
   Wat ontzettend vervelend om te horen. “Normale shampoo” maakt vuil en schilfers los waardoor je het uit je haren wast. Met deze methode gebruik je niet de ‘kracht’ van shampoo. Dat betekent dus dat je met je vingertoppen (niet je nagels!) heel goed over je hoofdhuid moet gaan om het vuil en de schilfers los te maken. Je zou het eens kunnen proberen, houd dit dan wel 6+ weken vol. Je haar moet hier namelijk aan wennen. Ik denk dat je moet doen waar jij je het fijnste bij voelt. Als de medicinale shampoo werkt, dan zou ik lekker die gebruiken. Misschien kun je na de shampoo een verzorgend masker gebruiken om je haar te voeden? Een masker met arganolie zou kunnen helpen tegen het pluizen. Ik hoor van meer mensen dat ze hun haar invlechten. Prima toch? Dan kan het ook niet beschadigen met slapen. Dus doe vooral waar jij je goed bij voelt en probeer wat dingen uit. Succes! 🙂

   • Reply Petra 20 januari 2020 at 21:22

    Je kunt ook biologische appelcider azijn gebruiken. Google daar maar eens op. Dat is mild en wast je hoofdhuid schoon. Pas op voor je ogen.

 • Reply Julia Morena 15 juni 2019 at 13:02

  Hi !

  Nou ben helemaal into de co only methode en erg blij met jouw uitleg en productenlijst.
  Echt super !

  Alles lukt behalve het vinden van een fijn styling product, gel en mousse maken het te droog en een crème is vaak weer te vettig.
  Blijft een zoektocht.

  Nou stond in jouw lijst de boost The curls gel van effex kruidvat.
  Nou zag ik, na het kopen en gebruiken, dat er Alpha-Isomethyl Ionone inzit….
  En naar ik begreep is alles dat eindigt op – one toch silicone ???

  Groetjes Julia

  • Reply Inge 15 juni 2019 at 13:09

   Hi Julia,
   Niet om je bang te maken, maar de CG methode zal altijd een zoektocht blijven. 🙂
   Fijne producten verdwijnen, nieuwe producten komen weer op de markt.. never ending story!
   Alpha-Isomethyl Ionone is geen silicoon, dus geen zorgen. Alles dat eindigt op -cone, -conol of -xane zal in de meeste gevallen een silicoon zijn (uitzonderingen daargelaten).
   Succes! 🙂

   • Reply Julia 15 juni 2019 at 13:20

    Hi Inge,

    Dank je wel, bedankt voor je reactie ! Was al bang dat ik het product zo weer kon wegkieperen ??.

    Fijne dag , groetjes Julia

   • Reply Julia 15 juni 2019 at 17:44

    Nog een vraagje … welke haarmousse van Kruidvat gebruik je ? Er zijn zoveel opties van hun huismerk …..

    • Reply Carla 12 augustus 2019 at 12:26

     Hai Inge,

     Die Kruidvat mousse voor krullen is dat die Kruidvat SALON CURL DEFINITION STYLINg Mousse?

     Groetjes Carla

     • Inge 12 augustus 2019 at 20:32

      Hallo Carla,
      Ik raad je aan om de ingrediënten te (leren) lezen. Het Kruidvat huismerk wisselt namelijk regelmatig van naam en ingrediënten.

 • Reply rian 6 september 2019 at 19:56

  wat een prachtige bos krullen heb jij!
  ik heb meer slag en hier en daar een pijpekrul. ben deze week begonnen met deze methode na een hele speurtocht. ik gebruik nu de conditioner en een beetje shampoo van dr. organic. ik word alleen echt geen wijs van de verschillende soorten conditioner. kan ik alleen met deze conditioner alles doen? of is dr. organic niet geschikt als wasconditioner?

  • Reply Inge 7 september 2019 at 13:59

   Dat is op afstand natuurlijk lastig te zeggen, maar heb je de productenlijst in het artikel geraadpleegd? Als ik daar naar kijk dan denk ik dat de conditioner van Dr. Organic een zware conditioner is en geen wasconditioner. Waarschijnlijk zitten er een hoop voedende producten zoals oliën in en wordt het gezien als een zware conditioner. Je kunt een wasconditioner uit de lijst proberen en kijken wat het met je haar doet. Succes!

 • Reply Zahra 24 december 2019 at 18:08

  Dag,
  ik heb nog een vraagje ik heb de Adrelon perfect curl is dit ook goed voor de was conditioner?

  • Reply Inge 25 december 2019 at 11:14

   Hallo Zahra,
   Dankjewel voor je vraag.
   De Andrélon Perfecte Krul conditioner is niet geschikt voor de Conditioner Only methode, omdat de conditioner siliconen bevat. Bij de Curly Girl / Conditioner Only methode vermijd je juist sulfaten en siliconen. 🙂

 • Reply Annemarie 5 februari 2020 at 17:52

  Hoi, wat n superblog. Ik ga het zeker proberen!! ?Ik heb net zulk haar als jij. Welk haarmasker raad je aan?! Er staan er veel in de lijst

  • Reply Inge 9 februari 2020 at 16:35

   Zelf gebruik ik uitsluitend dierproefvrije producten, waardoor veel producten uit de lijst voor mij afvallen. Sinds kort gebruik ik een masker van de Action “Hot Therapy Treatment”, een paarse pot met een rode peper erop. Nog voor een fijn prijsje ook!

 • Reply Mirte 7 april 2020 at 00:03

  Hallo Inge,

  Wat een mooi, gehydrateerd haar heb je!!

  Mag ik vragen welke spullen jij exact gebruikt? Ik heb ongeveer dezelfde krullen als jij. Alleen zijn ze bij mij verborgen onder een hoop droogte en pluis.

  Groetjes Mirte

  • Reply Inge 7 april 2020 at 09:05

   Hallo Mirte,
   Op dit moment gebruik ik Dr. Organic Hemp 2-in-1 shampoo, Kruidvat Great Lengths Conditioner, Aunt Jackie’s Quench als leave-in, Syoss Keratin Mousse en een rode tube Wella gel.
   Maar; op dit moment was ik mijn haren weer iets anders dan toen ik dit artikel schreef en ik wil daar een nieuwe blogpost over gaan schrijven. Dit artikel bevat na zo’n 3,5 jaar niet meer alle benodigde informatie en mijn haar ziet er inmiddels ook weer anders uit. 🙂

 • Reply Julia 2 augustus 2020 at 01:07

  Hee, ik ga het eens proberen! Wel 1 vraag: ik zwem vaak in de zee (zout water). Mijn kapper zegt altijd dat dat super slecht is voor je haar, en dat je het daarna zo snel mogelijk MET shampoo moet wassen. Moet ik dat dan met deze methode ook doen, of is wassen met conditioner genoeg?