Conditioner only methode (co-only): je krullen wassen zonder shampoo

Ja laat ik er maar meteen mee voor de dag komen.. ik was mijn haar niet met shampoo. Voor je nu de bibbers krijgt en weg wil rennen; ik zal je uitleggen waarom ik dit doe en waarom de conditioner only (co-only) methode speciaal geschikt is voor mensen met krullend haar. Heb je stijl haar of enkel slag? Ook dan helpt deze methode om jouw haar weer gezond te maken.

Conditioner Only Washing: de ultieme handleiding voor krullenbollen

Inhoudsopgave

Aangezien dit een lang artikel is geworden, vind je hier een inhoudsopgave. Klik op het gewenste onderdeel en de pagina scrollt er automatisch naartoe! Handig als je een specifiek onderdeel zoals het stappenplan of de productenlijst nog eens wil nalezen.

Krullend haar

Krullen worden geadoreerd door mensen met stijl haar, maar leiden ook tot irritatie bij vele krullenbollen. Veelal wordt er gedacht dat mensen met krullend haar zo hun bed uit kunnen stappen en niets aan hun haar hoeven te doen. “Want het krult toch” is een veel gehoorde reactie. Lieve mensen, sorry dat ik jullie uit jullie waan moet halen, maar krullen verzorgen vereist werk. Heel. Veel. Werk.

KRULLEND HAAR..

 • ..is vaak droog
 • ..heeft een andere structuur dan steil haar
 • ..is kwetsbaarder
 • ..komt in verschillende krulpatronen voor
 • ..moet je nooit kammen als je haar droog is! Had ik al nooit gezegd? Je krullen breken hierbij af en je eindigt met een pluizige afro (been there, done that). Kam je haar enkel onder de douche wanneer er conditioner in zit en gebruik een grove bamboo kam of je vingers. Schrik niet van de natte cavia die in het doucheputje ligt. Aangezien je 100 haren per dag verliest en je je haar alleen nog maar kamt onder de douche, lijkt het heel erg veel maar dit is gewoon normaal! 😉

Conditioner only / Curly Girl Methode

Lorraine Massey is de schrijfster van “Curly-Girl: The Handbook”. De Amerikaanse is van mening dat krullend haar met een zachtere aanpak behandeld moet worden. Haar aanpak wordt de Curly-Girl methode of de Co-only genoemd, waarbij het laatste staat voor conditioner only. Kort samengevat houdt de methode in dat je je haren niet meer met shampoo wast maar met conditioner. Voor de meeste mensen is het even slikken bij de gedachte om enkel conditioner te gebruiken. Door de media is ons jaren geleden wijsgemaakt dat het haar met shampoo gewassen moet worden. Mensen vinden de gedachte om met conditioner te wassen vaak vies, terwijl dit helemaal niet het geval is. Het is een andere manier van haren wassen, waarbij je je haar juist gezond maakt. Ik was mijn haar nu al 3 jaar op deze manier en er heeft nog nooit iemand tegen mij gezegd dat mijn haar er vies uit zag. 😉 Mocht je graag meer informatie willen of interesse hebben in het boek van Lorraine, dan kun je het Curly-Girl Handbook hier bestellen. Let op: het boek is in het Engels geschreven.

Sulfaten en siliconen zijn slecht

Hoe moet je krullend haar nu eigenlijk verzorgen? Laat ik maar gewoon eerlijk zijn: sulfaten zijn slecht. Gewone shampoo’s zitten vol met sulfaten (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, enz.) Sulfaten verwijderen het vuil uit het haar, maar ontdoen het haar ook van natuurlijke vetten en oliën. Het droogt ons haar ontzettend uit (lees: vocht wordt uit het haar onttrokken) met als gevolg: droge, pluizige of zelfs verdwenen krullen (ondefinieerbaar). De sulfaten in de shampoo’s zijn nodig om de siliconen van de conditioners eruit te wassen.

Sulfaten zijn nodig om de siliconen uit het haar te wassen. Maar wat doen die siliconen dan precies?
Door de siliconen lijkt je haar op het eerste ogenblik mooi: je haar voelt zacht, glad en is makkelijk doorkambaar. Wat er eigenlijk gebeurt is dat er een laagje om het haar wordt gevormd waardoor water niet meer goed kan doordringen. Doordat siliconen moeilijk uit het haar te wassen is, ontstaat er een build-up. Hierdoor kan het haar verzwaren waardoor het er slap bijhangt en bij krullen resulteert dit vaak in droog en pluizig haar. Siliconen an sich zijn niet slecht, maar zij kunnen enkel door sulfaten verwijderd worden. Wij hebben net geleerd dat sulfaten veel te agressief zijn voor ons haar.
Conclusie: het vermijden van sulfaten en siliconen.

De Methode

Door het jarenlang wassen met gewone shampoo’s en conditioners is de conditie van je haar meestal erg slecht. Het lijkt misschien gezond door de siliconen, maar is dit dus absoluut niet. Om je haar gezond te maken, gebruik je de Co Only / Curly Girl Methode.

Voor je begint met deze methode let dan op het volgende:

 • Shampoo: Koop een shampoo met SLS (Sodium Lauryl Sulfate) of SLES (Sodium Laureth Sulfate) maar zónder siliconen. Mocht je een shampoo in huis hebben die hieraan voldoet, dan is dat natuurlijk ook prima. Dit zorgt ervoor dat de siliconen die nu nog in je haar zitten verwijderd zullen worden.
 • Wasconditioner: Verder heb je nog een lichte wasconditioner nodig die geen sulfaten en siliconen bevat. Check hiervoor de ingrediëntenlijst: alles wat eindigt op –cone, -xane, -col en –conol zijn siliconen. Die willen wij er niet in hebben zitten.
 • Zware conditioner: Tot slot nog een zwaardere conditioner (bijvoorbeeld een masker) om het haar te voeden, uiteraard ook zonder sulfaten en siliconen.

Het Stappenplan

 1. Was je haar voor de laatste keer met de sulfaat (maar siliconenvrije) shampoo.
  Alle huidige siliconen worden nu verwijderd en je haar is nu helemaal schoon. Het is handig om deze shampoo te bewaren voor als je bijvoorbeeld naar de kapper bent geweest. Zij smeren vaak siliconen in je haar en ook na het verven moet je weer even een sulfaatwasje doen om je haar te ontdoen van siliconen.
  Let op: deze stap is eenmalig. Alleen de eerste keer (of na een bezoekje aan de kapper) gebruik je de sulfaatshampoo. In het vervolg kun je deze stap dus overslaan en begin je altijd met stap 2
 2. Gebruik je wasconditioner als shampoo. Masseer met je vingertoppen en de wasconditioner je hoofdhuid grondig en verwijder al het vuil. Ga niet met je nagels over je hoofd krabben, dat is nergens voor nodig 😉 Uitspoelen
 3. Gebruik vervolgens de zwaardere conditioner om je haar te voeden. Dit doe je enkel in de punten, zoals je met een normale conditioner zou doen. Uitspoelen
 4. Scrunch met een oud t-shirt of microfiber handdoek al het water uit je haar
 5. Scrunch hierna een beetje leave-in conditioner (of 10% van je wasconditioner) in de punten
 6. Vervolgens scrunch je een beetje gel in de punten van je haar. Mousse kan natuurlijk ook
 7. Laat je haren drogen. Aan de lucht of met een diffuser (let op: op de koudste stand is het beste!)
 8. Crunch je harde gelkrullen zodat ze zacht worden. De gel is nu uit de haar, maar je krullen behouden hun vorm
 9. Op de tweede dag (of de dagen daarna) kun je je haar ‘s ochtends een beetje natmaken en eventueel wat creme of mousse aanbrengen. Door het natmaken van je haar, wordt de gel opnieuw geactiveerd. Je hoeft niet elke dag alle stappen te herhalen, enkel wanneer je je haar gaat wassen

P.S. Shampoo’s gaan schuimen door de sulfaten. Bij deze methode gebruik je geen sulfaten (en siliconen) en krijg je ook geen schuim. Dat is ook helemaal niet nodig, je haar wordt alsnog schoon. Het is even wennen.
P.P.S. Je haar zal even moeten wennen aan deze methode, waarbij de natuurlijke vetten en oliën niet meer gestript worden. Het kan zijn dat je haar de eerste ± 6 weken wat vetter is dan gewoonlijk. Dit is een ontwenningsverschijnsel van je hoofdhuid. Laat je niet tegenhouden, gewoon doorzetten!

Woordenboek

In de methode worden nogal wat termen gebruikt. Het is niet heel moeilijk, maar laat ik ze even één voor één uitleggen.

Leave-in conditioner: zoals de naam al doet vermoeden, spoel je deze conditioner niet uit na het aanbrengen. Hierdoor word je haar extra gevoed. Niet alle conditioner is geschikt als leave-in conditioner. Enkel aanbrengen in de punten van je haar.

Scrunchen: Scrunchen betekent kommetjes maken van je handen, je haren in je handen laten vallen, je handen langzaam naar je hoofd brengen en pas in je handen knijpen wanneer je bij je hoofd bent. Hierdoor knijp je het water eruit en stimuleer je de krulvorming. Scrunchen met een microfiber handdoek is het beste.

Crunchen: Eigenlijk hetzelfde als scrunchen, alleen doe je dit met je handen om de harde gel uit je haren te knijpen. Het kan zijn dat je gekraak hoort: dat is niet je haar dat breekt maar de harde gel die je hoort.

Productenlijst

Leuk Inge, die wasconditioner, zware conditioner en ook nog die leave-in conditioner, gel / mousse die ik nodig heb .. Maar hoe weet ik nou welke producten ik moet hebben en welke ‘verboden terrein’ zijn?! Goede vraag! Hier is een lijstje met producten (maar check ze wel even in de winkel, de samenstelling kan veranderd zijn!)

Klik om de productenlijst uit te klappen

Eenmalige herstel-shampoo:

 • Derlon Excellence verstevigende shampoo
 • Kruidvat huismerk shampoo
 • Mildeen shampoo&conditioner in 1 (Aldi)
 • Neutral shampoo
 • Nivea Beauty Care Pure Souplesse beschadigd haar zonder glans
 • Nivea Blonde Gloss
 • Nivea Diamond Gloss
 • Nivea Color Crystalgloss
 • Nivea Color Protection Shampoo
 • Nivea Gold Explosion (wat een naam…)
 • Urtekram Shampoo

Low-poos (handig om af en toe te gebruiken bij lichte build ups zoals olien of styling producten):

 • De Traay Lavendel & Stuifmeel shampoo
 • De Traay Olijf & Propolis shampoo
 • Dr Organic Aloe vera shampoo
 • Dr Organic Lavender shampoo
 • Dr Organic Manuka Honey shampoo
 • Dr Organic Pomegranate shampoo
 • Dr Organic Rose Otto shampoo
 • Dr Organic Royal Jelly shampoo
 • Dr Organic Virgin Olive Oil shampoo
 • Dr Organic Vitamin E shampoo
 • Dr Organic Tea Tree shampoo
 • Nature’s Gate shampoo’s (internet)
 • The Body Shop Rainforest Balance shampoo
 • The Body Shop Rainforest Moisture shampoo
 • The Body Shop Rainforest Radiance shampoo
 • The Body Shop Rainforest Shine shampoo
 • Weleda Baby Hair & Body shampoo

Wasconditioner:

 • Action Aloe Vera Line Conditioner (Action)
 • Action Olive Line Conditioner (Action)
 • Avalon Lavender conditioner
 • Byphasse Conditioner appel/tijm
 • Curl Junkie Daily Fix Cleansing Conditioner (internet)
 • Enliven (De Tuinen)
 • L’oreal Elvive Volume Collageen verstevigende cremespoeling (paarse fles)
 • Neutral conditioner (o.a. Jumbo)
 • Qhemet Biologics Cocoa Tree Detangling Ghee (internet)
 • Sunsilk Conditioner krullend en golvend haar
 • Sunsilk Conditioner voor gevoelige hoofdhuid

Zware conditioner:

 • As I Am Coconut Cowash Cleansing Conditioner (internet)
 • Bee Mine Bee Lovely Moisturizing Daily Conditioner (internet)
 • Bee Mine Avocado Cream Balanced Conditioner (internet)
 • Bee Mine BEE.U.Ti. FUL Moisturizing Deep Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Curl Assurance Smoothing Daily Hair Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Hibiscus & Banana Deep Fix Moisturizing Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Beauticurls Argan & Olive Oil Daily Hair Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Beauticurls Strengthening Conditioner (internet)
 • Desert Essence Coconut conditioner (internet)
 • Desert Essence Fragrance Free conditioner (internet)
 • Desert Essence Green Apple & Ginger conditioner (internet)
 • Desert Essence Italian Red Grape Conditioner (internet)
 • Desert Essence Jojoba Strengthening conditioner (internet)
 • Desert Essence Lemon Tea Tree Conditioner (internet)
 • Desert Essence Red Raspberry Conditioner (internet(
 • Desert Essence Shea Butter Repairing Conditioner (internet)
 • Desert Essence Tea Tree Replenishing Conditioner (internet)
 • Desert Essence Therapeutic Treatment Conditioner (internet)
 • Dr Organic Aloe vera conditioner
 • Dr Organic Lavender conditioner
 • Dr Organic Manuka Honey conditioner
 • Dr. Organic Moroccan Argan Oil conditioner
 • Dr Organic Pomegranate conditioner
 • Dr Organic Rose Otto conditioner
 • Dr Organic Royal Jelly conditioner
 • Dr Organic Virgin Olive Oil conditioner
 • Dr Organic Vitamin E conditioner
 • Dr Organic Tea Tree conditioner
 • Etos huismerk conditioner
 • EO Keratin Conditioner Coconut & Hibiscus (ook een proteine behandeling) (internet)
 • EO Volumizing Conditioner Rosemary & Mint (internet)
 • Freeman Papaya and Lime (De Tuinen)
 • Garnier Fructis Fruity Passion (bevat isopropyl alcohol, maar laag in de lijst)
 • Garnier Fructis Oil Repair
 • Garnier Fructis triple nutrition oil-repair
 • Hairveda Moist Condition 24.7 (internet)
 • Hairveda Moist Condition Pro (internet)
 • HairVeda Acai Berry Phyto (internet)
 • Hairveda SitriNillah Deep Masque (internet)
 • HairVeda Methi Sativa System (internet)
 • Inecto Argan conditioner (o.a. Kruidvat)
 • Inecto Pure Coconot Oil Conditioner (witte fles) (o.a. Kruidvat en Jumbo)
 • Jane Carter Solution Nutrient Replenishing Conditioner (internet)
 • Kinky Curly Knot Today (internet)
 • Kneipp Kamille Conditioner
 • L’oreal Elvive Nutrigloss haarmasker voor lang haar (roze potje)
 • L’oreal Elvive Hydra Krul haarmasker (zeegroen potje) (bevat isopropyl alcohol, maar laag in de lijst)
 • L’oreal Elvive Volume Non-Stop (witte fles)
 • L’oreal Elvive wit met paarse fles/tube, verdere naam onbekend
 • L’Oreal EverCreme Cleansing Conditioner
 • MopTop Daily Conditioner (internet)
 • Oyin Handmade Honey Hemp Conditioner (internet)
 • Qhemet Biologics Amla & Olive Heavy Cream (internet)
 • Qhemet Biologics Moringa Tree Conditioning Ghee (internet)
 • Suave Tropical Coconut conditioner (internet)
 • The Body Shop Rainforest Balance Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Moisture Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Moisture Hair Butter
 • The Body Shop Rainforest Radiance Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Radiance Hair Butter
 • The Body Shop Rainforest Shine Conditioner
 • The Body Shop Rainforest Voluminizing Conditioner
 • Ultra Doux arganolie & cranberry conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux avocado & galamboter conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux cacaoboter & kokos conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux henna & braambesazijn conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux kamille & bloemenhoning conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux mango & tiaré conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Ultra Doux plantaardige melk conditioner (Belgie/Frankrijk)
 • Wella Kruidenbalsem
 • Yes to Carrots (De Tuinen)
 • Yes to Cucumbers (De Tuinen)
 • Yes to Tomatoes (De Tuinen)
 • Yes to Blueberries (De Tuinen)

Leave-in conditioner:

 • Alles dat je kunt gebruiken als was- of zware conditioner
 • Beauty Without Cruelty Leave in Conditioner (internet)
 • Bee Mine Bee Hold Curly Butter (internet)
 • Bee Mine Bee Lovely Moisturizing Daily Conditioner (internet)
 • Bee Mine Bee Loved Hair & Scalp Moisturizer (internet)
 • Curl Junkie BeautiCurls Leave-In Conditioner (internet)
 • Curl Junkie Hibiscus & Banana Deep Fix Moisturizing Conditioner (internet)
 • Cush Cosmetics Moisturize Me Leave In Conditioner
 • Giovanni Direct Leave In Weightless Moisturizing Conditioner (internet)
 • HairVeda Whipped Cream Ends Hydration (internet)
 • HairVeda Acai Berry Phyto (internet)
 • Jane Carter Solution Revitalizing Leave In Conditioner (internet)
 • Kinky Curly Knot Today (internet)
 • Oyin Handmade HairDew (internet)
 • Qhemet Biologics Burdock Root Butter Cream (internet)
 • Qhemet Biologics Amla & Olive Heavy Cream (internet)
 • Qhemet Biologics Moringa Tree Conditioning Ghee (internet)

Gel:

 • Andalou Naturals Styling Gel Sunflower & Citrus (internet)
 • Biosilk Rock Hard Gelee
 • Curl Junkie Pattern Pusha – Hair Styling Gel (internet)
 • Curl Junkie Curl Assurance Aloe Fix Styling Gel (internet)
 • Garnier Fructis Endurance 24-hours
 • Kiss My Face OHC Upper Management styling gel, grapefruit (light hold, NIET medium) (internet)
 • L’oreal Studioline MineralFX Invisi’ gel Strong (medium, NIET strong hold)
 • L’oreal Studioline MineralFX Invisi’ gel Extra Strong (normale strong hold)
 • Moptop anti-frizz gel
 • Nivea Hydra Balance Gel
 • Qhemet Biologics Honeybush Tea Soft Hold Gel (internet)
 • Star Curl Light ‘n Bright
 • Suncoat Natural Styling gel medium hold (strong, NIET medium hold) (internet)
 • Wella New Wave (meerdere gels die mogen)

 

Resultaten

Een aantal resultaten van deze methode op een rij.
Afbeelding resultaat van conditioner only wassen

Afbeelding curly girl voorbeeld

Mijn eigen haar:
Afbeelding resultaat conditioner only wassen op mijn eigen haar
Zoals je ziet is het momenteel niet pluisvrij, maar mijn haar krult wel netjes. Ik heb een mix van pijpenkrullen en grove krullen. Het is en blijft een zoektocht naar de juiste producten. Momenteel ben ik niet tevreden met de gel die ik heb en daarbij lijkt mijn haar alles op te slurpen, waardoor ik geen harde gelkrullen krijg. Ik moet dus weer opnieuw gaan experimenteren. 🙂

Maar ik heb geen krullen, helpt het dan ook?

Heb je slag of pluizig haar, probeer de methode dan zeker eens uit! Pluizig haar zijn vaak verstopte krullen! Natuurlijk kun je de methode ook toepassen op stijl haar. Je kunt de stappen voor styling (zoals het scrunchen) natuurlijk weglaten en vervangen door je eigen styling.
Met dit artikel wil ik niet zeggen dat je geen sulfaten en siliconen mag gebruiken of dat je per se met deze methode je haar moet wassen. Maar mocht je problemen hebben met je krullen of je haar is in slechte conditie: geef het eens een kans. Ook als je problemen hebt met je hoofdhuid (wat vaak door de agressiviteit van de sulfaten wordt veroorzaakt), is deze methode wellicht een uitkomst. Door de zachtere aanpak komt je hoofdhuid weer tot rust.

Mocht je vragen hebben (wat ik mij goed kan voorstellen), laat het mij dan gerust weten. Ik hoop dat ik je kan helpen!

Heb jij wel eens van de conditioner only methode gehoord? Zou het iets voor jou kunnen zijn?

24 lieve reacties

 • Ik was nog helemaal niet bekend met deze methode! Ben benieuwd of het voor stijl en droog haar ook helpt. Jouw krullen zien er heel mooi uit! Ik krijg erge last van mijn hoofdhuid van heel veel shampoos, misschien is daarom het alleen gebruiken van conditioners ook nog niet zo’n slecht idee.

  • Je kunt het zeker proberen. Shampoo zorgt vaak voor de problemen. Het zal misschien een aantal wasbeurten nodig hebben voor je verschil merkt. Je hoofdhuid moet weer tot rust komen. 🙂

 • Jouw krullen zien er mooi en gezond uit zeg <3 Ik heb dan zelf geen krullen, maar er zullen vast genoeg mensen zijn die wat gaan hebben aan je tips 🙂

 • Wat heb jij mooooooi haar! Ik ben benieuwd hoe het eruit gaat zien na het experimenteren 🙂 Mijn haar krult en pluist als ik er na het wassen niets mee doe (ook wel te zien in min winactievlog hahah), maar een nachtje slaap is het gelukkig pluisvrij. Sinds drie kwart jaar was ik mijn haar alleen nog maar met natuurlijke shampoos.

  • Voor ik met de methode begon deed ik ook altijd mousse in mijn haar na het douchen, anders werd het heel erg pluizig. Met mousse helaas ook nog wel, maar vielen de krullen beter. 🙂

 • Ohhhhh. Ja zo een artikel zocht ik met mijn bros krullen. Ik ga me er eens even in verdiepen, thanks!<33

 • Wat een fijn artikel! Het resultaat is echt heel mooi!>
  Helaas is mijn hoofdhuid te gevoelig, en moet ik wassen met een speciale shampoo.

  • Ik heb last van psoriasis en ondanks deze milde aanpak vermindert het de jeuk en schilfertjes helaas niet. Jammer dat je het niet kunt uitproberen, maar ik hoop dat je speciale shampoo je helpt ♥

 • Een hele fijne methode! Ik heb zelf eerst de No Poo Methode gebruikt en dit werkte geweldig voor mijn haar! Helaas kon mijn haarkleuring er niet tegen en ben ik er toen mee gestopt. Een paar maanden geleden heb ik de Co Only geprobeerd, maar door mijn hormonen (zwangerschap) bleef mijn haar toch te vettig. Nu was ik het twee keer per week en dat werkt voor nu ook prima.

 • Erg interessant! Wat een onwijs mooi haar heb je trouwens:-)
  En een super leuke blog! Ga ik zeker in de gaten blijven houden.
  Liefs, Florentine

 • Prachtig haar heb je ! En leuk om te lezen! Ik heb geen krullen, wel slag.
  Zelf ben ik vanwege hoofdhuidproblemen over gestapt op sulfaatvrije shampoo.
  Dat was nog even lastig, er bleek maar 1 drogist 1 fles (Everpure) in het schap te hebben.
  Gelukkig is er online en in Duitsland meer keus! En laatst bij de Action voor een goeie euro ook sulfaatvrije shampoo gekocht.
  Sinds ik sulfaatvrije shampoo gebruik heb ik geen klachten meer!

 • Goede en zeer interessante tips die ik zeker kan gebruiken 😉

  Xoxo

 • Ok, het eerste deel van je artikel is zo herkenbaar, haha! Die natte cavia, hahaha!
  Wat zien je krullen er mooi uit. Bij mij is het in elk geval al een pak beter sinds ik overstapte op natuurlijke producten. Ik gebruik nu ook alleen maar natuurlijke mousse en daarmee valt mijn haar veeeeel beter dan met de chemische mousse die ik ervoor had.
  Ik heb nog nooit geprobeerd om alleen met conditioner te wassen. Maar de natuurlijke conditioner die ik heb (van Weleda) is echt heel dik, daar zie ik me nog niet zo makkelijk mee wassen. De shampoo van Weleda die ik nu gebruik is ook wel redelijk goed. Maar tja, krullen, ze blijven een uitdaging.
  Ik vind het zo vermoeiend dat je elke dag je haar moet natmaken om het weer wat goed te leggen, of dat is toch zo bij mij.
  Sofie onlangs geplaatst…Mijn blogdoelen voor 2017My Profile

 • Heel mooi! Zou je misschien kunnen laten weten welke producten jij hebt gebruikt?

 • Welke gel gebruik je nu zelf?

  • Hi Amber!
   Ik gebruik op dit moment Kruidvat Effex Curly Effect Gel. 🙂

   • Hoi Inge, bedankt voor je reactie! Ik denk dat ik die ook ga proberen. Wordt die gel wel hard? Zodat je het eruit kan scrunchen? Ik ben er nu net 3 dagen mee bezig ? Maar ik heb wel het idee dat me haar pluiziger is. Had jij dat ook?

    • Excuus voor mijn late reactie, ik kreeg geen melding van je reactie. Deze gel wordt inderdaad hard, zodat je het kunt scrunchen. Helemaal pluisvrij word ik ook niet, maar meer pluis zou niet moeten. 🙂 Probeer tijdens het diffusen zo min mogelijk aan je haar te zitten, ook als je je haar op laat drogen. Zodra ik merk dat er niets meer te scrunchen valt, stop ik om pluis te voorkomen. Is het inmiddels al gelukt? Ik ben heel benieuwd!

     • Hoi Inge,

      dat maakt niet uit! Ik ben er ondertussen al weer mee gestopt. Ik heb van mezelf zo ongelofelijk gauw vet haar dat het voor mij niet te doen was.. Erg jammer.

      Groetjes Amber

     • Daar heb ik zelf ook last van, erg vervelend inderdaad! Nu is het wel zo dat je hier de eerste 6 weken erg last van hebben, daarna wordt het wat minder. Het is een periode waar je doorheen moet, omdat je hoofdhuid zich ‘reset’. Mocht je het ooit nog willen proberen en vragen hebben, dan weet je mij te vinden. 🙂

 • Ik ben al een aantal jaren gestopt met gebruik van producten met silliconen. Maar ik merk dat dat niet voldoende is voor mijn haar. Dus ik wil ook aan de conditioner wassen.
  Wat is het verschil tussen een was conditioner en een zware conditioner?? Bedoel, waar moet ik naar kijken qua ingredienten?

  • Hoi Reena, leuk dat je het ook wil proberen!
   Het is het makkelijkst om een zware conditioner te herkennen: hierin zitten één of meerdere voedende oliën. Vaak staat deze vrij hoog in het ingrediënten overzicht. Zie je geen oliën? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lichte conditioner. Succes!

 • Jouw lijstje is erg handig maar legt meteen de vinger op mijn zere plek: ik wil zo weinig mogelijk producten gebruiken. Ik co-wash sinds oktober en ik wil nooit meer terug naar shampoo/conditioner/haarschuim/haarmasker. Teveel producten die bovendien alleen maar dienen om elkaars schade weer op te heffen. Ik probeer 1 product te gebruiken en af en toe een masker van biologische kokosolie. Maar ik loop nu helemaal vast in een woud van producten. 🙁 Mocht je advies hebben, dan hoor ik het heel erg graag.

  • Hallo Anja,
   Ik snap je probleem. Ik denk dat je dan het beste een wasconditioner kunt gebruiken. Hiermee kun je je hoofdhuid reinigen en kan uiteraard ook in de punten van het haar gebruikt worden. Het kan wel zijn dat je haar wat meer gaat pluizen, omdat het extra voeding (zoals bijv. een masker (= zware conditioner)) mist. Mousse en gel is niet nodig, maar zorgt ervoor dat de krullen beter worden gevormd en beter in model blijven. Ik zou zeggen: probeer het eens met alleen wasconditioner en kijk hoe dat je bevalt. Succes! 🙂

Geef een reactie

CommentLuv badge